Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Με τη διεύρυνση της ΕΕ εδραιώνεται η ειρήνη στα Βαλκάνια
  • [02] Ικανοποίηση Χριστόδουλου από επίσκεψη στο Βατικανό

  • [01] Κ. Καραμανλής: Με τη διεύρυνση της ΕΕ εδραιώνεται η ειρήνη στα Βαλκάνια

    Tην ιστορική σημασία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την περιοχή των Βαλκανίων, της προσχώρησης από την 1η Ιανουαρίου του 2007 της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    "Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την οποία η Ελλάδα εργάσθηκε επί μακρόν και η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι παράλληλα αποτελεί μήνυμα προς τις υποψήφιες χώρες ότι αν ενσωματώσουν τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ υπάρχει και γι'αυτές ευρωπαϊκή προοπτική.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε παράλληλα την πολιτική βούληση της Ελλάδας να ενσωματωθούν σταδιακώς όλες οι βαλκανικές χώρες στην ενωμένη Ευρώπη.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε ειδικότερα στην περίπτωση της Σερβίας, σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπόρις Τάντιτς, στη συνάντησή τους χθες στις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας της διεύρυνσης της ΕΕ, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η Ελλάδα την υποστηρίζει, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη να προωθηθούν ταυτόχρονα και οι διαδικασίες εμβάθυνσης της ενωμένης Ευρώπης.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές αρχίζει να ωριμάζει στους "25" η πεποίθηση ότι μετά την "ανακοπή" της διαδικασίας για την επικύρωση του Συντάγματος της Ευρώπης η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά πλέον με το ζήτημα της θεσμικής αναθεώρησης.

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι η Σύνοδος Κορυφής υιοθέτησε τα όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, σημειώνοντας ότι υπήρξε στενή συνεργασία με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Ο στόχος ήταν διττός, τόνισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι από τη μία πλευρά θέλουμε την ευρωπαϊκή προσαρμογή της Τουρκίας και να υιοθετήσει τις αρχές, τις αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο συμπεριφοράς αλλά και από την άλλη να σταλεί το μήνυμα ότι οφείλει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και όλα τα κριτήρια για να υπάρξει πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ελληνική θέση είναι καθαρή σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και ανέφερε ότι "δεν υπάρχει λόγος να επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις, ούτε ισχύει ότι οι σχέσεις του σε προσωπικό επίπεδο με τον Τούρκο ομόλογό του διέρχονται κρίση".

    Πρόσφατα, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής, όπως έχει γίνει γνωστό, υπήρξε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, όπου μπορεί να μην υπήρξε σύμπτωση απόψεων, αλλά έγιναν κατανοητές οι θέσεις και τα επιχειρήματα που εκφράζουμε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόφαση των υπουργών Εξωτερικών στέλνει ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, σημείωσε ότι 8 κεφάλαια που αφορούν την γείτονα δεν θα ανοίξουν καθόλου, ενώ τα υπόλοιπα και να ανοίξουν δεν θα κλείσουν.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του στην Άγκυρα είπε ότι αυτή εκκρεμεί και θα διευθετηθεί δια της διπλωματικής οδού, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμντουλάχ Γκιουλ πολύ σύντομα, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε πριν από λίγες μέρες για καθαρά τεχνικούς λόγους.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ελληνική θέση για την Τουρκία συμπυκνώνεται στο "πλήρης συμμόρφωση - πλήρης ένταξη" και τόνισε ότι η καθαρή κατάληξη αποτελεί κίνητρο για την προσαρμογή της γείτονος, ή και αποτελεσματικό μοχλό πίεσης.

    Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα 26 κεφάλαια που προβλέπεται ότι μπορεί να ανοίξουν.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας - και ειδικότερα το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, τα οποία απασχόλησαν σήμερα τους "25" - ο Κ. Καραμανλής επισήμανε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας πως ήδη από το 2004 είχε προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεργασία για το θέμα αυτό με τους μεσογειακούς εταίρους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι "βήμα - βήμα ενισχύεται η συνεργασία των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης".

    Δήλωση πρωθυπουργού για ΟΤΕ

    "Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι απο το πρόγραμμά μας, αυτό εφαρμόζεται και με αυτό προωθούμε την κυβερνητική πολιτική και με αυτή την έννοια είμαι απόλυτα ικανοποιημένος".

