Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα
  • [02] Αρχές του καλοκαιριού το συνέδριο της ΝΔ
  • [03] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Π.Φασούλα
  • [04] Συνομιλίες Μπακογιάννη-Νίμιτς
  • [05] "Να αυξηθούν οι πόροι για τη δημόσια Παιδεία"

  • [01] Εκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα

    Εκρηξη σημειώθηκε στις 5.55 το πρωί, από ρίψη βλήματος ρουκέτας 2,36 ιντσών, στον τρίτο όροφο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία εκτοξεύθηκε από τον έναντι της πρεσβείας περιβάλλοντα χώρο. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ολόκληρο το τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, έχει αποκλεισθεί, ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία, από το ύψος των Αμπελοκήπων έως το Χίλτον.

    Επί τόπου βρίσκονται οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ενώ έσπευσαν και δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Στις 7.00 περίπου το πρωί, εισήλθαν στην πρεσβεία Ελληνες αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πυροτεχνουργοί για να κάνουν έρευνα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει σπάσει ένα τζάμι στην μπροστινή πλευρά του κτιρίου.Δεν υπάρχουν ευρήματα από την έκρηξη.

    Η αστυνομία εξετάζει τηλεφώνημα αγνώστων που έγινε στην εταιρία security που φυλάσσει την πρεσβεία, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα.

    Στις 8.16 προσήλθε στην αμερικανική πρεσβεία ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας.

    Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, αναφέρθηκε σε στενή συνεργασία της πρεσβείας με τις ελληνικές αρχές για την αναζήτηση των δραστών και σε σχετική ερώτηση είπε ότι το επεισόδιο δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. "Οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν", είπε ο κ.Τσάρλς Ρις.

    Επίσης, ανέφερε ότι συνομίλησε ήδη με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρα και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνη.

    Σήμερα, η αμερικανική πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή.

    [02] Αρχές του καλοκαιριού το συνέδριο της ΝΔ

    Συνεργασία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.Στη συνέχεια θα συναντηθεί με την κ.Ντ.Μπακογιάννη ύστερα από την επίθεση με ρουκέτα εναντίον της Αμερικανικής Πρεσβείας.

    Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποφασίσθηκε χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε εισήγησή του έκανε εκτεταμένη αναφορά στα θέματα παιδείας, επαναλαμβάνοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

    Αναφέρθηκε επίσης στην περιφερειακή ανασυγκρότηση δίνοντας προτεραιότητα στην περιφερειακή σύγκλιση και τις νέες τεχνολογίες. Υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για το σύγχρονο κοινωνικό κέντρο, που σέβεται όλες τις πολιτικές δυνάμεις και εμπιστεύεται όλους τους πολίτες.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι με βασικό σύμμαχο την κοινωνία θα προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις. Οσον αφορά τις αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μίλησε για την θετική εξέλιξη της ένταξης των χωρών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που στήριξε η χώρα μας, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τονίζοντας ότι η πλήρης συμμόρφωσή της σημαίνει και πλήρη ένταξη.

    Σωστά βήματα έχουν γίνει και στην οικονομία σύμφωνα με την ομιλία του πρωθυπουργού προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

    Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης ανάφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ αποφάσισε τη διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ανανέωση της θητείας των οργάνων και εσωκομματικές εκλογές.

    Ο κ. Ζαγορίτης θα είναι υποψήφιος για Γραμματέας και στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το Συνέδριο.

    Ο Γραμματέας της ΝΔ ανέφερε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο συζήτησε για τον προγραμματισμό του κόμματος το επόμενο διάστημα.

    Οι ιδέες και οι προτάσεις θα ταξινομηθούν και θα κατατεθούν για συζήτηση στην Σύνοδο των προέδρων των ΝΟΔΕ την επόμενη Παρασκευή 19 Ιανουαρίου και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει το επόμενο Σάββατο, 20 Ιανουαρίου, συμπλήρωσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του συνεδρίου σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει η εκλογολογία.

    Ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του ότι είναι θετική εξέλιξη η ανακοίνωση χθες από το ΠΑΣΟΚ και τον κ.Γιώργο Παπανδρέου ότι συμφωνούν στην αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Τέλος, ο κ. Ζαγορίτης ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε σε ποιες εκλογικές περιφέρειες θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές ορισμένα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος.

