Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Έφυγε" ο Μάριος Πλωρίτης

  • [01] "Έφυγε" ο Μάριος Πλωρίτης

    Ο Μάριος Πλωρίτης, συγγραφέας, μεταφραστής θεατρικών έργων, σκηνοθέτης, κριτικός θεάτρου, αρθρογράφος, συγγραφέας κοινωνικών και πολιτικών δοκιμίων και δημοσιογράφος, ένας από τους κορυφαίους της δημόσιας και πνευματικής ζωής της χώρας, έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 88 ετών.

    Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, από το Α΄Νεκροταφείο.

    Ο Μάριος Πλωρίτης, γεννήθηκε στις 19/1/1919 στον Πειραιά, σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε με θεατρικές σπουδές στην Αγγλία και στην Αμερική.

    Πρωτοεμφανίστηκε ως θεατρικός μεταφραστής , στα χρόνια της κατοχής, σε έργα που ανέβαζε ο θίασος Τέχνης του Κάρολου Κουν και από τότε, μετέφρασε πάνω από 100 έργα του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες από τους σπουδαιότερους έλληνες πρωταγωνιστές.

    Ως σκηνοθέτης εμφανίστηκε με επιτυχία το 1952, στον θίασο Λαμπέτη- Παπά- Χορν, με το έργο "Βαθιά, γαλάζια, θάλασσα".

    Εκτός από τα παραπάνω , προσέφερε στο θέατρο και με την ιδιότητα του καθηγητή δραματολογίας και ιστορίας θεάτρου, στην δραματική σχολή του Κουν αλλά και ως διευθυντής σύνταξης της έκδοσης "Θέατρο" του Θόδωρου Κρίτα.

    Τον Μάριο Πλωρίτη γνώρισε και εκτίμησε βαθιά το πλατύ κοινό και ως κριτικό θεάτρου και κινηματογράφου, στην εφημερίδα Ελευθερία, την οποία εγκατέλειψε το 1965 αλλά μέσα από τις επιφυλλίδες και τα άρθρα του στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, μετά την μεταπολίτευση.

    Διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας "Νίκη", αυτοεξορίστηκε στην διάρκεια της δικτατορίας στο εξωτερικό, ανέπτυξε έντονη δράση κατά της χούντας η οποία και απαγόρευσε την κυκλοφορία δύο βιβλίων του, "Τα λοφία και οι παγίδες" και "Τα προσωπεία-Ιουλιανά και άλλα", δύο κοινωνικά - πολιτικά δοκίμια, γραμμένα το 1966 και παραμονές της δικτατορίας.

    Δήλωση του πρωθυπουργού

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του Μάριου Πλωρίτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο Μάριος Πλωρίτης τίμησε με τη ζωή και το έργο του την Ελλάδα. Με συνέπεια και επιμονή, έδωσε απτό περιεχόμενο στην έννοια του πνευματικού ανθρώπου και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού ελληνικού πολιτισμού. Η παρακαταθήκη της πολύπλευρης δράσης του θα μείνει ζωντανή στη συνείδηση όλων όσων διδάχθηκαν απβ αυτόν πολιτισμό.

    Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

    Δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    "Ο Μάριος Πλωρίτης υπήρξε μια ιδιαίτερα ξεχωριστή, όσο και πολύπλευρη προσωπικότητα που σφράγισε με το ανήσυχο και πρωτοπόρο πνεύμα του, τα γράμματα, τις τέχνες, τη δημοσιογραφία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    "Διανοούμενος που ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της σκέψης του.Πολιτικός στοχαστής με ακέραιο δημοκρατικό φρόνημα. Άνθρωπος ευαίσθητος που έφερε τις σύγχρονες παγκόσμιες αναζητήσεις και στήριξε κάθε καινοτομία στο ελληνικό θέατρο.Ο Μάριος Πλωρίτης, υπήρξε ένας μεγάλος Έλληνας.

    Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα της γγ του ΚΚΕ

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Μάριου Πλωρίτη στην οικογένειά του.

    Ανακοίνωση του ΣΥΝ

    Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ σε ανακοινωσή του αναφέρει:

    "Άλλος ένας μεγάλος της πνευματικής και δημόσιας ζωής του τόπου μας έφυγε.

    Ο Μάριος Πλωρίτης, από την πρώτη συνεργασία του, στα χρόνια της κατοχής, με το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν, μέχρι το τέλος της ζωής του διακρίθηκε ως κορυφαίος σκηνοθέτης, μεταφραστής και κριτικός.

    Θα θυμόμαστε επίσης πάντα τα δύο προφητικά βιβλία του, «Τα λοφία και οι παγίδες» και «Τα προσωπεία - Ιουλιανά και άλλα», που κυκλοφόρησαν λίγο πριν την 21η Απριλίου 1967 και τα οποία οι λογοκριτές της στρατιωτικής χούντας απαγόρευσαν, καθώς και την αντιδικτατορική του δράση στην αυτοεξορία του στο εξωτερικό".

    Δήλωση της υπουργού Εξωτερικών

    "Ο Μάριος Πλωρίτης ήταν ένας σημαντικός δημιουργός αλλά και μια προσωπικότητα κόσμημα για τον πολιτισμό μας", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μόλις πληροφορήθηκε την είδηση του θανάτου του Μάριου Πλωρίτη και πρόσθεσε: " Άνθρωπος των γραμμάτων, της τέχνης και της δημιουργίας, αφιέρωσε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στο Θέατρο και στη Δημοσιογραφία. Η συνεπής και συνετή προσέγγιση των πραγμάτων ήταν για αυτόν στάση ζωής. Η απώλεια του, αφήνει ένα μεγάλο κενό, η προσφορά του όμως, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

    Εκφράζω στην οικογένεια του τα θερμά μου συλλυπητήρια".

    Δήλωση του προέδρου της ΠΟΕΣΥ

    "Ο Πολιτισμός, η Δημοσιογραφία, το Θέατρο και τα Γράμματα, έχασαν σήμερα έναν γνήσιο εκφραστή τους. Ο Μάριος Πλωρίτης, με το έργο του, τη συνέπεια του και το ήθος του, δίδαξε δημοσιογραφία αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη σε όλους τους νεώτερους λειτουργούς της. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του", δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και Α αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τσαλαπάτης για το θάνατο του Μάριου Πλωρίτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 December 2006 - 17:30:24 UTC