Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαρήγα:Αντιπλημμυρικά έργα μακράς πνοής
  • [02] Αρχίζει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης
  • [03] Ξηρασία και πυρκαγιές στην Αυστραλία

  • [01] Παπαρήγα:Αντιπλημμυρικά έργα μακράς πνοής

    Περιοδεία στην Κυψέλη πραγματοποιεί το πρωί, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε χθες η κ.Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από κομματικό κλιμάκιο αποτελούμενο, από τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζιώγα και τοπικά στελέχη του ΚΚΕ.

    Η κ. Παπαρήγα περιόδευσε στο Μελισσουργό, την Ολυμπιάδα, τον Σταυρό και το Μόδι, μίλησε με πλημμυροπαθείς και επεσήμανε ότι οι αποζημιώσεις «πρέπει να καταβληθούν άμεσα» και να διατεθούν κονδύλια «όχι μόνο για τις οικοσκευές αλλά και για την αποκατάσταση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όλων των έργων υποδομής».

    Η κ. Παπαρήγα, τόνισε ότι «έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια κτηματολόγιο και χαρτογράφηση του εδάφους και των ρεμάτων, ώστε με δημόσιες δαπάνες και με εξειδίκευση ανά περιοχή, να υλοποιηθούν τα έργα».

    «Αντί να έχουμε αυτούς τους Ρωμαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ή να διεκδικούμε την ΕΧΡΟ γιατί να μη γίνουν αντιπλημμυρικά ή αντισεισμικά έργα, που μπορεί να μην φαίνονται ίσως, αλλά τα αισθάνονται οι κάτοικοι στην καθημερινότητά τους;» διερωτήθηκε η κ. Παπαρήγα.

    Εξάλλου, επέκρινε το νομάρχη Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι «εάν διεκδικούσε, θα γνώριζε ποιανού αρμοδιότητα είναι τι, και όλο αυτό το πλέγμα της γραφειοκρατίας».

    Κριτική για τα θέματα της Παιδείας

    Κριτική στην κυβέρνηση για τα θέματα της Παιδείας, την οποία χαρακτήρισε «κριτήριο ψήφου» στις εκλογές της Κυριακής, άσκησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Αγάπιου Σαχίνη, η Γ. Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «η μόρφωση απαξιώνεται», χαρακτήρισε «τραγωδία» τα νέα βιβλία του δημοτικού, για τα οποία ισχυρίστηκε ότι είναι «αντιπαιδαγωγικά και αντιεπιστημονικά» και επισήμανε ότι "αξίζει ένας παρατεταμένος αγώνας για την Παιδεία".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι εκπαιδευτικοί, πρέπει να αμείβονται καλά και να μην κάνουν φροντιστήρια, ώστε να έχουν χρόνο και να προετοιμάζονται, γιατί είναι ένα βαρύ επάγγελμα, εάν γίνεται υπεύθυνα» ενώ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ: «να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια, τι υποστηρίζει για τον αγώνα των εκπαιδευτικών και τα οικονομικά τους αιτήματα».

    Αναφερόμενη στις εκλογές, κατηγόρησε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ότι δεν ασκούν αντιπολίτευση, στην κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση και εξέφρασε την απορία της, που μιλούν για "υπόγειες συνεργασίες" διερωτώμενη, «πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, χωρίς να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι, τι θα ψηφίσουν».

    «Δεν μας ενδιαφέρει καμία Πύρρειος Νίκη, που θα μας έχει δεσμευμένους με άλλες δυνάμεις, με τα χέρια δεμένα, η οποία θα αναιρεί μια προοπτική φερεγγυότητας» κατέληξε η κ. Παπαρήγα, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει πάρει ήδη θέση και για τον πρώτο και για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

    [02] Αρχίζει η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

    Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.Η τιμή θα κυμαίνεται από 54-57 λεπτά το λίτρο.Οπως ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ξεκινούν και οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί εάν γίνεται σωστή παράδοση του πετρελαίου στους πολίτες. Στόχος του ΥΠΑΝ είναι αφενός να διενεργηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι έλεγχοι και αφετέρου να προστατευθεί το καταναλωτικό κοινό από επίδοξους παραβάτες του νόμου.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύεται, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, ότι θα ακολουθήσει παρόμοια τακτική με εκείνη που ακολουθεί παγίως σε όλες τις περιπτώσεις, όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Δηλαδή, όπου διαπιστώνουν τα συνεργεία ελέγχου παραβάσεις, θα δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των παραβατών και στη συνέχεια θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα.

    Για τη διεξαγωγή των ελέγχων έχουν συγκροτηθεί νέα κλιμάκια ελέγχων αποτελούμενα από υπαλλήλους που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για την υπόθεση της Μετρολογίας, η οποία είναι σε εξέλιξη. Επιπλέον έχει αποσταλεί εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εμπορίου προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, με την οποία ζητούνται συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών τους για τη σωστή διακίνηση και παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές.

    Οδηγίες στους καταναλωτές

    Παράλληλα, η γενική γραμματεία Καταναλωτή έχει εκδώσει ειδικό φυλλάδιο με οδηγίες προς τους καταναλωτές για τη σωστή παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης, με στόχο και αυτόν το χειμώνα να διασφαλιστεί σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό «περισσότερη θέρμανση με λιγότερο κόστος». Το φυλλάδιο αυτό διανέμεται στους καταναλωτές μέσω των ΚΕΠ όλης της χώρας και επαναλαμβάνει προς τους καταναλωτές δώδεκα χρήσιμες οδηγίες για την αγορά και χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.

