Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η εφαρμογή της απόφασης να γίνει με διαφάνεια»
  • [02] «Αναγνωρίζεται η δημοσιονομική προσπάθεια»
  • [03] Συνεργασία για θέματα Υγείας

  • [01] «Η εφαρμογή της απόφασης να γίνει με διαφάνεια»

    «Θετική» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία χορηγείται η ελληνική υπηκοότητα σε ομογενείς από την Βόρειο Ηπειρο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι «θα περιμένουμε τις επιμέρους ανακοινώσεις για τις οποίες μιλησε ο κ. Παυλόπουλος, ούτως ώστε να δούμε πως εξειδικεύεται η απόφαση αυτή» και υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή της απόφασης πρέπει να είναι απλή, να γίνει με διαφάνεια, χωρίς να προστίθενται εμπόδια στους ομογενείς και βεβαίως πρέπει να γίνει χωρίς κομματικά παιχνίδια».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι για την απόφαση αυτή είχε «εργασθεί πολύ η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί (και) το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει τροπολογία τον Ιούλιο του 2005, η οποία δεν είχε γίνει τότε δεκτή από την κυβέρνηση, ενώ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου τον Δεκέμβριο του 2005».

    Ο κ. Αθανασάκης, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της απόφασης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τα κείμενα της τροπολογίας και της πρότασης νόμου και «πιστεύουμε ότι δίνει ένα απλό διαφανές πλαίσιο, που δεν δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει επανειλλημένα το θέμα, όπως και στην τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι έχουν ενδιαφέρον τα Πρακτικά της Βουλής της 4ης Αυγούστου 2005, οπότε και συζητήθηκε η σχετική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ (καθώς) «το σημερινό επιχείρημα για την συνταγματική ρύθμιση στην Αλβανία, που επιτρέπει στην κυβέρνηση σήμερα να προχωρήσει στην σχετική ρύθμιση, ίσχυε και τότε όταν η κυβέρνηση απέρριπτε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ».

    Αθανασάκης: «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι εις βάρος των πολλών»

    «Αυτό που μας λένε από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα το πως εμφανίζεται η ιστορία των προβλέψεων και των εκθέσεων, είναι ότι η οικονομική πολιτική της δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα συνεχίσει να είναι μια οικονομική πολιτική εις βάρος των πολλών, θα συνεχίσει να συμπιέζει τα λαϊκά στρώματα, είναι μια πολιτική που υποβαθμίζει την κατάσταση των μεσαίων στρωμάτων και ευνοεί μόνο τους λίγους και ημέτερους».

    Τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης με αφορμή σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι "βλέπουμε την προσπάθεια του κ. Αλογοσκούφη να ισορροπήσει ανάμεσα στους πανηγυρισμούς που διοχετεύονται, καθώς μπορεί να βγεί η χώρα από την επιτήρηση στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ την οδήγησε με τεχνητό τρόπο, συνειδητά, για να φύγει από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και ταυτόχρονα να ισορροπήσει στο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος χθεσινή επισήμανση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, δήλωσε ότι «και για το 2007 αυτό που σίγουρα προβλέπεται είναι μια ακόμα φορολογική επιδρομή».

    «Η πολιτική της κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, τα εισοδήματα και την ακρίβεια, δεν αλλάζει και το μόνο που μπορούν να περιμένουν τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα από αυτήν την κυβέρνηση είναι η περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Αθανασάκης: «Οι δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χρόνο μειώνονται»

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης απέρριψε τα όσα δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τις δαπάνες στην παιδεία και σημείωσε πως ο Θ. Ρουσόπουλος "επιμένει να δηλώνει ότι έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για την Παιδεία την περίοδο των κυβερνήσεων της ΝΔ από το 2004 και μετά", αλλά "τα στοιχεία είναι δεδομένα".

    "Οι δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ κάθε χρόνο μειώνονται με την κυβέρνηση της ΝΔ» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «οι συγκρίσεις που γίνονται δεν γίνονται σε απόλυτους αριθμούς,αλλά σε ποσοστά του ΑΕΠ».

    Ο Νίκος Αθανασάκης ανέφερε ότι «άλλη μια δέσμευση της ΝΔ για 5% στην Παιδεία, στην αρχή της τετραετίας, πήγε στο τέλος της τετραετίας και μόλις πριν 10 μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας είπε ότι και για το τέλος της τετραετίας,αυτός είναι δύσκολος στόχος".

    "Άρα και αυτό πάει για μετά.Η μία δέσμευση μετά την άλλη. Είναι το επίπεδο της αξιοπιστίας που σε συνδυασμό με τις πολιτικές σε λάθος κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ, οδηγούν συνεχώς την χώρα προς τα πίσω», κατέληξε.

