Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το 82% του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια
  • [02] Ισες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές

  • [01] Το 82% του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια

    Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) αποβλέπει στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας και γι΄αυτό θα διατεθεί το 82% των πόρων στην Περιφέρεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος για την τέταρτη προγραμματική περίοδο 2007-2013.

    Οι πόροι του ΕΣΠΑ θα ανέλθουν συνολικά στα 36,4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής συμμετοχής. Από το ποσό αυτό, το 42% θα διατεθεί για τις υποδομές, το 21% για την καινοτομία και την ψηφιακή σύγκλιση, το 14% για την παιδεία, το 12% για την απασχόληση, το 4% για τις υποδομές υγείας και το υπόλοιπο σε διάφορες άλλες δράσεις.

    Το ΕΣΠΑ είναι συμβατό με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και εστιάζεται στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τις βιώσιμες υποδομές και την αναβάθμιση του ανθρωπίνου κεφαλαίου.

    Για την καλύτερη κατανομή των πόρων στην περιφέρεια, διαμορφώνονται πέντε χωρικές ενότητες: Μακεδονίας - Θράκης, Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου, Κρήτης-Νησιών του Αιγαίου (Βορείου και Νοτίου) και Αττικής.

    Το ΕΣΠΑ περιλαμβάνει και οκτώ τομεακά προγράμματα, τα οποία είναι αποτέλεσμα διϋπουργικής συνεργασίας. Οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξης είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αναβάθμιση της ζωής των ατόμων, η προώθηση της ψηφιακής σύγκλισης και η ισόρροπη ανάπτυξη.

    Στόχος μας, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι να φύγουμε από ουραγοί στην ΕΕ και να ανήκουμε στους πρωτοπόρους της, καθώς με την επιτυχή εφαρμογή του ΕΣΠΑ θα ξεπεραστεί ο μέσος όρος του βιοτικού μας επιπέδου στην ΕΕ και η Ελλάδα σταδιακά θα αποσυνδεθεί από τους κοινοτικούς πόρους.

    Ο κ.Αλογοσκούφης χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της προσπάθειας κατάρτισης του ΕΣΠΑ τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Φώλια, ο οποίος, όπως είπε, έκανε μεγάλη προσπάθεια για να συγκεράσει τις αντιτιθέμενες απόψεις χωρίς να υπάρξουν τριβές.

    Από την πλευρά του, ο κ. Φώλιας είπε ότι βρισκόμαστε στο τέλος μιας μακράς διαδικασίας, επίπονης, δύσκολης, προκλητικής αλλά και ευχάριστης. Αναφέρθηκε στις δημόσιες διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του προγράμματος και είπε ότι χρειαζόμαστε μια σωστή αναπτυξιακή στρατηγική για την προώθηση της σύγκλισης, ενώ, αναφερόμενος στο Γ΄ΚΠΣ, είπε ότι οι πόροι ήσαν περισσότεροι από εκείνους που είχε την ικανότητα να απορροφήσει η χώρα μας. Η απορρόφηση πόρων από το Γ΄ΚΠΣ βρίσκεται στο 47,6%. Παράλληλα ανακοινώθηκε η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές. Για την ενίσχυσή τους θα διατεθούν 51 εκατ. ευρώ. Αργότερα θα προκηρυχθεί και νέος διαγωνισμός για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εμπορίου και παροχής υπηρεσιών.

    Η λογική της αρχιτεκτονικής των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ προσβλέπει στη βέλτιστη υλοποίηση των στρατηγικών επιλογών της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της περιόδου 2007-2013 (το 63% του ελληνικού πληθυσμού βρίσκεται σε καθεστώς μεταβατικής στήριξης και αργότερα οι ενισχύσεις της ΕΕ θα μειωθούν).

    Κύρια χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής αυτής αποτελούν το μικρότερο πλήθος των επιχειρησιακών προγραμμάτων (σχετικά με το Γ΄ΚΠΣ). Πρόκειται για οκτώ τομεακά και πέντε περιφερειακά προγράμματα. Ενας από τους βασικούς στόχους είναι η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι το ΕΣΠΑ καταρτίστηκε με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ πριν την αναθεώρησή του κατά 25,7% και ότι το θέμα αυτό συζητείται μεταξύ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και της Eurostat. Κατέληξε δε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως με την αναθεώρηση θα δημιουργηθούν προβλήματα.

    "Δεν θα φεισθούμε οποιουδήποτε μέτρου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής", δήλωσε ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό.

  • ** Το πρωί ο κ.Αλογοσκούφης μίλησε στο συνέδριο του Euromoney, με θέμα «Ελλάδα 2006: Μια πύλη για επιχειρήσεις».

    [02] Ισες ευκαιρίες σε όλους τους μαθητές

    Για την παροχή ίσων ευκαιριών σε μαθητές με διαφορετικό γλωσσικό, κοινωνικοοικονομικό και πολιτισμικό περιβάλλον, την επίδραση της αξιολόγησης των μαθητών στη διαμόρφωση της προσωπικότητας τους και την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των Πολυμέσων στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επιμορφώθηκαν 20 καθηγητές, διαφόρων ειδικοτήτων, του 1ου, 2ου και 9ου ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας Leonardo da Vinci.

    Τα σεμινάρια έγιναν στην πόλη Cervia της Ιταλίας για τρεις εβδομάδες. Ανάδοχος και κύριος φορέας αποστολής ήταν το 1ο ΤΕΕ Θεσσαλονίκης, ενώ φορέας υποδοχής με ευθύνη για τη διοργάνωση των σεμιναρίων ήταν ο Οργανισμός Καταρτισμός Sistema Turismo, με έδρα την πόλη Potenza της Ιταλίας.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υποδιευθύντρια του 1ου ΤΕΕ και υπεύθυνη διαχείρισης του προγράμματος από την πλευρά του φορέα αποστολής, Ευαγγελία Μαματζή, ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν και η αναβάθμιση των γνώσεων των εκπαιδευτικών ώστε να ανταποκρίνονται στα καινούργια δεδομένα.

    Μεταξύ των συμπερασμάτων από το πρόγραμμα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ήταν ότι κάθε σχολική μονάδα πρέπει να είναι ελεύθερη να εφαρμόζει νέες μεθόδους σε ότι αφορά και την παιδαγωγική διαδικασία και ο εκπαιδευτικός πρέπει να ενθαρρυνθεί να γίνει ένας μικρός ερευνητής.

    Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών πρέπει να είναι περισσότερο συντονιστικός και να δείχνουν στους μαθητές «πώς να μαθαίνουν» (μέσα από τη βιβλιογραφία, το διαδίκτυο κλπ) και όχι τι να μαθαίνουν.

    Τέλος, τονίστηκε ότι πρέπει να παρέχεται πρόσθετη βοήθεια στους αλλοδαπούς μαθητές και σε αυτούς με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 November 2006 - 13:30:26 UTC