Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχής η μείωση του ελλείμματος
  • [02] «Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
  • [03] Αλ.Αλαβάνος: Νέα πρόσωπα στις εθνικές εκλογές

  • [01] Συνεχής η μείωση του ελλείμματος

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007, για να σημειώσει περαιτέρω μείωση το 2008 στο 2,4%, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών των χωρών μελών της ΕΕ, αλλά και των υποψηφίων χωρών για τη διετία 2006-2008, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Είναι η πρώτη φορά από το 2004, όταν η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, που το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας προβλέπει ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα χρόνια κάτω από τα όρια που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή στο 3,8% του ΑΕΠ το 2006 και στο 3,7% τόσο το 2007 όσο και το 2008.

    Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να κλείσει στο 104,8% του ΑΕΠ το 2006 για να μειωθεί στο 101% το 2007 και το 96,4% το 2008. Tο δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 109,1% την περίοδο 1992-2002, 107,8% το 2003, 108,5% το 2004 και 107,5% το 2005.

    Η Επιτροπή προβλέπει ακόμη ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει στο 3,3% το 2006, το 2007 και το 2008, ενώ η ανεργία θα φτάσει το 9,3% το 2006 για να μειωθεί στο 8,9% το 2007 και το 8,6% το 2008.

    Αναλυτικά η σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την Ελλάδα έχει τίτλο «Οι επενδύσεις επιστρέφουν πάλι» και αναφέρει τα εξής:

    Δημόσια Οικονομικά

    Σε ότι αφορά ειδικότερα την πορεία των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2005 αναθεωρήθηκε πρόσφατα προς τα πάνω, στο 5,2% του ΑΕΠ.

    Για το 2006, η Επιτροπή εκτιμά ότι σύμφωνα και με τις επίσημες εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών το δημοσιονομικό έλλειμμα θα σημειώσει εξαιρετικά σημαντική πτώση, αφού προβλέπεται να είναι ελαφρώς πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ. Επίσης, επισημαίνεται ότι με το έλλειμμα αυτό η Ελλάδα συμμορφώνεται με τη σύσταση του Συμβουλίου( άρθρο 104 παρ. 9 της Συνθήκης) σημειώνοντας ότι τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος αναλογούν στο 0,4% του ΑΕΠ.

    Σε ότι αφορά το 2007, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ και υπογραμμίζει πως δεν περιλαμβάνονται μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

    Αναλυτικότερα το σύνολο των κρατικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 0,25% του ΑΕΠ, κυρίως μέσα από τα έσοδα υψηλότερων έμμεσων φόρων και κοινωνικών εισφορών. Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 0,25% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω των μειωμένων δαπανών που σχετίζονται με τα επιτόκια. Λαμβάνοντας υπόψη ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και μια πιο προσεκτική αξιολόγηση των δαπανών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 2,6% το 2007, αλλά και ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ.

    Σε ότι αφορά το 2008, η Επιτροπή σημειώνει ότι με βάση την υπόθεση πως δεν θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής (σ.σ. δηλ ότι η οικονομική πολιτική θα είναι στο πνεύμα του προϋπολογισμού για το 2006) το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι επίσης κάτω από 2,5% του ΑΕΠ. Για το δημόσιο χρέος η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2008 θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ το 2005 είχε υπερβεί το 107% του ΑΕΠ.

    Προοπτικές για το 2007 και το 2008

    Σε ότι αφορά τις προοπτικές για το 2007 και το 2008 η Επιτροπή εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει οριακή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και πως θα πρέπει να αναμένονται κάποιες αλλαγές στις συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα καθοδηγείται σχεδόν αποκλειστικά από τη ζήτηση. Αναφέρεται επίσης ότι οι προσδοκόμενες αυξήσεις στα επιτόκια σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη αύξηση των μισθών αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα παραμείνει όμως πάνω από το 3% σε ετήσια βάση μέχρι το 2008. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να περιοριστεί σε «ιστορικά επίπεδα», ανάλογη με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται πως θα αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, ανάλογους με τους φετινούς.

    Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ακόμη ότι οι δαπάνες στον τομέα των κατασκευών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι η δεύτερη δέσμη της φορολογικής μεταρρύθμισης στην κατοικία αναμένεται πως θα έχει λιγότερο θετική επίπτωση στις κατασκευές από ό,τι το 2006. Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε συγκράτηση της ανάπτυξης της αγοράς κατοικίας, σύμφωνα με την Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα σημειώσουν άνοδο και ότι η εσωτερική ζήτηση θα είναι 4% μέχρι το 2008. Στο εξωτερικό πεδίο, οι εισαγωγές αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με την εσωτερική ζήτηση, ενώ η αύξηση του κόστους εργασίας αναμένεται να επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα και να περιορίσει οριακά τις εξαγωγές αγαθών. Η Επιτροπή εκτιμά παράλληλα ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται πως θα κυμανθούν στα επίπεδα προηγούμενων ετών. Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμά η Επιτροπή, σε συνδυασμό με μια πιο συγκρατημένη αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να έχει λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στον εξωτερικό παράγοντα της αύξησης του ΑΕΠ το 2007 και το 2008.

