Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ
  • [02] Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ για την Υγεία
  • [03] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το άρθρο 16
  • [04] Ενισχύσεις στο Ιράκ στέλνουν οι ΗΠΑ

  • [01] Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ

    Ο προγραμματισμός δράσης της ΝΔ θα βρεθεί στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που συνεδριάζει υπό τον κ. Κ.Καραμανλή, στις 11.00 το πρωί. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στόχος - και του Πρωθυπουργού και όλων μας - είναι να εξασφαλίσουμε σ' αυτή την πορεία για τις αναγκαίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα το μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης", δήλωσε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Τ. Σπηλιόπουλος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του χθες με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σπηλιόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή αφενός για την έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για το "ντόπινγκ" και τη διαφάνεια στον ελληνικό αθλητισμό και αφετέρου για την πορεία του διαλόγου σχετικά με τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

    Στόχος μας, είπε ο κ. Σπηλιόπουλος, είναι να προχωρήσουν οι αλλαγές με το μεγαλύτερο βαθμό συναίνεσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των φυγόστρατων, ο κ. Σπηλιόπουλος συντάχθηκε με την πρωτοβουλία του κ. Γ. Σούρλα και πρόσθεσε "πρέπει να βγουν όλα στο φως, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και ιδίως η ΝΔ, το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο".

    Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος που υπηρέτησε στα σύνορα και το θεωρεί τιμή του να απολογείται για άλλους βουλευτές που πιθανόν να είναι εκτεθειμένοι με αυτό το θέμα και πρόσθεσε "πρέπει να μάθουμε όλοι ποιοί είναι αυτοί".

    Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Σωτήρη Χατζηγάκη και συζήτησαν προτάσεις του για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, καθώς και για το ζήτημα της Παιδείας.

    Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, είπε ο κ. Χατζηγάκης, επιβάλλεται να προχωρήσουν για ρεαλιστικούς λόγους, καθώς λόγω της παγκοσμιοποίησης δεν μπορεί η Παιδεία στην Ελλάδα να είναι κλειστή, αλλά και για κοινωνικούς λόγους.

    Οι αλλαγές στην Παιδεία, υπογράμμισε, βοηθούν ιδιαίτερα τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες, όπως τους φοιτητές, τους νέους, τους αγρότες και τα μεσαία στρώματα.

    Ο κ. Χατζηγάκης πρότεινε επίσης σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της Βουλής τη δημιουργία ομάδας η οποία θα είναι υποστηρικτική σε ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς όπως είπε, με βάση την επικουρικότητα που προβλέπεται στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η Βουλή θα βρίσκεται με το ένα πόδι στην Ελλάδα και με το άλλο στην Ευρώπη.

    Τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επισκέφθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο Ωνάσειο, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

    [02] Παρέμβαση ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

    Ττο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα επισκεφθεί το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατά την επίσκεψή του στο Ίδρυμα, θα συναντηθεί και θα συζητήσει με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή Γρηγόρη Σκαλκέα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με Ερευνητές για τους σκοπούς και τις δράσεις του Ιδρύματος.

    Επίσης, ο Τομέας Υγείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπεύθυνο του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Πρωτόπαπα, τον γραμματέα του Τομέα, Μανώλη Σκουλάκη και τους εισηγητή και αναπληρωτή εισηγητή του ΚΤΕ Υγείας, Έκτωρα Νασιώκα και Λεωνίδα Γρηγοράκο, αντιστοίχως, θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου, με θέμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις εφημερίες των νοσοκομειακών ιατρών και την μη εφαρμογή του Π.Δ. για το νέο ωράριο εργασίας τους.

    Το ΠΑΣΟΚ και η Σοσιαλιστική Διεθνής τάσσονται υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, ανέφερε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει στον ΟΗΕ για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, θα αποστείλει επιστολή προς όλους τους ηγέτες των κομμάτων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την ανάληψη ενεργού δράσης στην κατεύθυνση αυτή.

    Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου από κοινού με τον Ρομάνο Πρόντι θα διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων, ενώ θα επικοινωνήσει για το θέμα και με το νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

    [03] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το άρθρο 16

    Ολοκληρώθηκε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο διάλογος για την αλλαγή του άρθρου 16.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε στην τοποθέτησή του ότι «το κρατικό μονοπώλιο, μαζί με άλλους παράγοντες, όπως η πεισματική άρνηση της αξιολόγησης των ΑΕΙ, οδήγησε σε δραματική υποβάθμιση το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο».

    «Με την πρόταση της ΝΔ, ζητούμε να καθοριστεί ότι τα προσόντα των διδασκόντων στα ΑΕΙ που θα είναι ΝΠΙΔ, θα είναι αντίστοιχα με εκείνα των κρατικών ΑΕΙ. Θα υιοθετηθεί υποχρεωτικά η αξιολόγηση με βάση όλες τις διεθνείς προδιαγραφές. Είναι ψέμα ότι από τη στιγμή που θα ψηφιστεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, θα οδηγηθούμε στο να γίνουν ΑΕΙ, τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών» ανέφερε ο κος Παναγιωτόπουλος.

    Τέλος, ο εισηγητής της ΝΔ, ζήτησε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και στο νόμο-πλαίσιο για την παιδεία, κρίνοντας ότι η κυβέρνηση, «δεν θα είχε λόγους να αρνηθεί και ορισμένες από τις προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στη δέσμη των 15 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρός του».

    Με δεδομένη την ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου, ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ, υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου, ο εισηγητής του κόμματος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο γενικός εισηγητής, Θ. Πάγκαλος, ανέδειξαν τα όσα χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ από την κυβερνητική πρόταση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    «Δυστυχώς δεν σας έχω εμπιστοσύνη» απήντησε στον Π. Παναγιωτόπουλο, ο Θ. Πάγκαλος. «Θα ήθελα να διαμορφώνουμε συναίνεση γιατί δεν είναι αμαρτία - δυστυχώς όμως, είστε ασυνεπείς σε μια σειρά από δεσμεύσεις σας (ολοήμερο σχολείο, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, δωδεκαετής εκπαίδευση) και είστε υπεύθυνοι για τη σύγχυση που υπάρχει στο εκπαιδευτικό θέμα».

    «Χαίρομαι που τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τη Νέα Δημοκρατία να σύρεται σιγά-σιγά στη λογική των μη κρατικών πανεπιστημίων» ανέφερε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    «Εμείς λέμε ναι στο αυτόνομο και αυτοδιοικούμενο δημόσιο πανεπιστήμιο και βλέπουμε τα μη κρατικά πανεπιστήμια ως μια συμπληρωματική δυνατότητα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών υπό τον έλεγχο του κράτους, σε ένα αυστηρό πλαίσιο εγγυήσεων. Εσείς στοχεύετε στη δημιουργία δύο παράλληλων συστημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση: Εντείνετε ακόμη περισσότερο την εξάρτηση του δημόσιου πανεπιστημίου από το Μέγαρο της οδού Μητροπόλεως και από την άλλη, θέλετε ένα σύστημα μη κρατικών πανεπιστημίων με τις ελάχιστες δυνατές εγγυήσεις» κατηγόρησε τη ΝΔ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

    «Ποτέ δεν άκουσα από αγορητή σβ αυτό το βήμα, τόσα πολλά προσχηματικά «όχι» στην αρχή, για να καταλήξει σε ένα αυτονόητο «ναι» στο τέλος. Γιατί νιώθουν κάποιοι τόσες ενοχές για να πουν ένα «ναι» σε αυτονόητα πράγματα;» σχολίασε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

