Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση
  • [02] Πρόσκληση σε Κινέζους επιχειρηματίες
  • [03] Σίγουρη η επανεκλογή της Χίλαρι Κλίντον

  • [01] Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Αυτοδιοίκηση

    Σε εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση, στην οποία θα συμμετέχουν οι υποψήφιοι εκλεγέντες και μη, νομάρχες και δήμαρχοι πρωτευουσών νομών καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων από όλη την Ελλάδα, τους οποίους υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, θα μιλήσει το μεσημέρι ο πρόεδρος του Κινήματος.

    Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση, όπως η φτώχεια, ο πόλεμος, η παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, κηρύσσοντας χθες την έναρξη των εργασιών της επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Μετανάστευση, που συνδιοργανώνεται από το ΠΑΣΟΚ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Τουρκίας. Οι εργασίες της επιτροπής ξεκίνησαν στη Ρόδο και θα συνεχισθούν στη Μαρμαρίδα.

    Τα θέματα που απασχολούν τους συνεδρους είναι η εμπειρία των χωρών που μετατράπηκαν από χώρες εξαγωγής σε χώρες υποδοχής μεταναστών, η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και η παράνομη μετανάστευση και οι ειδικότερες εμπειρίες της Ελλάδας και της Τουρκίας, ως χώρες ενδιάμεσου προορισμού.

    Στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντική την συνάντηση αυτή, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να συζητούν δύσκολα θέματα, πράγμα που καταδεικνύει τις διαθέσεις των δύο λαών.

    «Εμείς βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ισότιμα και θέλουμε να έχει τα ίδια δικαιώματα», τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και ρυθμίσεις για το θέμα της μετανάστευσης.

    Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϊκάλ αναφέρθηκε στη συμβολή των μεταναστών, χαρακτηρίζοντάς την ως ιδιαίτερα σημαντική και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμπειρία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η χώρα του υπήρξε πάντα μια χώρα υποδοχής μεταναστών.

    Επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ξενοφοβίας, τονίζοντας ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.

    Χαιρετισμό απήυθυνε επίσης ο Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να στήνουμε τείχη και ότι σαν Παγκόσμια Κοινότητα καλούμαστε να προασπίσουμε την ανάγκη για μεγαλύτερη ανοχή.

    Στην επιτροπή προϊσταται η Αμαλία Γκαρσία, κυβερνήτης της πολιτείας Ζαπατέκας του Μεξικού, περιοχής που "εξάγει" το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στις ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε και κατβ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Στην συνάντηση πέρα από τα θέματα για την μετανάστευση συζητήθηκαν το Κυπριακό, η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ως θετικό το γεγονός ότι μπορούν να συζητούνται τέτοια θέματα, πράγμα που ήταν αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας επίσης το γεγονός ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θέλει να προωθεί τέτοιου είδους συναντήσεις σε κάθε γωνιά της γης, βοηθώντας την συνεργασία και την κατανόηση των λαών.

    Με τον κ. Μπαϊκάλ ανταλλάξαμε απόψεις για την κοινή προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις σε πολλούς τομείς, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] Πρόσκληση σε Κινέζους επιχειρηματίες

    Πολύ ζεστή υποδοχή σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο συνάντησε η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, που βρίσκεται στο Πεκίνο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ήδη βρίσκεται σε τροχιά η διαδικασία επίλυσης κάποιων μικροπροβλημάτων. Ο υπουργός είπε ότι η Κίνα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη δημιουργία υποδομής, κατ' αρχήν στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, για τη διαμετακόμιση κινεζικών προϊόντων προς τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, τις Παρευξείνιες χώρες κλπ. Επίσης είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο από κινεζικές εταιρείες για τη δημιουργία υποδομών στα ελληνικά λιμάνια, αλλά και από Ελληνες εφοπλιστές για διευκολύνσεις σε κινεζικά λιμάνια.

