Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρωθυπουργός συναντάται αύριο με εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ

  • [01] Ο πρωθυπουργός συναντάται αύριο με εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 11 με εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, παρουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου,ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος

    Ο κ.Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, δήλωσε πως «οι θέσεις της κυβέρνησης είναι δεδομένες» αναφορικά με τα ζητήματα της Παιδείας και σημείωσε πως ότι δεν θέλει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της αυριανής συνάντησης του Κώστα Καραμανλή με τους εκπαιδευτικούς.

    Διευκρίνισε δε ότι αύριο «ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στους δασκάλους και τους καθηγητές γιατί η κυβέρνηση, που σέβεται απολύτως το λειτούργημά τους, έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση της χώρας».

    Ο εκπρόσωπος παρατήρησε ακόμη ότι «ο πρωθυπουργός κοιτώντας στα μάτια τους εκπαιδευτικούς, θα τους ζητήσει να επιστρέψουν στα σχολεία. Αυτό θα γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, γιατί η κυβέρνηση πιστεύει στον διάλογο και πρέπει να είναι απολύτως σαφές προς όλους, ότι τα προβλήματα της οικονομίας δεν λύνονται δια μιάς και δεν είναι προβλήματα που μπορεί κάποιος να παραβλέψει προκειμένου να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστος. Οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν για να ταλαιπωρηθούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αλλά γιατί αυτές είναι οι αντοχές της οικονομίας. Δεν περιμένουμε ότι θα δηλώσουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές ικανοποιημένοι και θα τελειώσει εκεί η υπόθεση. Εμείς θέλουμε, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, να ξεκαθαριστεί ότι είναι η κατάσταση της οικονομίας τέτοια, που οποιαδήποτε κυβέρνηση θα έκανε τις ίδιες επιλογές. Δεν είναι μια αντιπαράθεση προσωπικού ή κομματικού χαρακτήρα».

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα ζητήσει τη συνδρομή του προεδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την απεμπλοκή του ζητήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ενδιάμεσο για να συνομιλήσει με παραγωγικές τάξεις ή με συνδικαλιστές, δεδομένου ότι, ύστερα από δυόμισυ χρόνια, έχει ακόμη τεράστια αποδοχή στον κόσμο και συζητά απευθείας με τους πολίτες», ενώ υπενθύμισε ότι «ο διάλογος για τα θέματα της παιδείας, τρέχει εδώ και 24 μήνες».

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «προηγούμενο» από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με συνδικαλιστές που επιμένουν σε κινητοποιήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι αυτό «κρίνεται κατά περίπτωση» και υπενθύμισε ότι «αυτή είναι μια πολιτική που ακολουθεί συχνά η ΝΔ.Πέρσι,για παράδειγμα,ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους συνταξιούχους και τους εξήγησε τα προβλήματα της οικονομίας και τις δυνατότητες της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων. Οι συνταξιούχοι δεν ικανοποιήθηκαν ως προς την επίλυση των αιτημάτων τους,δήλωσαν όμως ικανοποιημένοι από τη συνάντησή τους και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός συζήτησε μαζί τους».

    Σε ό,τι αφορά στην αναβολή της συζήτησης του άρθρου 16 του Συντάγματος,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γιάννη Τραγάκη,πως «υπήρξε ένα αίτημα από το ΠΑΣΟΚ και η κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής δεν είχε κανένα πρόβλημα να μη διευκολύνει την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση, εξ άλλου, έχει από ετών μια ξεκάθαρη θέση για το άρθρο 16 και είναι μια ευτυχής συγκυρία, ότι συμπίπτει επ΄αυτού σήμερα και η άποψη του κ.Γ. Παπανδρέου».

    Αναφορικά, τέλος, με το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τα θέματα της Παιδείας, ο κ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε αρνητικά.

    ΔΟΕ: Σημαντική πρωτοβουλία

    «Από μόνη της η συνάντηση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός», δήλωσε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Δημήτρης Μπράτης. «Είναι σημαντική πρωτοβουλία κατά την οποία θα θέσουμε τα αιτήματά μας και αναμένουμε να δοθούν λύσεις στο ζήτημα των ανοιχτών σχολείων και συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που απασχολούν τον κλάδο. Δεν έχουν σημασία πλέον τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Στεκόμαστε στο ζήτημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Αυτό προφανώς προβλημάτισε και τον πρωθυπουργό και όρισε τη συνάντηση» είπε.

    Ας σημειωθεί, ότι το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, μετά την απόφαση των δασκάλων για συνέχιση της απεργίας για έκτη κατά σειρά εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ απηύθυνε έκκληση να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός και να συναντηθεί με τους εκπαιδευτικούς.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι καθηγητές, οι οποίοι είπαν ότι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία, θα εξαρτηθεί όμως και από το αποτέλεσμά της, το τι θα γίνει στα σχολεία.

    Η υπουργός Παιδείας, η οποία βρίσκεται στη Βουδαπέστη, έρχεται απόψε στην Αθήνα για να παραστεί στην αυριανή συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον πρωθυπουργό.

    Στο μεταξύ, γονείς συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να ζητήσουν να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για να ανοίξουν τα σχολεία.

    Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έφθασε είδηση ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο με τους εκπροσώπους των δασκάλων και καθηγητών. Οι περισσότεροι γονείς σχολίασαν την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, ως ένα πρώτο θετικό βήμα για την εκτόνωση της κρίσης.

    Παπανδρέου: Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία

    Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σηλώσεις για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αναφέρθηκε στα θέματα παιδείας τονίζοντας ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά για έκτη εβδομάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι από τη μια πλευρά οξύνει και πολώνει την κατάσταση και από την άλλη παρακαλεί τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν προτείνει καμμία ουσιαστική λύση, παραπαίει χωρίς κατεύθυνση και παραμένει ανήμπορη και άκαμπτη.

    Μέσα σ' αυτό το κλίμα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, οι πολίτες αναζητούν τον άλλο δρόμο και ανήγγειλε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και κυρίως για θέματα της Παιδείας και της Νέας Γενιάς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι να υπάρξει ένα νέο σύμφωνο εμπιστοσύνης με την κοινωνία γύρω από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 October 2006 - 12:30:25 UTC