    Δραστηριότητα το 2006

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2006 η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε πάνω από 4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, μολονότι η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αύξηση των εισαγωγών σημαίνει ότι η συνεισφορά του εξωτερικού παράγοντα στο ΑΕΠ θα είναι αρνητική. Επίσης, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2006 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την εγχώρια ζήτηση. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα μειώνεται, ενώ η δημόσια κατανάλωση συμβάλει μόνον οριακά στην ανάπτυξη, αντανακλώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Εξάλλου, η Επιτροπή παρατηρεί ότι παρά την οικονομική περιστολή η οποία αναχαιτίζει τις δημόσιες επενδύσεις σε πραγματικούς όρους, οι δαπάνες στις κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, οδηγούν τη συνολική επενδυτική ανάπτυξη πάνω από το 6%.

    Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή παρατηρεί πως η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην αύξηση της ανάπτυξης πάνω από 4 εκατοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, λόγω της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, η Επιτροπή σημειώνει πως οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 6,5% και άνω, ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν σε σχέση με την περσινή περιστολή τους.

    Σε ό,τι αφορά την απασχόληση η Επιτροπή εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 1,25%, σε σχέση με το 2005. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις τιμές, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέλθει στο 3,25%, αρκετά κάτω από την αύξηση των μισθών που κυμαίνεται γύρω στο 6%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα κατά 2%, ωθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα πάνω από τα επίπεδα της ευρωζώνης, αναφέρει η Επιτροπή.

    Εξελίξεις στην αγορά εργασίας, το κόστος και τις τιμές

    Λόγω της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από 1,25% ετησίως, ως το 2008. Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας προβλέπεται να πέσει το 2007, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάτω από το 9%.

    Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αυξάνοντα, αλλά λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα, όμως θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, ιδίως στον τομέα των αγαθών. Εξάλλου, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος το 2007 και το 2008, λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας ανά μονάδα και της σχετικά συγκρατημένης ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

    [02] «Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

    Για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Μόσχα και στη Σόφια ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

    Εξήγησε ότι ήταν μια πρωτοβουλία των Αθηνών για την προώθηση της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Πρόσθεσε, ότι ο αγωγός είναι στρατηγικής σημασίας για την προώθηση του πετρελαίου στην περιοχή και στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Στο ταξίδι επιβεβαιώθηκε η βούληση των τριών χωρών και συμφωνήθηκαν τα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την παγκόσμια διάσκεψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που γίνεται στη Βουλιαγμένη. Και πρόσθεσε, ότι θα μεταφέρει το χαιρετισμό του πρωθυπουργού σε 500 συνέδρους από 62 χώρες και 15 οργανισμούς.

    Είπε ακόμη ότι είναι μια προσπάθεια για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να αρθούν τα εμπόδια και να ενταχθούν στις διεθνείς αγορές. «Αποτελεί βούληση της κυβέρνησης η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφού δίνουν τις 7 στις 10 θέσεις εργασίας»,τόνισε ο κ. Σιούφας.

  • ** Ο κ.Σιούφας θα κηρύξει το απόγευμα στον Αστέρα Βουλιαγμένης την έναρξη εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΟΣΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    [03] Αλ.Αλαβάνος: Νέα πρόσωπα στις εθνικές εκλογές

    Ο Συνασπισμός επιταχύνει την οργανωτική και πολιτική προετοιμασία για τις εθνικές εκλογές με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος Α. Αλαβάνου, ο οποίος κλείνοντας χθές το απόγευμα την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, έθεσε τις βάσεις της συζήτησης για νέα πρόσωπα και αλλαγές ώστε το θετικό, όπως είπε, αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να έχει συνέχεια στις εθνικές εκλογές.

    Η συζήτηση για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών χθες και σήμερα στην ΚΠΕ, ήταν αναλυτική. Δεκάδες μέλη του οργάνου στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν τα θετικά και τα αρνητικά της εκλογικής προσπάθειας του ΣΥΝ, σημείωσαν οργανωτικές αδυναμίες και τόνισαν την κατά τόπους έλλειψη συμμαχιών. Ωστόσο σε πολλούς διάχυτη ήταν η εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ, αν εργαστεί σκληρά μπορεί να κεφαλοποιήσει τα οφέλη των τοπικών εκλογών στις εθνικές εκλογές.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε με έμφαση ότι ο Συνασπισμός , μετά τις τοπικές εκλογές δεν είναι πλέον ο ίδιος, αλλά όπως είπε, βρίσκεται σε φάση μετάβασης με δυνατότητες και δυσκολίες, για να τονίσει την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να προχωρήσει με τόλμη και συνοχή και με συμμαχίες με οικολογικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς προς τις εθνικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι ο Συνασπισμός μπορεί να γίνει η δύναμη που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία του δικομματισμού.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναφέροντας το θέμα της ανανέωσης, διευκρίνισε σήμερα ότι η αξιοποίηση νέων στελεχών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα απαξιωθούν ή θα περιθωριοποιηθούν τα παλιά και δοκιμασμένα στελέχη των οποίων έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας ότι έχουν προσφέρει πολλά στον Συνασπισμό.

    Αναφερόμενος τέλος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η κυβέρνηση θα διαπιστώσει σύντομα ότι όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα με τις κινητοποιήσεις των μαθητών, των δασκάλων και των καθηγητών, δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτά που θα γίνουν ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και τη συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 November 2006 - 13:30:27 UTC