    Για τη δημιουργία υποδομών στα ελληνικά λιμάνια θα ακολουθηθεί ανοιχτή διαδικασία και θα ληφθούν υπόψη οικονομικά κριτήρια, το ελάχιστο ύψος προσφοράς και η εγγύηση των εμπορευμάτων που θα διακινούνται.

    Στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ενισχύεται η επιχειρηματικότητα, τονώνεται ο διεθνής προσανατολισμός των επιχειρήσεων και η εξωστρέφεια της οικονομίας και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς Κινέζους επιχειρηματίες και εκπροσώπους υπουργείων.

    Ανέφερε στοιχεία σχετικά με την πορεία των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, όπως, για παράδειγμα, ότι περισσότερα από εκατό νέα πλοία έχουν παραγγελθεί από Ελληνες εφοπλιστές σε κινέζικα ναυπηγεία. Αυτή τη συνεργασία, πρόσθεσε, την ενθαρρύνουμε και θα θέλαμε τα πλοία αυτά να χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις της Κίνας στις εξαγωγές τους. Επίσης είπε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και να ενισχύσουν την πρόσβαση των προϊόντων τους στην Ευρώπη και ειδικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη ΝΑ Ευρώπη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, τόνισε, ότι η Ελλάδα διαθέτει τις πιο προηγμένες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές υποδομές σε αυτή την περιοχή και προωθεί ενεργά την ενσωμάτωση των γειτόνων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. "Πολλές πολυεθνικές", πρόσθεσε, "έχουν αναγνωρίσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε και επέλεξαν τη χώρα μας ως έδρα των δραστηριοτήτων τους στη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα αποτελεί την πύλη εισόδου των ξένων επενδυτών σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή", κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναχωρεί σήμερα για τη Σαγκάη, όπου θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες.

    [03] Σίγουρη η επανεκλογή της Χίλαρι Κλίντον

    "Χωρίς αντίπαλο" φαίνεται να παίζει η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

    Δώδεκα ημέρες πριν την αναμέτρηση, οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών προβάδισμα περίπου 30 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Τζον Σπένσερ για την έδρα της Νέας Υόρκης στη Γερουσία.

    Δημοσκόπηση δίνει στην Χίλαρι Κλίντον προβάδισμα 59% έναντι 32% του Σπένσερ.

    "Η Χίλαρι πηγαίνει σε έναν αντίπαλο που είναι άγνωστος στα δύο-τρίτα των ψηφοφόρων" λέει ο εκπρόσωπος της εταιρίας δημοσκόπησης Στίβεν Γκρίνμπεργκ.

    Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η κ. Κλίντον προηγείται μάλιστα με 50 ποσοστιαίες μονάδες, με 15 μονάδες στα προάστια και με 19 μονάδες στην υπόλοιπη πολιτεία.

    Ο αντίπαλός της Τζον Σπένσερ, στο προεκλογικό "ντιμπέιτ" με την Χίλαρι Κλίντον, επιχείρησε να την αντιμετωπίσει με το επιχείρημα ότι αυτός θέλει να γίνει γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, ενώ η κ. Κλίντον έχει στόχο την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.

    "Η κ. Κλίντον θα ήταν μια πολύ ισχυρή υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά εγώ είμαι ο μόνος εδώ που θέλει να είναι στην αμερικανική γερουσία τα επόμενα έξι χρόνια" τόνισε ο Τζον Σπένσερ.

    Η Χίλαρι Κλίντον, στην προεκλογική της εκστρατεία, άλλωστε, ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον πρόεδρο Μπους και την ελεγχόμενη από τους ρεπουμπλικανούς ηγεσία του απερχόμενου Κογκρέσου και ελάχιστα με τον αντίπαλό της στη Νέα Υόρκη.

    Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δεν κρύβει άλλωστε τις φιλοδοξίες της για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και αν έχει αποφύγει μέχρι τώρα να το δηλώσει ευθαρσώς.

