Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρία της Ελλάδας στο Μεσογειακού Forum
  • [02] Βουλγαρία-Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

  • [01] Προεδρία της Ελλάδας στο Μεσογειακού Forum

    Μετά από ομόφωνη αποδοχή πρότασης της ισπανικής Προεδρίας η Ελλάδα ανέλαβε για ένα χρόνο την Προεδρία του Μεσογειακού Forum.

    Το Μεσογειακό Forum οι εργασίες του οποίου, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκαν στο Alicante της Ισπανίας (27-28/10) ιδρύθηκε το 1994. Σκοπός του είναι η ενίσχυση και η εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου ώστε η θάλασσα αυτή να καταστεί περιοχή ειρήνης και ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας, αμοιβαίας ανεκτικότητας και κατανόησης των λαών της.

    Οι εργασίες της Υπουργικής Συνόδου αυτής, επικεντρώθηκαν: α) στην κατάσταση και τις προοπτικές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, β) στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών λαών και γ) στην ανάδειξη της νέας Προεδρίας του Forum. Σχετικά με αυτό η ΥΠΕΞ της Ελλάδος κα Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

    «Η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα εδώ στο Alicante της Ισπανίας την Προεδρία του Μεσογειακού Forum. Η εκλογή αυτή αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει κύρος ανάμεσα σε εταίρους και φίλους και υπολογίζουν σε αυτή την Προεδρία προκειμένου να προωθήσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το Forum έχει στόχο να ασχοληθεί με τα προβλήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή και κυρίως βέβαια το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής όπου η χώρα μας έχει μια σημαντική παρουσία ιδιαίτερα μετά την ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στόχος μας είναι τα θέματα της Μεσογείου να έλθουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης στόχος μας είναι να συμβάλλουμε για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αυτό και θα πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.»

    [02] Βουλγαρία-Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Βούλγαροι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, από τις οποιες αναμένεται να αναδειχτεί νικητής ο σημερινός πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ. Αντίθετα, ο υπερεθνικιστής Βόλεν Σιντέροφ, ο οποίος αντιτάχθηκε στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι θα χάσει τη μάχη για την προεδρία.

    Ο Σιντέροφ, ηγέτης του ριζοσπαστικού κόμματος "Επίθεση", έκανε προεκλογική εκστρατεία με συνθήματα που κατά δυτικούς διπλωμάτες είναι ξενοφοβικά, αντιδημοκρατικά και αμφισβητούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Ο πρώην επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, εξασφάλισε το 64% των ψήφων στον πρώτο γύρο, αλλά η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το όριο του 50% και έτσι η εκλογική μάχη οδηγήθηκε σε δεύτερο γύρο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η επικράτηση του Παρβάνοφ είναι βέβαιη.

    Ωστόσο τα σχετικά υψηλά ποσοστά του Σιντέροφ ανέδειξαν το πρόβλημα που υπάρχει με την πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς ο Παρβάνοφ χρεώνεται με το ότι οι κυβερνήσεις δεν έλαβαν μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας, της εγκληματικότητας και της διαφθοράς.

    "Δεν ψηφίζουμε για τον δρόμο που έχουμε ήδη διανύσει, αλλά για το μονοπάτι που θα περάσουμε", δήλωσε ο Παρβάνοφ, προειδοποιώντας ότι "θα ήταν μία ριψοκίνδυνη περιπέτεια να αρχίσουμε τώρα από την αρχή".

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι Βούλγαροι εκτιμούν τις προσπάθειες που έκανε ο 49χρονος ιστορικός για να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας τους στη διεθνή σκηνή, καθώς την οδήγησε στο ΝΑΤΟ, το 2004 και στους κόλπους της ΕΕ, από την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο οι ψηφοφόροι είναι πολιτικά απαθείς, αφού παρά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης (που θα φτάσει στο 6% εφέτος), ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 160 Ευρώ, ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

    Η ψηφοφορία αρχίζει στις 6 τα ξημερώματα και οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Μισή ώρα αργότερα θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls και μετά από λίγες ώρες θα αρχίσει η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 October 2006 - 9:30:20 UTC