Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός
  • [02] Ολα έτοιμα για τον β΄γύρο των εκλογών
  • [03] ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
  • [04] Το ακριβότερο πούρο στον κόσμο

  • [01] Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

    Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στο Λάχτι της Φινλανδίας, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός. Το πρωί, στο περιθώριο της συνόδου, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής πολιτικής, καινοτομίας, μεταναστευτικής πολιτικής και οι εξελίξεις στο Σουδάν- Νταρφούρ.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής, χθες, συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ελσίνκι. Συζητήθηκαν θέματα λαθρομετανάστευσης και ενεργειακής πολιτικής.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες υποστηρίζουν την θέση ότι πρέπει να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα φέτος έχει εντοπίσει πάνω από 20.000 παράνομους μετανάστες και ο αριθμός αυτός καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός επανέφερε την πρότασή του, την οποία υποστηρίζουν και άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, για την ίδρυση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις αφορούσε την κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι στο αυριανό δείπνο της άτυπης συνόδου κορυφής έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Βασικός στόχος είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστούν πηγές ενέργειας σε μόνιμη βάση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάμεσα στα θέματα που συζητώνται είναι και η ενίσχυση των πολιτικών για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προωθεί ενεργά τη δημιουργία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αλλά και του ελληνοτουρκικού αγωγού. Τέλος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας, μια πρόταση που έχει κατατεθεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μπαρόζο. Τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα είναι και εκείνο της καινοτομίας, της έρευνας, της τεχνολογίας, αλλά και ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.

    Ανάμεσα στους αρχηγούς που ήταν παρόντες στην αποψινή συνεδρίαση του ΕΛΚ ήταν οι πρωθυπουργοί του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Λιθουανίας και ο απερχόμενος καγκελάριος της Αυστρίας Σιούσελ.

    [02] Ολα έτοιμα για τον β΄γύρο των εκλογών

    Το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει ήδη λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προετοιμασίας για την επαναληπτική ψηφοφορία της προσεχούς Κυριακής, 22 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να επαναληφθεί η πετυχημένη, κατά γενική ομολογία, εκλογική διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδος.

    Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την έκκλησή του για συμμετοχή των πολιτών και στις προσεχείς επαναληπτικές εκλογές, "ώστε να αποκτήσουν οι τοπικές κοινωνίες τις ικανές εκείνες αυτοδιοικητικές αρχές που θα διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις τοπικές υποθέσεις, πάντοτε με γνώμονα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους".

    Οπως είναι γνωστό, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε επτά Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Αρκαδίας, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Σερρών, Χανίων) - ολοκληρώθηκε από τον πρώτο γύρο σε 43 Νομαρχίες - και σε 247 Δήμους της Χώρας - ολοκληρώθηκε από τον πρώτο γύρο σε 787 Δήμους - επειδή κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 42%, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων των επαναληπτικών εκλογών ανέρχεται σε 9.740 (εκ των οποίων 1.450 στην Αθήνα, 707 στον Πειραιά και 929 στη Θεσσαλονίκη).

    Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων ή Νομαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, ή, στην περίπτωση που δύο ή περισσότεροι από τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς ισοψήφησαν, συγκεντρώνοντας ο καθένας ποσοστό τουλάχιστον 42%. Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνονται επίσης τα εξής:

    1. Η ψηφοφορία διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

    2. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο.

    3. Οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, οφείλουν να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθμό ψηφοδελτίων στους δημάρχους, προκειμένου οι τελευταίοι να εφοδιάσουν όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους.

    4. Το ίδιο εκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, με εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί. Για τον λόγο αυτόν έχει αποσταλεί εγκύκλιος ήδη από τις 16.10.2006 στις Νομαρχίες της χώρας, ώστε να ελέγξουν εγκαίρως την επάρκεια του εκλογικού υλικού και να φροντίσουν για την τυχόν συμπλήρωσή του, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις. Το εκλογικό υλικό θα πρέπει να παραδοθεί από τις Νομαρχίες στους οικείους Ο.Τ.Α., το αργότερο μέχρι σήμερα, Πέμπτη 19.10.2006.

    5. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, εκτός από τις γνωστές εξαιρέσεις (άνω των 70 ετών κλπ). Διευκρινίζεται ότι δεν είναι απαραίτητο να εφοδιασθούν με βεβαίωση για την χιλιομετρική απόσταση, όσοι από τους παραπάνω εκλογείς διαμένουν την ημέρα των εκλογών σε τόπο που απέχει εμφανώς και κατά κοινή αντίληψη πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα από το τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Χρήσιμες πληροφορίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας

    1. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 07:00 έως 19:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

    2. Οι εκλογείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την Αστυνομική τους Ταυτότητα και σε περίπτωση που δεν έχουν, προσκομίζουν το διαβατήριό τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εκλογείς που είναι πολίτες της Ε.Ε.

    Πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (www.ypes.gr), η οποία είναι ενημερωμένη και κατευθύνει τους πολίτες επακριβώς στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, ότι, ειδικά για την Αττική, υπάρχει στις προσεχείς εκλογές η ακόλουθη καινοτομία: Παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη της ιστοσελίδας του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. να έχει πρόσβαση σε χάρτη που τον καθοδηγεί για την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος. Από τις 27.9.2006 έως και χθες η ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. είχε δεχθεί τον πρωτοφανή αριθμό των 4.871.038 ερωτημάτων, γεγονός που καταδεικνύει τον αυξημένο βαθμό εξοικείωσης των πολιτών με το διαδίκτυο αλλά και τον λειτουργικό χαρακτήρα της νέας ιστοσελίδας.

