Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική»
  • [02] Συνάντηση Α.Αλαβάνου με συμβασιούχους
  • [03] Σε πτώση η δημοτικότητα του Τζόρτζ Μπους

  • [01] «Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική»

    Ο Τομέας Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με το ΙΣΤΑΜΕ, διοργάνωσαν την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, συνάντηση εργασίας, με θέμα ?Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική - αξιολογώντας τη διεθνή εμπειρία? με τον Joakim Palme, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και γιο του αείμνηστου πρωθυπουργού της Σουηδίας Olaf Palme, εμβληματικής μορφής του διεθνούς σοσιαλιστικού κινήματος, τη Lena Sommestad, τέως υπουργό Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών, και την Bitte Davidsson, City District Director στο Δήμο της Στοκχόλμης. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Προέδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πανεπιστημιακοί από το χώρο της κοινωνικής πολιτικής.

    Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι, η συνάντηση εντάσσεται στη συνεχή προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για να επεξεργαστεί νέες προοδευτικές απαντήσεις στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας, παρακολουθώντας τις αλλαγές που γίνονται σε διεθνές επίπεδο και συμμετέχοντας σε αυτές, συγκρίνοντας και αξιολογώντας πολιτικές σε άλλες χώρες, και διαμορφώνοντας -εν όψει και της προετοιμασίας του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ - απαντήσεις στο αίτημα της κοινωνίας για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας κοντά στον πολίτη.

    Τόνισε ότι, ο χώρος της κοινωνικής πολιτικής θα είναι ένα από τα πιο κρίσιμα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στις επόμενες εκλογές. Είναι αυτός που δίνει νόημα στην έννοια της δίκαιης κοινωνίας και διαφοροποιεί καθαρά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ από τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος και να κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει την ανάγκη μεταμόρφωσης του κοινωνικού κράτους, όχι ως άλλοθι για μείωση του ρόλου του, αλλά ως ευκαιρία για την ενδυνάμωσή του. Ανάπτυξη και αλλαγές, χωρίς να εμπεδώσουμε αίσθημα δικαίου στην κοινωνία, χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν μπορεί να υπάρξει.

    Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι, ένα κοινωνικό κράτος, προσανατολισμένο στο μέλλον, με επαρκή χρηματοδότηση, ευρεία διαβούλευση, νέες δομές και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας. Με φιλόδοξους και πρακτικούς στόχους, όπως είναι η ελάττωση του ποσοστού φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, η καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας, η ενίσχυση ασθενών ομάδων, η ισότητα ευκαιριών. Με ένα δίχτυ ασφάλειας που προλαβαίνει κοινωνικά προβλήματα, αντιμετωπίζει την ρίζα τους και βάζει φρένο στον κοινωνικό κατήφορο. Με ένα βιώσιμο δημόσιο και καθολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις. Με στοχευμένες πολιτικές που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, γιατί αυξάνουν το εισόδημα των πιο ευάλωτων. Όχι μόνο με εισοδηματικές εινσχύσεις, αλλά κυρίως με πολιτικές που διευκολύνουν την οικογένεια. Με τολμηρές τομές στο σύστημα υγείας και πρόνοιας. Με κυρίαρχο στόχο να μειωθούν δραστικά τα χρήματα που πληρώνει η μέση οικογένεια για εκπαίδευση, ιατρική φροντίδα, πρόνοια. Για μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των φόρων που πληρώνει ο πολίτης.

    Στην εισήγησή της η κα. Sommestad, τόνισε ότι, η χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής αποτελεί προαπαιτούμενο για την αναπτυξιακή πορεία μίας χώρας. Οι χώρες που επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό, στην υγεία των πολιτών τους, στις ίσες ευκαιρίες, στο περιβάλλον, είναι και αυτές με την πιο δυναμική ανάπτυξη και ευημερία. Οι πόροι για την κοινωνική πολιτική δεν αποτελούν σπατάλη αλλά επένδυση στο παρόν και το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας. Αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, όπως οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της γήρανσης του πληθυσμού, και υπογράμμισε τη διαφορά των προοδευτικών απαντήσεων σε αυτά, από τις συντηρητικές απαντήσεις που σκοπό έχουν απλώς την συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

    Ο κ. Palme ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας στην Σουηδία, τόνισε τη σημασία της συνεχούς προσαρμογής κάθε συστήματος κοινωνικής πολιτικής σε ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο εθνικό και διεθνές περιβάλλον, αλλά και την αναγκαιότητα της κοινωνικής συνεννόησης και συναίνεσης για να μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, να γίνουν αποδεκτές από την κοινωνία και να στεριώσουν. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μία έρευνας που ολοκλήρωσε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε έμφαση στις προκλήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών για την αναμόρφωση των συστημάτων υγείας και πρόνοιας, ώστε να μπορέσουν να είναι βιώσιμα χωρίς εκπτώσεις στις παροχές. Ιδιαίτερα τόνισε, την σημασία των πολιτικών στήριξης της οικογένειας, όχι μόνο με χρηματοδοτικούς μηχανισμούς αλλά κυρίως με υπηρεσίες που διευκολύνουν τις επιλογές, αυξάνουν τα ποσοστά απασχόλησης στην οικονομία, αλλά και την ποιότητα ζωής.