    Στο βιβλίο τους με τίτλο "Ο δρόμος για τη νίκη" και το Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2008, οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι Μαρκ Χάλπεριν και Τζον Χάρις, σημειώνουν ότι μόνο η Χίλαρι Κλίντον από τους δημοκρατικούς και ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν από τους ρεπουμπλικανούς είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το "Freak Show" των φημών και των προκλήσεων που κυριαρχούν στα "τοκ-σόου" του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

    Μετά από μια 8ετή θητεία ως Πρώτη Κυρία και έξι χρόνια στη γερουσία, η Χίλαρι Κλίντον έχει αποκτήσει τα απαιτούμενα ποιοτικά στοιχεία πανεθνικής εμβέλειας εκτιμούν οι αναλυτές.

    Νεοϋρκέζοι δημοσιογράφοι σημειώνουν μάλιστα ότι η αναμέτρηση για την έδρα της γερουσίας στη Νέα Υόρκη μπορεί να εξελιχθεί και σε ένα δημοψήφισμα-εφαλτήριο για την Χίλαρι Κλίντον προς την προεδρία, αν η διαφορά της με τον ρεπουμπλικανό αντίπαλο της είναι τεράστια.

    Προς το παρόν, πάντως, την εντυπωσιακή διαφορά μεγέθους ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για τη γερουσία στη Νέα Υόρκη, δείχνουν και τα ποσά των προεκλογικών ενισχύσεων, που έχουν συγκεντρώσει τα δύο στρατόπεδα.

    Η Χίλαρι Κλίντον πηγαίνει στην τελική ευθεία των εκλογών έχοντας ακόμη στο "ταμείο" της πάνω από 15,7 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες της προεκλογικής της εκστρατείας. Ο αντίπαλός της Τζον Σπένσερ έχει ακόμη μόλις 474.000 δολάρια και χρέη 250.000 δολαρίων.

    Δίδυμο με τον Μπιλ Κλίντον;

    Το ενδεχόμενο ανάληψης του Λευκού Οίκου από την Χίλαρι Κλίντον έχει δώσει τροφή σε ποικίλα σχόλια για τη μετεξέλιξη του συζύγου της και πρώην προέδρου, Μπιλ Κλίντον, σε "Πρώτο Κύριο" της χώρας.

    Η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ" δίνει μια άλλη ιδέα: Τί θα γινόταν αν η Χίλαρι Κλίντον επέλεγε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο το σύζυγό της;

    Η ιδέα αυτή αρχικά φαίνεται ότι είναι αντι-συνταγματική, με δεδομένο ότι ο Μπιλ Κλίντον έχει υπηρετήσει ήδη ως πρόεδρος για δύο θητείες στο Λευκό Οίκο.

    Η εφημερίδα απευθύνθηκε πάντως σε έγκριτους συνταγματολόγους που σημείωσαν ότι το αμερικανικό σύνταγμα δεν αποκλείει ρητά και κατηγορηματικά σε έναν εκλεγμένο για δύο θητείες πρόεδρο να είναι υποψήφιος αντιπρόεδρος για μια τρίτη θητεία.

    "Το σύνταγμα απαγορεύει την εκλογή ενός προέδρου για πάνω από δύο θητείες, αλλά δεν εμποδίζει έναν πρώην πρόεδρο να εκλεγεί αντιπρόεδρος" εκτιμούν οι καθηγητές Πολιτικών Επιστημών, Μπρους Πίμποντι και Σκοτ Γκουτ.

    Η Κάθλιν Σάλιβαν, διευθύντρια του Κέντρου για το Σύνταγμα, στο Στάνφορντ, λέει ότι το σύνταγμα "δεν αποκλείει ένα δίδυμο Κλίντον - Κλίντον", αλλά προσθέτει: "Αν ο Μπιλ εκλεγεί αντιπρόεδρος, θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος σε περίπτωση κάποιας ανικανότητας της προέδρου Χίλαρι και με αυτό το δεδομένο - εξ' αρχής - ο Μπιλ Κλίντον δεν μπορεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα επανεκλογής".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 October 2006 - 6:30:26 UTC