    «Πιστεύουν κάποιοι ότι, αν κρύψουν το «ναι» πίσω από πολλά «όχι», αν κρύψουν τη θέση πίσω από πολλές αρνήσεις, γίνονται περισσότερο αξιόπιστοι στην κοινωνία; Για ποιόν λόγο δεν θεμελιώνουμε τη συζήτηση περισσότερο στο τι πρέπει να πούμε από τώρα, για το τι δεσμευόμαστε σε σχέση με την Αναθεωρητική Βουλή μετά τις εκλογές, αντί να ψάχνουμε να βρούμε προσχήματα για το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, τη στιγμή που συμφωνούμε και το ξέρουμε;»

    Στις παραπάνω σκέψεις του κου Παυλόπουλου, αξίζει να προστεθούν και οι ακόλουθες: Πρώτον, ότι με την αλλαγή του άρθρου 16, «θα απελευθερωθούν δυνάμεις, ώστε τα υφιστάμενα ιδρύματα από το ίδιο το κράτος, να χρηματοδοτηθούν περισσότερο, αντί να ψάξουμε να φτιάξουμε άλλα τμήματα». Δεύτερον, ότι, αν δεν μπουν κανόνες για την ιδιωτική ανώτατη μη κερδοσκοπική εκπαίδευση, «θα μας έρθουν οι κανόνες απέξω και θα αναγκαζόμαστε να κάνουμε νομιμοποίηση αυθαιρέτων».

    Με την τελευταία άποψη, διαφώνησε ανοιχτά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όπως σημείωσε, χρόνια τώρα επισημαίνει πως είναι δυνατή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με τη μορφή του ΝΠΔΔ, ώστε να μην τεθεί εκ μέρους ιδιωτών επενδυτών, ζήτημα παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού, όταν το κράτος επιχειρήσει να τα χρηματοδοτήσει.

    Από την άλλη ωστόσο, ο κος Βενιζέλος, παραδέχθηκε ότι, εφβ όσον οι ιδιώτες δωρητές επιθυμούν τα ΑΕΙ αυτά να είναι ΝΠΙΔ, θα πρέπει να προβλεφθεί ως πρόσθετη δυνατότητα στο Σύνταγμα, «να μπορούν να ιδρυθούν και μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά, κοινωφελή, πλήρως αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια, ενταγμένα όμως σε ενιαίο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τα δημόσια. Να μπαίνεις με το βαθμό σου από ενιαίο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων και, αν έχεις δυνατότητα θα πληρώνεις τα δίδακτρα και αν δεν έχεις, θα σου χορηγούν υποτροφίες».

    «Ιδιόρρυθμα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που θα λειτουργούσαν στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με συγκεκριμένες καίριες παρεκκλίσεις από τη λειτουργία των κλασσικών ΝΠΙΔ» ζήτησε και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Η Μαρία Δαμανάκη, υποστήριξε ότι «το καθεστώς της ιδιοκτησίας είναι δευτερεύον - προέχει τα ιδιωτικά ΑΕΙ να μην είναι λιγότερο απαιτητικά και ελεγχόμενα».

    Ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), επικαλέστηκε τις «κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και συμπεριλαμβάνουν τη βάση όλων των κομμάτων». Οι ηγεσίες όμως των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, «υποτάσσουν την εκπαίδευση στους κανόνες της αγοράς και της ανταγωνιστικότητας».

    «Για ψηφοθηρικούς λόγους όλοι εκθειάζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο - όσα δεν έκαναν τόσα χρόνια θα τα κάνουν από δω και παραπέρα. Ακόμα και σε ζητήματα τακτικής, όλο αυτό το διάστημα απέδειξε τη συμπαιγνία των δύο κομμάτων και τη συναίνεση».

    Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κάλεσε τους βουλευτές να αρνηθούν να ψηφίσουν στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας και παρατήρησε: «Αυτό το μοντέλο συναίνεσης εν διαφωνία, δεν ξέρω αν είναι μοντέλο μιας χρήσης, ή αν είναι ένα μοντέλο ευρύτερης χρήσης, με εκείνον που δεν καταλαβαίνει (τον απλό λαό) στη γωνία».

    Μικροεπεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Εκπαιδευτικοί και φοιτητές απάντησαν όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 με 24ωρη απεργία, καταλήψεις σε σχολές και συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από νεαρούς που συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Στην Αθήνα, συνελήφθη ένας 25χρονος στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Εμμ. Μπενάκη, ο οποίος είχε στην κατοχή του μία βόμβα μολότοφ που ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, τα επεισόδια ξεκίνησαν από τη διασταύρωση Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου μπροστά στα λουλουδάδικα της Βουλής, όταν μία ομάδα προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό.

    Οι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα και χρώματα εναντίον των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να σπάσουν τρεις ασπίδες και προξενήσουν φθορές στις στολές 17 αστυνομικών από τις μπογιές.

    Οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών και απομάκρυναν τους ταραξίες, οι οποίοι αποχώρησαν προς την οδό Πανεπιστημίου.

    Στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Σίνα και Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λο, πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες εξερράγησαν στο οδόστρωμα χωρίς να προξενήσουν ζημιές, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και οι νεαροί ξαναμπήκαν στην πορεία.

    Απομονώθηκαν όμως στο ύψος της Εμμ. Μπενάκη, όπου καταδιώχθηκαν από τους αστυνομικούς. Ωστόσο μία ομάδα περίπου 300 ατόμων κατέφυγε στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου παραμένει χωρίς όμως να έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής κάποιο επεισόδιο.

    Στη Θεσσαλονίκη, νεαροί έσπασαν τα μπροστινά κάγκελα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, μπήκαν στο προαύλιο όπου βρίσκονταν δυνάμεις ασφαλείας και κάποιοι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια. Οι αστυνομικοί ανταπάντησαν με χημικά και η κατάσταση σύντομα εκτονώθηκε.

    Για απόπειρα εμπορευματοποίησης της Παιδείας κατηγόρησαν τα δύο μεγάλα κόμματα η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    "Τα πράγματα οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα: Να διαμορφωθεί μια ενιαία αγορά για τη λεγόμενη δημόσια αλλά και την ιδιωτική εκπαίδευση, όπου μεταξύ τους τα ξεχωριστά ιδρύματα και τα ξεχωριστά σχολεία θα τσακώνονται, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες, όπως οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Θα υπάρχουν καλά ιδρύματα για τα παιδιά των λίγων και άθλια και υποβαθμισμένα ιδρύματα για τα παιδιά των πολλών", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα .

    "Το Πανεπιστήμιο θα μείνει χώρος γνώσης και όχι χώρος κερδοσκοπίας. H Ν.Δ. και, δυστυχώς, και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πλήρη σύγκρουση με την εκπαιδευτική κοινότητα και με την κοινωνία", επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Αλαβάνος .

    [04] Ενισχύσεις στο Ιράκ στέλνουν οι ΗΠΑ

    "Η κατάσταση στο Ιράκ είναι απαράδεκτη για τον Αμερικανικό λαό, και είναι απαράδεκτη για μένα", δηλώνει στην ομιλία του που άρχισε να μεταδίδεται στις 21:00 ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ [04:00 ώρα Ελλάδας] ο πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, προσθέτοντας ότι "όπου σημειώθηκαν σφάλματα στο Ιράκ, η ευθύνη είναι δική μου".

    Ο αμερικανός πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι αποφάσισε την ανάπτυξη άλλων 21.500 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ έκανε μια σπάνια παραδοχή, λέγοντας ότι έσφαλλε που δεν έστειλε περισσότερες χερσαίες δυνάμεις νωρίτερα.

