Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ενιαία θέση της ΕΕ με καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα»

  • [01] «Ενιαία θέση της ΕΕ με καθαρό μήνυμα στην Άγκυρα»

    Στον κεντρικό στόχο, ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία θέση της ΕΕ, που θα αποστείλει καθαρό μήνυμα στην Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ώστε να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή της τροχιά, συμφώνησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο βουλευτής και συντονιστής του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Θ. Πάγκαλος, στη συνάντηση που είχαν το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Μετά τη συνάντησή τους, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Πάγκαλο για τις κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών τις τελευταίες 15 ημέρες και για τη δύσκολη συνεδρίαση που έχουμε μπροστά μας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα.

    Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, ο κεντρικός ελλαδικός και κυπριακός στόχος είναι να υπάρξει ενιαία θέση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας. Από τη στιγμή που η ΕΕ έχει διαπιστώσει ότι η Τουρκία δεν τηρεί την υποχρέωση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία θέση με καθαρό μήνυμα, να τηρήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της ώστε να κρατηθεί σταθερή η ευρωπαϊκή της τροχιά.

    Το σύνολο των ελληνικών κομμάτων κατευθύνεται προς την ίδια θέση, πρόσθεσε, και δίνοντας έμφαση στην επιδίωξη συναινετικού κλίματος τόνισε ότι, «στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι να εκφράζει το σύνολο των κομμάτων και το σύνολο των Ελλήνων. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε».

    Το κλίμα συναίνεσης επιβεβαίωσε και ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος βγαίνοντας από τη συνάντηση, σε χωριστή δήλωσή του, είπε τα εξής: «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας συμφωνούν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η πορεία της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά ταυτόχρονα η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει επακριβώς τις υποχρεώσεις της προς την Ευρώπη και όλα τα κράτη-μέλη, επομένως και την Κύπρο. Αυτή είναι σαφής θέση που προκύπτει εκ των πραγμάτων. Δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας και όλοι πρέπει να προσανατολιστούν προς τα εκεί. Αυτή είναι η λύση».

    Αναφερόμενος στην τελευταία τουρκική πρόταση, δήλωσε ότι «οι προτάσεις που έχει καταθέσει η Τουρκία δεν είναι σοβαρές και εκφράζουν την εσωτερική σύγχυση που υπάρχει στην Τουρκία. Το πλαίσιο είναι πολύ καθαρό, όλοι οι λαοί της Ευρώπης και εμείς και οι Κύπριοι έχουμε συμφέρον να τη δούμε να βαδίζει προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση και να προσαρμόζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόσει όλες τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και αυτό αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και βεβαίως αφορά τα κράτη-μέλη και την Κύπρο».

    Ο κ. Πάγκαλος ευχαρίστησε την υπουργό Εξωτερικών για την πρόσκληση και ενημέρωση, την οποία χαρακτήρισε «πλήρη» και είπε ότι ήταν η πρώτη επαφή με την κ. Μπακογιάννη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπεύθυνος της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στο ΠΑΣΟΚ.

    Εξέφρασα τις απόψεις μου, που μπορεί να είναι χρήσιμες μέσα στο κρίσιμο πλαίσιο των ολίγων 24ωρων που μας χωρίζουν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο θα κρίνει σημαντικά για την Ελλάδα θέματα είπε ο κ. Πάγκαλος.

    Σε ερώτηση για τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας στην ΕΕ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι είναι γνωστή η αμερικανική θέση, αλλά η Ευρώπη είναι αυτή που αποφασίζει και για τις διαδικασίες και για τα χρονοδιαγράμματα και για τον βαθμό υλοποίησης των αποφάσεών της. Στην Ευρώπη θέλει να μπει η Τουρκία, το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιζητά, αυτό οφείλει και να εφαρμόσει.

    Για τις δηλώσεις και τα δημοσιεύματα περί διάστασης απόψεων στρατού και κυβέρνησης, η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία έχει τους δικούς της εσωτερικούς μηχανισμούς και ο ρόλος του στρατού εκεί είναι διαφορετικός από ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέσα στις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει, αντιμετωπίζει και τέτοιου είδους θέματα, αλλά είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας και δεν αφορά την Ελλάδα.

    Ερωτηθείς ο κ. Πάγκαλος για το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται, προκειμένου να επαναξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι υπάρχουν δύο προτάσεις που μπορούν να συνδυαστούν, αφβ ενός να δοθεί ένα χρονικό διάστημα για να γίνει προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος και επανεκτίμηση της κατάστασης, (πρόταση που έγινε από κάποιες χώρες-μέλη) και αφβ ετέρου να παγώσει ένας αριθμός κεφαλαίων (πρόταση της Επιτροπής). «Εμείς», τόνισε, «θα είμαστε έτοιμοι να συνταχθούμε με όποια πρόταση θα πείσει την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Θα πρέπει να είναι αποφασιστική, γιατί αυτοί που εμποδίζουν την πρόοδο στην Τουρκία δεν μπορούν να καταλάβουν με μισόλογα ότι το παιγνίδι στην Ευρώπη παίζεται με άλλους όρους».

    Και οι δύο πολιτικοί ρωτήθηκαν για δημοσκόπηση που αναμένεται να δημοσιευτεί σε κυριακάτικο φύλλο.

    Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ «η δημοσκόπηση αυτή είναι καλύτερη από την προηγούμενη, οι επόμενες θα είναι καλύτερες από αυτήν, ελπίζουμε, και στις εκλογές θα νικήσουμε».

    Η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι αυτό που προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι «ο κόσμος περιμένει από εμάς να κάνουμε καλά τη δουλειά μας και να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και αυτό θα κάνουμε».-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 December 2006 - 13:30:22 UTC