Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-11-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Λετονία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός
  • [02] Συνεδρίαση Συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Στη Λετονία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός

    Χειραψία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και σύντομη συνομιλία είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στον προθάλαμο της όπερας της Λετονίας, όπου οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ παρακολούθησαν συναυλία λίγο πριν από το επίσημο δείπνο που ξεκίνησε στις 8.30.

    Βασικό θέμα της συνόδου αναμένεται να είναι το Αφγανιστάν, καθώς το ΝΑΤΟ πιέζει πολλές χώρες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, αλλά και να εκτελούν αποστολές εκτός των γεωγραφικών ορίων στα οποία βρίσκονται.

    Η Ελλάδα, μαζί με ακόμη οκτώ χώρες, έχουν ζητήσει να ληφθεί απόφαση από τη σύνοδο ώστε να ενταχθούν η Σερβία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη στον "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" που είναι ο προθάλαμος για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Τσεχία.

    Το απόγευμα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό της και συζήτησαν κυρίως για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση για αύριο στις 4 το απόγευμα με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    Τον κ. Καραμανλή συνοδεύουν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ο πρωθυπουργός το πρωί προήδρευσε της κυβερνητικής επιτροπής, που συνεδρίασε με αντικείμενο τη μεταναστευτική πολιτική.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών κ.Π. Παυλόπουλος έκανε γνωστό ότι δίδεται ακόμη μία ευκαιρία στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας παρανόμως να νομιμοποιηθούν, καθώς παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών έως τις 30/4/2007. Μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει αιτήσεις νομιμοποίησης 180 χιλιάδες μετανάστες.

    Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι για το θέμα των παράνομων μεταναστών η κυβέρνηση και το υπουργείο ειδικά, δεν είναι δογματικό, δεν έχει αγκυλώσεις και είναι ανοικτό σε αλλαγές που επιλύουν το πρόβλημα.

    Επισήμανε, ακόμη ότι στόχος των διατάξεων που εγκρίθηκαν αποτελεί η μείωση της γραφειοκρατίας και η ένταξη των μεταναστών όσο πιο ομαλά γίνεται, με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η μείωση των παραβόλων και των προστίμων και η διευκόλυνση της οικογενειακής επανένωσης με συγκεκριμένα μέτρα.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι εάν οι μετανάστες μπορούν να αποδείξουν με δημόσιο έγγραφο, το οποίο δεν αμφισβητείται, την παραμονή τους στη χώρα μέχρι τις 31/12/2004, ή εάν διαθέτουν ληξιαρχική πράξη γέννησης των παιδιών τους, ληξιαρχική πράξη γάμου, αίτηση για άδεια παραμονής σε περιφέρεια ή απόδειξη φοίτησης των παιδιών τους σε σχολείο, μπορούν να νομιμοποιηθούν.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια για να καλύψουμε μία 10ετία και τομές που δεν έγιναν απο την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ σήμερα, επισήμανε, η χώρα μας έχει ένα σύγχρονο νόμο μεταναστευτικής πολιτικής έναντι ευρωπαϊκών χωρών που έχουν μακρά παράδοση στη μετανάστευση, αλλά είναι δογματικές.

  • Μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στη Τουρκία.

    Η κ. Μπακογιάννη ευχήθηκε να πραγματοποιηθεί σε ήρεμο κλίμα η επίσκεψη και να είναι καρποφόρες οι συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρώπη παρακολουθεί με ενδιαφέρον την επίσκεψη, όπως γενικότερα την πορεία της Τουρκίας.

