Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισότιμη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε όλους του τομείς
  • [02] «Δεν έχουμε επίσημες προτάσεις της Αγκυρας»
  • [03] Σύγχρονη μάστιγα η εμπορία ανθρώπων
  • [04] Στο 3,5% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

  • [01] Ισότιμη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε όλους του τομείς

    Συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ και εκπροσώπους των Ομοσπονδιών - μελών της, είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, συνοδευόμενος από το γραμματέα του κόμματος Νίκο Αθανασάκη, έφτασε στο Ζάππειο όπου παρέθεσε γεύμα στους εκπρόσωπους των ΑΜΕΑ.

    Σε δήλωση του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "σε μια δίκαιη κοινωνία την οποία κτίζουμε με το πρόγραμμά μας έχουν ισότιμη θέση τα άτομα με αναπηρία. Είμαστε κοντά τους και συνεργαζόμαστε με τις Ομοσπονδίες τους. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η ισότιμη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην Παιδεία, την Υγεία,την Πόλη,τη Ζωή και την Εργασία".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι η συμμετοχή των ΑΜΕΑ είναι βασικό δημοκρατικό δικαίωμα, είναι δείγμα της ευαισθησίας και της Δημοκρατίας της χώρας μας. Και επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη ευαισθησίας, λέγοντας ότι δεν ικανοποιεί το αίτημα για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα άτομα με αναπηρία. Παράλληλα είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στο πλευρό των ΑΜΕΑ, καθώς θέλει τα άτομα με αναπηρία να είναι ενεργοί πολίτες της ελληνικής κοινωνίας και να συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης τόνισε ότι "ζούμε σε μια εποχή που απαιτείται μία άλλη δημόσια πολιτική για την αναπηρία. Οι πολιτικές της μεταπολίτευσης έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Ο χώρος των ΑΜΕΑ βιώνει διακρίσεις και αποκλεισμούς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους".

    Γ.Παπανδρέου για δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι έλληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους που πρότεινε σήμερα ο πρωθυπουργός στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ανέφερε ότι "εμείς έχουμε καταθέσει δημοσίως μια πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ώστε να έχουμε μεγαλύτερη διαφάνεια και μια ανανέωση της πολιτικής ζωής". Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι "αντί να ασχοληθούμε με το πλαίσιο του εκλογικού συστήματος βλέπουμε ευκαιριακές και χωρίς περιεχόμενο εξαγγελίες, που έχουν σαφώς προεκλογικό χαρακτήρα. Θα περίμενα πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση για θέματα, όπως το Σύνταγμα και ο Εκλογικός Νόμος και όχι μία ευκαιριακή μικροκομματική αντιμετώπιση".

    [02] «Δεν έχουμε επίσημες προτάσεις της Αγκυρας»

    Για ασαφείς και όχι επίσημες τοποθετήσεις ή προτάσεις επί των οποίων δεν μπορεί να τοποθετηθεί η ελληνική πλευρά έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα στην διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών,ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος,αναφερόμενος σε δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικές με πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει ένα λιμάνι της με αντάλλαγμα την νομιμοποίηση του αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα.

    "Ως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, επίσημο ή οριστικό, επί του οποίου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε τοποθέτηση. Τις τελευταίες 48 ώρες έχουμε ροή ενδεχομένων προτάσεων ή σκέψεων που μπορεί να κατατεθούν. Οι πληροφορίες είναι ασαφείς και δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις και, πάντως, δεν υπάρχει το πλήρες περιεχόμενο πρότασης επί του οποίου τοποθετείται το υπουργείο. Όταν θα υπάρξει κάτι σαφές, επίσημο και οριστικό, θα τοποθετηθεί και το υπουργείο", δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικώς με την αίσθηση που δημιουργήθηκε ότι η Τουρκία αλλάζει πορεία,ο κ. Γ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι "οι όποιες αισθήσεις, αντιλήψεις ή απόψεις επί των όποιων θεμάτων οριστικοποιούνται όταν οριστικοποιείται και το περιεχόμενο των όποιων προτάσεων. Όλα τα άλλα είναι πρώτες εντυπώσεις επί πρώτων ασαφών, μη επισήμων και μη οριστικών πληροφοριών".

