Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Εγκρίθηκε η οδηγία για τις υπηρεσίες

  • [01] ΕΕ: Εγκρίθηκε η οδηγία για τις υπηρεσίες

    Υστερα από δύο χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση, την τροποποιημένη Κοινή Θέση του Συμβουλίου επί της Οδηγίας για τις Υπηρεσίες. Η Κοινή Θέση βασίστηκε στο συμβιβαστικό κείμενο που είχε εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η οδηγία αυτή στην αρχική της εκδοχή είχε γίνει γνωστή ως "Οδηγία Μπολκεστάιν".

    Η οδηγία για τις υπηρεσίες, η οποία φιλοδοξεί να δώσει κίνητρα σε έναν τομέα που αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να επικυρωθεί από το Συμβούλιο των Υπουργών των 25 πριν από το τέλος του έτους.

    Κατόπιν τα κράτη μέλη θα έχουν προθεσμία τριών ετών για να ενσωματώσουν την οδηγία στις εθνικές τους νομοθεσίες υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Με παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η νέα οδηγία είναι "μία επιτυχία για την Ευρώπη. Μία επιτυχία για την ανάπτυξη, μία επιτυχία για τους εργαζόμενους".

    Από τη μία έχουμε, είπε ο ευρωβουλευτής, άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών και διευκόλυνση των επενδύσεων με εξάλειψη των γραφειοκρατικών, νομικών και τεχνικών εμποδίων, και από την άλλη, πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πράγμα που παραδέχθηκαν το Φεβρουάριο και τα ευρωπαϊκά εργατικά συνδικάτα. Παράλληλα, έχουμε την εξαίρεση ορισμένων τομέων που έχουν ιδιαιτερότητες.

    Μετά την ψηφοφορία και την έγκριση της Οδηγίας από την Ολομέλεια, ο κ. Χατζηδάκης με δελτίο Τύπου εξηγεί:

    "Η Κοινή Θέση του Συμβουλίου Υπουργών σε σχέση με την Οδηγία για τις Υπηρεσίες βασίζεται στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ``Πρώτης Ανάγνωσης``, το οποίο υιοθετήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Ετσι κλείνει η συζήτηση για τη λεγόμενη Οδηγία Μπολκεστάιν, το κείμενο της οποίας τροποποιήθηκε ριζικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο".

    Το νέο κείμενο της Οδηγίας - προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης- μένει πιστό στο στόχο για ολοκλήρωση της αγοράς, καθιερώνοντας την αρχή της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα, όμως, αντιμετωπίζει τις δικαιολογημένες ενστάσεις που είχαν θέσει κοινωνικές ομάδες και εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα:

    (α) Διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική τους ασφάλιση και τις συλλογικές τους συμβάσεις. Μετά τη διαγραφή των επίμαχων άρθρων, γίνεται σαφές ότι ο ευρωπαίος εργαζόμενος που θα έρθει να εργαστεί στην Ελλάδα θα πληρώνεται με ελληνικά ημερομίσθια και δεν θα συντρέχει λόγος εισαγωγής εργαζομένων από φθηνότερες χώρες της ΕΕ.

    (β) Δίνει στο κράτος υποδοχής τη δυνατότητα ελέγχου όταν θίγεται η δημόσια υγεία, η δημόσια ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος.

    (γ) Αποσαφηνίζει το πεδίο εφαρμογής του κειμένου. Εξαιρούνται, λοιπόν, από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας τομείς που έχουν ιδιαιτερότητες (δημόσια εκπαίδευση, υγεία, υπηρεσίες ασφάλειας, τυχερά παιχνίδια κλπ) ή έχουν ήδη ρυθμιστεί (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, ταχυδρομεία).

    Αναφερόμενος, τέλος, στο γεγονός ότι οι έλληνες σοσιαλιστές δεν ακολούθησαν τη "γραμμή" της ομάδας τους και ψήφισαν πολλές από τις προτεινόμενες τροπολογίες, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια, ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει:

    "Το ότι είναι μία επιτυχία για την Ευρώπη η Οδηγία αυτή δεν αναγνωρίζεται μόνο από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελευθέρους, αλλά και από τους Σοσιαλιστές, ο πρόεδρος των οποίων μίλησε για μεγάλη επιτυχία του κόμματός τους. Λυπάμαι που το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αποτελέσει μια ιδιόμορφη εξαίρεση. Η στάση του μαρτυρεί ελλιπή κατανόηση της πραγματικότητας και βαθιά πολιτική σύγχυση».

    Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Ματσούκα με δική της παρέμβαση στην Ολομέλεια, υπογράμμισε το γεγονός ότι η αρχική πρόταση, γνωστή ως "Οδηγία Μπολκεστάιν", δέχθηκε βελτιώσεις και καταργήθηκαν κάποιες από τις "επικίνδυνες" διατάξεις της. Ετσι, η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά ότι η "Οδηγία Μπολκεστάιν", δεν υφίσταται πλέον από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, όταν υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο η κοινή πρόταση, πρόσθεσε.