    Ειδικότερα η κα Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια στην Α΄Αθήνας, ο κ.Θόδωρος Ρουσόπουλος στο υπόλοιπο Αττικής,ο κ.Γιάννης Βαληνάκης στα Δωδεκάνησα,οι ευρωβουλευτές Αντώνης Σαμαράς στη Μεσσηνία, Γιώργος Δημητρακόπουλος στη Λάρισα και Κωστής Χατζηδάκης στη Β΄Αθηνών.

    Δηλώσεις Ε.Μεϊμαράκη, Β.Πολύδωρα και Ν.Κακλαμάνη

    Έχω αποκλείσει κατηγορηματικά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ.

    Ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας.

    Ανέφερε ακόμη ότι η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και προχωρά στη διαδικασία της συζήτησης για το συνέδριό της, στην οποία προέχουν οι μεταρρυθμίσεις.

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν φαινόμενα "κυβερνητισμού" στο κόμμα, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι το κόμμα λειτούργησε αυτόνομα και ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει.

    Για την ανακοίνωση της διενέργειας του συνεδρίου, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι με αυτόν τον τρόπο ο κ. Κ. Καραμανλής δείχνει ότι ακόμη και στα εσωκομματικά ζητήματα είναι θεσμικός.

    Τέλος, ανέφερε ότι μέσα από το συνέδριό της, η ΝΔ θα επικαιροποιήσει τον προγραμματικό της λόγο.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας εξερχόμενος από τη συνεδρίαση ανέφερε ότι το Συνέδριο του κόμματος θα είναι συνέδριο ευρύτατου διαλόγου με την κοινωνία και όχι ενδοοικογενειακή υπόθεση.

    Πρόσθεσε ότι στη συζήτηση θα προταχθούν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο σε απολογιστικό επίπεδο, όσο και σε προγραμματικό.

    Η ανανέωση προγραμμάτων και ιδεών ρίχνει γέφυρες με την κοινωνία, είπε ο κ.Πολύδωρας.

    Με την απόφαση για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου ελπίζω να σταματήσει η παραφιλολογία για προεκλογική περίοδο μέχρι το καλοκαίρι, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Ελπίζω, πρόσθεσε, να μην αρχίσει η παραφιλολογία για ανασχηματισμό γιατί θα κάνει κακό".

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Πολιτικό Συμβούλιο δύο τοποθετήσεις του. Η μία αφορά στη νέα περιβαλλοντική στρατηγική για την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων και η δεύτερη στις θεσμικές αλλαγές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορούν, κυρίως, τα οικονομικά της καθώς και τη Μητροπολιτική αυτοδιοίκηση.

    [03] Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Π.Φασούλα

    Mε τον δήμαρχο Πειραιά, Παναγιώτη Φασούλα, θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με τον Μίκη Θεοδωράκη, στο σπίτι του δεύτερου στο Φιλιπάππου.

    Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πέτρο Ευθυμίου και τον αρμόδιο για θέματα Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

    Τον κ.Παπανδρέου υποδέχτηκαν, ξενάγησαν στα Ερευνητικά Κέντρα του Ιδρύματος και ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του, καθώς και τα νέα επιτεύγματά του στον τομέα των ιατροβιολογικών ερευνών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Γρηγόρης Σκαλκέας και η επιστημονική ομάδα του(Δ. Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου,Χ.Μπουτούλας, διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Ερευνών).

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ.Παπανδρέου όταν οι επιστήμονες του Ιδρύματος τον ενημέρωσαν ότι πλέον το Κέντρο είναι σε θέση να μελετά ταυτοχρόνως τον πιθανό ρόλο των γονιδίων του ανθρώπου στην καρκινογένεση.

    Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε, σε δηλώσεις του, τα άλματα προόδου του Ιδρύματος και συνεχάρη τον καθηγητή Γρηγόρη Σκαλκέα και όλους τους συνεργάτες του "εντυπωσιακού" Ερευνητικού Κέντρου.

