Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του προυπολογισμού για το 2007
  • [02] «Το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί»
  • [03] Αρχισε η μεγάλη έξοδος των εορτών
  • [04] Ο Βουλγαράκης τιμά τον Μανόλη Ανδρόνικο

  • [01] Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του προυπολογισμού για το 2007

    Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση του προυπολογισμού για το 2007.Τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του νέου κρατικού προυπολογισμού.

    Τρέχοντα θέματα του υπουργείου Μεταφορών συζήτησε χθές ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιχάλης Λιάπης με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός ανέφερε οτι συζήτησαν για το θέμα της Ολυμπιακής μετά την απόφαση της διαιτησίας και το θέμα του ΟΣΕ που μπαίνει σε νέα φάση και διαχωρίζονται οι δομές και η λειτουργία του. Ελπίζουμε, είπε ο κ. Λιάπης, να ανακάμψει και ανέφερε ακόμη οτι συζήτησε με τον πρωθυπουργό το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Πολύδωρα, ο κ. Λιάπης απάντησε οτι "δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις στη Βουλή, το θέμα είναι λήξαν".

    Στο μεταξύ ο υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2007 χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ρεαλιστικό, κοινωνικά δίκαιο, αναπτυξιακό, που ενθαρρύνει τη καινοτομία και κυρίως έχει κοινωνική ευαισθησία. «Είναι ένας προϋπολογισμός που υπηρετεί τις ανάγκες των ελλήνων πολιτών, δίνει προοπτική στη χώρα», τόνισε ο κ Λιάπης.

    Έμφαση έδωσε ο υπουργός Μεταφορών στο θέμα της συναίνεσης σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι βαθύτατη πίστη μου ότι οι μεταρρυθμίσεις, όσο αναγκαίες και αν είναι, αν δεν περάσουν στην κοινωνία, αν δεν πεισθούν οι πολίτες για τη σημασία τους, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Γι αυτό και συνολικά προσπαθούμε, τα βήματα που κάνουμε, σε όλους τους τομείς δράσης μας, να γίνονται με συναίνεση. Θέλω μάλιστα να τονίσω ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό. Έχουν ένα τελικό αποδέκτη: τον ίδιο το πολίτη. Αυτός είναι εξάλλου ο ιδεολογικός μας πυρήνας. Φιλελευθερισμός με έκδηλη κοινωνική ευαισθησία».

    Αναφερόμενος στο θέμα της μετοχοποίησης του ΟΤΕ, ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι «εφαρμόζουμε στο ακέραιο την προγραμματική μας δέσμευση».

    «Επιδιώκουμε», συνέχισε ο κ.Λιάπης,«μια στρατηγική συμμαχία με ιδιώτη επενδυτή, αλλά και την προσαρμογή του μάνατζμεντ στα δεδομένα της απελευθέρωσης αγοράς τηλεπικοινωνιών προκειμένου να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών, προς όφελος των καταναλωτών.Προκειμένου να εξασφαλίσουμε ποιοτικότερες αλλά και οικονομικότερες τηλεπικοινωνίες. Γι αυτό και ο στρατηγικός εταίρος ο οποίος αναζητείται θα πρέπει να έχει τα εχέγγυα για την περαιτέρω ενίσχυση του οργανισμού».

    Τέλος, ο κ Λιάπης στάθηκε ιδιαίτερα, στο σχέδιο υλοποίησης για το διαχωρισμό των λειτουργιών του ΟΣΕ και τόνισε ότι «η χρονιά που ξεκινά είναι ορόσημο για τον σιδηρόδρομο προσθέτοντας παράλληλα ότι το 2007 είναι έτος οδικής ασφάλειας και ο νέος ΚΟΚ θα είναι βασικό εργαλείο και σημαντικό βήμα για να σωθούν ζωές και να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα».

    [02] «Το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί»

    Κοντά στους πολίτες, που εκείνη την ώρα είχαν κατέβει στην Βαρβάκειο Αγορά για τα ψώνια των Χριστουγέννων βρέθηκε κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον υπεύθυνο Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του Κινήματος Χρήστο Παπουτσή.

