Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικρά μυστικά για φαγητά στα χρόνια τα παλιά

  • [01] Μικρά μυστικά για φαγητά στα χρόνια τα παλιά

    «Μικρά μυστικά για φαγητά στα χρόνια τα παλιά» αποκαλύπτει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του προγράμματος που προορίζεται για μαθητές Α΄και Β΄ γυμνασίου. Από την εποχή που ήταν τροφοσυλλέκτης και κυνηγός μέχρι τις μέρες μας ο άνθρωπος πάντα εκτιμούσε το καλό φαγητό. Στην έκδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Μικρά μυστικά για φαγητά στα χρόνια τα παλιά - Μερικά... μεζεδάκια από την ιστορία της διατροφής», παρέχονται πληροφορίες για τη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, ξεκινώντας από τη νεολιθική εποχή και καταλήγοντας στα ρωμαϊκά χρόνια.

    Στη νεολιθική εποχή οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν πήλινα αγγεία για την παρασκευή, φύλαξη και αποθήκευση της τροφής, ενώ στην εποχή του χαλκού και του σιδήρου άρχισαν να καταναλώνουν ελιές, ελαιόλαδο, κεχρί και κουκιά και σίγουρα έπιναν κρασί. Στα ιστορικά χρόνια η διατροφή τους εμπλουτίστηκε με παστά, μπαχαρικά, κηπευτικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς και οι διάφορες συνταγές κυκλοφορούσαν πλέον σε ειδικά βιβλία μαγειρικής. Εκλεκτά εδέσματα με εξαιρετικά καρυκεύματα και σπάνια μυρωδικά, ποικίλα κρασιά και υπέροχα γλυκά καταναλώνονταν σε λουκούλλεια γεύματα μέσα σε πολυτελή σκεύη και αγγεία. Τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα κρεατικά και τα κυνήγια σερβίρονταν με πλούσιες σάλτσες. Υπάρχουν μαρτυρίες πως μόνο για να συνοδεύουν το χοιρινό υπήρχαν 50 διαφορετικές σάλτσες. Μάλιστα λέγεται πως οι Μακεδόνες μάγειροι ήταν οι? εφευρέτες της πίτας με γύρο!!!

    Τα μυστικά της διατροφής των αρχαίων πρωταθλητών

    Στην έκδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης αποκαλύπτονται και τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων πρωταθλητών. Οι αρχαίοι γνώρισαν την αξία της ειδικής διατροφής για αθλητές και μάλιστα για πρωταθλητές. Για τη διατροφή τους έχουν γράψει οι φιλόσοφοι Πλάτων και Αριστοτέλης και οι γιατροί Ιπποκράτης και Γαληνός που αντιπαραθέτουν τη διατροφή πριν τον 5ο αιώνα πΧ με τη σικελική μαγειρική την οποία ακολουθούσαν οι αθλητές μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια... Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρατίθενται στην έκδοση, πριν τον 5ο αιώνα πΧ οι αθλητές ακολουθούσαν λιτή δίαιτα που περιλάμβανε ψητά κρέατα, μαλακό τυρί, κριθαρόψωμο, παξιμάδια και ξερά σύκα με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλες επιδόσεις σε πολλούς αγώνες. Μετά τον 5ο πΧ αιώνα άρχισαν να ακολουθούν τη σικελική μαγειρική που περιλάμβανε καρυκευμένα φαγητά, ψάρια και θαλασσινά, πάρα πολύ κρέας με παχιές σάλτσες, γλυκίσματα και ψωμιά πασπαλισμένα με σπόρους παπαρούνας, ξηρούς καρπούς και κρασί. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλές επιδόσεις σε λίγους αγώνες.

    Οι λαίμαργοι αθλητές και ο Ολυμπιονίκης που «έσκασε» από το φαγητό

    Οι υπερβολές των αθλητών στο φαγητό δεν έλειπαν και πριν τον 5ο αιώνα πΧ. Ο αθλητής Μίλων (6ος αιώνας πΧ) από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας ήταν φημισμένος για τη δύναμη αλλά και για τη λαιμαργία του. Μπορούσε να καταναλώσει σε μία μέρα δέκα κιλά κρέας, ανάλογη ποσότητα ψωμιού και δέκα λίτρα κρασί ή ακόμη και ένα ολόκληρο βόδι. Ο σοφιστής Φιλόστρατος (2ος αιώνας πΧ) αναφέρει ότι ο παλαιστής Ναυκρατίδης αφού νίκησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες έτρωγε και έπινε μαζί με τους φίλους του ασταμάτητα για τρεις μήνες χωρίς να κοιμηθεί καθόλου. Ύστερα αντί να κοιμηθεί για να χωνέψει πήγε να γυμναστεί και πέθανε κατά την προπόνηση.

    Νόστιμες και λιγότερο νόστιμες αρχαίες συνταγές

    Οι αρχαίοι έτρωγαν τηγανίτες με μέλι και σουσάμι που η συνταγή τους δεν διαφέρει από τη σημερινή. Αλλά εκτός από τις τηγανίτες έτρωγαν και μανιτάρια με μέλι. Σύμφωνα με τη συνταγή που παρατίθεται στην έκδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου, για να φτιάξουν μανιτάρια με μέλι χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο, μέλι, κομμένα φύλλα σέλινου, μανιτάρια, τριμμένο μαύρο πιπέρι και γάρο. Ο γάρος ήταν το ζουμί από μικρά ψάρια τα οποία ανακάτευαν χωρίς να τα καθαρίσουν με άφθονο χοντρό αλάτι και στη συνέχεια τα άφηναν να υποστούν ζύμωση για τρεις μήνες. Μία κανάτα γάρου ήταν εξαιρετικό δώρο και η παραγωγή του αποτελούσε σημαντική δραστηριότητα στον αρχαίο κόσμο, ενώ οι αρχαίοι πωλητές το διαλαλούσαν φωνάζοντας «Εδώ ο θεϊκός γάρος».

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου

    Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν, μαζί με τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων πολιτιστικών φορέων της συμπρωτεύουσας, στη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» που πραγματοποιήθηκε στη Κεντρική Βιβλιοθήκη του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Από τον Ιανουάριο του 2007 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του πρώτου προγράμματος για μαθητές Γυμνασίου που αφορά την διατροφή κατά την αρχαιότητα. Το πρόγραμμα, όπως αναφέρει η αρχαιολόγος-ιστορικής Καλλιόπη Ξανθοπούλου, λειτούργησε πιλοτικά στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά τον Σεπτέμβριο του 2005 και του 2006. Για το σχολικό έτος 2006-2007 λειτουργούν ή πρόκειται άμεσα να λειτουργήσουν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκμεταλλεύονται το διδακτικό πρόγραμμα του σχολείου προσαρμοσμένο στο εκθεσιακό υλικό του Μουσείου.

    Όπως επισημαίνει η κ. Ξανθοπούλου υπάρχει πρόβλεψη για την εφαρμογή και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλα τα τμήματα της έκθεσης του Μουσείου αλλά και τους αύλειους χώρους του όπως πχ για ένα «υπαίθριο μουσείο αφής» με διάφορα γλυπτά. Μάλιστα άρχισαν ήδη να σχεδιάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα κατάλληλα κυρίως για μαθητές γυμνασίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 8 December 2006 - 13:30:25 UTC