    Τη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση - κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - για τον ΟΤΕ και τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κ.κ.Αλογοσκούφη και Σουφλιά, αλλά και για την στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    Ο Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι επί του θέματος "ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος έχει κάνει μία πολύ καθαρή δήλωση" και ανέφερε πως "όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό δεν σχολιάζω εσωτερικές εξελίξεις".

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας στην Αθήνα σε διαδοχικές ερωτήσεις σχετικώς με την τροπολογία για τον ΟΤΕ και συγκεκριμένα για τις δηλώσεις του πρώην Προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ και την απουσία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ από την ψηφοφορία στην Βουλή, τόνισε ότι "η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία" και σημείωσε πως "σημασία έχει το αποτέλεσμα της πλειοψηφίας και η προγραμματική δέσμευση που έγινε πράξη".

    Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Γ. Σουφλιά για το θέμα, ο κ. Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά έκανε λόγο "για θέμα εσωτερικής λειτουργίας της κυβέρνησης" και δεν προχώρησε σε κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου για την τροπολογία για τον ΟΤΕ, ο κ.Αντώναρος τόνισε: "Θα ζητούσα από το ΠΑΣΟΚ να σέβεται κάτι πάρα πολύ απλό.Τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και την αρχή της πλειοψηφίας". Απαντώντας σε ερώτηση που σχετιζόταν με αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ από τη Βουλή όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "η ΝΔ πάντα,με πλήρη σεβασμό στους θεσμούς, λειτούργησε ως κόμμα και στην αντιπολίτευση και τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση".

    Δήλωση Π. Ευθυμίου για Σύνοδο ΕΕ και δηλώσεις Κ. Καραμανλή

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή εκτίμησε πως "οι πρόσφατες εξελίξεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνουν τις έντονες ανησυχίες και τους προβληματισμούς που έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του".

    Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι "το χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης και υλοποίησης των υποχρεώσεων της Τουρκίας, έναντι της ΕΕ, έγινε τελικά, χρονοδιάγραμμα αναβολής, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της ΝΔ. Η συνεχιζόμενη πρακτική της παραπομπής στον μέλλοντα και απροσδιόριστο, ουσιαστικά, χρόνο των υποχρεώσεων της Τουρκίας, θα σωρεύσει νέα αδιέξοδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό και θβ αποβεί εις βάρος των εθνικών συμφερόντων".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός διαχειρίζεται τις ευρωτουρκικές σχέσεις με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ η απουσία του στις διαπραγματεύσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι «εκκωφαντική». Ας μην επιχαίρει εκ των υστέρων γιβ αυτά που συμφωνούνται στην ΕΕ ερήμην της Ελλάδας. Τα ευχολόγια δεν συμβάλλουν στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας".

    Καταλήγοντας ο Πέτρος Ευθυμίου σημείωσε:

    "Ούτε αρκεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να εκφράζει απλά ευχές για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη Σερβία, ενόψει των δύσκολων εξελίξεων που έρχονται το 2007 στην περιοχή μας.

    Σήμερα στην ΕΕ διαμορφώνονται συσχετισμοί και συνεργασίες που θα επηρεάσουν καταλυτικά το ευρωπαϊκό μέλλον και τη θέση των κρατών-μελών. Επισημαίνουμε με ανησυχία ότι και σβ αυτό το κρίσιμο θέμα η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα. Στην απουσία εθνικής στρατηγικής για την Τουρκία και το Κυπριακό, προστίθεται και το έλλειμμα ευρωπαϊκής στρατηγικής".

    Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ευαγγ. Αντώναρου για τη χθεσινή αποχώρηση του κόμματος από τη Βουλή, υπενθύμθσε ότι "η ΝΔ αποχωρούσε συνεχώς και θορυβωδώς από το Κοινοβούλιο, κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ προωθούσε θετικά μέτρα, όπως η εθνική συμφιλίωση με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η διαφάνεια στις προσλήψεις με το ΑΣΕΠ, η αποκέντρωση με την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο «Καποδίστριας» ή το Ασφαλιστικό".

