Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εφαρμογή του πρωτοκόλλου χωρίς όρους»

  • [01] «Εφαρμογή του πρωτοκόλλου χωρίς όρους»

    «Η Τουρκία παρουσίασε σήμερα στη φινλανδική Προεδρία μία πρόταση με τρόπο που να επιδέχεται πολλαπλές διαφορετικές αναγνώσεις και ερμηνείες. Ταυτόχρονα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας διάφορες ομιχλώδεις και αντιφατικές πληροφορίες επ΄αυτής της πρότασης με προφανή σκοπό τον εντυπωσιασμό και τη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος".

    Τη δήλωση έκανε το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος, όμως, επεσήμανε πως "σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι η Τουρκία σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας προς όλα τα κράτη-μέλη ανεξαιρέτως".

    Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε:

    "Το ίδιο επαναλαμβάνεται και αποσαφηνίζεται στη Δήλωση της Ε.Ε. της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, σύμφωνα με την οποία «η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη της αναμένουν την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου καθώς και την απομάκρυνση κάθε εμποδίου στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων και των περιορισμών στα μέσα μεταφοράς. Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο στις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη». Επίσης τονίζει ότι η Ε.Ε. θα αξιολογήσει την πλήρη εφαρμογή το 2006.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει τις γνωστές συστάσεις της για σειρά κυρώσεων. ΄Οπως έχουμε πει, αυτές οι συστάσεις αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης".

    Η πρόταση για το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου

    Μία μερική επανάληψη της πρότασης δέκα σημείων που είχε διατυπώσει στις 24 Ιανουαρίου 2006, είναι η νέα τουρκική πρωτοβουλία. Αυτό προκύπτει από το περιεχόμενο της ενημέρωσης που υπήρξε σήμερα στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, αφού η νέα πρόταση θέτει θέμα ταυτόχρονης άρσης «περιορισμών» και πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού. Αυτό ήταν το περιεχόμενο και της πρότασης δέκα σημείων.

    Σε τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ανατολή» αναφέρεται ότι πρόκειται για πρόταση τριών σημείων. Στο πρώτο σημείο γίνεται λόγος για άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου της Τουρκίας προς τα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Στο δεύτερο σημείο αναφέρεται το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στο άμεσο εμπόριο και του αεροδρομίου Ερτζάν (Τύμβου) στα κατεχόμενα, στις διεθνείς πτήσεις. Το τρίτο σημείο τίθεται θέμα προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ενός έτους και σχετικής έκκλησης της ΕΕ προς τις δύο πλευρές στο Νησί.

    Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια του μπρίφιγκ του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών έγινε αναφορά στο αν είναι άνευ όρων η τουρκική πρόταση και υπογραμμίστηκε πως «δεν περιλαμβάνεται μεν η λέξη όρος, αλλά επισημαίνεται ότι πρόκειται για ενιαία δέσμη». Πράγμα που ίσχυε και στην περίπτωση δέκα σημείων του περασμένου Ιανουαρίου.

    Έντονη αντίδραση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων

    Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας και της Κύπρου προκάλεσαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων τόσο οι προτάσεις της Τουρκίας όσο και οι χειρισμοί επί του θέματος της φινλανδικής προεδρίας.

    Στις παρεμβάσεις τους οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου τόνισαν πως θεωρούν ότι η τουρκική πλευρά στην πρότασή της θέτει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί καθώς επιχειρείται από την Άγκυρα να γίνει διασύνδεση της υποχρέωσης της Τουρκίας για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Αθήνα και Λευκωσία επικρίνουν ακόμη τη στάση της φιλανδικής προεδρίας και συγκεκριμένα το ειδικό βάρος που αποδίδει στην πρόταση της Άγκυρας. Μια πρόταση η οποία, όμως επεσήμαναν ο Έλληνας και ο Κύπριος πρέσβης, δεν προσθέτει κανένα καινούργιο στοιχείο σε σχέση με παλαιότερες προτάσεις που έχουν ήδη απορριφθεί.

    Συμφωνήθηκε ωστόσο οι συζητήσεις να συνεχιστούν αύριο σε νέα έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων όπου η φιλανδική προεδρία δεσμεύτηκε να καταθέσει το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Δευτέρας για την Τουρκία το οποίο θα αποτελέσει το αντικείμενο των συζητήσεων.

    Φινλανδική προεδρία: Τουρκική πρόταση

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου γενικών υποθέσεων της Ε.Ε. Ερκι Τουομιόγια, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε το απόγευμα στην ιστοσελίδα της φινλανδικής προεδρίας αναφέρει ότι «η Τουρκία ενημέρωσε την προεδρία σχετικά με την πρόθεσή της να ανοίξει προσωρινά ένα σημαντικό λιμάνι σε κυπριακά πλοία».

    Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η πρωτοβουλία της Τουρκίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, ωστόσο απαιτούνται ακόμη διευκρινίσεις. Εάν η Τουρκία είναι έτοιμη για μια τέτοια κίνηση χωρίς προϋποθέσεις, το θετικό αυτό βήμα θα επηρεάσει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο για τη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας», καταλήγει ο υπουργός εξωτερικών της Φιλανδίας.