    "Τούτο έγινε μετά από σκληρή μάχη των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς", δήλωσε η κα Ματσούκα. Το νεοφιλελεύθερο πνεύμα όμως παραμένει στην Κοινή Θέση του Συμβουλίου, αφού δεν αποσαφηνίζονται κρίσιμα ζητήματα για τα δικαιώματα των ευρωπαίων εργαζομένων. Επιπλέον, οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος δεν εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής, αλλά και στο επίμαχο άρθρο περί της αρχής της χώρας καταγωγής επικρατεί η "αρχή της ασάφειας". Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα κληθεί να καλύψει τα κενά, δημιουργώντας, όπως έχει κάνει εξάλλου και σε άλλους τομείς, μία φιλελεύθερη, ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις νομολογία, στο όνομα της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, είπε, προσθέτοντας ότι "μαζί με τους Γάλλους και τους Βέλγους σοσιαλιστές καταθέσαμε τροπολογίες και θα υποστηρίξουμε όποιες ακόμη μπορούν να βελτιώσουν το κείμενο".

    "Πέρα όμως από τα ίδια τα κείμενα που τα διέπει αυτή η σκόπιμη ασάφεια, υπάρχει η πραγματικότητα και αυτή προσδιορίζεται από άνεργους, φτωχούς και αποθαρρημένους εργαζόμενους. Μην τους αγνοείτε ή τουλάχιστον μην τους εμπαίζετε", κατέληξε η κα Ματσούκα.

    Σημειώνεται ότι οι τέσσερις τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον γάλλο ευρωβουλευτή κ. Bernard Poignant και άλλους σοσιαλιστές, απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια.

    Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης αναφέρει:

    "Στη σημερινή ψηφοφορία, οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. υπερψήφισαν σειρά τροπολογιών με σκοπό να εξαλείψουν τις ασάφειες που επανεισήγαγε στο κείμενο το Συμβούλιο των Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ, αναφορικά τόσο με το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας όσο και με την υποχρέωση υπερίσχυσης της νομοθεσίας του κράτους υποδοχής, ώστε να αποτραπεί το ``κοινωνικό ντάμπινγκ``. Οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια.

    Η Οδηγία, όπως τελικά εγκρίθηκε, περιέχει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο αρχικό σχέδιο Οδηγίας, οι οποίες επιβλήθηκαν κατά την πρώτη ανάγνωση από τους Σοσιαλιστές του Ευρωκοινοβουλίου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα και που άλλαξαν σε καίρια σημεία την περίφημη ``Οδηγία Μπολκεστάιν``.

    Ωστόσο, κατόπιν των παρεμβάσεων του Συμβουλίου των Υπουργών, περιέχει επίσης σημαντικές νομικές ασάφειες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, σε πρώτη φάση, τα Κράτη-Μέλη κατά την εφαρμογή της και, σε δεύτερη φάση, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

    Η ελληνική κυβέρνηση, αφού, κατά την προσφιλή της τακτική, άλλα διακήρυττε και άλλα στην πραγματικότητα έπραττε δια των αρμόδιων υπουργών της σε Ελλάδα και Ευρώπη, καλείται σήμερα να μην εκμεταλλευτεί τις όποιες ασάφειες του κειμένου, προκειμένου να επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στη δίκαιη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. θα εξακολουθούν να επιτηρούν στενά την εφαρμογή της Οδηγίας και να μάχονται για τη διατήρηση και την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα".

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Δημ. Παπαδημούλης με δελτίο Τύπου εξηγεί ότι "ο Συνασπισμός και σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Αριστερά καταψήφισαν την τροποποιημένη πρόταση Μπολκεστάιν". Θεωρούμε -λέει ο ευρωβουλευτής- ότι η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε "συμπίεση" της θέσης των εργαζομένων και θα προκαλέσει περαιτέρω αποδυνάμωση του όποιου ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου έχει απομείνει.

    Υποστηρίζει ακόμα ότι ο "συμβιβασμός Ευρωδεξιάς-Σοσιαλιστών" που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Φεβρουάριο του 2006, "μετριάζει αλλά δεν αναιρεί τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και το μεγάλο αρνητικό κοινωνικό φορτίο της πρότασης. Με τις ασάφειές του, αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε περαιτέρω αρνητικές ερμηνείες τόσο από την Επιτροπή όσο και από το Δικαστήριο".

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης- προστατεύει με τη νομολογία του συστηματικά τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας την αρχή της χώρας προέλευσης. Πάντα αποφασίζει εναντίον των κανόνων της χώρας υποδοχής, με το επιχείρημα ότι δυσχεραίνουν τις δραστηριότητες των εν λόγω επιχειρήσεων.

    Η αναδιατυπωμένη πρόταση της Επιτροπής και του Συμβουλίου που υιοθέτησε σήμερα το Κοινοβούλιο χωρίς καμία τροπολογία ενισχύει όλες αυτές τις επικίνδυνες ασάφειες, προσθέτει.

    Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης, κατέθεσε σειρά τροπολογιών για τον περιορισμό των αρνητικών για τους εργαζομένους συνεπειών της Οδηγίας, οι οποίες "απορρίφθηκαν από το μπλοκ Λαϊκού Κόμματος - Φιλελεύθερων Σοσιαλιστών, παρά την υπερψήφισή τους από τους Πράσινους και μικρό αριθμό Σοσιαλιστών, ανάμεσά τους και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ".

    Σημειώνεται ότι στο σύνολο των 42 τροπολογιών, η Ενωτική Αριστερά είχε υποβάλει 26 τροπολογίες, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 November 2006 - 17:30:27 UTC