Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Ικανοποίηση από την απόφαση για την Τουρκία
  • [02] Αλ.Παπαρήγα: «Δημόσιο φορέα στις επικοινωνίες»
  • [03] Προβλήματα αύριο στις μετακινήσεις

  • [01] ΕΕ: Ικανοποίηση από την απόφαση για την Τουρκία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε σήμερα την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών για τη μερική διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι προσφέρει μια "υγιή και σαφή βάση" για μελλοντικές συνομιλίες.

    "Η επιτροπή θεωρεί πως αυτή είναι μια υγιής και σαφής βάση για τη διαχείριση μελλοντικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.

    Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι πολύ ευχαριστημένος από το γεγονός ότι οι υπουργοί των 25 χωρών της ΕΕ ακολούθησαν τη σύσταση της Επιτροπής όσον αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας επειδή δεν άνοιξε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    Ικανοποίηση για τα ομόφωνα συμπεράσματα του Συμβουλίου, εξέφρασε και η κυπριακή κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Χριστόδουλου Πασιαρδή.

    Ο κ. Πασιαρδής δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους τους έδωσαν μια σκληρή μάχη για να εξουδετερωθούν έντονες αντιδράσεις άλλων εταίρων και να ικανοποιηθούν τελικά κάποια από τα κύρια αιτήματα της Κυπριακής πλευράς. "Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στους βασικούς στόχους, που θέσαμε", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης της προόδου της Τουρκίας διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και παρέχουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου και αξιολόγησης της γείτονος. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει αποσύνδεση του κυπριακού από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτιμά ότι "αδικείται η Τουρκία". Ο Τούρκος πρωθυπουργός αξιολογώντας την απόφαση των υπουργών εξωτερικών των ''25'', είπε πως η υφιστάμενη κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με τον κοινό στόχο που έχουν καθορίσει η ΕΕ και η Τουρκία.

    Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν είπε ότι "στο θέμα του πρόσθετου Πρωτοκόλλου η Τουρκία έχει αδικηθεί. Μην ξεχνάμε ότι οι φίλοι μας στην ΕΕ έχουν δώσει έναν λόγο που και οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν έχουν τηρήσει. Το Συμβούλιο της ΕΕ, με απόφαση που έλαβε στις 26 Απριλίου 2004 μετά την απόρριψη του σχεδίου Αναν από τους ελληνοκυπρίους, δεσμεύθηκε για την άρση των περιορισμών που εφαρμόζονται εναντίον της ΤΔΒΚ. Συνεπώς, η Τουρκία, αποδεχόμενη το πρόσθετο πρωτόκολλο, κινήθηκε με βάση τη σκέψη ότι θα δοθεί τέλος στους περιορισμούς αυτούς".

    Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για "περιορισμό" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τόνισε πως "η κυβέρνησή μας, εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προβεί σε μονομερή βήματα αν δεν αρθούν προηγουμένως οι περιορισμοί, στο πλαίσιο των υποσχέσεων της ΕΕ και ότι το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας μας στα ελληνοκυπριακά πλοία και αεροσκάφη, στο πλαίσιο της Τελωνιακής Ένωσης μπορεί να γίνει μόνο με αυτή την προϋπόθεση".

    Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη φινλανδική πρόταση και την πρόταση που έκανε η Τουρκία στις 7 Δεκεμβρίου, λέγοντας πως "δεν έχουμε επιδώσει προς τη φινλανδική Προεδρία γραπτή πρόταση και ούτε έχουμε δεχθεί κάποια γραπτή πρόταση".

    Σύμφωνα με τον Ερντογάν, "η προσέγγισή μας οικοδομήθηκε πάνω στην προοπτική να προκύψει πολιτική σύμφωνη γνώμη της ΕΕ για την αμοιβαία άρση των περιορισμών" και πρόσθεσε: "Στόχος μας ήταν, σε περίπτωση που γινόταν αυτό πραγματικότητα, να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες για την εφαρμογή των βημάτων που συνιστούσαν την ουσία της πρότασής μας. Ποτέ δεν τέθηκε για μας θέμα μονομερούς βήματος".

    Τέλος ο Ερντογάν είπε πως "στην υφιστάμενη κατάσταση, παρόλη την καλή θέλησή μας, η Τουρκία έχει αδικηθεί. Αυτό δεν συμβαδίζει με τη διάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι σχέσεις μας με την ΕΕ. Επιπρόσθετα, έρχεται σε αντίθεση και με το στόχο που καθορίσαμε από κοινού με την ΕΕ".

    Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη λύση στην οποία κατέληξαν χθες οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί για την Τουρκία ως "ένα καλό αποτέλεσμα" και "λύση της λογικής".

    "Η συμφωνία που επετεύχθη - είπε μεταξύ άλλων η Μέρκελ, αναφερόμενη στην απόφαση των Βρυξελλών - "είναι καλή γιατί συνυπολογίζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και είναι επίσης μία λύση της λογικής, γιατί αφενός αποτελεί συνέπεια της μη εκπλήρωσης υποχρεώσεων,αλλά και από την άλλη δίδει τη δυνατότητα της επιστροφής,μέσω της εκπλήρωσης αυτών των υποχρέωσεων,σε μία ομαλή διαδικασία διαπραγμάτευσης...".

