Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχής η μείωση του ελλείμματος

  • [01] Συνεχής η μείωση του ελλείμματος

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ το 2006 και το 2007, για να σημειώσει περαιτέρω μείωση το 2008 στο 2,4%, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών των χωρών μελών της ΕΕ, αλλά και των υποψηφίων χωρών για τη διετία 2006-2008, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Είναι η πρώτη φορά από το 2004, όταν η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, που το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας προβλέπει ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα χρόνια κάτω από τα όρια που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή στο 3,8% του ΑΕΠ το 2006 και στο 3,7% τόσο το 2007 όσο και το 2008.

    Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να κλείσει στο 104,8% του ΑΕΠ το 2006 για να μειωθεί στο 101% το 2007 και το 96,4% το 2008. Tο δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν 109,1% την περίοδο 1992-2002, 107,8% το 2003, 108,5% το 2004 και 107,5% το 2005.

    Η Επιτροπή προβλέπει ακόμη ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα παραμείνει στο 3,3% το 2006, το 2007 και το 2008, ενώ η ανεργία θα φτάσει το 9,3% το 2006 για να μειωθεί στο 8,9% το 2007 και το 8,6% το 2008.

    Αναλυτικά η σημερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την Ελλάδα έχει τίτλο «Οι επενδύσεις επιστρέφουν πάλι» και αναφέρει τα εξής:

    Δημόσια Οικονομικά

    Σε ότι αφορά ειδικότερα την πορεία των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, η Επιτροπή αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2005 αναθεωρήθηκε πρόσφατα προς τα πάνω, στο 5,2% του ΑΕΠ.

    Για το 2006, η Επιτροπή εκτιμά ότι σύμφωνα και με τις επίσημες εκτιμήσεις των ελληνικών αρχών το δημοσιονομικό έλλειμμα θα σημειώσει εξαιρετικά σημαντική πτώση, αφού προβλέπεται να είναι ελαφρώς πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ. Επίσης, επισημαίνεται ότι με το έλλειμμα αυτό η Ελλάδα συμμορφώνεται με τη σύσταση του Συμβουλίου( άρθρο 104 παρ. 9 της Συνθήκης) σημειώνοντας ότι τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος αναλογούν στο 0,4% του ΑΕΠ.

    Σε ότι αφορά το 2007, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ και υπογραμμίζει πως δεν περιλαμβάνονται μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

    Αναλυτικότερα το σύνολο των κρατικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 0,25% του ΑΕΠ, κυρίως μέσα από τα έσοδα υψηλότερων έμμεσων φόρων και κοινωνικών εισφορών. Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να μειωθούν κατά 0,25% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω των μειωμένων δαπανών που σχετίζονται με τα επιτόκια. Λαμβάνοντας υπόψη ένα λιγότερο ευνοϊκό σενάριο σε ότι αφορά την ανάπτυξη και μια πιο προσεκτική αξιολόγηση των δαπανών, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 2,6% το 2007, αλλά και ότι το διαρθρωτικό ισοζύγιο θα βελτιωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ.

    Σε ότι αφορά το 2008, η Επιτροπή σημειώνει ότι με βάση την υπόθεση πως δεν θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής (σ.σ. δηλ ότι η οικονομική πολιτική θα είναι στο πνεύμα του προϋπολογισμού για το 2006) το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι επίσης κάτω από 2,5% του ΑΕΠ. Για το δημόσιο χρέος η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2008 θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ, ενώ το 2005 είχε υπερβεί το 107% του ΑΕΠ.

    Προοπτικές για το 2007 και το 2008

    Σε ότι αφορά τις προοπτικές για το 2007 και το 2008 η Επιτροπή εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει οριακή επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και πως θα πρέπει να αναμένονται κάποιες αλλαγές στις συνιστώσες της οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα καθοδηγείται σχεδόν αποκλειστικά από τη ζήτηση. Αναφέρεται επίσης ότι οι προσδοκόμενες αυξήσεις στα επιτόκια σε συνδυασμό με τη συγκρατημένη αύξηση των μισθών αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω επιβράδυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία θα παραμείνει όμως πάνω από το 3% σε ετήσια βάση μέχρι το 2008. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η δημόσια κατανάλωση αναμένεται να περιοριστεί σε «ιστορικά επίπεδα», ανάλογη με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται πως θα αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, ανάλογους με τους φετινούς.

    Στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ακόμη ότι οι δαπάνες στον τομέα των κατασκευών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς παρά το γεγονός ότι η δεύτερη δέσμη της φορολογικής μεταρρύθμισης στην κατοικία αναμένεται πως θα έχει λιγότερο θετική επίπτωση στις κατασκευές από ό,τι το 2006. Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε συγκράτηση της ανάπτυξης της αγοράς κατοικίας, σύμφωνα με την Επιτροπή.

    Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα σημειώσουν άνοδο και ότι η εσωτερική ζήτηση θα είναι 4% μέχρι το 2008. Στο εξωτερικό πεδίο, οι εισαγωγές αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με την εσωτερική ζήτηση, ενώ η αύξηση του κόστους εργασίας αναμένεται να επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα και να περιορίσει οριακά τις εξαγωγές αγαθών. Η Επιτροπή εκτιμά παράλληλα ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών αναμένεται πως θα κυμανθούν στα επίπεδα προηγούμενων ετών. Το γεγονός αυτό, όπως εκτιμά η Επιτροπή, σε συνδυασμό με μια πιο συγκρατημένη αύξηση των εισαγωγών αναμένεται να έχει λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στον εξωτερικό παράγοντα της αύξησης του ΑΕΠ το 2007 και το 2008.

    Δραστηριότητα το 2006

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2006 η οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε πάνω από 4% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, μολονότι η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η αύξηση των εισαγωγών σημαίνει ότι η συνεισφορά του εξωτερικού παράγοντα στο ΑΕΠ θα είναι αρνητική. Επίσης, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 2006 η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, δηλαδή αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από την εγχώρια ζήτηση. Παράλληλα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα μειώνεται, ενώ η δημόσια κατανάλωση συμβάλει μόνον οριακά στην ανάπτυξη, αντανακλώντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Εξάλλου, η Επιτροπή παρατηρεί ότι παρά την οικονομική περιστολή η οποία αναχαιτίζει τις δημόσιες επενδύσεις σε πραγματικούς όρους, οι δαπάνες στις κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, οδηγούν τη συνολική επενδυτική ανάπτυξη πάνω από το 6%.

    Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή παρατηρεί πως η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην αύξηση της ανάπτυξης πάνω από 4 εκατοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, λόγω της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα, η Επιτροπή σημειώνει πως οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά 6,5% και άνω, ενώ οι εισαγωγές θα αυξηθούν σε σχέση με την περσινή περιστολή τους.

    Σε ό,τι αφορά την απασχόληση η Επιτροπή εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 1,25%, σε σχέση με το 2005. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις τιμές, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή θα ανέλθει στο 3,25%, αρκετά κάτω από την αύξηση των μισθών που κυμαίνεται γύρω στο 6%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα κατά 2%, ωθεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα πάνω από τα επίπεδα της ευρωζώνης, αναφέρει η Επιτροπή.

    Εξελίξεις στην αγορά εργασίας, το κόστος και τις τιμές

    Λόγω της ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η απασχόληση θα συνεχίσει να αυξάνεται πάνω από 1,25% ετησίως, ως το 2008. Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας προβλέπεται να πέσει το 2007, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάτω από το 9%.

    Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αυξάνοντα, αλλά λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μικρότερη αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα, όμως θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, ιδίως στον τομέα των αγαθών. Εξάλλου, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει συγκρατημένος το 2007 και το 2008, λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας ανά μονάδα και της σχετικά συγκρατημένης ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

    Μείωση της ανεργίας

    Η απασχόληση των γυναικών, αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων (55-64 ετών), αυξάνεται στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρη την ΕΕ, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την «απασχόληση στην Ευρώπη το 2006», η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η απασχόληση στην ΕΕ βελτιώνεται, αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος για ποσοστό απασχόλησης 70% ως το 2010, χρειάζονται νέες μεταρρυθμίσεις.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της ότι το 2005 η ανεργία στην ΕΕ μειώθηκε κατά μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα φτάνοντας στο 8,7%, ενώ η αύξηση της απασχόλησης σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας το 0,9%. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ανεργία το 2005 μειώθηκε στο 9,8%, σε σχέση με το 2004 που ήταν 10,5%, ενώ η απασχόληση το 2005 αυξήθηκε κατά 0,7% σε σχέση με το 2004. Ειδικότερα, ο δείκτης απασχόλησης για την Ελλάδα το 2005 έφτασε το 60,1%, ενώ την περίοδο 2000-2005 σημείωσε αύξηση κατά 3,6%.

