Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση των επιβαρύνσεων για τα νοικοκυριά
  • [02] Αναβάθμιση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων

  • [01] Μείωση των επιβαρύνσεων για τα νοικοκυριά

    Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα φυσικά πρόσωπα και η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) είναι οι δύο άξονες στους οποίους στηρίζεται η φορολογική μεταρρύθμιση. Σήμερα εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο που αφορά στη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα.

    Με τη νέα φορολογική κλίμακα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, επέρχεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία οφείλεται κυρίως στα εξής:

    -Στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος κατά 1.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους (από τα 11.000 ευρώ που είναι τώρα, στα 12.000 ευρώ).

    -Στη μείωση του βασικού φορολογικού συντελεστή κατά μία ποσοστιαία μονάδα και

    -Στη σημαντική αύξηση του ορίου εισοδήματος μέχρι του οποίου επιβάλλεται ο βασικός αυτός συντελεστής. Το όριο εισοδήματος επί του οποίου επιβάλλεται ο βασικός συντελεστής, από τα 23.000 ευρώ που είναι σήμερα, αυξάνεται στα 30.000 ευρώ.

    Οι φορολογικοί συντελεστές θα μειώνονται και τα επόμενα χρόνια εκτός του 2007.

    Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα από 30.000 - 75.000 ευρώ, μειώνεται, από το 40% που είναι τώρα, σε 39% το 2007, 37% το 2008 και 35% το 2009. Ο φορολογικός συντελεστής 40% διατηρείται για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 75.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους. Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα έτη, που προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και για τα έτη 2008 και 2009.

    Για παράδειγμα, ο φόρος μισθωτού με δύο παιδιά και με εισόδημα 12.000 ευρώ με την κλίμακα του 2007 είναι μηδενικός. Για εισόδημα 15.000 ευρώ, ενώ ο φόρος με την κλίμακα του 2006 ήταν 600 ευρώ, το 2007 θα μειωθεί σε 290 ευρώ. Για την ίδια κατηγορία μισθωτού (με δύο παιδιά), για εισόδημα 18.000 ευρώ, ο φόρος με την κλίμακα του 2006 ήταν 1.500 ευρώ και περιορίζεται το 2007 στα 1.160 ευρώ.

    Εξάλλου για εισόδημα 12.000 ευρώ ενός μισθωτού με ένα παιδί, ο φόρος είναι μηδενικός το 2007, ενώ για τις 15.000 ευρώ ο φόρος από τα 750 ευρώ που είναι τώρα, μειώνεται στα 580 ευρώ. Για εισόδημα 18.000 ευρώ ο φόρος από 1.650 ευρώ μειώνεται σε 1.450 ευρώ και για εισόδημα 20.000 ευρώ μειώνεται από 2.250 σε 2.030 ευρώ. Μειώσεις επίσης προβλέπονται για τα εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ στους μισθωτούς με ένα ή με δύο παιδιά.

    Με το σχέδιο νόμου "Μεταβολές στη φορολογία εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις" προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    -Αύξηση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας από την 1/1/2007 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 11.000 ευρώ σε 12.000 ευρώ.

    -Αύξηση του αφορολόγητου ποσού της κλίμακας από 1/1/2007 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες, εισοδηματίες κλπ.) από 9.500 σε 10.500 ευρώ.

    -Διεύρυνση του κλιμακίου εφαρμογής του κεντρικού φορολογικού συντελεστή 30% μέχρι ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ έναντι των 23.000 που ισχύει σήμερα. Ο συντελεστής 30% θα μειωθεί σε 29% το 2007, σε 27% το 2008 και σε 25% το 2009.

    -Διατήρηση του συντελεστή 40% για τα εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ και σταδιακή μείωση του συντελεστή για το τμήμα του εισοδήματος από 30 - 75.000 ευρώ, σε 39%, 37% και 35% για τα έτη 2007, 2008 και 2009 αντιστοίχως.

    Επίσης προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους συνταξιούχους, οι οποίοι, εκτός από τη σύνταξή τους, έχουν εισόδημα και από γεωργικές δραστηριότητες ή ακίνητα. Το εισόδημα των συνταξιούχων αυτών θα φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών.

    Επίσης μειώνεται από το 2007 ο αναλογικός συντελεστής του φόρου στις αμοιβές των αξιωματικών και του κατωτέρου πληρώματος του Εμπορικού Ναυτικού, από το 6% στο 3% (για την πρώτη κατηγορία εργαζομένων) και από το 3% στο 1% (για τη δεύτερη κατηγορία).

