Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πάπας Βενέδικτος στην Τουρκία
  • [02] Στις Βρυξέλλες ο Γ.Αλογοσκούφης
  • [03] "Ο λαός να διεκδικήσει την απλή αναλογική"

  • [01] Ο Πάπας Βενέδικτος στην Τουρκία

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει οι τουρκικές αρχές στην Αγκυρα και στην Κωσνταντινούπολη, ενόψει της άφιξης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ', σήμερα το μεσημέρι. Τα μέτρα ασφαλείας χαρακτηρίζονται πιο αυστηρά από εκείνα που είχαν ληφθεί για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους. Η Τουρκία είναι η πρώτη μουσουλμανική χώρα που επισκέπτεται ο Πάπας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και θα παραμείνει ως την 1η Δεκεμβρίου.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντήσει τον Πάπα Βενέδικτο 16ο στο αεροδρόμιο της Αγκυρας κατά την άφιξη του ρωμαιοκαθολικού ποντίφικα στην τουρκική πρωτεύουσα, πριν αναχωρήσει στη Λετονία για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου πρωθυπουργού Μεχμέτ Ακίφ Μπεκί.

    Το Βατικανό χαρακτήρισε τη συνάντηση του Πάπα με τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας "πολύ θετικό σημάδι, μία χειρονομία προσοχής προς την Αγία Εδρα, ένα σημάδι το οποίο εκτιμάται ιδιαίτερα".

    Κύκλοι τούρκων διανοουμένων είχαν επικρίνει τον Ερντογάν για το γεγονός ότι δεν είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Πάπα κατά την τετραήμερη επίσκεψη του τελευταίου στην Τουρκία.

    Μετά την άφιξή του στην Αγκυρα και τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Πάπας προγραμματίζεται να συναντηθεί και με άλλα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και θρησκευτικούς ηγέτες, πριν αναχωρήσει για την Εφεσο και την Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάχη Βαρθολομαίο. Θα επισκεφθεί επίσης την Αγία Σοφία.

    Οπως επιβεβαιώνεται, ο Πάπας θα επισκεφθεί και το Μπλέ Τζαμί της Κωνσταντινούπολης, μία χειρονομία στην οποία αποδίδεται μεγάλη συμβολική σημασία, και ερμηνεύεται ως μία ακόμη χειρονομία κατευνασμού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έναντι της Τουρκίας, ύστερα από τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του με τις οποίες συσχέτισε έμμεσα το Ισλάμ με τη βία, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο μουσουλμανικό κόσμο.

    Χθες, πραγματοποιήθηκαν μικρές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, εναντίον της επίσκεψης του ποντίφικα.

    Στην Κωνσταντινούπολη περίπου 200 οπαδοί ενός μικρού ισλαμιστικού κόμματος συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Αγία Σοφία, όπου και ξεδίπλωσαν ένα πανό μήκους 50 μέτρων γεμάτο με τις υπογραφές πολιτών που διαμαρτύρονται για την επίσκεψη του ποντίφικα, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους.

    Περικυκλωμένοι από δεκάδες αστυνομικούς, οι διαδηλωτές που ανήκουν ή πρόσκεινται στο ισλαμιστικό Κόμμα της Ευδαιμονίας, διαλύθηκαν ήσυχα χωρίς κανένα επεισόδιο. Το ίδιο κόμμα σε άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον Πάπα που έγινε την Κυριακή κατάφερε να συνενώσει πάνω από 15 χιλιάδες πολίτες.

    Στην Άγκυρα περίπου 200 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη του Ποντίφικα, μετά από έκκληση του συνδικάτου τους, Kamu-Sen.

    [02] Στις Βρυξέλλες ο Γ.Αλογοσκούφης

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin.

    Την εκτίμηση ότι την άνοιξη του 2007 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την έξοδο της Γερμανίας και πιθανότατα της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος εξέφρασε ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης των χωρών μελών του Eurogroupστις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους υπουργούς οικονομίας της ευρωζώνης για τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών μελών του ευρώ. Ο κοινοτικός επίτροπος διευκρίνισε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι τελευταίες προβλέψεις της Επιτροπής τότε την άνοιξη του 2007, με την ευκαιρία της παρουσίασης των εαρινών οικονομικών προβλέψεων, η Επιτροπή θα προτείνει τον τερματισμό της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για τη Γερμανία και πιθανότατα για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο η περίπτωση της Γαλλίας θα συζητηθεί, όπως έχει προβλεφθεί, στη διάρκεια της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης της Επιτροπής της Τετάρτης ενώ αναφερόμενος στις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Πορτογαλίας τόνισε πως θα απαιτηθεί η λήψη κάποιων συμπληρωματικών μέτρων για την πλήρη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων στις δύο αυτές χώρες . Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο υπουργών οικονομίας της ΕΕ η Ιταλία οφείλει να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2007 και η Πορτογαλία έως τα τέλη του 2008.

    Εξάλλου, σήμερα, στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN), θα συζητηθούν, η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Πολωνία, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η μείωση του διοικητικού βάρους από τις στατιστικές και θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Ενα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στο ECOFIN, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή που στρεβλώνει τους όρους ανταγωνισμού. Τέλος, θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί η νέα έκθεση της ομάδας "κώδικας δεοντολογίας" σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων.

    [03] "Ο λαός να διεκδικήσει την απλή αναλογική"

    «Έξω όλοι οι ιδιώτες, οι χορηγοί, ο Ερυθρός Σταυρός, οι λεγόμενες μη κερδοσκοπικές εταιρείες και γενικά οι επιχειρηματίες από το χώρο της υγείας», ζήτησε χθες η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα με δήλωσή της κατά την επίσκεψή της στο Ασκληπιείο της Βούλας. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «σε αυτή τη βάση μπορεί να διεκδικηθεί καλύτερα και η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος».

    Αναφερόμενη στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο η κ.Αλ.Παπαρήγα τόνισε ότι «βεβαίως κόβουν και ράβουν τους εκλογικούς νόμους για να διατηρήσουν και την πρωτοκαθεδρία του πρώτου κόμματος, αλλά και του σταθερού δικομματισμού». Ωστόσο, πρόσθεσε «αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ο λαός να καταλάβει το εξής πράγμα: Να διεκδικήσει την απλή αναλογική, να διαφοροποιήσει την ψήφο του, να πάψει να ψηφίζει τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί μόνο έτσι μπορούν νβ αλλάξουν τα πράγματα».

    Στην ερώτηση αν οι εξελίξεις στην Παιδεία και την Υγεία μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «το θέμα της παιδείας και της υγείας είναι μεγάλη αφορμή για ένα γιγάντιο παλλαϊκό ενωμένο κίνημα το οποίο έχει σαφείς θέσεις για δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία. Αυτή είναι η ευκαιρία».

    Αναφερόμενη τέλος στο πενταπλό έγκλημα κοντά στο Αγρίνιο και τον ρόλο των ΜΜΕ, η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι: «είναι μεγάλο θέμα και δεν θέλω τα πάντα να τα συνδέσω με ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Τραγικό. Οι εγκληματίες, αυτοί δηλαδή που απομυζούν τον λαό και τον οδηγούν στην αθλιότητα και στην ανασφάλεια, είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την κοινωνική εγκληματικότητα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 November 2006 - 9:30:25 UTC