Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι προτεραιότητες της οικονομίας για το 2007
  • [02] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

  • [01] Οι προτεραιότητες της οικονομίας για το 2007

    Το 2007 θα είναι έτος συνέχισης της εφαρμογής και της απόδοσης των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι προωθείται ο νόμος για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ και ότι στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν εγκριθεί έργα 800 εκατ. ευρώ, ενώ εξετάζονται έργα άλλων 800 εκατ. ευρώ.

    Αναφέρθηκε επίσης στη νέα γενιά των αποκρατικοποιήσεων (ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Καζίνο της Πάρνηθας), ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ΔΕΠΑ, είπε ότι η μετοχική σύνθεση είναι πολύπλοκη και πρέπει να συζητηθεί το θέμα των σχέσεων μεταξύ των μετόχων και μετά να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε επίσης ότι προωθούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες και αναφέρθηκε ειδικότερα στις εξής:

    - Στο σχέδιο νόμου για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

    - Στο σχέδιο νόμου για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου αλλά και στη μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων αυτών.

    - Στο νέο τελωνειακό κώδικα.

    - Στην εφαρμογή της "Βασιλείας 2" που αφορούν τις υποχρεώσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως για παράδειγμα την επάρκεια κεφαλαίων.

    - Στο νέο σχέδιο νόμου για την οργάνωση της κεφαλαιαγοράς.

    - Στο σχέδιο νόμου για τη σύσταση εθνικής επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    - Στο σχέδιο νόμου για την πληροφόρηση των επενδυτών και τη διαφάνεια.

    Για το 2007, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι πρέπει να περιμένουμε την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε ως το 2012 οι προϋπολογισμοί να είναι ισοσκελισμένοι ή ελαφρώς πλεονασματικοί, τη συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας, τη μείωση της ανεργίας στο 6,5% ως το 2009, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω της αύξησης των συντάξεων του ΟΓΑ, την αύξηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ και του επιδόματος της ανεργίας. "Προχωρούμε", πρόσθεσε ο υπουργός, "χωρίς αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η άρση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ είναι θέμα κοινοτικών διαδικασιών και δεν θα πρέπει να περιμένουμε οποιαδήποτε σχετική απόφαση πριν τον Ιούλιο του 2007 ή και τον Οκτώβριο του 2007 και κατέληξε ότι σημασία έχει να κατορθώσουμε να διατηρείται το έλλειμμα κάτω του 3%.

    Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε πολλές εκκρεμότητες και έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες.

    Π.Δούκας για χρέος

    Σε ότι αφορά την πορεία του δημοσίου χρέους, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας είπε ότι το 2007 θα ανέλθουν σε περίπου 88 δισ. ευρώ οι δαπάνες και τα τοκοχρεολύσια, ενώ τα έσοδα προβλέπονται να φθάσουν τα 53 δισ. ευρώ. Απομένουν κατά συνέπεια 35 δισ. ευρώ, που θα πρέπει να καλυφθούν με δανεισμό.

    Είπε επίσης ότι υπάρχουν προτάσεις από το εξωτερικό για την προσφορά χρήματος με τελική εξόφληση μετά από 30 ή 40 χρόνια και ότι σε τέτοιο δανεισμό θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών μόνον εάν υπάρχει μεγάλη ευκαιρία.

    Επίσης είπε ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με καλύτερες προϋποθέσεις απ' ό,τι στο παρελθόν και έδωσε για παράδειγμα το δανεισμό δεκαετούς διάρκειας. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα δανείζεται με διαφορά μόλις 0,26% απ' ό,τι η Γερμανία, ενώ σε σχέση με την Ιταλία η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο 4,19% και η Ιταλία με 4,18%.

    [02] Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους

    Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς αεροσκάφος της Aegean Airlines, αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα στον αέρα.

    Το αεροσκάφος της Aegean, ένα Μπόινγκ 737, εκτελούσε την τακτική πτήση από Βουκουρέστι προς Αθήνα και όλα πήγαιναν καλά στη διάρκεια της πτήσης, μέχρι που πλησίασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας. Στη διαδικασία καθόδου και ενώ ο πιλότος έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί το σύστημα προσγείωσης και συγκεκριμένα οι τροχοί, διαπίστωσε στον πίνακα ελέγχου, σφάλμα στον πίσω αριστερό τροχό, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με την ένδειξη, δεν ασφάλιζε. Ο πιλότος ειδοποίησε αμέσως τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου και πήρε εντολή να κάνει βόλτες πάνω από την Αττική μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης αναγκαστικής προσγείωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το αεροσκάφος έκανε χαμηλή πτήση πάνω από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" για να δουν οι τεχνικοί αν έχουν κατέβει οι τροχοί. Παράλληλα, είχαν πάρει θέσεις πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα.

    Τελικά, το αεροσκάφος προσγειώθηκε με απόλυτη ασφάλεια λίγο λεπτά πριν από τις τρεις το μεσημέρι και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η βλάβη πρέπει να οφείλεται μάλλον σε λάθος ένδειξη των οργάνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 January 2007 - 13:30:11 UTC