    Παράλληλα προβλέπεται η αύξηση του ποσού της δαπάνης χωρίς δικαιολογητικά που ισχύει για ορισμένες κατηγορίες αναπήρων, από 1.900 ευρώ σε 2.400 ευρώ.

    Ακίνητα

    Οι προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου για τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων προβλέπουν τα εξής:

    -Μειώνονται οι συντελεστές αποσβέσεων των ακινήτων από 10% σε 5% για κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια κλπ. και από 5% σε 3% για τα καταστήματα και γραφεία.

    -Αυξάνεται σε 40% το ποσοστό έκπτωσης των δαπανών με δικαιολογητικά για όλες γενικά τις οικοδομές, ανεξάρτητα από τη χρήση τους. Το ποσοστό αυτό ήταν 15% για κατοικίες, σχολεία και φροντιστήρια και 5% για τα καταστήματα και γραφεία. Ως δαπάνες καταλογίζονται τα έξοδα για ασφάλιστρα, έξοδα επισκευής και συντήρησης, δικαστικές δαπάνες και αμοιβές δικηγόρων, για διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος.

    -Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα να αποσβέσουν την αξία των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών και του λογισμικού αυτών εντός της χρήσης που τους απέκτησαν, όπως ισχύει και για τις λοιπές επιχειρήσεις.

    Εξάλλου υπάρχουν στο σχέδιο νόμου και απαλλαγές και αυτοτελής φορολογία ορισμένων εισοδημάτων όπως, για παράδειγμα, αυξάνεται η απαλλασσόμενη επιφάνεια της κύριας κατοικίας που παραχωρείται δωρεάν από τους γονείς στα τέκνα τους και από τα τέκνα στους γονείς τους, από 100 τ.μ. που ισχύει τώρα, σε 200 τ.μ.

    Επίσης επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση 10% στους τόκους που αποκτούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοικοι Ελλάδος, από καταθέσεις στην αλλοδαπή ή από ομολογιακά δάνεια που εκδίδονται σε αυτήν. Ο φόρος αυτός θα παρακρατείται από τα πιστωτικά ιδρύματα κατά την καταβολή των τόκων ή την πίστωση του λογαριασμού των δικαιούχων. Με την παρακράτηση αυτή θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση για τα εισοδήματα αυτά.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας δήλωσε ότι από το 2007 θα πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι λιγότερους φόρους, ενώ η μεγαλύτερη μείωση φόρου αφορά τις οικογένειες με δύο παιδιά. Επίσης είπε ότι το νέο φορολογικό σύστημα θα σημάνει πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφάνεια στις φορολογικές συναλλαγές. Ταυτόχρονα απλουστεύεται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

    [02] Αναβάθμιση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων

    Πολιτική απόφαση για τη δημιουργία του νέου Σχεδίου Δράσης που θα αποτελέσει τον άξονα των διμερών σχέσεων Ελλάδας -Ρωσίας για τα επόμενα δύο χρόνια, έλαβαν χθες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ρώσος ομόλογός της Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ωριαία συνομιλία που είχαν στη Μόσχα,.

    Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα υπογραφεί ως το τέλος του χρόνου και επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές σχέσεις, που εκφράζονται όχι μόνον σε διμερές επίπεδο, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς με την καλή συνεργασία των δύο μερών.

    Στην ατζέντα των συζητήσεων περιελήφθησαν επίσης μεγάλα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στα Δ. Βαλκάνια με έμφαση στο Κόσοβο.

    Το Σχέδιο Δράσης (action plan) που θα καθορίσει το πλαίσιο των διμερών σχέσεων για τη διετία 2007-2008 και θα αντικαταστήσει το προηγούμενο για τα χρόνια 2005-2006, είναι διευρυμένο και εμβαθύνει περισσότερο, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας.

    «Πήραμε την απόφαση να δημιουργηθεί νέο πλαίσιο συνεργασίας για το 2007-2008. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία και προγραμματίζεται η οργάνωση εμπορικών αποστολών από την Ελλάδα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας», δήλωσε η κα Μπακογιάννη στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνάντηση.