    Σκοπός της επίσκεψης, όπως είπε ο κ. Παπουτσής, ήταν να "διαπιστώσουμε ποια είναι η κατάσταση στο επίπεδο των τιμών στην αγορά της Αθήνας".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "αγωνία των πολιτών", λόγω της ακρίβειας των τιμών, αφού "το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό" και η ακρίβεια "έχει φτάσει πάνω από 17% σε σχέση με πέρσι, ενώ το πραγματικό εισόδημα έχει μεγάλη μείωση πολύ πέραν του 10%".

    Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την κυβέρνηση, θεωρώντας την υπεύθυνη για την παρούσα κατάσταση. "Υπάρχουν ευθύνες τις οποίες η Κυβέρνηση πρέπει να τις αναλάβει και να πράξει τα δέοντα, είτε αλλάζοντας πολιτική, είτε παραιτούμενη από τις επιδιώξεις της, τις οποίες αυτή τη στιγμή βιώνει ο ελληνικός λαός με το χειρότερο τρόπο", είπε.

    Ο κ. Παπουτσής μίλησε ακόμη για την κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν όλοι, έμποροι και καταναλωτές, για να διασφαλιστεί η υγιεινή των τροφίμων. Ένα θέμα "κρίσιμο για όλους, γιατί η σύγχρονη κοινωνία έχει την απαίτηση να είναι τα τρόφιμα υγιεινά, να εγγυόμαστε την υγεία των πολιτών" και κάλεσε "τους επιχειρηματίες, αλλά και τους καταναλωτές με κάθε τρόπο να επιλέγουν τα ποιοτικά προϊόντα, με κάθε τρόπο να επιβάλλουμε τους πιο αυστηρούς κανόνες υγιεινής των τροφίμων στην αγορά. Και επιπλέον το κράτος, η πολιτεία, η Κυβέρνηση, η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση με αυστηρούς ελέγχους να επιμένουμε σ' αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να εγγυηθούμε την υγιεινή παντού, στο χώρο της δουλειάς, αλλά κυρίως στο χώρο των τροφίμων".

    Τον κ. Παπουτσή στην επίσκεψή του στην Βαρβάκειο Αγορά, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί και αποτελεί, σύμφωνα με δήλωσή του "θαυμάσιο έργο, αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Δήμου της Αθήνας", συνόδευαν ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης, Δημήτρης Πιπεριάς, ο αναπληρωτής εισηγητής Ανάπτυξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γιάννης Μανιάτης, καθώς και στελέχη της Περιφερειακής και Νομαρχιακής Επιτροπής Αθήνας του Κινήματος.

    Έντονη κριτική για B.Πολύδωρα

    Να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι αν υπάρχουν έκνομα κόμματα στο ελληνικό Κοινοβούλιο κάλεσε χθες την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, αναφερόμενος σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Ευθυμίου μίλησε για κλιμάκωση από την πλευρά του κ. Πολύδωρα ο οποίος, όπως ανέφερε, είναι έκθετος όπως έκθετη είναι και η κυβέρνηση.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης σε χθεσινές ραδιοφωνικές δηλώσεις του ζήτησε από το ΣΥΝ να καταδικάσει κατηγορηματικά τα επεισόδια που γίνονται στην Αθήνα, λέγοντας ότι είναι " έκνομος" και "εκτεθειμένος στην κοινωνία", ενώ μίλησε και για ομάδες ταραξιών "όμορες με το ΠΑΣΟΚ", κάνοντας λόγο για "δικά τους παιδιά". Αργότερα ο κ.Πολύδωρας, μιλώντας στη Βουλή, ζήτησε συγνώμη, διευκρινίζοντας ότι εν τη ρύμη του λόγου θεώρησε το Συνασπισμό και ανθρώπους του ως έκνομους και σημείωσε ότι αυτό που ζητά από τα κόμματα είναι «να αποδοκιμάσουν τις βιαιοπραγίες» όπως είναι η επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου και άλλες έκνομες ενέργειες.

    Στο θέμα αναφέρθηκε ο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία παραφωνία, αλλά για μία κατ' εξακολούθηση παρόμοια πρακτική, που έχει τα προηγούμενά της στις υποθέσεις των υποκλοπών και των Πακιστανών. Αναπτύσσεται, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ένας αυταρχισμός και μία λογική αστυνομικού κράτους που θυμίζει και οδηγεί σε παλαιότερες εποχές και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι "έχει όμορη ευθύνη για τις επικίνδυνες απόψεις του υπουργού του".

