Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ομάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • [01] Στο Ομάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Η Ελλάδα και το Ομάν επιβεβαίωσαν την πολιτική τους βούληση για περαιτέρω διεύρυνση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων, όπως προέκυψε από τις επίσημες συνομιλίες, που είχε σήμερα στο Μουσκάτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Σουλτάνο της χώρας Καμπούς Μπεν Σαϊντ.

    Τις επίσημες συνομιλίες - τόσο χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου προς τιμήν του Προέδρου Παπούλια, όσο και σήμερα , κατβ ιδίαν μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά και με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών - απασχόλησαν τόσον οι σχέσεις Ελλάδος και Ομάν στον εμπορικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό τομέα, όσο και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (όπου τονίσθηκε η ανάγκη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή) καθώς και οι σχέσεις του Ομάν με την ΕΕ (σχέσεις τις οποίες, όπως επισημανθηκε, μπορεί να βοηθήσει η Ελλάδα, χώρα - μέλος της ΕΕ).

    Άλλωστε, η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, με δεδομένη, όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος Παπούλιας, τη γεωπολιτική σημασία και τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες των χωρών της περιοχής του Κόλπου, το δε Ομάν θεωρεί την χώρα μας ως «την πιό κοντινή της» σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Ενδεικτικές της σημασίας που, όπως επισημάνθηκε από την ελληνική πλευρά, αποδίδει το Ομάν στην Ελλάδα, είναι και οι τιμές που επεδαψίλευσαν οι Ομανοί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική υπουργική και επιχειρηματική αντιπροσωπεία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε στο Σουλτάνο του Ομαν πως η Ελλάδα θα ανοίξει σύντομα πρεσβεία στο Μουσκάτ και εξέφρασε τη βούληση να συσταθεί έδρα ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σουλτανάτου.

    Όπως έγινε γνωστό,ο Πρόεδρος έχει ήδη ομιλήσει με την Υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα της πρεσβείας στο Ομάν και τη χρηματοδότησή της.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Οικονομίας κ.κ. Π. Δούκας και Χρήστος Φώλιας, που συνοδεύουν τον Πρόεδρο στην επίσκεψή του στο Ομαν και τα Εμιράτα, είχαν διαβουλεύσεις με τους Ομανούς ομολόγους τους, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω αναπτύξεως της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της αρμοδιότητός τους, με έμφαση στον κατασκευαστικό, το ναυτιλιακό τομέα και τον τομέα του τουρισμού, στους οποίους το Ομάν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Ο Σουλτάνος του Ομάν και η Ομανοί Υπουργοί τόνισαν στην ελληνική πλευρά την επιθυμία τους να υπάρξει εκπαίδευση, στην Ελλάδα, στελεχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του τουριστικού τομέα.

    Άλλωστε, σήμερα το απόγευμα παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεγάλο κατασκευαστικό έργο «Blue City», ένα παραθεριστικό θέρετρο, που θα ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια. Την πρώτη φάση κατασκευής του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία της ελληνικής εταιρίας «Άκτωρ» και της Τουρκικής ΕΝΚΑ.

    Νωρίτερα, εξ άλλου, σήμερα το πρωί υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Ελλάδας και Ομάν, στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ που οργανώθηκε στην πρωτεύουσα του σουλτανάτου, φόρουμ στο οποίο μετείχαν έλληνες και ομανοί επιχειρηματίες και το οποίο χαιρέτησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και οι υφυπουργοί Οικονομίας κ.κ. Χρήστος Φώλιας και Πέτρος Δούκας.

    Με το μνημόνιο αυτό τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό και τον επενδυτικό τομέα, συνεργασία που ήταν, άλλωστε, από τα ζητούμενα της προεδρικής επισκέψεως στο Ομάν.

    Άλλωστε, πέραν της ελληνικής βουλήσεως να προωθηθεί αυτή η συνεργασία, ανάλογη βούληση επεδείχθη και από την πλευρά των Ομανών, όπως σαφώς τόνισε ο υφυπουργός Πληροφοριών της χώρας μιλώντας στους 'Ελληνες δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Κάρολο Παπούλια στην «αραβική περιοδεία» του.

    «Περιμένουμε πολλά» μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ομάν , είπε ο υφυπουργός Πληροφοριών , ο οποίος επισήμανε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο Σουλτανάτο και συνεπώς τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται - «παραμένει ανοικτή η πύλη στο Ομάν για τους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά - και δεν απέκλεισε την εκδοχή να υπάρξουν ομανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Το Ομάν επιθυμεί τη διεύρυνση των σχέσεων του αραβικού κόσμου - και ιδιαίτερα της χώρας - με την ΕΕ και προς τούτο εκτιμά πως η Ελλάδα - χώρα ισχυρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε ο Ομανός υφυπουργός Πληροφοριών - μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας για τη διεύρυνση αυτών των σχέσεων. Προς τούτο, είπε, θα είναι σημαντική μιά εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τις 6 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ομάν, της περιοχής του Περσικού Κόλπου.

    Το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Ιερό Τέμενος του Μουσκάτ και αργότερα είχε τις επίσημες συνομιλίες με τον Σουλτάνο Καμπούς Μπεν Σαϊντ.

    Αύριο ο Κάρολος Παπούλιας θα επισκεφθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πρωτεύουσα Αμπου Ντάμπι και την Τρίτη το Ντουμπάϊ.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 November 2006 - 13:30:23 UTC