    Η κ. Davidsson αναφέρθηκε στον σημαντικό και αυξανόμενο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και πολιτικών απασχόλησης. Η αποκέντρωση των πόρων και των αρμοδιοτήτων, δίνει την δυνατότητα στην περιφερειακή διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση να προσφέρουν υπηρεσίας υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης κοντά στους πολίτες, σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική λογοδοσία.

    Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ανέλυσαν, η υπεύθυνη του Πολιτικού Συμβουλίου για κοινωνικά θέματα, Μαρία Δαμανάκη, η συντονίστρια της Κ.Ο για θέματα απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και η συντονίστρια της Κ.Ο για θέματα υγείας, Συλβάνας Ράπτη. Αναφέρθηκαν διεξοδικά στην επεξεργασία που γίνεται στους αρμόδιους τομείς του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις προγραμματικές προτάσεις του Κινήματος για την απασχόληση, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια, και τόνισαν πως οι πολιτικές που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ στον προγραμματικό του λόγο - σε αντίθεση με τις αδιέξοδες πολιτικές της ΝΔ - διασφαλίζουν την αύξηση των πόρων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τις προσαρμογές που χρειάζεται για να είναι πιο αποτελεσματικό και κοντά στον πολίτη, και την απαραίτητη κοινωνική διαβούλευση, ώστε να αποτελούν αυτές οι αλλαγές αποτέλεσμα μία νέας κοινωνικής συμμαχίας, με στόχο την ανάπτυξη με ταυτόχρονη εμβάθυνση της κοινωνικής συνοχής.

    [02] Συνάντηση Α.Αλαβάνου με συμβασιούχους

    Mε το Σωματείο Συμβασιούχων του ΕΛΓΑ, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τους συμβασιούχους, συναντάται το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο ΣΥΝ στηρίζει όλες τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που οι ίδιοι αποφασίζουν, αφού, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, χάνουν όχι μόνο την εργασία και τα δεδουλευμένα τους αλλά και κάθε ελπίδα για αξιοπρεπή διαβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την Εργατική πολιτική.

    Η δικαιοσύνη για μια ακόμη φορά απέδειξε, ότι όχι μόνο δεν είναι τυφλή, αλλά και ότι βλέπει συνήθως τα πράγματα με ταξικά, φιλοκυβερνητικά και συντεχνιακά γυαλιά, αφού βγάζει σωρηδόν αποφάσεις υπέρ των επιχειρήσεων, των εφοπλιστών και των κυβερνήσεων, αλλά και υπέρ εαυτών και αλλήλων, όταν οι ίδιοι οι δικαστές μέσω του μισθοδικείου δίνουν προκλητικά μεγάλες αυξήσεις στους εαυτούς τους, τόνισε.

    Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να κοροϊδεύει τους χιλιάδες συμβασιούχους και να κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τις εγκυκλίους του Αρείου Πάγου.

    Να αναλάβει επιτέλους την πολιτική ευθύνη για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση και θα τακτοποιεί όλους τους συμβασιούχους που με την εργασία τους ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανέφερε ο κ. Δ.Στρατούλης.

    [03] Σε πτώση η δημοτικότητα του Τζόρτζ Μπους

    Λίγες μέρες μετά τις εκλογές για το Κογκρέσο, που πέρασε στον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος, οι Αμερικανοί δείχνουν να ενστερνίζονται πλήρως τις θέσεις των Δημοκρατικών και να απορρίπτουν τις πολιτικές επιλογές του προέδρου Μπους, ο οποίος έχει ποσοστό δημοτικότητας μόλις 31%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Newsweek.

    Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης δήλωσαν

    ότι εγκρίνουν τις νομοθετικές προτεραιότητες που θέτουν οι Δημοκρατικοί, αλλά εκφράζουν παράλληλα ανησυχίες μήπως επιδιωχθεί η άμεση απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, ή παρεμποδιστούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το περιοδικό.

    Η δημοσκόπηση έγινε με δείγμα 1.006 ενηλίκων, την Πέμπτη και την Παρασκευή και έχει περιθώριο σφάλματος 4%.

    Η πρόταση των Δημοκρατικών που εξασφαλίζει το μεγαλύτερο ποσοστό υποστήριξης (92%) αφορά στη μείωση των τιμών των φαρμάκων για τους συνταξιούχους. Σε ποσοστό 89% στηρίζουν επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού και ανάλογο ποσοστό ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των συμβολαίων που υπέγραψε η κυβέρνηση Μπους στο Ιράκ.

    Το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνει τις πολιτικές επιλογές του προέδρου Μπους μειώθηκε στο 31%, από το 35% που ήταν πριν από μία εβδομάδα, ενώ το 63% απορρίπτει τα αποτελέσματα της προεδρίας Μπους.

    Αν και το 51% των ερωτηθέντων χαρακτήρισε "καλό πράγμα" την νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές για το Κογκρέσο, το 78% εξέφρασε ανησυχία μήπως επιδιώξουν να αποσυρθούν άμεσα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ. Επίσης σε ποσοστό 69% οι Αμερικανοί ανησυχούν μήπως το νέο Κογκρέσο παρεμποδίσει την κυβέρνηση "από το να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 November 2006 - 7:30:24 UTC