    Ρουσόπουλος: Αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία

    Τις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για την Παιδεία κλήθηκε να εξηγήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος και παρατήρησε ότι η κα Γιαννάκου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην περίπτωση ορισμένων Πανεπιστημίων, τα οποία πήραν χρήματα που δεν μπορούν να απορροφήσουν, για να επισημάνει ότι υπάρχει πρόβλημα μάνατζμεντ στα Πανεπιστήμια.

    «Χρειάζεται μια διαφορετική λειτουργία, που θα διευκολύνει τα Πανεπιστήμια να απορροφούν τα χρήματα», σημείωσε.

    Με την ευκαιρία, ο Θ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε ότι «δεν συνδυάζεται η προσπάθεια για αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τα Πανεπιστήμια με την προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των ΑΕΙ».

    Και επανέλαβε ότι, πάντως, «η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να αυξηθούν τα χρήματα που αφορούν στην Παιδεία. Αν δεν το πίστευε, οι αυξήσεις που έκανε τα 2 χρόνια δεν θα υπερέβαιναν τις αυξήσεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε 6 χρόνια».

    Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση μιας μεγαλύτερης ελαστικότητας στα αιτήματα των αστυνομικών έναντι των αιτημάτων των δασκάλων», ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως «δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που δίνει αυτή την εντύπωση".

    "Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των δεδομένων οικονομικών δυσκολιών", πρόσθεσε.

    [02] «Αναγνωρίζεται η δημοσιονομική προσπάθεια»

    Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης χθες (Eurogroup) και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ σήμερα (Ecofin) στις Βρυξέλλες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε δηλώσεις του, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι οι φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα θετικές, καθώς αναγνωρίζεται η σημαντική αναπτυξιακή δυναμική που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη άνοδος των επενδύσεων, αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι αναγνωρίζεται επίσης η σημαντική δημοσιονομική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια και η οποία οδηγεί τα ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ τόσο φέτος όσο και για τα επόμενα χρόνια.

    Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δημοσιονομική προσπάθεια στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε στο κρίσιμο τελευταίο στάδιο για να πετύχουμε τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2006». «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από το 3%, δεν σημαίνει και το τέλος της δημοσιονομικής προσπάθειας», είπε ο Γ.Αλογοσκούφης, τονίζοντας παράλληλα ότι «η υποχρέωση που έχουμε στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είναι να βρεθούμε το συντομότερο δυνατό με ισοσκελισμένους ή και ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η Ελλάδα έχει σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσει τη δημοσιονομική προσπάθεια, με πιο ήπιους βέβαια ρυθμούς από ό,τι μέχρι σήμερα, ώστε να υπάρξει δημοσιονομική σταθεροποίηση.

    Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και οι προσπάθειες στο δημοσιονομικό τομέα, όπου «πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια, συνέχεια και αξιοπιστία η προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια».

    Δηλώσεις Χοακίν Αλμούνια

    Εάν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2006 επιβεβαιωθούν τότε την άνοιξη του 2007, η Επιτροπή με την ευκαιρία των εαρινών οικονομικών εκτιμήσεών της θα προτείνει παράλληλα την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Αυτό δήλωσε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

    Ερωτηθείς εξάλλου ως προς το πότε θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα επικαιροποιημένα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ, ο ισπανός επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει την επαλήθευση αυτών των στοιχείων από τη Eurostat, η οποία τα μελετά σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες.

    [03] Συνεργασία για θέματα Υγείας

    Το ελληνικό Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καλύψει τις δαπάνες για την εγκατάσταση μονάδας αιμοκάθαρσης στην Κορυτσά και θα παράσχει βοήθεια στο νοσοκομείο του Αργυροκάστρου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα, στα Τίρανα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Αλβανό ομόλογό του Μαξίμ Τσίκουλι.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε, επίσης, η αδελφοποίηση του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στον τομέα της Υγείας.

    Η συνεργασία αυτή αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα των τιμών των φαρμάκων και την παροχή βοήθειας τόσο σε τεχνικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο από τη χώρα μας στην Αλβανία, σε τομείς όπως οι μεταμοσχεύσεις, η αιμοκάθαρση αλλά και η αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας.

    Ο Αλβανός υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για την ιατρική φροντίδα που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση, τόσο στους Αλβανούς που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, όσο και σε αυτούς που καταφεύγουν στα ελληνικά νοσοκομεία για ιατρικούς λόγους.

    Οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Τσίκουλι στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον οποίο και ενημέρωσαν για τα κείμενα των διμερών συμφωνιών που ετοιμάζονται στον τομέα της Υγείας.

    Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός επισκέφθηκε το ανακαινισμένο μαιευτήριο των Τιράνων.

    Η επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στην Αλβανία ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 November 2006 - 17:30:33 UTC