Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιξαν οι κάλπες
  • [02] Μπακογιάννη:Οχι σε πρόωρες εκλογές
  • [03] Προβάδισμα της ΝΔ,σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [04] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

  • [01] Ανοιξαν οι κάλπες

    Χωρίς προβλήματα διεξάγεται απο το πρωί η ψηφοφορία για το δεύτερο επαναληπτικό γύρο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος δήλωσε οτι η ψηφοφορία ξεκίνησε ομαλά, ενω οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί. Απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα, ενω ανέφερε οτι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει νωρίτερα το βράδυ απο ό,τι την περασμένη Κυριακή.

    Οπως είναι γνωστό, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε επτά Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Αρκαδίας, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Σερρών, Χανίων) - ολοκληρώθηκε από τον πρώτο γύρο σε 43 Νομαρχίες - και σε 247 Δήμους της Χώρας - ολοκληρώθηκε από τον πρώτο γύρο σε 787 Δήμους - επειδή κανένας συνδυασμός δεν συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 42%, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων των επαναληπτικών εκλογών ανέρχεται σε 9.740 (εκ των οποίων 1.450 στην Αθήνα, 707 στον Πειραιά και 929 στη Θεσσαλονίκη).

    Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μόνο μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων ή Νομαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους, ή, στην περίπτωση που δύο ή περισσότεροι από τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς ισοψήφησαν, συγκεντρώνοντας ο καθένας ποσοστό τουλάχιστον 42%. Από το υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνονται επίσης τα εξής:

    1. Η ψηφοφορία διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

    2. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία ο εκλογέας δεν σημειώνει σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο.

    3. Οι συνδυασμοί που θα συμμετέχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, οφείλουν να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθμό ψηφοδελτίων στους δημάρχους, προκειμένου οι τελευταίοι να εφοδιάσουν όλα τα εκλογικά τμήματα της περιφέρειάς τους.

    4. Το ίδιο εκλογικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, με εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί. Για τον λόγο αυτόν έχει αποσταλεί εγκύκλιος ήδη από τις 16.10.2006 στις Νομαρχίες της χώρας, ώστε να ελέγξουν εγκαίρως την επάρκεια του εκλογικού υλικού και να φροντίσουν για την τυχόν συμπλήρωσή του, εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις. Το εκλογικό υλικό θα πρέπει να παραδοθεί από τις Νομαρχίες στους οικείους Ο.Τ.Α., το αργότερο μέχρι σήμερα, Πέμπτη 19.10.2006.

    5. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, εκτός από τις γνωστές εξαιρέσεις (άνω των 70 ετών κλπ). Διευκρινίζεται ότι δεν είναι απαραίτητο να εφοδιασθούν με βεβαίωση για την χιλιομετρική απόσταση, όσοι από τους παραπάνω εκλογείς διαμένουν την ημέρα των εκλογών σε τόπο που απέχει εμφανώς και κατά κοινή αντίληψη πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα από το τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

    Χρήσιμες πληροφορίες για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας

    1. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από 07:00 έως 19:00 ώρα της ίδιας ημέρας.

    2. Οι εκλογείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την Αστυνομική τους Ταυτότητα και σε περίπτωση που δεν έχουν, προσκομίζουν το διαβατήριό τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εκλογείς που είναι πολίτες της Ε.Ε.

    Πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (www.ypes.gr), η οποία είναι ενημερωμένη και κατευθύνει τους πολίτες επακριβώς στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν. Επισημαίνεται, για μία ακόμη φορά, ότι, ειδικά για την Αττική, υπάρχει στις προσεχείς εκλογές η ακόλουθη καινοτομία: Παρέχεται η δυνατότητα στο χρήστη της ιστοσελίδας του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. να έχει πρόσβαση σε χάρτη που τον καθοδηγεί για την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος. Από τις 27.9.2006 έως και χθες η ιστοσελίδα του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. είχε δεχθεί τον πρωτοφανή αριθμό των 4.871.038 ερωτημάτων, γεγονός που καταδεικνύει τον αυξημένο βαθμό εξοικείωσης των πολιτών με το διαδίκτυο αλλά και τον λειτουργικό χαρακτήρα της νέας ιστοσελίδας.

    Επίσης λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1564 για όλη τη χώρα. Τέλος, σχετική πληροφόρηση μπορούν να έχουν επικουρικά οι πολίτες και από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, από τις 08.00 έως τις 21.00 σήμερα 21 Οκτωβρίου 2006 και από τις 08.00 έως τις 19.00 αύριο, 22 Οκτωβρίου 2006, στις ακόλουθες 9 τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες παρέμειναν στη διάθεση του κοινού αδιαλείπτως από την προηγούμενη εβδομάδα: 210 3223391, 210 3231824, 210 3235344, 210 3220308, 210 3220281, 210 3230228, 210 3232829, 210 3232144,210 3230398.

