Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσάρλς Ρις: "Δεν θα επηρεαστούν οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις"

  • [01] Τσάρλς Ρις: "Δεν θα επηρεαστούν οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις"

    Η κυβέρνηση όπως και όλος ο ελληνικός λαός καταδικάζει με απόλυτο αποτροπιασμό τη σημερινή επίθεση με ρουκέτα εναντίον της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες στοχεύουν κατά τη δημοκρατίας και των συμφερόντων της χώρας.

    Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν εξαιρετικές, δήλωσε ο κ.Θ. Ρουσόπουλος.

    Οι αρμόδιες αρχές, είπε, διερευνούν την υπόθεση με σοβαρότητα και ψυχραιμία και είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαλευκανθεί πλήρως και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.

    Δράσεις όπως η σημερινή, δήλωσε ο κ.Ρουσόπουλος, δεν έχουν καμία υποστήριξη από τον ελληνικό λαό.

    Ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξεως Βύρωνα Πολύδωρα και Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι δεδομένη και ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής και ανένδοτος, είπε ο κ.Ρουσόπουλος και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη και Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκαν με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, του εξέφρασαν τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης και τον ενημέρωσαν για τις έρευνες που γίνονται από τις ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Στέλιος Σύρος αναλαμβάνει επικεφαλής της ομάδας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Σημείωσε δε ότι ο κ. Σύρος, πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, είναι τώρα υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας με άλλες αρμοδιότητες.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία η τρομοκρατία στη χώρα μας, στα βασικά της σημεία, έχει εξουδετερωθεί. Ωστόσο, είναι δυνατόν, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα περιστατικά. Εκεί εντάσσεται και η σημερινή επίθεση, είπε.

    Σε ερώτηση για το αν θα χρησιμοποιηθούν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, εικόνες που λαμβάνονται από τις κάμερες που υπάρχουν για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, ο κ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει απόφαση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για τη μη χρησιμοποίηση των στοιχείων από τις κάμερες που παρακολουθούν την κυκλοφορία για άλλους λόγους και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να του δοθεί σχετική άδεια.

    Στη στενή συνεργασία της πρεσβείας με τις ελληνικές αρχές για την αναζήτηση των δραστών αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσάρλς Ρις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε ότι το επεισόδιο δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών. "Οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν", τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

    Επίσης, σε συνέντευξή του στο CNN, ο κ. Ρις υπογράμμισε ότι υπήρξε άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών, τονίζοντας πόσο γρήγορα έφτασαν στον τόπο της επίθεσης τόσο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας όσο και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Με εντολή του Προεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου επισκέφθηκε τον κ Τσάρλς Ρις, στον οποίο μετέφερε τον αποτροπιασμό του ελληνικού λαού και την έντονη καταδίκη της επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 5.58 το πρωί, από ρίψη βλήματος ρουκέτας, στον τρίτο όροφο της πρεσβείας, η οποία εκτοξεύθηκε από τον έναντι της πρεσβείας περιβάλλοντα χώρο.

    Σήμερα, η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή. Κλειστό θα παραμείνει και το προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, για λόγους ασφάλειας.

    Αντιδράσεις κομμάτων για την επίθεση στην πρεσβεία

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, για την σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στην Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα:

    "Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Αμερικανικής πρεσβείας. Η τρομοκρατία είναι σε κάθε έκφανσή της απεχθής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η επίθεση σε μια διπλωματική αντιπροσωπεία στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού, του κύρους και των συμφερόντων της χώρας.Το ΠΑΣΟΚ εργάσθηκε μεθοδικά και κατέφερε καίριο πλήγμα στη τρομοκρατία εξαρθρώνοντας την 17η Νοέμβρη. Στην ίδια κατεύθυνση οφείλει να εργασθεί και η κυβέρνηση".

    Το κτύπημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με ρουκέτα, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να το αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσής τους κατά των λαών, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ. Η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τη Σομαλία και αυξάνουν τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, γεγονός που έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις, όπως και αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία καταδικάζει ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΠΕ του κόμματος Ν.Χουντή. «Τέτοιες πράξεις βίας δεν πρέπει να αξιοποιηθούν για να καλλιεργηθεί κλίμα τρομοϋστερίας και να ενισχυθούν λογικές μέτρων καταστολής και περιορισμού των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η απάντηση στην επιθετική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι οι μαζικές, φιλειρηνικές εκδηλώσεις στην χώρα μας και διεθνώς».

    Την καταδίκη τους για την επίθεση εξέφρασαν, επίσης, με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.

    Η ρίψη βλήματος ρουκέτας στην αμερικανική πρεσβεία το πρωί στην Αθήνα απασχόλησε τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων των κρατών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης στο ΝΑΤΟ του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Άμπε Σίντζο.

    Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε καταρχήν, η Αμερικανίδα πρέσβης Βικτωρία Νιούλαντ, η οποία κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της σημείωσε την τρομοκρατική επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, η Αμερικανίδα πρέσβης, αφού καταδίκασε απερίφραστα το συμβάν επισήμανε την άμεση αντίδραση των ελληνικών αρχών και ειδικότερα του υπουργείου εξωτερικών και του υπουργείου δημοσίας τάξεως.

    Μετά την Βικτώρια Νιούλαντ, έλαβε τον λόγο ο Έλληνας πρέσβης Γιάννης Ζέπος, ο οποίος αφού καταδίκασε την πράξη βίας επισημαίνοντας την αντίθεση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού σε αυτή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η εποικοδομητική στάση της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα ο Έλληνας Πρέσβης σημείωσε με ικανοποίηση ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα λόγω αυτής της πράξης βίας.

    Τέλος, στο θέμα αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος σημείωσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία καταδικάζει αυτές τις ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 January 2007 - 13:30:12 UTC