    Εξάλλου, η έκθεση της Επιτροπής υπογραμμίζει τους καρπούς που απέδωσαν οι πολιτικές για την προσέλκυση και παραμονή περισσότερων γυναικών και μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων (55-64 ετών) στην απασχόληση σε όλη την ΕΕ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι από το 2000 και μετά τα ποσοστά της γυναικείας απασχόλησης στο σύνολο της ΕΕ κυμάνθηκαν από 70% στη Δανία και τη Σουηδία ως περίπου 34% στη Μάλτα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών κυμαίνεται στο 46,1% και αυξήθηκε κατά 4,4% την πενταετία 2000-2005. Επίσης, σε ό,τι αφορά τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους, το ποσοστό απασχόλησης κυμαίνεται στο 41,6% και αυξήθηκε κατά 2,6% μεταξύ 2000 και 2005.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι Έλληνες συγκαταλέγονται στους Ευρωπαίους που εργάζονται τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες εργάζονται 40,1 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, δηλαδή περίπου 3,5 ώρες περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 36,6 ώρες την εβδομάδα.

    Ακόμη, τα στοιχεία της Επιτροπής αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (65,1%) απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ στον τομέα της βιομηχανίας απασχολείται το 22,4% των Ελλήνων και στη γεωργία το 12,4%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την ΕΕ είναι 67,7% στον τομέα των υπηρεσιών, 27,5% στη βιομηχανία και 4,9% στη γεωργία.

    Επίσης, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με το λεγόμενο «μεσογειακό σύστημα απασχόλησης», το οποίο χαρακτηρίζεται από χαμηλή ελαστικότητα στην αγορά της εργασίας, και ανεπαρκές επίπεδο κοινωνικής πρόνοιας.

    Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού του αριθμού θέσεων απασχόλησης που απαιτούν υψηλές δεξιότητες στην ΕΕ, το οποίο παρόλα αυτά εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερος του αντίστοιχου ποσοστού στις ΗΠΑ. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η γεωγραφική κινητικότητα των εργαζομένων συνιστά σημαντικό μέσο αντιμετώπισης των προκλήσεων της αγοράς εργασίας στη σημερινή διευρυμένη ΕΕ. Ωστόσο, λόγω του ότι λιγότερο από 2% του ενεργού πληθυσμού της Ένωσης εργάζεται σε άλλο κράτος μέλος από αυτό της καταγωγής του, κρίνεται ως απαραίτητη η ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος κινητικότητας, με έμφαση στην άρση των διοικητικών, νομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών εμποδίων.

    Τομέας Οικονομίας ΠΑΣΟΚ για έκθεση ΕΕ για την ελληνική οικονομία

    "Η άρση της επιτήρησης δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς και δηλώσεις αυτοϊκανοποίησης από τους εμπνευστές και χειριστές του colpo grosso της «απογραφής». Γιατί η οικονομία είναι το μεγάλο θύμα αυτής της επιλογής και οι πολίτες της Ελλάδας δεν δέχονται να είναι τα πειραματόζωα της νεοδημοκρατικής οικονομικής πολιτικής", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ με αφορμή της σημερινή δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που έκανε δήθεν απογραφή, με στοιχεία που μαγείρεψε η ίδια (όπως αποκάλυψε προσφάτως ο κ. Αλμούνια), έτσι ώστε να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτήρηση. Τώρα, με τα ίδια μέσα, η κυβέρνηση μεθοδεύει την έξοδο από την επιτήρηση, χωρίς όμως η χώρα να πάψει να πληρώνει βαριά αυτές τις επιλογές", επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι "οι αλχημείες και οι κουτοπονηριές στους χειρισμούς των δημοσίων οικονομικών και του κύρους της χώρας συνεχίζονται με την πρωτοφανή εκτίναξη του ΑΕΠ, μεταβάλλοντας εν μία νυκτί την Ελλάδα σε πλουσιότερη κατά 25%, αλλά και τους Έλληνες σταθερά φτωχότερους. Μόνον έτσι εξηγείται γιατί, παρά τον αναπάντεχο πλουτισμό, δεν υπάρχουν τα χρήματα για την παιδεία, τους δασκάλους και τους αστυνομικούς".

    Λαφαζάνης για έκθεση ΕΕ για την ελληνική οικονομία

    "Η ενδεχόμενη έξοδος, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007, της Ελλάδας από το απαράδεκτο καθεστώς της επιτήρησης μπορεί να χρησιμεύσει στην ανούσια προεκλογική δημαγωγία της κυβέρνησης, αλλά δεν πρόκειται να έχει καμία θετική επίπτωση για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας", αναφέρει σε δηλώσεις του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στη φθινοπωρινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα.

    "Η επιτήρηση της Ελλάδας για «υπερβολικά ελλείμματα» μπορεί να σταματήσει, αλλά η επιτήρηση του ελληνικού λαού, στο όνομα των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών, θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια με την ένταση των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας για μισθούς και συντάξεις και την ποσοστιαία μείωση των κρίσιμων κοινωνικών-αναπτυξιακών δαπανών, όπως της Παιδείας, της Υγείας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων", αναφέρει ο κ.Λαφαζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 6 November 2006 - 19:30:30 UTC