    [02] Μπακογιάννη:Οχι σε πρόωρες εκλογές

    Την αντίθεσή της στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εκφράζει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής".

    Η κυρία Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πολιτικό καιροσκοπισμό, τον οποίο δεν συγχωρεί ο λαός. "Θα ήταν καιροσκοπικό εκ μέρους μας και ό,τι έχουμε κερδίσει σε αξιοπιστία θα το χάναμε" προσθέτει η κ.Μπακογιάννη.

    Αναλύει τα μηνύματα των δημοτικών εκλογών προσθέτοντας ότι διαμορφώνεται μια άλλη εικόνα η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της.

    Η κυρία Μπακογιάννη δεν κρύβει την ανησυχία της για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Παιδεία, ενώ αρνείται ότι έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, οι οποίες -όπως αναφέρει- δεν μπορεί παρά να είναι και καλές.

    [03] Προβάδισμα της ΝΔ,σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Σαφές προβάδισμα 3,2% έχει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Μέτρον Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα". Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 33,8% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 30,6%, ΚΚΕ 6%, ΣΥΝ 4,2% και ΛΑΟΣ 3,5%. Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει το προβάδισμα με 62% έναντι 14,3% του ΠΑΣΟΚ. Το 59,4% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 30,33% θεωρεί ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει θετική γνώμη από το 57,2% των ερωτηθέντων, έναντι 46,2% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Στο Αγιον Ορος ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Ως «αδαπάνητο ορυχείο ποικίλων όσων πολύτιμων μετάλλων, που όσο περισσότερο το εξερευνείς, τόσο αποκαλύπτεται ο κρυμμένος πνευματικός θησαυρός του», χαρακτήρισε το Άγιο Όρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κηρύσσοντας το Σάββατο την έναρξη του συνεδρίου «Άγιον Όρος -Το μεγαλείο του Πρωτάτου. Η σωτηρία του μοναδικού μνημείου και η διαχρονική συμβολή των Καρυών», που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Αγιορείτικη Εστία.

    Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Κούβα, όπου συνάντησε το Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος, όπως είπε, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ορθοδοξία και το Άγιο Όρος. «Ίσως φαίνεται περίεργο, αλλά συμβαίνουν πολλά περίεργα στην εποχή μας, που θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε σύγχρονα θαύματα», σχολίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν βλέπει αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, δήλωσε ότι αυτό είναι ένα αίτημα που προέρχεται από πάρα πολλές πλευρές και από διεθνές επίπεδο αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιμένουν για το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Τουρκία, με πρώτο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο, όπως είπε, έχει και δύο μεγάλα προβλήματα.

    «Το ένα είναι το πρόβλημα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και το άλλο των Βακουφείων. Δηλαδή, των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του πατριαρχείου επί εκκλησιαστικών κτημάτων. Εάν αυτά ρυθμιστούν από την Τουρκία, θα είναι προς όφελος πάντων και επιβεβαίωση, έστω για μια φορά, της καλής θελήσεως, της συνεργασίας και συνυπάρξεως με τη γειτονική χώρα», ανέφερε ο κ. Άνθιμος.

    Οι εργασίες του συνεδρίου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη.

    Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο ΥΜΑ-Θ

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, υποδέχτηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ο υπουργός Γιώργος Καλαντζής, σε ανταπόδοση της δικής του υποδοχής στο Φανάρι, με την ανάληψη των καθηκόντων του. Το γεγονός υπογράμμισε ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος, θυμίζοντας πως η επίσκεψη του κ. Καλαντζή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε πραγματοποιηθεί κατά τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

    «Παναγιότατε, η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όποιο κόμμα κι αν ψηφίζει, ένα στόχο έχει. Να πάει μπροστά η Ελλάδα. Και προσωπικά έχω την άποψη, που σας έχω καταθέσει, πως καλοί και κακοί υπάρχουν παντού. Και όταν το γνωρίζεις αυτό, μπορείς να συνεργαστείς με τους άξιους. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε», επεσήμανε, προσφωνώντας τον Πατριάρχη, ο υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε τη χαρά και την ικανοποίηση του από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και υπογράμμισε ότι «οι ιστορικοί δεσμοί της Πόλεώς μας με τη Θεσσαλονίκη, είναι πάντα ζωντανοί και ακατάλυτοι και όταν δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνούμε, είτε εδώ, είτε στην Πόλη, χαιρόμεθα ιδιαιτέρως και αισθανόμεθα να ζωντανεύουν και να ενισχύονται αυτοί οι δεσμοί».

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη, τρία αναμνηστικά με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο. Αντίγραφο του χρυσού στεφανιού με το λόγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έναν ασημένιο δίσκο με εγχάρακτη επιγραφή, καθώς κι ένα προσωπικό δώρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 22 October 2006 - 6:30:25 UTC