    Στις δηλώσεις του υπουργού αντέδρασαν επίσης το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    [03] Αρχισε η μεγάλη έξοδος των εορτών

    Η μεγαλύτερη έξοδος των Χριστουγέννων των τελευταίων ετών άρχισε από σήμερα.Χιλιάδες εκδρομείς εγκαταλείπουν τις μεγάλες πόλεις,εκμεταλλευόμενοι τις αργίες των εορτών.Οι περισσότεροι ταξιδεύουν πρός την επαρχία και το εξωτερικό. Πάνω από 250.000 Ελληνες θα εκδράμουν στις χριστουγεννιάτικες ευρωπαικές πρωτεύουσες, σε τουριστικά θέρετρα και εξωτικά νησιά.

    Αυξημένη θα είναι τις επόμενες ημέρες η αεροπορική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς πολλοί θα περάσουν τις γιορτές στο εξωτερικό και σε τουριστικά μέρη στο εσωτερικό.

    Στο αεροδρόμιο "Ελευθεριος Βενιζέλος" από τις 22/12 ως τις 28/12 θα γίνουν περισσότερες από 300 έκτακτες πτήσεις και άλλες τόσες εκτιμάται ότι θα γίνουν την περίοδο της Πρωτοχρονιάς.

    Πάντως οι θιασώτες των χειμερινών σπόρ που σχεδίαζαν φέτος να κάνουν λευκά Χριστούγεννα σε κάποιο από τα χιονοδρομικά θέρετρα της Ευρώπης,αλλά και της Ελλάδας μάλλον θα απογοητευθούν, αφού η έλλειψη χιονιού είναι πρωτοφανής για την εποχή.

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία τα χαρακτηριστικά του καιρού για το επόμενο διήμερο θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας κατά 5-6 βαθμούς και η επικράτηση ενισχυμένων βορείων ανέμων στο Αιγαίο.Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος.

    [04] Ο Βουλγαράκης τιμά τον Μανόλη Ανδρόνικο

    «Η έκδοση του Ημερολογίου 2007 της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, τιμά την επέτειο των τριάντα χρόνων από τις μεγάλες ανακαλύψεις στη Βεργίνα, και ταυτόχρονα, τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου, και όλων εκείνων που στήριξαν το έργο του», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης στην παρουσίαση του ημερολογίου, που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο αρχαιολόγο.

    Η ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου Β΄, αποτέλεσε ορόσημο για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της Μακεδονίας. Τα ευρήματα που σήμερα εκτίθενται στη Βεργίνα αποτελούν συμβολικά αντικείμενα μιας μεγάλης ιστορικής περιόδου, της διαχρονικής διάστασης και της συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού. Οι εικόνες του ημερολογίου απεικονίζουν εξαιρετικής αξίας αντικείμενα, που μιλούν μόνα τους για την τέχνη και τη δόξα της εποχής τους. Στο εξώφυλλό του απεικονίζεται το χρυσό στεφάνι της Μήδας, γεγονός που στην παρούσα χρονική συγκυρία προσλαμβάνει χαρακτήρα συμβολικό για την πολιτική που χαράσσει, σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού στο ευρύ εθνικό ζήτημα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το στεφάνι της Μήδας είναι παρόμοιο με το χρυσό Μακεδονικό στεφάνι το οποίο σύντομα θα επιστρέψει από το μουσείο Γκετί. Ο υπουργός Πολιτισμού έκλεισε ευχαριστώντας την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την Διευθύντρια Βιβή Βασιλοπούλου, για την ιδέα που είχε για το ημερολόγιο αυτό, όπως, επίσης την Αγγελική Κοταρίδη για τα κείμενα και την επιμέλεια της ύλης, την Λούσυ Μπρατζιώτη για την ποιότητα της έκδοσης, καθώς και το ΤΑΠΑ που την χρηματοδότησε. Ο υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε, τέλος, την Όλυ Ανδρονίκου, που χαιρέτησε με ενθουσιασμό αυτή την έκδοση, χωρίς όμως να καταφέρει να είναι παρούσα στην παρουσίαση του Ημερολογίου.

    Τέλος ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για την πολιτιστική χορηγία έγινα αποδεκτό στη Βουλή επί της αρχής του.

    Σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού κ.Γιώργος Βουλγαράκης επισκέπτεται την «Κιβωτό του Κόσμου», στον Κολωνό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 December 2006 - 7:30:26 UTC