    "Πρόκειται για ένα Κέντρο αριστείας. Ένα Κέντρο που αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Θα μπορούσε να πει κανείς - σε αντίθεση με πολλούς άλλους που θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει τέτοιες δυνατότητες - ότι αυτό εδώ το Κέντρο είναι απόδειξη πως όταν υπάρχει σχεδιασμός, όταν υπάρχει η βούληση, ένας δημόσιος οργανισμός ευλύγιστος, με τα απαραίτητα μέσα, μπορεί να φτάσει σε υψηλότατους στόχους και να παίρνει την αναγνώριση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Και παράλληλα να διασφαλίζει όχι μόνο την έρευνα,αλλά και το μέλλον τόσων νέων παιδιών, που δουλεύουν εδώ", τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι αισθάνεται "διπλή ευχαρίστηση διότι συμβάλλαμε - οι κυβερνήσεις μας αλλά κι εγώ προσωπικά - στη δημιουργία αυτού του Κέντρου" και σημείωσε πως "με τον σωστό και σοβαρό σχεδιασμό, η Ελλάδα πάντα μπορεί".

    Ο Πρόεδρος τους Ιδρύματος καθηγητής Γρηγόρης Σκαλκέας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την επίσκεψή του και εξέφρασε τη χαρά του διότι ο κ. Γ. Παπανδρέου "διαπίστωσε ότι τα μέσα και τα χρήματα που παρείχε η Πολιτεία στο Ίδρυμα δεν πάνε χαμένα".

    ΠΑΣΟΚ για τις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών

    Για εμπαιγμό των γιατρών, καθώς και για εμπαιγμό και παραπλάνηση των πολιτών με σκοπό να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο μέχρι τις εκλογές, κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στα γραφεία του κόμματος, μαζί με τον εισηγητή ΚΤΕ Υγείας Εκτωρα Νασιώκα, τον αναπληρωτή εισηγητή ΚΤΕ Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον γραμματέα του Τομέα Υγείας Μανώλη Σκουλάκη.

    Ο λόγος αφορά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για το ωράριο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών και το θέμα των εφημεριών, για το οποίο, όπως είπε, μετά απο 18 μήνες δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την εφαρμογή του.

    Η Πολιτεία από 1/1/07 παρανομεί, επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας, εξηγώντας ότι η τροπολογία του κ. Αβραμόπουλου, με την οποία, σύμφωνα με τον ομιλητή, αναστέλλεται για ένα χρόνο η εφαρμογή του ΠΔ, οδηγεί στη διαιώνιση της σημερινής αρνητικής κατάστασης και στη συνέχιση της απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

    Το Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να εφαρμοστεί και οι όποιες δυσκολίες να αντιμετωπιστούν με διάλογο και ευρύτερη συναίνεση, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις, εξήγησε ο κ. Πρωτόπαπας, καλώντας τον υπουργό σε συζήτηση του θέματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας.

    Λευκή επιταγή στη λογική της αναβολής προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για τις εκλογές δεν δίνουμε, πρόσθεσε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ , τονίζοντας ότι αν ο κ. Αβραμόπουλος δεν προχωρήσει στην εφαρμογή του ΠΔ, αποδεικνύει με αυτό τον τρόπο ότι η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά εμπαίζει τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο χώρο της δημόσιας υγείας και ότι με την πολιτική της όλο και πιο πολύ αποστασιοποιείται από τη βασική ευθύνη της για την εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλους. Κατά αυτό τον τρόπο θα συναντήσει την αντίδραση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    [04] Συνομιλίες Μπακογιάννη-Νίμιτς

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται την Παρασκευή ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ Μ.Νίμιτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση στις 15:30 με την υπουργό Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος, ο κ.Νίμιτς θα ενημερωθεί από την κα Μπακογιάννη με κάθε λεπτομέρεια για τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα αυτό. Η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα εποικοδομητικά βήματα για την άρση της εκκρεμότητας της ονομασίας με την ΠΓΔΜ, σημείωσε ο κ.Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: Εχουμε δεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης την πρόταση του ειδικού μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μ. Νίμιτς των αρχών του 2005. Θεωρούμε ότι η ευθύνη βρίσκεται στην άλλη πλευρά, η οποία έστω και τώρα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και άλλων λαών της Βαλκανικής που προχωρούν με στραμμένο το βλέμμα στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και δεν κάνουν βήματα πίσω, επιμένοντας σε μια παραποίηση του παρελθόντος.

