Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η φινλανδική πρόταση δεν έτυχε επιτυχίας"
  • [02] Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

  • [01] "Η φινλανδική πρόταση δεν έτυχε επιτυχίας"

    "Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι δεν αποδίδονται ευθύνες από τη Φιλανδική Προεδρία, δηλαδή η Φιλανδική Προεδρία δεν βγήκε να αποδώσει ευθύνες προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, η φιλανδική πρόταση δεν έτυχε επιτυχίας, άρα προχωρούμε στην ουσιαστική συζήτηση, η οποία θα κορυφωθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 11 Δεκεμβρίου για το μείγμα της αντίδρασης", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Κληθείσα να διευκρινήσει τί εννοεί με το μείγμα αντίδρασης, η κα Μπακογιάννη είπε ότι "έχω πει πολλές φορές ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να τιμήσει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της, έχει αναλάβει υποχρεώσεις και έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Αγκυρας και πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της. Σε περίπτωση που δεν το κάνει αυτό, τότε η ΕΕ θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη απάντηση, αυτή που αρμόζει σε μία χώρα υποψήφιο μέλος που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκές αποφάσεις. Και αυτό εννοώ με το μείγμα αντίδρασης".

    Σχετικά με την επίσκεψη του Πάπα στην Τουρκία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι η επίσκεψη είναι πάρα πολύ σημαντική και πρόσθεσε ότι "εύχομαι να έχει επιτυχία και η Τουρκία να αναδείξει το φιλόξενο πρόσωπό της".

    Η υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να καταδικάσει ορισμένα ακραία στοιχεία, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ τέλος ευχήθηκε να είναι επιτυχημένη η επίσκεψη του Πάπα στη γείτονα χώρα, όπως και οι συνομιλίες του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Τέλος φιλανδικής πρωτοβουλίας για Κυπριακό

    Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες που είχε στο Τάμπερε της Φινλανδίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ερκι Τουομιόγια, με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Τουρκίας, Γιώργου Λιλλήκα και Αμπντουλάχ Γκιουλ αντίστοιχα.

    Η φινλανδική προεδρία, έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου στην Τουρκία για να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση ανοίγοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία.

    Στην αντίθετη περίπτωση, οι 25 θα πρέπει να αποφασίσουν για τη διακοπή, τουλάχιστον μερική, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Στο μεταξύ, περιοδεία σε τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτο σταθμό το Λονδίνο, ξεκίνησε σήμερα ο Τούρκος διαπραγματευτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν, για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων στην υποψηφιότητα της Άγκυρας.

    Η δήλωση Λιλλίκα

    "Η Κυπριακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, ανταποκρίθηκε θετικά στη φιλανδική πρωτοβουλία και κατέβαλε πολλές προσπάθειες για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα επέτρεπε το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, για τους σκοπούς του απευθείας εμπορίου, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την απόδοση της πόλης των Βαρωσίων στα Ηνωμένα Έθνη, με την αποχώρηση απ' αυτήν των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και τη διασφάλιση της επιστροφής των νομίμων κατοίκων της πόλης στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Δυστυχώς, παρά την καλή μας θέληση και τις φιλότιμες προσπάθειες της φιλανδικής προεδρίας, δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία γιατί, όπως κάθε συμφωνία προϋποθέτει την καλή θέληση όλων των εμπλεκομένων μερών.

    Ως συνέπεια τούτου, από τούδε και στο εξής οι συζητήσεις επικεντρώνονται επί των συμπερασμάτων που το Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της.

    Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εκτιμήσεις για τα συμπεράσματα με τη φιλανδική προεδρία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με απώτερο στόχο να εξευρεθεί η απαραίτητη ομοφωνία μεταξύ των 25 εταίρων".

    [02] Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου με το προεδρείο της ΟΜΕ-ΟΤΕ

    «Σήμερα ο ΟΤΕ είναι ένα καράβι το οποίο δεν έχει πυξίδα» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΟΜΕ -ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί ο ΟΤΕ να είναι άοπλος απέναντι στους ανταγωνιστές του, δεν μπορεί να μην έχει μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, δεν μπορεί όλα να είναι υπό αμφισβήτηση».

    «Είναι πια θέμα, όχι μόνο των εργαζομένων του ΟΤΕ, αλλά όλης της ελληνικής κοινωνίας, να στηρίξει την προοπτική της χώρας μας στον τηλεπικοινωνιακό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν ΟΤΕ κάτω από δημόσια διαχείριση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.

    Ο κ. Π. Κούτρας, πρόεδρος της ΟΜΕ- ΟΤΕ τόνισε στη δήλωσή του ότι οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να εντείνουν τον αγώνα τους, έτσι ώστε και η κοινωνία να καταλάβει το τι ακριβώς συμβαίνει στο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ν.Α. Ευρώπης και τα σχέδια του ξένου ιδιωτικού κεφαλαίου.

    Αλ. Αλαβάνος για εκλογικό νόμο

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για το θέμα του εκλογικού νόμου εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Α. Αλαβάνος τονίζοντας «στελέχη της κυβέρνησης, που το κόμμα της φέρεται από τον Τύπο, από τα ΜΜΕ, ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να εκδηλώνουν πανικό και να θέλουν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο για τις επόμενες και όχι καν για τις μεθεπόμενες εκλογές».

    Αυτό, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ «νομίζω ότι δείχνει πως ο δικομματισμός σήμερα δεν βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία. Το μήνυμα που ήρθε από τις δημοτικές εκλογές, και στην Αθήνα και αλλού, είναι ότι η Αριστερά, ενωμένη, μπορεί να φέρει αποτελέσματα, και νομίζω ότι αυτό τελικά είναι ένα αισιόδοξο στοιχείο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 November 2006 - 15:30:28 UTC