    Συζητήσαμε λεπτομερώς για το Σχέδιο Δράσης και συμφωνήσαμε να αρχίσει η προετοιμασία του, είπε ο κ Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι θα αρχίσουν οι επαφές στο πλαίσιο μικτής διακυβερνητικής επιτροπής και αυτό θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Αναφερόμενος στην προοπτική της συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας Πούτιν - Καραμανλή - Παρβάνοφ, «οι εμπειρογνώμονες των χωρών μας δουλεύουν εντατικά ώστε το προσχέδιο συμφωνίας να είναι έτοιμο προς υπογραφή ως το τέλος του χρόνου».

    Την αισιοδοξία της ότι το χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή της συμφωνίας ως το τέλος του έτους θα τηρηθεί εξέφρασε και η κα Μπακογιάννη.

    Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς.

    «Οι χώρες μας συνεργάζονται εντατικά και στα διεθνή θέματα»,είπε ο κ. Λαβρόφ και αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στα πλαίσια των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ και Ρωσίας - ΝΑΤΟ.

    «Η Ελλάδα πιστεύει ότι η σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ είναι επιβεβλημένη πολιτική για την ΕΕ», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή τη θέση σε όλα τα Συμβούλια της ΕΕ».

    Αναφέρθηκε επίσης στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) και στα Ηνωμένα Εθνη, όπου πολλές αποφάσεις έχουν ληφθεί σε συμφωνία με τη ρωσική αποστολή.

    Στην ενημέρωση προς στους Ελληνες δημοσιογράφους, η υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για συνεχή αναβάθμιση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων με στόχευση και στρατηγική, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε στη Μόσχα. «Βάλαμε τον πήχυ ψηλότερα», είπε η κα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο νέο Σχέδιο Δράσης που θα ρυθμίζει τις διμερείς σχέσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

    Στόχος της Ελλάδας είναι να διορθώσει το εμπορικό ισοζύγιο και να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη ρωσική αγορά, πρόσθεσε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς της ναυτιλίας, των αγροτικών προϊόντων, της τεχνολογίας, του πολιτισμού, καθώς και η αμυντική συνεργασία, είπε η υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε στην προσεχή επίσκεψη του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Ειδικότερα για τον τομέα τουριστικής συνεργασίας, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πήγε πολύ καλά και αναμένουμε τον επόμενο χρόνο να πάει ακόμη καλύτερα Εμείς έχουμε αποκτήσει τις υποδομές για την έκδοση μεγαλύτερου αριθμού θεωρήσεων εισόδου (visa), προσπάθεια για την οποία η ρωσική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της.

    Συνάντηση Μπακογιάννη με τον κυβερνήτη της Αγ.Πετρούπολης

    Τις αναπτυξιακές δυνατότητες και την οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης και την Ελλάδα συζήτησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και η κυβερνήτης της Αγ.Πετρούπολης Βαλεντίνα Ματβιένκο.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση η κ.Μπακογιάννη δήλωσε: "Συναντήθηκα με την Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης κα. Ματβιένκο, μια εξαιρετικά δυναμική προσωπικότητα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη Ρωσική Ομοσπονδία.Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες και την οικονομική συνεργασία, η οποία μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης και την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια περιοχή που αναπτύσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς, εξαιρετικά δυναμικά και που η χώρα μας έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, και επενδυτικές, και καλής συνεργασίας. Μας βλέπουν με πολύ φιλικά αισθήματα, όπως και εμείς άλλωστε, και είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να εργαστούμε με πολύ καλά αποτελέσματα για τις οικονομίες και των δύο χωρών μας".

    Η υπουργός Εξωτερικών, σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα στα οποία φέρεται ή ενδέχεται η φινλανδική Προεδρία να σκέπτεται την απόσυρση του τμήματος των Βαρωσίων από το πακέτο της διαπραγμάτευσης η υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

    "Αν αυτά τα δημοσιεύματα έχουν βάση, τότε θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η φινλανδική Προεδρία προχωρεί και συνεχίζει προτάσεις που είχαν ξεκινήσει επί της λουξεμβουργιανής Προεδρίας. Από τότε και μέχρι σήμερα το θέμα των Βαρωσίων δεν έπαψε ποτέ να είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του πακέτου ιδεών. Θα πρόκειται δηλαδή, για μια υπαναχώρηση, η οποία, βεβαίως, θα οδηγήσει την προσπάθεια της Προεδρίας σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, αν όχι, σε αδιέξοδο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 November 2006 - 13:30:28 UTC