    Δηλώσεις Τ. Παπαδόπουλου

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε την παραχώρηση εκ μέρους της Κύπρου οποιωνδήποτε ανταλλαγμάτων για το άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων της Τουρκίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη σχετική πρόταση της Τουρκίας, όταν θα ενημερωθεί πλήρως γιβ αυτή.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σχετικά με την πρόταση της Τουρκίας να ανοίξει ένα αεροδρόμιο και ένα λιμάνι της, υπό τον όρο της αμοιβαίας ανταπόκρισης εκ μέρους της Κύπρου όσον αφορά τις κατεχόμενες περιοχές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε:

    «Αν διαβάσουμε την πρόταση και δούμε τι είναι, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε από το χρόνο που έγινε τι επιδιώκει. Προτείνει διασύνδεση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της προς την ΕΕ με ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει η Κύπρος. Από πού κι ως πού; Εμείς λέμε ότι οι υποχρεώσεις της προς την ΕΕ είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες του τι θα γίνει στην Κύπρο. Ούτε θεωρούμε ότι η Κύπρος θα πρέπει να δώσει ανταλλάγματα στην Τουρκία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της η Τουρκία προς την Ευρώπη. Αλλά πρέπει να δούμε τι είναι που προτείνει για να μην φανεί ότι είμαστε εκ προοιμίου απορριπτικοί. Έχω δει την πρόταση και υπάρχουν αυτά τα στοιχεία της διασύνδεσης μέσα. Δεν είναι τίποτα νέο».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, με την οποία χαρακτήρισε θετική την τουρκική πρόταση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συνιστά πρόοδο σε σχέση με την προηγούμενη παντελή άρνησή της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

    «Από την πλήρη άρνηση, να λέει ότι "δεν ανοίγουμε τα λιμάνια μας", στο να πει "ναι, ανοίγουμε τα λιμάνια μας" είναι πρόοδος. Και γιβ αυτό ζητούμε κάτι άλλο. Δεν είναι η Κύπρος που κρίνεται στις 15 Δεκεμβρίου. Είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της, όχι οι εξελίξεις στο Κυπριακό», ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος.

    Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου και Αλ.Αλαβάνου

    "Έχει βαρύτατες ευθύνες η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είναι εύκολος στις μεγάλες εξαγγελίες και στα μεγάλα λόγια, αλλά είναι απών στις πολύ σημαντικές εξελίξεις για τα εθνικά μας θέματα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να ανοίγει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη θέση της χώρας μας που διαμόρφωσε και της κληροδότησε το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι "αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει, μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών, αξιών, εθνικής στρατηγικής - που εμείς εκπροσωπούμε ως ΠΑΣΟΚ - που εμπεδώνει και προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδας, του ελληνισμού και της Κύπρου, επέτρεψε δυστυχώς να διολισθήσουν οι σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας σ' ένα ανατολίτικο παζάρι, χωρίς μάλιστα την παρουσία της Ελλάδας".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: "Νομίζω ότι το ξέρουνε όλοι καλά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση και τους όρους της τελωνειακής ένωσης, σημαίνει την αυτοτελή και χωρίς διασυνδέσεις, χωρίς άλλες προϋποθέσεις υποχρέωσή της να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια προς τα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι αυτοτελής υποχρέωση και αυτό το αναφέρει η Έκθεση της Επιτροπής. Νομίζω ότι το θέμα δεν μπορεί να μπει σε παζάρι. Υπήρξαν προτάσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων, της Αμμοχώστου, τις οποίες δυστυχώς η Τουρκία δεν έχει δεχθεί".

    Μπαρόζο: Σημαντικό βήμα εφόσον επιβεβαιωθεί

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα πως το τουρκικό σχέδιο να ανοίξει η Τουρκία ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στα πλοία και τα αεροπλάνα από την Κύπρο, αν επιβεβαιωθεί, θα είναι ένα "σημαντικό βήμα" προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Άγκυρα έναντι της ΕΕ.

    Ο Μπαρόζο δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να ζητάει να αποσαφηνιστεί η τουρκική πρόταση.

    "Εφόσον η κίνηση αυτή επιβεβαιωθεί, πιστεύω πως είναι σίγουρα ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας (το οποίο επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ) και στη βάση αυτή σίγουρα την καλωσορίζω", δήλωσε ο Μπαρόζο.

    Ο Μπαρόζο επανέλαβε τις εκκλήσεις του να συνεχίσουν τα Ηνωμένα Έθνη τις προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    "Η Επιτροπή έκανε ό,τι μπορούσε για να τερματίσει την απομόνωση της κοινότητας αυτής (σσ.: των Τουρκοκυπρίων στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο), αλλά δεν κατέστη δυνατό... Καλούμε πραγματικά για διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ για την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος, το οποίο διαρκεί εδώ και αρκετό καιρό", τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 7 December 2006 - 19:30:25 UTC