    Η κα Μέρκελ κατέστησε παράλληλα σαφές ότι τώρα περιμένει και από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων μία εποικοδομητική στάση στο θέμα του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τους Τουρκοκύπριους και της οικονομικής τους στήριξης.

    Τέλος, ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν "ένα χονδροειδές στρατηγικό σφάλμα μακροπρόθεσμα" να γυρίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση την πλάτη στην Τουρκία. "Ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να σημειώσουμε προόδους στα διάφορα προβλήματα", πρόσθεσε ο Μπλερ, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το συμβούλιο κορυφής της Ενωσης.

    [02] Αλ.Παπαρήγα: «Δημόσιο φορέα στις επικοινωνίες»

    «Στη χαριστική βολή που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τον ΟΤΕ, η απάντηση βεβαίως δεν είναι να γυρίσουμε στον κρατικό ΟΤΕ που γνωρίσαμε, ούτε απάντηση είναι η "φαρμακερή" ιδιωτικοποίηση που έκανε το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε η Γενική Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερομένη στις εξελίξεις στον Οργανισμό.

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι πρέπει από τώρα να βάλλουν στο στόχο τους και να διεκδικήσουν έναν δημόσιο φορέα στις επικοινωνίες, που δεν θα συνυπάρχει με καμίας μορφής ιδιωτική δραστηριότητα και ο οποίος, βεβαίως, θα λειτουργεί στην υπηρεσία του λαού, στην υπηρεσία των εργαζομένων και προς όφελος, όσο γίνεται στις σημερινές συνθήκες ή στις αυριανές, αυτοδύναμης φιλολαϊκής ανάπτυξης, που είναι ο μόνος δρόμος διεκδίκησης μιας ισότιμης συνεργασίας».

    Σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε πως «το κύριο και βασικό, σήμερα είναι, όλοι οι εργαζόμενοι, το συνδικαλιστικό κίνημα της ΟΜΕ-ΟΤΕ να καταπιαστεί με τα προβλήματα των εργαζομένων που προσλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλο τον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στο χώρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ με άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες».

    Σημείωσε επίσης ότι «οφείλει το συνδικαλιστικό κίνημα να βάλει στην πρώτη γραμμή και τα δικά τους αιτήματα και όχι μόνο τα αιτήματα των εργαζομένων εδώ και πολλά χρόνια με σταθερές σχέσεις απασχόλησης στον ΟΤΕ. Πρόκειται για νέους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει να είναι κανονικά μέλη στα σωματεία και η πάλη για τα προβλήματά τους θα δυναμώσει την γενικότερη πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος, αναφερόμενος χθες στην κυβερνητική πολιτική στον ΟΤΕ δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ξεπέρασε πια τα όρια», επειδή, όπως είπε, η κυβέρνηση «κάνει μια επίθεση ενάντια στα οικονομικά του ελληνικού λαού και των Ελλήνων πολιτών, διότι εγκαταλείπει τη δημόσια περιουσία, δηλαδή τον πιο προωθημένο και κερδοφόρο δημόσιο Οργανισμό, ο οποίος είναι ο ΟΤΕ, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων, ανατρέποντας την σύμβαση που έχουν με νόμο, κάτι το οποίο αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

    Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, με κατάληψεις στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι και στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Θεσσαλονίκη, άρχισαν από χθες τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΟΤΕ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση.

    Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ δήλωναν ότι οι αιφνιδιαστικές καταλήψεις θα συνεχιστούν, ενώ ήδη η Ομοσπονδία έχει εξαγγείλει απεργιακό πρόγραμμα για αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα κατέλθουν σε απεργία με τη μορφή 24ωρων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων, ενώ η 24ωρη απεργία της Τετάρτης έχει προαναγγελθεί, καθώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συμμετάσχει στην απεργία που έχουν εξαγγείλει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    [03] Προβλήματα αύριο στις μετακινήσεις

    Ταλαιπωρία αναμένει αύριο το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

    Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή το Μετρό, το Τραμ, ο Προαστιακός και ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, ενώ στον ΟΣΕ θα εκτελεστούν μόνο τα λεγόμενα δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.

    Τα τρόλεϊ θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:00 το πρωί και το βράδυ από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Στα λεωφορεία η στάση εργασίας θα είναι από τις 05:00 έως τις 07:30 το πρωί, και από τις 22:30 έως τις 24:00.

    Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει και ο ΟΑΣΘ από την έναρξη της πρωινής βάρδιας μέχρι τις 9.00 το πρωί και από τις 21.00 μέχρι τη λήξη της βραδινής βάρδιας. Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη θα ακινητοποιηθούν σταδιακά έως και μια ώρα μετά την λήξη της στάσης εργασίας το πρωί και μία ώρα μετά την έναρξη της στάσης εργασίας το βράδυ, αναλόγως της απόστασης από τα τέρματα και τα αμαξοστάσια.

    Τέλος, στάση εργασίας 12 το μεσημέρι με 3 το απόγευμα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), με αποτέλεσμα τρεις πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών να ματαιωθούν και σε πέντε να αλλάξει η ώρα αναχώρησης.

  • ** Η "Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος" σε ανακοίνωσή της για την απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ «καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στα εργατικά συλαλλητήρια της 13ης Δεκεμβρίου και να υποστηρίξουν ολόπλευρα τους αγώνες ενάντια στη "νεοφιλελεύθερη" πόλιτική, που μας απειλεί όλους»
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 December 2006 - 15:30:38 UTC