Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπεράσματα ΚΚΕ από τις εκλογές του Οκτώβρη
  • [02] "Στηρίζουμε το θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου"

  • [01] Συμπεράσματα ΚΚΕ από τις εκλογές του Οκτώβρη

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ δημοσιεύει σήμερα την Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τα συμπεράσματα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη του 2006, μετά και από τη συζήτηση σ΄ολόκληρο το Κόμμα.

    Στην Απόφαση, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται η αναγκαιότητα, να κατακτήσουμε την απαιτούμενη ικανότητα-στο έδαφος της πολύμορφης ιδεολογικοπολιτικής και μαζικής πάλης για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα- της σταθερής δουλειάς για συσπείρωση δυνάμεων, να στοχεύουμε στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης, να αποκτούν οι εργαζόμενοι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, να αντέχουν στις δυσκολίες στην πορεία του αγώνα.

    Για να γίνουν θετικές διεργασίες και ανακατατάξεις χρειάζεται να διαμορφώνεται ένα διακριτικό και δυναμικό εργατικό και λαϊκό ρεύμα, αποφασισμένο να έρθει σε ρήξη, να καταθέσει θυσίες και να οδηγήσει στην ανατροπή του σημερινού πολιτικού συσχετισμού, στην αμφισβήτηση της σημερινής πολιτικής, υπέρ μιας αντικειμενικά διαφορετικής, φιλολαϊκής εξουσίας.

    Γι αυτό και πρέπει να διευρύνουμε τους δεσμούς μας με τις λαϊκές δυνάμεις που αναζητούν διέξοδο, με γνώμονα την οργάνωση της πάλης, αλλά και την ανάπτυξη πείρας που οδηγεί στη συνειδητοποίηση της ανάγκης για αντεπίθεση, ρήξη, δημιουργία του Μετώπου , με στόχο την επίλυση του προβλήματος της εξουσίας.

    [02] "Στηρίζουμε το θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου"

    Στην τελετή της θεμελίωσης των νέων κτιρίων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην Πάτρα, παρέστη σήμερα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου. Αναφερόμενη στο θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου τόνισε μεταξύ άλλων: "Το γεγονός πως οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό και ότι εφέτος είχαμε 65.000 αιτήσεις για την κάλυψη των 6.500 θέσεων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, φανερώνει ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει πολύ καλή φήμη και έχει κινήσει το ενδιαφέρον και αυτό σηματοδοτεί την μελλοντική του συνέχεια. Το Υπουργείο θα στηρίξει τον θεσμό, γιατί λειτουργεί μέσα σε πολύ σύγχρονα πρότυπα". Και συνέχισε: "Με την δυνατότητα που δίνει σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και με κριτήριο την κλήρωση, να πραγματοποιήσουν σπουδές, πραγματικά ισότιμες σε σχέση με τα άλλα πανεπιστήμια, στην εποχή της κοινωνίας της γνώσης, όπου η δια βίου και εξ αποστάσεως μάθηση έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αποτελεί ένα θεσμό πάρα πολύ σοβαρό πανελλαδικής, αλλά και ευρωπαϊκής εμβέλειας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο αποκτά τις δικές του εγκαταστάσεις, ότι στηρίζεται από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και τις υποδομές του Υπουργείου Παιδείας για την πραγματοποίηση των εξετάσεων του, και ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί παράρτημα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις".

    Απαντώντας η Μαριέττα Γιαννάκου σε ερωτήσεις για το Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία σημείωσε: "Οι παρεμβάσεις μας, και με την δια βίου μάθηση, και με την αξιολόγηση που έχει αρχίσει να λειτουργεί, συμπληρωμένες από την πρόταση που έχουμε κάνει και για τις οποίες δεχόμαστε αλλαγές και τροποποιήσεις στο βαθμό που αφορούν τα πανεπιστήμια, θα παρουσιαστούν μέσα στην χρονιά. Η Κυβέρνηση θα δώσει πλήρη αυτοδιοίκηση στα Πανεπιστήμια με σύστημα κοινωνικής λογοδοσίας. Το 2007 θα έχουμε νέο Νόμο για τα Πανεπιστήμια".

    Στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα Δημόσια Πανεπιστήμια υπογραμμίζοντας ότι "θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται πλήρως από την Ελληνική Πολιτεία και το Ελληνικό Κράτος. Μέλημα μας πρώτο είναι η Δημόσια Εκπαίδευση, που είναι ο ισχυρότερος θεσμός, ο οποίος μπορεί να δώσει προοπτική για το μέλλον της χώρας μας".

    Λίγα μέτρα πιο μακριά απ' όπου γινόταν η τελετή της θεμελίωσης πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικοί και φοιτητές.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες σχετικά με τις αλλαγές στην Παιδεία Μαριέττα Γιαννάκου, τόνισε μεταξύ άλλων: "Το Υπουργείο Παιδείας ανεξάρτητα από όλα, στηρίζει με τις ενέργειες και τις πράξεις του την πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση σε μια εποχή καταλυτικών εξελίξεων στην κοινωνία της γνώσης. Θέλει Πανεπιστήμια γνώσης που θα ανταποκρίνονται στα καλύτερα διεθνή και ευρωπαϊκά κριτήρια. Τα πανεπιστήμια μας είναι σε θέση να παίξουν αυτόν τον πολύ αναβαθμισμένο ρόλο και το υπουργείο έχει ως ρόλο να τα στηρίξει να το πραγματοποιήσουν μέσα από την πλήρη αυτοδιοίκηση τους".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 December 2006 - 21:30:31 UTC