Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο

  • [01] Χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο

    O πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε το πρωί με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    «Η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατεύθυνση. Πάμε πολύ καλά» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοπτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Ο κ.Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών θέτοντας τη ρητορική ερώτηση «ποιος έχει λόγο να κάνει εκλογές;». Για το ΠΑΣΟΚ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «δεν είναι υπεύθυνο και ώριμο για να κυβερνήσει».

    Αυτή την ώρα ο κ. Καραμανλής συναντάται με τον Ρουμάνο Υπουργό των Εξωτερικών Μ. Ρασβάν Ουνγκουρεάνου,στις 11.00 με εκπροσώπους της ΑΧΕΠΑ και στις 11.30 με τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας κ.Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Μπρατισλάβα,όπου θα λάβει μέρος σε εκδήλωση για τον Διάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Τη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς από τη Βόρειο Ηπειρο που διαθέτουν κάρτα ομογενούς, αποφάσισε χθές η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από εισήγηση των υπουργών Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι το πρόβλημα αυτό υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση οφειλόταν στο γεγονός ότι έπρεπε να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις, ώστε η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας να μην έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών από τη Βόρειο Ηπειρο.

    Υστερα από τις συζητήσεις που έγιναν και τη συνταγματική ρύθμιση που επήλθε στην Αλβανία και με βάση τα μέσα που έχουμε ως χώρα, μπορεί να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε όσους έχουν κάρτα ομογενούς, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

    Η διαδικασία θα ξεκινήσει είπε ο κ. Παυλόπουλος άμεσα και ανάλογα με το χρόνο απόκτησης της κάρτας ομογενούς.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι πρόκειται για πάγιο αίτημα των ομογενών, στο οποίο ανταποκρίνεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία.

    Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ακόμη πως στο αλβανικό Σύνταγμα κατοχυρώνεται πλέον το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας, ενώ υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Αλβανία προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.

    Η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε "πολύ σατανική" την παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση αυτή μπορεί να συσχετίζεται με εκλογικούς λόγους.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά και συζήτησαν εφ` όλης της ύλης.

    Αθανασάκης: «Η εφαρμογή της απόφασης να γίνει με διαφάνεια»

    «Θετική» χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης με την οποία χορηγείται η ελληνική υπηκοότητα σε ομογενείς από την Βόρειο Ηπειρο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι «θα περιμένουμε τις επιμέρους ανακοινώσεις για τις οποίες μιλησε ο κ. Παυλόπουλος, ούτως ώστε να δούμε πως εξειδικεύεται η απόφαση αυτή» και υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή της απόφασης πρέπει να είναι απλή, να γίνει με διαφάνεια, χωρίς να προστίθενται εμπόδια στους ομογενείς και βεβαίως πρέπει να γίνει χωρίς κομματικά παιχνίδια».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι για την απόφαση αυτή είχε «εργασθεί πολύ η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ήταν ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί (και) το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει τροπολογία τον Ιούλιο του 2005, η οποία δεν είχε γίνει τότε δεκτή από την κυβέρνηση, ενώ είχε καταθέσει και σχετική πρόταση νόμου τον Δεκέμβριο του 2005».

    Ο κ. Αθανασάκης, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της απόφασης, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τα κείμενα της τροπολογίας και της πρότασης νόμου και «πιστεύουμε ότι δίνει ένα απλό διαφανές πλαίσιο, που δεν δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και το οποίο μπορεί να ακολουθηθεί».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει επανειλλημένα το θέμα, όπως και στην τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

    Ο κ. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι έχουν ενδιαφέρον τα Πρακτικά της Βουλής της 4ης Αυγούστου 2005, οπότε και συζητήθηκε η σχετική τροπολογία του ΠΑΣΟΚ (καθώς) «το σημερινό επιχείρημα για την συνταγματική ρύθμιση στην Αλβανία, που επιτρέπει στην κυβέρνηση σήμερα να προχωρήσει στην σχετική ρύθμιση, ίσχυε και τότε όταν η κυβέρνηση απέρριπτε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 November 2006 - 9:30:22 UTC