    Στο ερώτημα, αν αναμένεται ο κ. Νίμιτς να καταθέσει αύριο κάποια πρόταση, ο κ.Κουμουτσακος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση».

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της πΓΔΜ να μετονομάσει το αεροδρόμιο «Πέτροβετς» σε «Μ. Αλέξανδρος»,την χαρακτήρισε «ως προς την ιστορική της πτυχή παντελώς αβάσιμη και ως προς την πολιτική της πτυχή σαφώς αντιπαραγωγική».

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέπτυξε τον «πολλαπλό θετικό αντίκτυπο» που θα είχε η εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, πρώτον στην πορεία των διμερών σχέσεων,οι οποίες θα γνώριζαν θεαματική βελτίωση σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, δεύτερον στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα και τρίτον στην πορεία των ευρωατλαντικών επιδιώξεων της γειτονικής χώρας «στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης που αποτελούν αρχές της ΕΕ και υποχρέωση της υποψήφιας χώρας».

    Στην ερώτηση αν αύριο η ελληνική πλευρά θα προτείνει στον κ. Νίμιτς όνομα, στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωσή του, λέγοντας ότι «η ελληνική πλευρά έχει δείξει την εποικοδομητική της στάση στις αρχές του 2005».

    Στο ερώτημα, αν η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα βέτο για την είσοδο της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, ο κ.Κουμουτσάκος απάντησε ότι «η ελληνική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα βασίζεται απολύτως στα όσα προβλέπει το άρθρο 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας».

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς ότι οι ΗΠΑ περιμένουν τη συνδρομή των δύο κυβερνήσεων για τη διευκόλυνση του έργου του μεσολαβητή, απάντησε ότι με την αποδοχή της πρότασης Νίμιτς των αρχών του 2005 ως βάση διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα θεωρεί ότι έχει κάνει τα απαραίτητα εποικοδομητικά βήματα προς άρση της εκκρεμότητας αυτής. Αυτή είναι η θέση μας και σήμερα, πρόσθεσε.

    Τέλος, ερωτηθείς για τη διαφορά της διπλής ονομασίας που προτείνεται από τα Σκόπια με αυτό που βιώνουμε σήμερα, δηλαδή ότι η Ελλάδα, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ ονομάζουν την γείτονα ως ΠΓΔΜ (FYROM) και άλλες 140 χώρες του ΟΗΕ την ονομάζουν "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε: «Υπάρχουν χώρες με ιδιαίτερη βαρύτητα,οι οποίες, ανεξαρτήτως της πολιτικής να αναγνωρίσουν διμερώς τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα, είναι έτοιμες να προσαρμόσουν την απόφασή τους,στην απόφαση που θα υπάρξει μέσω της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, αν εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι στατικό και σε αυτό το περιβάλλον βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του κ Νίμιτς".

    [05] "Να αυξηθούν οι πόροι για τη δημόσια Παιδεία"

    Στη Σύνοδο των Προέδρων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο από σήμερα εως και τις 14 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η θεσμική αναθεώρηση της ΕΕ, θέματα Παιδείας και ενέργειας σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη, καθώς και η διεθνής κατάσταση.

    Την αύξηση των πόρων για τη δημόσια Παιδεία ζήτησε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος καλώντας την κυβέρνηση να διαθέσει το 5% που όπως είπε διεκδικούν οι φοιτητές και οι καθηγητές.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε σχετικά ότι «αν ο πρωθυπουργός είχε πραγματικά ως στόχο μόνο την αναβάθμιση του Δημοσίου Πανεπιστημίου, όπως επανέλαβε και σήμερα, αντί να αναθεωρήσει το άρθρο 16, να ανοίξει δηλαδή το δρόμο για την επιχειρηματική κερδοσκοπία στον πανεπιστημιακό χώρο, θα έπρεπε να αναθεωρήσει την πολιτική χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου και ολόκληρης της Παιδείας και αντί να έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, να φτάσουμε τουλάχιστον στο 5% που ζητάνε καθηγητές και φοιτητές».

    Σε δήλωσή του για τις παράνομες απαλλαγές από τη στράτευση, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε και πάλι να πάει ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και όπως είπε «να δοθούν στοιχεία -πολλά από αυτά μπορούν άμεσα να δοθούν-στη δημοσιότητα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 January 2007 - 7:30:18 UTC