    Οι 11 χρήσιμες οδηγίες για την αγορά και χρήση των υγρών καυσίμων είναι οι εξής:

    1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής τους τιμές ( τα πρατήρια καυσίμων υποχρεούνται να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες εμφανείς στους καταναλωτές) και, αξιοποιώντας την εμπειρία τους, να επιλέγουν την οικονομικότερη τιμή, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά τους αυτή και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού.

    2. Να υπολογίζουν επακριβώς πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής.

    3. Να αναθέτουν την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης μόνον σε άτομα που γνωρίζουν πώς πρέπει να το παραλάβουν.

    4. Να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή του πετρελαίου, προς αποφυγή ατυχημάτων.

    5. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητας του πετρελαίου.

    6. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

    7. Να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο, δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1.5) ή 1.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1.500:100=15).

    8. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.

    9. Να πληρώνουν, εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής, το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λ.π.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

    10. Πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (έτσι καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος). Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλαδή Απρίλιο-Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

    11. Να μην αφήνουν τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.

    Όι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση, παράπονα και καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520 (2101520 εκτός Αττικής), που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 22.00.

    [03] Ξηρασία και πυρκαγιές στην Αυστραλία

    Πριν ακόμα μπει το καλοκαίρι, στα μέσα της άνοιξης, εκατοντάδες πυρκαγιές μαίνονται σε τρεις αυστραλιανές πολιτείες καθώς η ξηρασία απειλεί να μεταβάλει την Αυστραλία σε κρανίου τόπο και να εμβολίσει την εθνική οικονομία. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι προβλέψεις για παράταση της ξηρασίας εγείρουν φόβους για ολική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, δημιουργία "μαύρης τρύπας" στην οικονομία και ταχύρυθμη εξάντληση των υδάτινων πόρων της χώρας.

    Η θερμοκρασία άγγιξε τους 36,6 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, καθιστώντας τον Οκτώβριο το δεύτερο θερμότερο μήνα στην ιστορία της Αυστραλίας. Σύμφωνα. δε, με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ο υδράργυρος θα παραμείνει σε καταστροφικά ύψη στο άμεσο μέλλον.

    Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις η ξηρασία κατέστρεψε, ήδη, το 50% της αγροτικής παραγωγής και αν δεν βρέξει στο άμεσο μέλλον η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική. Το κόστος της καταστροφής ανέρχεται, ήδη, σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Η ζημία θα είναι μεγαλύτερη αν δεν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Πίτερ Κοστέλο, κάνει λόγο για ύφεση της αγροτικής οικονομίας και οι αγρότες δηλώνουν με απόγνωση, ότι "στεγνώνουν" οι κόποι μίας ολόκληρης ζωής. Χιλιάδες οι αγρότες που βουλιάζουν στα χρέη και υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

    Η αγροτική παραγωγή μειώθηκε το περασμένο τρίμηνο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οδεύουμε προς ύφεση της αγροτικής οικονομίας" δηλώνει ο κ. Κοστέλο.

    "Η κυβέρνηση διέθεσε, ήδη, ένα δισεκατομμύριο δολάρια για τη στήριξη των αγροτών και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πρόσθετη βοήθεια στους αγρότες που χάνουν το εισόδημά τους" διαβεβαιώνει ο θησαυροφύλακας.

    Η επαρχία κινδυνεύει να μεταβληθεί σε κρανίου τόπο από την ξηρασία και τις πυρκαγιές, που λόγω της ξηρασίας απειλούν δάση, πάρκα, κατοικημένες και ακατοίκητες περιοχές.

    Πάνω από 250 φωτιές ξέσπασαν την Πέμπτη στη Βικτόρια αποτέφρωσαν μεγάλες εκτάσεις. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προειδοποιεί για πολύ θερμό καλοκαίρι, αφού οι ελάχιστες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου έχουν μεταβάλει φυτά και δένδρα σε προσανάμματα.

    Σήμερα εκατοντάδες πυροσβέστες μάχονται να σβήσουν πολυάριθμες πυρκαγιές στη Βικτόρια, την Τασμανία και τη Νέα Νότια Ουαλία.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν καθημερινά την κατανάλωση νερού και εξαντλούν τα αποθέματα νερού με ανησυχητικούς ρυθμούς. Οι αυστηροί περιορισμοί στην κατανάλωση νερού, που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, περιόρισαν μεν την κατανάλωση νερού, αλλά η στάθμη των δεξαμενών ύδατος πέφτει συνεχώς.

    Σε πολλές περιοχές άρχισε να εξαντλείται και το πόσιμο νερό, ενώ ο υφυπουργός αρμόδιος για τους υδάτινος πόρους, Μάλκολμ Τέρνμπουλ καλεί τις πολιτείες να λάβουν δραστικότερα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης νερού.

    Η σοβαρότητα της κατάστασης δίνει νέα δυναμική στις συζητήσεις για οικιακή χρήση "ανακυκλωμένου νερού". Περιοχές της Μελβούρνης χρησιμοποιούν, ήδη, ανακυκλωμένο νερό για πότισμα και πλύσιμο με πολύ χαμηλότερο κόστος. Επίσης, εντείνονται και οι συζητήσεις για αφαλάτωση θαλάσσιου νερού για χρήση από τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών.

    Τέλος, προβλέπεται, ότι η ξηρασία και η ανυδρία θα αποτελέσουν κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς αυξάνει η πίεση επί της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας να μελετήσει σοβαρά την υπογραφή της Συμφωνίας του Κιότο, για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 October 2006 - 6:30:27 UTC