    [02] Συνεδρίαση Συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    Την πρόθεσή του "να μην αφήσει την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί" μετέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση των Συντονιστών του Κινήματος και ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να επιδείξουν τον ανάλογο δυναμισμό, διευκρινίζοντας πως με τον όρο «δυναμισμός» δεν εννοεί τις φωνασκίες, αλλά την αντιπαράθεση σε επίπεδο θέσεων με την κυβέρνηση και την προβολή των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί, εξάλλου, ότι δεν πρόκειται για δύσκολο έργο, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκρισης με τη ΝΔ, καθώς και ότι η χώρα "έχει πάρει την κατηφόρα τα 2,5 τελευταία χρόνια". Και χαρακτήρισε «αταλάντευτα καταστροφική», την «αταλάντευτη πολιτική» για την οποία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός. Τόνισε επίσης ότι όλο αυτό το διάστημα η ΝΔ δεν έχει να επιδείξει έργο και όλη η προσπάθειά της αφορά τη δημιουργία εντυπώσεων και τη δημιουργία της ψυχολογίας που την εξυπηρετεί.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «παιχνίδι» της ΝΔ, από το οποίο δεν πρέπει να καμφθεί το κόμμα του και φάνηκε να εκτιμά πως αν το Κίνημα βγει κερδισμένο από αυτό το «παιχνίδι», τότε θα μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες σχετικά με την έκβαση της επόμενης εκλογικής μάχης.

    Οι επόμενες εκλογές απασχόλησαν τον κ. Παπανδρέου και με άλλη ευκαιρία. Αναφέρθηκε σε ορισμένες απόψεις που ακούγονται, εκτός Κινήματος, ότι μια ακόμα τετραετία στην αντιπολίτευση θα ήταν, για το ΠΑΣΟΚ, κάτι δημιουργικό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε την άποψη αυτή, συνδυάζοντας την απόρριψη με το συμφέρον της χώρας. Είναι κάτι που δεν αντέχει ο τόπος, ανέφερε, και τόνισε ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας και μοναδικός "η νίκη στις εκλογές."

    Όπως επίσης ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από διλήμματα και τόνισε ότι αυτά τα διλήμματα πρέπει να τα θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, μην αφήνοντας στην κυβέρνηση περιθώριο. Ως παράδειγμα ανέφερε το θέμα της Παιδείας, για το οποίο το δίλημμα που πρέπει να τεθεί στους πολίτες είναι ποιόν εμπιστεύονται για να λύσει τα προβλήματα. Μένοντας στο θέμα της Παιδείας ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για θέση που έχει αποφασιστεί από το Συνέδριο και υπενθύμισε ότι σχετική πρόταση κατέθεσε στη Βουλή ολόκληρη η Κ.Ο.

    Επανέλαβε επίσης ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν είναι το κεντρικό τμήμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ενώ η αναθεώρησή του δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να καταθέσει σκέψεις για το πώς μπορεί να λειτουργεί ο μη κρατικός φορέας και να προκαλέσει αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

    Στα θέματα Παιδείας αναφέρθηκε και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας την πρόταση 15 σημείων του κ. Παπανδρέου και τονίζοντας ότι «εκεί πρέπει να «σύρουμε» τη ΝΔ, αντί να «συρόμαστε» εμείς διαφωνώντας μεταξύ μας, σε μια συζήτηση που εξυπηρετεί την κυβέρνηση και όχι την Παιδεία». Και πρόσθεσε ότι θεωρεί εαυτόν δικαιωμένο για την πρόβλεψή του ότι «η Αναθεώρηση και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις ήταν επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση».

    Την ίδια προσέγγιση είχαν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Σταύρος Μπένος. Ο πρώτος, σχολιάζοντας τη συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, για την Παιδεία, την χαρακτήρισε αποκαλυπτική και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν είναι «ούτε με τη λαϊκιστική δεξιά, ούτε με τη γεροντίστικη αριστερά».

    Ο κ. Μπένος ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα πρέπει να «ταράζεται» από την «εσωκομματική αντιπολίτευση» και πρόσθεσε ότι ο κόσμος περιμένει από τον Πρόεδρο του κόμματος να ξεκαθαρίσει τις θέσεις για όλα τα ζητήματα, με τον τρόπο που το έκανε για την Παιδεία.

    Τις θέσεις που ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, υποστήριξαν και οι Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Συλβάνα Ράπτη, ενώ οι φερόμενοι ως διαφωνούντες με την αναθεώρηση του άρθρου 16, Πέτρος Ευθυμίου και Ανδρέας Λοβέρδος, δεν αναφέρθηκαν σε θέματα παιδείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 November 2006 - 19:30:32 UTC