Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέστρεψε στη Γη το "Ντισκάβερι".

  • [01] Επέστρεψε στη Γη το "Ντισκάβερι".

    Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι και το επταμελές πλήρωμά του προσγειώθηκαν στη Φλόριντα έπειτα από μία αποστολή 13 ημερών στο διάστημα, η οποία επέτρεψε την προώθηση της κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

    Το Ντισκάβερι, στο οποίο επέβαιναν μία γυναίκα και έξι άνδρες, ανάμεσά τους ένας Σουηδός και ένας Γερμανός αστροναύτες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), προσγειώθηκε στις 22:32 της Παρασκευής τοπική ώρα (00:32 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στην πίστα έκτασης 4.500 μέτρων του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, κοντά στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, απ΄όπου είχε εκτοξευθεί στις 9 Δεκεμβρίου.

    Το διαστημόπλοιο προσγειώθηκε έπειτα από μια βουτιά 300 χλμ που είχε ξεκινήσει περισσότερο από μία ώρα νωρίτερα ενώ κινείτο με ταχύτητα άνω των 26.000 χλμ την ώρα σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η άφιξή του ανακοινώθηκε με έναν διπλό υπερηχητικό κρότο που ήχησε πάνω από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

    Η επιστροφή του Ντισκάβερι είχε προβλεφθεί αρχικά για την Πέμπτη, αλλά μετατέθηκε για 24 ώρες λόγω μιας τέταρτης εξόδου στο διάστημα, η οποία δεν είχε προβλεφθεί αρχικά, από δύο αστροναύτες προκειμένου να απομακρύνουν κάποιους βρόχους από μια ηλιακή κεραία του ISS.

    Η επιστροφή του Ντισκάβερι στη Γη σημαδεύτηκε από την αβεβαιότητα για τον τόπο προσγείωσής του λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών σε διάφορες τοποθεσίες όπου θα μπορούσε να είχε προσγειωθεί.

    Έως τις πρώτες απογευματινές ώρες, μόνον η βάση του Γουάιτ Σαντς στο Νιου Μέξικο πρόσφερε τις ιδανικές μετεωρολογικές συνθήκες για την προσγείωση. Ωστόσο η NASA προτιμούσε να αποφευχθεί αυτή η επιλογή, η οποία κόστιζε σε χρήμα αλλά και σε χρόνο για τον επαναπατρισμό στη συνέχεια του διαστημοπλοίου προς τη Φλόριντα.

    Αφού τέθηκε εκτός τροχιάς, το Ντισκάβερι άρχισε το μεγάλο άλμα του προς τη Γη.

    Τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας άρχισαν να δονούνται 25 λεπτά αργότερα, σε 130 χλμ ύψος και σε απόσταση άνω των 8.000 χλμ από τη Φλόριντα. Το πλατάγισμα του σκάφους στα πυκνά στρώματα του αέρα οδήγησε στην αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι και 1.500 βαθμούς Κελσίου στη θερμική ασπίδα που προστατεύει την κοιλιά του σκάφους, τη μύτη και τα μπροστινά άκρα των πτερύγων του.

    Το σκάφος κατέβαινε με ταχύτητα εννέα χλμ την ώρα, μετατρεπόμενο προοδευτικά σε ένα μεγάλο ανεμοπλάνο, χωρίς κινητήρες, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο λάθους στον κυβερνήτη του έως την προσγείωση.

    Το Ντισκάβερι άρχισε την προσέγγισή του από τα νοτιοδυτικά, πετώντας πάνω από το Μεξικό και το Τέξας πριν προσεγγίσει το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

    Η αποστολή του Ντισκάβερι, οι εννέα ημέρες της οποίας πέρασαν στον ISS, επέτρεψε τη συνέχιση της κατασκευής του Σταθμού έπειτα από την τοποθέτηση ενός νέου τμήματος δύο τόνων στο σκελετό του και την αναδιαμόρφωση του ηλεκτρικού συστήματός του καθώς και του συστήματος κλιματισμού.

    Αυτές οι πολύπλοκες εργασίες που έγιναν κατά τις τρεις εξόδους στο διάστημα δύο ομάδων αστροναυτών και κράτησαν συνολικά περισσότερο από 19 ώρες, ήταν απαραίτητες για τη συνέχιση της συναρμολόγησης του μοναδικού προχωρημένου διαστημικού φυλακίου. Η ολοκλήρωση του ISS κρίνεται κρίσιμη προκειμένου να προετοιμαστούν οι μελλοντικές επανδρωμένες πτήσεις προς τον Άρη και πέρα απ΄αυτόν.

    Η NASA προβλέπει την πραγματοποίηση άλλων δεκατριών πτήσεων του σκάφους -εκ των οποίων οι πέντε θα γίνουν το 2007- για την ολοκλήρωση του ISS έως το 2010, έτος κατά το οποίο έχει προγραμματιστεί η απόσυρση τριών αμερικανικών διαστημοπλοίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 December 2006 - 9:30:23 UTC