Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ντ. Μπακογιάννη για το αεροδρόμιο των Σκοπίων
  • [02] Επιστροφή Ελλήνων τουριστών στο Αμάν

  • [01] Η Ντ. Μπακογιάννη για το αεροδρόμιο των Σκοπίων

    «Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι μία ηγετική προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας. Διαδίδοντας τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, ο Ελληνας στρατηλάτης καθιερώθηκε στην Ιστορία», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αναφορικά με την σημερινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ να δεχθεί την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων "Πέτροβετς", σε αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" και της Αχρίδας σε αεροδρόμιο "Απόστολος Παύλος"».

    Η κ. Μπακογιάννη προσθέτει στη δήλωση της: «Με την σημερινή τους δήλωση, τα Σκόπια, για μία ακόμη φορά, αναζητούν πλαστά στηρίγματα στο παρελθόν.

    Η Ιστορία, 2.300 χρόνια μετά, ούτε αλλάζει ούτε παραχαράσσεται. Η συμπεριφορά αυτή των Σκοπίων δεν συνάδει με τις υποχρεώσεις για σχέσεις καλής γειτονίας που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία και από τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε και εξυπηρετεί τις ευρω-ατλαντικές τους προσδοκίες.

    Η Ελλάδα έχει καταστήσει γνωστές τις θέσεις της έναντι εταίρων και συμμάχων, θέσεις που εκφράζουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».

    Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή του, ενέκρινε την πρόταση της δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης των δύο αεροδρομίων της χώρας για τη μετονομασία τους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, δήλωσε ότι «η απόφαση για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων δεν υποκρύπτει πονηρές βλέψεις και δεν αποτελεί προσπάθεια για μονοπώληση του ονόματος μίας παγκόσμιας ιστορικής προσωπικότητας, η οποία, όπως είπε, τιμάται σε πολλές χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στην Ινδία και αλλού».

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι «η ενέργεια για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος" δεν πρέπει να εκληφθεί από την Ελλάδα ως πρόκληση, σημειώνοντας ότι ο Μακεδόνας στρατηλάτης αποτελεί κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας και όχι αποκλειστικά μιας χώρας ή ενός έθνους».

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μιλόσοσκι, σημείωσε ότι «η χώρα του τιμά τον Μέγα Αλέξανδρο ως μεγάλη ιστορική προσωπικότητα και ότι εδώ και πολλά χρόνια μία λεωφόρος των Σκοπίων ονομάζεται λεωφόρος του "Αλέξανδρου του Μακεδόνα", ενώ σε δύο πόλεις της ΠΓΔΜ (Πρίλεπ και Στιπ) αναγέρθηκαν φέτος αγάλματά του».

    Κυβερνητικές πηγές της ΠΓΔΜ πρόσθεσαν ότι επιλέχθηκε για το αεροδρόμιο των Σκοπίων η ονομασία "Μέγας Αλέξανδρος" και όχι "Αλέξανδρος ο Μακεδών" για να ταυτίζεται με την αγγλική μετάφραση του ονόματος της ιστορικής αυτής προσωπικότητας, που είναι "Alexander the Great".

    Από την πλευρά της, η ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ράντμιλα Σεκερίνσκα δήλωσε ότι χαιρετίζει «την πρωτοβουλία για τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων», συμπλήρωσε όμως ότι «η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να φροντίσει για τη βελτίωση των υπηρεσιών του αεροδρομίου».

    [02] Επιστροφή Ελλήνων τουριστών στο Αμάν

    Στο Αμάν της Ιορδανίας αφίχθησαν στις 5:30 το απόγευμα οι 16 Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στην Πέτρα της Ιορδανίας αργά χθες το απόγευμα και αποκλείστηκαν λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στην περιοχή.

    Ένα ακόμα γκρουπ, πενήντα Ελλήνων, οι οποίοι διαμένουν στην Πέτρα της Ιορδανίας σε ξενοδοχεία της περιοχής, θα παραμείνουν έως και την ολοκλήρωση των διακοπών τους, ενώ 19 εξ αυτών που είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα σήμερα και η πτήση τους ακυρώθηκε, θα φύγουν αύριο από την περιοχή για να μεταβούν στην Ελλάδα με τις Ιορδανικές Αερογραμμές μέσω Κύπρου.

    Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές και κατόπιν συνεννόησης που υπήρξε με τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Τουρισμού της Ιορδανίας, όλοι οι Έλληνες τουρίστες οι οποίοι αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στην περιοχή, θα διευκολυνθούν στο μέγιστο βαθμό, ούτως ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν το αποφασίσουν.

    Οι έντονες χιονοπτώσεις οι οποίες ξεκίνησαν αργά χθες το βράδυ στο νότιο τμήμα της Ιορδανίας απέκλεισαν σχεδόν όλο το οδικό δίκτυο, ενώ μέχρι σήμερα το απόγευμα καταβάλλονταν έντονες προσπάθειες από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού για τη διάνοιξη των δρόμων.

    Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η Ιορδανία δεν διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή για αντιμετώπιση τέτοιου είδους καιρικών φαινομένων, αφού στην πρόσφατη ιστορία της η τελευταία φορά κατά την οποία κάτοικοι της περιοχής θυμούνται να έχει χιονίσει στην έρημο ήταν μόλις πριν από 47 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 December 2006 - 19:30:29 UTC