Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κοινωνική συμφωνία για τις αλλαγές»

  • [01] «Κοινωνική συμφωνία για τις αλλαγές»

    Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική συμφωνία που θα προκύπτει από κοινωνικό διάλογο και είναι απαραίτητη για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλια ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    Ο κ. Παπανδρέου επίσης εγγυήθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του και όλες του τις σχέσεις για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια στη χώρα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην αρχή της ομιλίας του επέκρινε την κυβέρνηση για την πολιτική της που, όπως είπε, είναι "η εξουσία για την εξουσία" με αποτέλεσμα τη συνεχή απώλεια ευκαιριών παρότι, όπως είπε, παρέλαβε την ελληνική οικονομία στην καλύτερη ίσως στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική με κύρια αιχμή τις ευρωτουρκικές σχέσεις, για τις οποίες είπε: "θεωρώ ότι τα περιθώρια για να ανταποκριθεί η Τουρκία στις υποχρεώσεις της έχουν εξαντληθεί".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι εάν και όταν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία κανείς δεν θα μπορεί να χαίρεται και εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη θα είναι η ομολογία μιας αποτυχίας της ευρωτουρκικής προσέγγισης, η οποία επηρεάζει καθοριστικά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "δεν θα απέκλεια και δύσκολες μέρες μπροστά μας" και πρόσθεσε ότι το αδιέξοδο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν την κατάλληλη στιγμή η Ελλάδα είχε συνεχίσει τη σοβαρή προσπάθεια και πολιτική για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και είχε ασκήσει σοβαρή πολιτική στην αντιμετώπιση του θέματος του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης το 2004 ή το πολύ το 2005.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το 2007 ή το 2008 η ΕΕ θα αποφασίσει να βγάλει την Ελλάδα από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης, αλλά και πάλι τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξει το ακολουθούμενο σήμερα μοντέλο οικονομικής πολιτικής.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις πέντε προτεραιότητες που πρέπει να υποστηριχθούν από τολμηρές αλλαγές και τις οριοθέτησε ως εξής:

    - Ιση πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση για μια κοινωνία της γνώσης. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Παπανδρέου μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης ευέλικτου προγράμματος εθνικών στόχων, την αξιολόγηση και θέσπιση κινήτρων για την αυτονομία και ευελιξία των ΑΕΙ - ΤΕΙ, την πολύ στενή συνεργασία επιχειρήσεων ΑΕΙ και ένα θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει και ταυτόχρονα ελέγχει τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

    - Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας

    - Επένδυση στις δεξιότητες και την κατάρτιση των εργαζομένων

    - Νέο κοινωνικό κράτος. Σε αυτό τον τομέα, ο κ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του με την τακτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, παίζει κρυφτό με το ασφαλιστικό.

    - Το περιβάλλον να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια, έθεσε και ορισμένες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών, με πρώτη την αποκέντρωση και τη μεταρρύθμιση του κράτους. Ενώ, κατόπιν αναφέρθηκε στη νέα οριοθέτηση του ρόλου κράτους και αγοράς, όπου τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ ο ρόλος του δημοσίου δεν μεταφράζεται πάντα και απαραίτητα στην παραγωγή υπηρεσιών από το κράτος άμεσα, αλλά στον έλεγχο από το κράτος των υπηρεσιών που προσφέρει η αγορά με προσβασιμότητα, καθολικότητα και ποιότητα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την αντίθεσή του στη λογική εκποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων με εισπρακτική λογική, που κάνει, όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι αυτοσκοπός και πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό.

    Ως τρίτη προϋπόθεση, ο κ. Παπανδρέου έθεσε τη δημιουργία ενός νέου μακροοικονομικού και δημοσιονομικού πλαισίου. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την αδιάκριτη μείωση των συντελεστών φορολογίας των κερδών στις επιχειρήσεις και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ανοιχτό και σε περαιτέρω μείωση αυτών των συντελεστών για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, όμως, θα φορολογήσουμε με τους ίδιους συντελεστές τα διανεμόμενα κέρδη, τα μερίσματα μαζί με τη φορολογία εισοδήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το πρόβλημα στο φορολογικό σύστημα δεν είναι οι υψηλοί συντελεστές, αλλά η αναξιοπιστία του απέναντι στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, η ανασφάλεια της επιχείρησης απέναντι στην αυθαιρεσία του φορολογικού ελέγχου και τη διαφθορά, η αδικία των συχνών ρυθμίσεων, η μεγάλη φοροδιαφυγή που εξαναγκάζει τους μισθωτούς να επωμίζονται βάρη και όλους να πληρώνουν μέσω υψηλότερου ΦΠΑ και η έλλειψη ανταποδοτικότητας.

    Ως τέταρτη προϋπόθεση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε την οικοδόμηση μιας πιο υγιούς σχέσης μεταξύ πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ και τόνισε ότι πρέπει να σπάσουμε τις πελατειακές αντιλήψεις που διαμορφώνουν προνομιακές σχέσεις με συγκεκριμένους επιχειρηματίες ή με συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τέλος, υπογράμμισε τη δέσμευσή του ότι "δεν θα κάνω πολιτική προσωπικής εύνοιας, αλλά πολιτική που θα διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό, με στόχο την ανταγωνιστικότητα της χώρας, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, με κανόνες που θα δώσουν σιγουριά, έτσι, ώστε και οι επιχειρηματίες να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια, όχι λόγω των προσωπικών τους επαφών, αλλά λόγω των κανόνων που διέπουν τις λειτουργίες του δημοσίου που θα εμπεδώνονται στην έννοια του κράτους δικαίου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 December 2006 - 21:30:23 UTC