    Επίσης λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1564 για όλη τη χώρα. Τέλος, σχετική πληροφόρηση μπορούν να έχουν επικουρικά οι πολίτες και από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, από τις 08.00 έως τις 21.00 το Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2006 και από τις 08.00 έως τις 19.00 την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2006, στις ακόλουθες 9 τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες παρέμειναν στη διάθεση του κοινού αδιαλείπτως από την προηγούμενη εβδομάδα: 210 3223391, 210 3231824, 210 3235344, 210 3220308, 210 3220281, 210 3230228, 210 3232829, 210 3232144,210 3230398.

    [03] ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα Robert Ford θα παρουσιάσει σήμερα στις 11.00, σε συνέντευξη τύπου τα συμπεράσματα για την ελληνική οικονομία, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη.

    Στη συμβολή της ΕΤΕπ στην ανάπτυξη των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την παροχή κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους για την δημιουργία υποδομών και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε χθες ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο στο πλαίσιο του Φόρουμ 2006 της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στην ανάπτυξη της περιοχής της Ν.Α. Ευρώπης και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου της ΕΤΕπ όσον αφορά την παροχή κεφαλαίων στις χώρες της περιοχής αυτής. Η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, είπε, εξυπηρετεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά και της Ελλάδας ειδικότερα.

    Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΤΕπ, ο υπουργός είπε ότι είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια της για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, να χρηματοδοτεί χώρες που είναι στην περιφέρεια της Ε.Ε. ή έχουν καθεστώς σύνδεσης, με την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων οικονομικών και πολιτικών κριτηρίων, να χρηματοδοτεί έργα και προγράμματα παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μειώνεται το κόστος υλοποίησής τους και, τέλος, να υπάρχει στενότερη συνεργασία της με άλλους Διεθνείς Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς, τους δωρητές και τους Οργανισμούς του ΟΗΕ, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων της και θα υπάρχει κατανομή του κινδύνου.

    Ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι είναι αναγκαία μία νέα εντολή για την ΕΤΕπ, ώστε η Ε.Ε. να συμμετέχει πιο ενεργά στην ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Η επέκταση του ρόλου της ΕΤΕπ σε άλλες περιοχές, είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά, προσέθεσε ο υπουργός.

    Η ελληνική θέση, είπε ο υπουργός Οικονομίας, είναι ότι η ΕΤΕπ μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ε.Ε. στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας καθώς και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η Ελλάδα συμφωνεί με την ανανέωση της εντολής της ΕΤΕπ και την διαμόρφωση της χρηματοδοτικής της πολιτικής σε δύο στάδια στην περίοδο 2007-2013. Επίσης, η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της ΕΤΕπ να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια της με τρόπο, που θα κινητοποιεί και τοπικούς πόρους στις χώρες που θα κατευθύνονται αυτά, όπως και διεθνή κεφάλαια.

    Γεύμα με τούρκο υπουργό

    Εξάλλου ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης παρέθεσε σήμερα γεύμα στον Υπουργό Προεδρίας της Τουρκίας, αρμόδιο για θέματα Οικονομίας και επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Αλί Μπαμπατσάν. Στη διάρκεια του γεύματος, στο οποίο παρέστησαν συνεργάτες των δύο υπουργών, συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η πορεία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την Τουρκία και το πλέγμα των διμερών οικονομικών σχέσεων.

    [04] Το ακριβότερο πούρο στον κόσμο

    Είναι το ακριβότερο πούρο στον κόσμο -κοστίζει 440 δολάρια το ένα και διατίθεται μόνο σε κουτιά των 40- αλλά είναι και το καλύτερο; Κανείς δεν ξέρει, γιατί κανείς δεν έχει καπνίσει έστω κι ένα μέχρι τώρα.

    Το Cohiba "Behike" -το οποίο πήρε το όνομά του από τον αρχηγό μιας τοπικής φυλής που ζούσε στην Κούβα- παρουσιάστηκε χθες στη Μαδρίτη από την εταιρία Atladis, τη μοναδική εταιρία που εισάγει κουβανέζικα πούρα στην Ισπανία. Το "Behike" διατίθεται μόνο σε συσκευασία ειδικού υγραντήρα, ο οποίος περιέχει 40 πούρα και κοστίζει 18.860 δολάρια.

    Το εν λόγω πούρο της εταιρίας Cohiba είναι τόσο ακριβό που κανείς δεν έχει ανάψει ένα μέχρι τώρα, αν και το χαρμάνι του δοκιμάστηκε από μια ομάδα ειδικών του καπνού, πριν ξεκινήσει η χειροποίητη παραγωγή του, σύμφωνα με τη Νόρμα Φερνάντεζ, την "torcedora" ("αυτή που τυλίγει πούρα") από το εργοστάσιο "El Laguito" στην Αβάνα της Κούβας.

    Σύμφωνα με την εταιρία, όταν λένε χειροποίητο, το εννοούν, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μόνο τα δύο χέρια της Νόρμα που συμμετείχαν στην παραγωγή, δηλαδή το τύλιγμα των 4.000 πούρων που αποτελούν την περιορισμένη έκδοση των 100 συσκευασιών του "Behike". Όπως αναφέρει η ίδια η Νόρμα, "τυλίγω πούρα εδώ και 39 χρόνια και ακόμα το αγαπώ", ενώ είναι και εκείνη που είχε την τιμή να επιλέξει το χαρμάνι που σχεδιάστηκε για να τιμηθεί η Cohiba, που κλείνει 40 χρόνια ζωής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 October 2006 - 6:30:25 UTC