    Ο κ. Ευθυμίου πρόσθεσε ότι "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί τουλάχιστον να σιωπά, μέμφεται το ΠΑΣΟΚ που με την αποχώρησή του από την Βουλή, προστάτευσε το κύρος του Κοινοβουλίου, την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και το δημόσιο συμφέρον, που η ΝΔ τραυματίζει καίρια με τις αυταρχικές επιλογές της.Φτάνει πια".

    Συνάντηση Καραμανλή-Ζαγορίτη

    Εφόλης της ύλης συζήτηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα το πρωί ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Βγαίνοντας και ερωτηθείς για τις διαφωνίες σχετικά με τις αλλαγές στον ΟΤΕ ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι "η Νέα Δημοκρατία εφαρμόζει το πρόγραμμά της, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και προχωρά τις μεταρρυθμίσεις".

    Σε ερώτηση για το εάν ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος ο κ. Ζαγορίτης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να λύνονται τα προβλήματα και συνέχισε ότι λύνονται προβλήματα προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλάζει η Ελλάδα και αυτό έχει σημασία.

    [02] Ικανοποίηση Χριστόδουλου από επίσκεψη στο Βατικανό

    Για την ορθόδοξη μαρτυρία που δόθηκε από τους εκπροσώπους της Ελλαδικής Εκκλησίας στο Βατικανό μίλησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μετά την επίσκεψή του στο Ποντιφικικό Συμβούλιο για την ενότητα των χριστιανών, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Αγία Εδρα. "Φροντίσαμε να δώσουμε μαρτυρία ορθοδόξου πίστεως. Δεν κάναμε τίποτα που να προσβάλλει την πίστη μας αντίθετα την προβάλαμε μαζί με την Ορθοδοξία μας. Θέλω να διαβεβαιώσω γι' αυτό τους πιστούς και τον ελληνικό λαό". Με αυτά τα λόγια ο αρχιεπίσκοπος έδωσε το στίγμα της ιστορικής επίσκεψής του στο Βατικανό λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Ο κ. Χριστόδουλος πρόσθεσε ότι η επίσκεψη απέδωσε καρπούς και άνοιξε νέα σελίδα και νέα εποχή στις σχέσεις των δύο εκκλησιών. Εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη του ΄΄οπως είπε χαρακτηριστικά για τις εξαιρετικές τιμές που επιφύλαξε η τοπική εκκλησία στον ίδιο και τη συνοδεία του οι οποίες πολλές φορές ξεπέρασαν όπως είπε το αυστηρό τυπικό της Αγίας Εδρας, όπως έγινε για παράδειγμα με το γεύμα που παρέθεσε ο ποντίφηκας προς τιμήν της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Ο κ. Χριστόδουλος πάντως τόνισε ιδιαίτερα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν είναι μόνη της στον κόσμο αλλά ότι κάνει γίνεται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εκ μέρους της Αγίας Εδρας ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ αναφερόμενος στην επίσκεψη είπε ότι έγινε ένα καλό βήμα μπροστά, τόνισε τη συνεργασία των δύο εκκλησιών για κοινωνικά, όπως είπε, πολιτιστικά, πολιτικά θέματα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ίδρυση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Απόστολο Παύλο. "Εχω δει, είπε, με τα μάτια μου ότι η Εκκλησία της Ελλάδας είναι μια ζωντανή εκκλησία. Αναφερόμενος όμως σε χθεσινές δηλώσεις του στην εφημερίδα του Βατικανού "Αβενίρε", σύμφωνα με τις οποίες η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η ισχυρότερη ορθόδοξη εκκλησία μετά τη ρωσική διευκρίνισε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός με την ποιότητα.

    Αργά το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος και η συνοδεία του πρόκειται να αναχωρήσουν από την Ρώμη για την Αθήνα ολοκληρώνοντας έτσι μια επίσκεψη η οποία θα μείνει στην ιστορία αφού είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου Ελλαδικής Εκκλησίας στην Αγία Έδρα.

    Χθές επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Λατερανού αναγορεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στη Ρώμη, στην ιστορική επίσκεψή του στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο Βατικανό.

    Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον Ορθόδοξο Ναό των Αγίων Θεοδώρων -όπου τελέστηκε δοξολογία - και το Ναό του Αγίου Κλήμεντος, όπου μάλιστα βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου Κυρίλλου. Πρόσφερε δε μια εικόνα των Αγίων Μεθόδιου και Κυρίλλου, ενώ απεκαλύφθη ένα μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας ψηφιδωτό των Αγίων.