    Ο Μπους υποσχέθηκε να πιέσει περισσότερο την κυβέρνηση του Ιράκ να αποκαταστήσει την τάξη στην Βαγδάτη και προειδοποίησε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι ότι "η αμερικανική δέσμευση δεν θα διαρκέσει επ'αόριστον".

    "Εάν η κυβέρνηση του Ιράκ δεν υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, θα χάσει την υποστήριξη του αμερικανικού λαού, και θα χάσει την υποστήριξη του Ιρακινού λαού", είπε ο Μπους.

    Περιγράφοντας τη νέα στρατηγική του, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση του Ιράκ θα πρέπει να προσπαθήσει να αναλάβει την ευθύνη και για τις 18 επαρχίες της χώρας έως το Νοέμβριο του 2007, ο Μπους είπε ότι δεν θα επιτευχθεί "ο άμεσος τερματισμός των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας".

    Κατηγόρησε το Ιράν και την Συρία ότι επιτρέπουν την χρήση των εδαφών τους από τρομοκράτες και αντάρτες που εισέρχονται και εξέρχονται από το Ιράκ και προειδοποίησε, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος, ότι "θα σταματήσουμε την ροή υποστήριξης από την Συρία και το Ιράν".

    Ο Μπους απευθυνόμενος στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικότερα τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τις χώρες του περσικού, είπε ότι πρέπει να αντιληφθούν ότι μια ενδεχόμενη ήττα των ΗΠΑ στο Ιράκ θα δημιουργούσε ένα "καταφύγιο για εξτρεμιστές".

    Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνησή του θα πιέσει την κυβέρνηση του Ιράκ να εγκρίνει νέα νομοθετήματα όσον αφορά το ιρακινό πετρέλαιο και τη νομή του, την ανοικοδόμηση της χώρας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις κ.ά., χωρίς πάντως να θέσει χρονικό προσδιορισμό όσον αφορά την επίτευξη αυτών των στόχων.

    Ο πόλεμος στο Ιράκ έχει στοιχίσει 3.000 νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες και τουλάχιστον 430 δις δολάρια έως σήμερα.

    Οι ενισχύσεις που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προορίζονται κατά το μεγαλύτερό τους μέρος για την Βαγδάτη (17.500) και για την επαρχία αλ Άνμπαρ (4.000).

    Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν αμέσως το νέο σχέδιο για το Ιράκ.

    Ο γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν,δεύτερος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία,τόνισε λίγα λεπτά μετά το τέλος του τηλεοπτικού διαγγέλματος του αμερικανού προέδρου ότι έχει έλθει η ώρα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και να αφεθεί το Ιράκ να βρει μόνο του την έξοδο από την κρίση.

    "Εχει έλθει η ώρα για τους Ιρακινούς να υπερασπιστούν το έθνος τους μόνοι τους.Η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει τώρα να αποδείξει ότι μπορεί να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που θα βάλουν τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο" τόνισε ο δημοκρατικός γερουσιαστής."Απόψε, ο πρόεδρος Μπους παραδέχτηκε αυτό που η πλειοψηφία των Αμερικανών ήδη γνωρίζει:Δεν κερδίζουμε στο Ιράκ παρά το θάρρος και τις θυσίες των στρατιωτών μας.Η κατάσταση επιδεινώνεται",τόνισε ο Ντάρμπιν.

    "Η κλιμάκωση του πολέμου αυτού δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που αξίωσε ο αμερικανικός λαός στις τελευταίες εκλογές",όπου ηττήθηκε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα,πρόσθεσε.

    Από την πλευρά της ,η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπους ότι επέδειξε "αλαζονεία".

    "Οπως έχουν τονίσει επανειλλημμένα οι στρατηγοί μας,το Ιράκ χρειάζεται μιά πολιτική λύση,και όχι μόνο στρατιωτική,κάτι που δεν είδαμε στην πρόταση που διατυπώθηκε απόψε" τόνισε η Χίλαρι Κλίντον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 11 January 2007 - 7:30:17 UTC