    Ερωτηθείς σχετικώς με την ελληνική θέση επί του θέματος του αριθμού των Κεφαλαίων που θα πρέπει να "παγώσουν", αλλά και επί του χρονοδιαγράμματος και της ρήτρας επανεξέτασης της συμπεριφοράς της Τουρκίας,ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

    "Η ελληνική άποψη είναι ότι εφόσον ως την στιγμή της απόφασης η υποψήφια Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει ένα ενιαίο, σαφές και αυστηρό μήνυμα. Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να προκύπτει ως ένα μίγμα πολιτικής κυρώσεων. Όταν η Ένωση υιοθετήσει - και αν φτάσει να υιοθετήσει - μια πολιτική κυρώσεων,είναι προφανές πως είναι σκόπιμο, χρήσιμο και λογικό να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο, που αυτή η πολιτική θα πρέπει να αξιολογηθεί. Δηλαδή η ΕΕ να κρίνει,κάνοντας μια αποτίμηση αυτής της πολιτικής, εάν έχει επιφέρει ή όχι αποτελέσματα και τι είδους είναι αυτά,ώστε ανάλογα να προχωρήσει και σε νεότερες αποφάσεις που θα αφορούν το εκκρεμές ζήτημα. Έχουμε λοιπόν ζητήσει την ρήτρα επανεξέτασης,η οποία θεωρούμε - και αυτό είναι σημείο εκκίνησης - ότι πρέπει να είναι εντός 18 μηνών.Μέσα στο ισχυρό και αυστηρό μήνυμα έχουμε πει ότι ο αριθμός των προτεινομένων από την Επιτροπή (σσ. οκτώ) δεν φαίνεται να είναι επαρκής, στο πλαίσιο του μηνύματος που θα πρέπει να είναι αυστηρό. Υπάρχει λόγου χάρη το θέμα της ομαλοποίησης των σχέσεων της υποψήφιας χώρας με μια χώρα - μέλος, το οποίο αγγίζει μια σειρά Κεφαλαίων. Μπροστά σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη και δύσκολη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα έχει προσδιορίσει τους άξονες με τους οποίους θα προσέλθει.Αντιμετωπίζουμε την πρόταση της Επιτροπής ως βάση για διαπραγμάτευση.Η πρόταση όμως αυτή αντιμετωπίζεται από μια συμπαγή ομάδα κρατών - μελών ως εξαιρετικά αυστηρή για την Τουρκία".

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε πάντως ότι η περίοδος των 18 μηνών που προτείνεται δεν αποτελεί διάστημα κατά το οποίο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα εξελίσσεται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. "Θα υπάρχει ένα "πάγωμα" κάποιων Κεφαλαίων,ενώ,βάσει των συστάσεων της Επιτροπής, τα υπόλοιπα Κεφάλαια δεν θα κλείνουν.Θα υπάρχει μια εφαρμοζόμενη πολιτική κυρώσεων, επομένως δεν υπάρχει λογική παρατάσεων και μιας άνεσης της υποψήφιας χώρας να κριθεί μετά από καιρό σαν να μην έχει συμβεί τίποτε", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση σχετική με την επιχειρούμενη διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την εξέλιξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Κουμουτσάκος κατέστησε σαφές ότι "το Κυπριακό και η επίλυσή του εντάσσεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αυτό δεν επιδέχεται αμφιβολιών. Η όποια λύση ωστόσο ή η όποια συζήτηση δεν μπορεί να αγνοεί το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί σταματάει και η διασύνδεση του Κυπριακού με το τι γίνεται στην ευρωπαϊκή πορεία των υποψηφίων χωρών".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η σημερινή κατάσταση οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε το 2004 την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την υπογραφή και όχι την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:

    "Από την πρώτη στιγμή, μετά την υιοθέτηση του κειμένου η Ελλάδα και άλλες χώρες είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν μιλούμε για υπογραφή, αλλά για εφαρμογή, γιατί όποιος υπογράφει οφείλει και να τιμήσει την υπογραφή του και να προχωρήσει στην εφαρμογή. Άλλωστε, αν είχε παραλειφθεί αυτό, δεν θα υπήρχαν σήμερα οι εισηγήσεις της Επιτροπής για μια σειρά κυρώσεων σε μια υποψήφια χώρα που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της".