    Στο Λατερανό, ο κ. Χριστόδουλος, σε ομιλία του μετά την αναγόρευσή του, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "είναι όντως ιδιαίτερης σημασίας η στιγμή αυτή, διότι έπειτα από πολλούς αιώνες που τη σιωπή έσπασαν μόνο αντιδικίες, προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ομιλεί από του βήματος του Ποντιφικού του Πανεπιστημίου του Λατερανού. Εύχομαι το γεγονός τούτο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημειολογική αξία, να συνιστά βήμα σε μία πορεία αγάπης, που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της ενότητας της Εκκλησίας του Κυρίου μας".

    Ο κ. Χριστόδουλος στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενέστατα στις αντιλήψεις και τις πρακτικές, που, όπως είπε, επικρατούν σήμερα και οδηγούν "σε μια εκθεμελίωση του πνευματικού κόσμου, τον οποίο οικοδόμησε η εκκλησία. Βλέπουμε δυνάμεις να εργάζονται με ταχύτητα και μεθοδικότητα, προκειμένου να εξώσουν την εκκλησία από τη ζωή του Ευρωπαίου ανθρώπου".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται, όπως είπε, εν ονόματι της επιστήμης, για την αποϊεροποίηση της ζωής, με τις μεθόδους παρέμβασης των γονιδίων και με πρόθεση, όπως τόνισε, την καταστροφή της μοναδικότητας του προσώπου.

    Ιδιαίτερα στάθηκε στο χριστιανισμό και στη σχέση του με την Ευρώπη. "Η Εκκλησία", είπε," δεν υπήρξε για την Ευρώπη μόνο σωτηρία ψυχών, αλλά και διδάσκαλος. Δίδαξε πίστη, έσπειρε όλη την Ευρώπη με τη Βίβλο και καθώς είναι ο κληρονόμος της αρχαίας παιδείας, δίδαξε επίσης δίκαιο και κλασσικά γράμματα".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται, όπως είπε, σήμερα η εκκλησία να προσαρμόσει το λόγο της στις απαιτήσεις των δυνάμεων του κόσμου ετούτου. Και αναφέρθηκε στην εμφάνιση του Ισλάμ, καταλήγοντας ότι "τίποτε δεν εμποδίζει την εκκλησία να σταθεί με σεβασμό μπροστά στη ζωή και τις αρχές εκείνων που η πίστη τους διαφέρει από τον χριστιανισμό. Η αποστολή μας στον σύγχρονο κόσμο είναι να προβάλλουμε να διακηρύξουμε την αλήθεια της πίστεώς μας, ότι η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι οπωσδήποτε παγκόσμια αξία, καθόσον αποτελεί πηγή ακένωτων δωρεών της αγάπης του Θεού για όλον τον κόσμο".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' είπε ότι "είμεθα και οι δύο κληρονόμοι μίας διαφορετικής λειτουργικής παράδοσης και διαφορετικών εκκλησιαστικών θεσμών. Αισθάνθηκα, όμως, ότι παρά τις μέχρι στιγμής σοβαρές διαφορές μας, ζήσαμε και οι δύο μία ευλογημένη στιγμή, όταν σταθήκαμε μπροστά στο κοινό Ευαγγέλιο και εκφράσαμε τον κοινό πόθο να δούμε την Ευρώπη να οικοδομείται πάνω στις αξίες που απορρέουν από την ταπεινή υποταγή στον Παντοκράτορα Χριστό. Είναι μία ευθύνη που έχουμε αναλάβει ως διάκονοι του Χριστού, να αναδείξουμε τις καλύτερες πλευρές της κληρονομιάς μας και να υπηρετήσουμε έτσι, όσο καλύτερα μπορούμε, την εκκλησία και την ανθρωπότητα".

    Η αναγόρευση έγινε στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού, ενώ προηγουμένως ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στο θεωρούμενο ως σεβασμιότερο Ναός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, γιατί είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ρώμης και η επίσημη εκκλησιαστική έδρα του Πάπα, όταν αυτός ασκεί την εξουσία του ως επίσκοπος Ρώμης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 December 2006 - 11:30:24 UTC