    Η Λευκωσία απορρίπτει την πρόταση

    Σε μια πρώτη αντίδραση στις πληροφορίες ότι η Τουρκία προωθεί μέσω της φινλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου για την Κύπρο, με αντάλλαγμα «χαλάρωση» της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε ότι δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει τη συγκατάθεσή της για άνοιγμα παράνομου αεροδρομίου, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο εκπρόσωπος σχολίαζε δηλώσεις πηγής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Ρόϊτερ, ότι η συμφωνία που προωθείται θα οδηγήσει στο άνοιγμα ενός τουρκικού λιμανιού και ενός αεροδρομίου στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, αλλά με αντάλλαγμα να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

    Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου και Αλ.Αλαβάνου

    "Έχει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είναι εύκολος στις μεγάλες εξαγγελίες και στα μεγάλα λόγια, αλλά είναι απών στις πολύ σημαντικές εξελίξεις για τα εθνικά μας θέματα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να ανοίγει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη θέση της χώρας μας που διαμόρφωσε και της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι "αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει, μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών, αξιών, εθνικής στρατηγικής - που εμείς εκπροσωπούμε ως ΠΑΣΟΚ - που εμπεδώνει και προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας, του ελληνισμού και της Κύπρου, επέτρεψε δυστυχώς να διολισθήσουν οι σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας σ' ένα ανατολίτικο παζάρι, χωρίς μάλιστα την παρουσία της Ελλάδας".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: "Νομίζω ότι το ξέρουνε όλοι καλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση και τους όρους της τελωνειακής ένωσης, σημαίνει την αυτοτελή και χωρίς διασυνδέσεις, χωρίς άλλες προϋποθέσεις υποχρέωσή της να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια προς τα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αυτοτελής υποχρέωση και αυτό το αναφέρει η Έκθεση της Επιτροπής. Νομίζω ότι το θέμα δεν μπορεί να μπει σε παζάρι. Υπήρξαν προτάσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, τις οποίες δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει δεχθεί".

    Μπαρόζο: Σημαντικό βήμα εφόσον επιβεβαιωθεί

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα πως το τουρκικό σχέδιο να ανοίξει η Τουρκία ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στα πλοία και τα αεροπλάνα από την Κύπρο, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα "σημαντικό βήμα" προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Άγκυρα έναντι της ΕΕ.

    Ο Μπαρόζο δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να ζητάει να αποσαφηνιστεί η τουρκική πρόταση.

    "Εφόσον η κίνηση αυτή επιβεβαιωθεί, πιστεύω πως είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας (το οποίο επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ) και στη βάση αυτή σίγουρα την καλωσορίζω", δήλωσε ο Μπαρόζο.

    Ο Μπαρόζο επανέλαβε τις εκκλήσεις του να συνεχίσουν τα Ηνωμένα Έθνη τις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    "Η Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να τερματίσει την απομόνωση της κοινότητας αυτής (σσ.: των Τουρκοκυπρίων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο), αλλά δεν κατέστη δυνατό... Καλούμε πραγματικά για διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος, το οποίο διαρκεί εδώ και αρκετό καιρό", τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Φινλανδική προεδρία: Η Τουρκία ενημέρωσε σχετικά με την πρόθεσή της

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ερκι Τουομιόγια, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε πριν από λίγη ώρα στην ιστοσελίδα της φιλανδικής προεδρίας αναφέρει ότι «η Τουρκία ενημέρωσε την προεδρία σχετικά με την πρόθεσή της να ανοίξει προσωρινά ένα σημαντικό λιμάνι σε κυπριακά πλοία».

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η πρωτοβουλία της Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ωστόσο απαιτούνται ακόμη διευκρινίσεις. Εάν η Τουρκία είναι έτοιμη για μια τέτοια κίνηση χωρίς προϋποθέσεις, το θετικό αυτό βήμα θα επηρεάσει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο για τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας», καταλήγει ο υπουργός εξωτερικών της Φιλανδίας.

    [03] Σύγχρονη μάστιγα η εμπορία ανθρώπων

    Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής, όπως χαρακτηρίζεται η εμπορία ανθρώπων, δηλώνει η Ελλάδα και με το σχέδιο "ΙΛΑΕΙΡΑ" κινητοποιεί και συντονίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάθε κράτος - μέλος της ξεχωριστά.

    Το σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση σε ξενοδοχείο στο Καβούρι από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Φράνκο Φρατίνι, των υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης κκ Μαριέττας Γιαννάκου και Αναστάση Παπαληγούρα, του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη και αντιπροσωπειών από 21 ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο κ. Πολύδωρας στην παρουσίαση του σχεδίου χαρακτήρισε την εμπορία ανθρώπων απεχθές φαινόμενο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να τεθούν φραγμοί πρακτικοί και αποτελεσματικοί στην παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων. Είπε ότι πρέπει να βάλουμε φραγμούς γιατί η παράνομη μετανάστευση εν καιρώ θα επηρεάσει την ηρεμία, τις συνθήκες ειρήνης και την ανάπτυξη της περιοχής μας και εν τέλει της Ευρώπης. Ανέφερε ότι η Ελλάδα προτείνει να επικεντρωθεί η συντονισμένη δράση των ευρωπαϊκών κρατών στα ανατολικά σύνορα με την Τουρκία ώστε να σταματήσει η ροή μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, όπως επίσης και στα υψηλότερα σύνορα της Ρουμανίας για να τεθούν εμπόδια στη ροή μεταναστών από την Ευρασία. Επομένως, είπε ο κ. Πολύδωρας, συμφωνούμε με την πρόταση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρατίνι να πάμε στη Λιβύη για να βάλουμε και εκεί φραγμούς στη μετανάστευση από την Αφρική.

    Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η Ελλάδα δέχθηκε το 2006 συνολικά 13.000 λαθρομετανάστες από τα ανατολικά σύνορα με την Τουρκία και άλλες 10.000 από τα υπόλοιπα θαλάσσια σύνορα. Σημείωσε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η λαθρομετανάστευση στην οποία απλώς οι διακινούμενοι πληρώνουν χρήματα, από την εμπορία ανθρώπων στην οποία υπάρχει πάντα ένα θύμα του οποίου έχουν βάναυσα παραβιαστεί θεμελιώδη δικαιώματα. Θύματα κυρίως στην εμπορία ανθρώπων είναι γυναίκες και παιδιά. Και όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωση, που βλέπει το σχέδιο ΙΛΑΕΙΡΑ ως μία άσκηση μεγάλης κλίμακας, έχει καταστήσει την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων κύρια πολιτική προτεραιότητα και είναι αποφασισμένη να στείλει τέτοιο μήνυμα στους διακινητές και στις συμμορίες. Το όνομα "ΙΛΑΕΙΡΑ" δόθηκε, όπως εξήγησε ο κ. Πολύδωρας, από το όνομα της πρώτης γυναίκας που απήχθη και ήταν θυγατέρα του βασιλιά της Μεσσηνίας Λευκίππου.

    Από την πλευρά του ο κ. Φρατίνι είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πράγματι έχει θέσει πρώτη πολιτική προτεραιότητα την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και ανέφερε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 250.000 θύματα στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πέρασμα από το οποίο τα θύματα καταλήγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είπε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί για διάστημα δέκα μηνών και ύστερα θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματά του. Το κύριο βάρος θα δοθεί στον έλεγχο και την περίθαλψη των θυμάτων, στη δημιουργία μόνιμης βάσης πληροφοριών, και στην άμεση δράση ώστε να μη χάνεται, πολύτιμος για τα θύματα, χρόνος.

    Ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης είπε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να καταστήσουμε την εμπορία ανθρώπων από έγκλημα χαμηλού ρίσκου και υψηλού κέρδους, σε έγκλημα υψηλού ρίσκου και χαμηλού κέρδους για τους διακινητές.

    Είπε ότι αν και η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, με το σχέδιο ΙΛΑΕΙΡΑ στοχεύει σε δράσεις καθαρά επιχειρησιακού χαρακτήρα και όχι στις θεωρίες. Κεντρικό μήνυμα του σχεδίου είναι, όπως σημείωσε, "αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία και υλοποιούμε τις αποφάσεις για τη σωτηρία αθώων θυμάτων". Ηδη, όπως ανέφερε, από το 2001 η Ελληνική Αστυνομία έχει δημιουργήσει ομάδα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων και λειτουργούν 17 εξειδικεύμενες υπηρεσίες "αντιτράφικινγκ" σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

    Οπως τονίστηκε στην παρουσίαση του σχεδίου, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά καταγράφονται ως θύματα και διοχετεύονται στην παράνομη "βιομηχανία σεξ" με τρομακτικές επιπτώσεις για τα ίδια τα παιδιά, για τα κράτη στα οποία καταλήγουν, για τη δημόσια υγεία, αλλά και τη δημόσια ασφάλεια.

    [04] Στο 3,5% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

    Την αύξηση του επιτοκίου προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (βασικό επιτόκιο) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά 0,25%, στο 3,5%, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σήμερα στη Φρανκφούρτη.

    Εξάλλου, κατά 25 μονάδες βάσης αυξήθηκαν και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, σε 4,5% και 2,5%, αντίστοιχα. Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ με την πράξη που πρόκειται να διακανονιστεί στις 13 Δεκεμβρίου 2006.

    Μετά τη σημερινή απόφαση το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ που θα ακολουθήσει νωρίς το απόγευμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 December 2006 - 15:30:51 UTC