Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Αποτροπιασμός για την επίθεση

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Αποτροπιασμός για την επίθεση

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου καταδίκασε "με τον πιο απερίφραστο τρόπο την τρομοκρατική επίθεση" κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και τονισε ότι "αυτή η πράξη στρέφεται εναντίον των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της χώρας".

    "Όλοι ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε κάθε ενέργεια που υπονομεύει την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας", δήλωσε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το κόμμα του ως κυβέρνηση "με συνέπεια και ευθύνη προάσπισε την ασφάλεια και ανέδειξε το κύρος της Ελλάδας (και) με μεθοδικότητα και αποφασιστικό τρόπο καταφέραμε το πλήγμα στην τρομοκρατία".

    Σημείωσε επίσης ότι "εμπεδώσαμε το αίσθημα ασφάλειας στον Ελληνα πολίτη, εμπεδώσαμε διεθνώς την εικόνα μιας Ελλάδας με κύρος, σιγουριά και ασφάλεια",προσθέτοντας ότι "με το ίδιο αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζουμε σήμερα τις νέες αυτές εξελίξεις".

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε ότι σπαταλήθηκε από την κυβέρνηση τα χρόνια αυτά και στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας ένα πολύτιμο κεφάλαιο και υπάρχουν γι΄αυτό συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικοινώνησε με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τσάρλς Ρις, στον οποίο, αφού ενημερώθηκε για την επίθεση στην πρεσβεία, εξέφρασε την καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για την ενέργεια αυτή.

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου τόνισε στον κ. Ρις, ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν δουλέψει επίμονα και μεθοδικά και κατέφεραν καίριο πλήγμα στην τρομοκρατία και ανέφερε ότι είχαμε την προσδοκία ότι δεν θα ξαναβλέπαμε τέτοια φαινόμενα.

    Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα, ότι αυτή η ενέργεια δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στις πολύ καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε, επίσης, συνομιλίες με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς.

    Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς με το νέο δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Φασούλα. Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια των επαφών που έχει ο κ.Φασούλας με τους αρχηγούς των κομμάτων, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Πειραιά είπε ότι θέλουμε τη στήριξη όλων των κομμάτων και βεβαίως και του ΠΑΣΟΚ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς με κύριο το οικονομικό.

    Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι, βεβαίως, αλλά του Πειραιά είναι λίγο μεγαλύτερα, όπως ανακαλύπτουμε μέρα με τη μέρα, είπε ο κ. Φασούλας, ο οποίος επιπλέον τόνισε την αναγκαιότητα νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση προβλημάτων του Πειραιά, που, όπως σημείωσε,χρονίζουν από το 1967.

    Ολοι προσπαθούμε να κάνουμε μια καλύτερη ζωή για τους Πειραιώτες, είπε ο κ. Φασούλας, τους Πειραιώτες που φιλοξενούν το λιμάνι, τη σημασία του οποίου για την εθνική οικονομία και την πόλη έχουν αντιληφθεί ολοι.

    Τέλος, ο κ. Φασούλας, υπογράμμισε ότι η άποψή του για την Αυτοδιοίκηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αντίστοιχη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον που δείχνει ο κ. Γ. Παπανδρέου για τον Πειραιά.

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού συνεχάρη τον κ. Μπαν Κι Μουν και για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, του υπενθύμισε την πολύ καλή συνεργασία που είχε με τον πρώην Γ. Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για το Κυπριακό, και υπογράμμισε την Ευρωπαϊκή διάσταση που έχει προσλάβει το όλο ζήτημα, μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια ενδεχόμενη μελλοντική πρωτοβουλία του.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε στον κ. Μπαν Κι Μουν την Ευρωπαϊκή διάσταση υπό την οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και ότι, το θέμα αυτό απαιτεί μια ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση του.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου , ενημέρωσε επίσης τον Γ. Γ. του ΟΗΕ, για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την Μέση Ανατολή και υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, στο θέμα της κατάργησης της θανατικής ποινής . Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού συνεχάρη τον κ. Μπαν Κι Μουν για τις δηλώσεις του, σχετικά με την μη εκτέλεση άλλων θανατικών ποινών στο Ιράκ, ζήτησε την συνεργασία του ΟΗΕ στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, για την κατάργηση της θανατικής ποινής και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που θα είχε η συμμετοχή του ίδιου του Γ. Γ. του ΟΗΕ ή εκπροσώπου του, στην συνδιάσκεψη, η διοργάνωση της οποίας προωθείται, για το μείζον αυτό θέμα, με την ενεργό συνδρομή και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Γ. του ΟΗΕ, συμφώνησαν ότι, θα συναντηθούν σε εύθετο χρόνο, καθώς η Σοσιαλιστική Διεθνής αποτελεί ένα από τους μεγάλους διεθνείς πολιτικούς Οργανισμούς που είναι συνδεδεμένοι με τον ΟΗΕ και το έργο του.

    Συνάντηση με Μίκη Θοδωράκη

    "Είναι ιδιαίτερη τιμή αλλά και χαρά να βρίσκομαι με τον Μίκη Θεοδωράκη και ελπίζω να συναντιόμαστε τακτικά, διότι πέρα από την εμβληματική του παρουσία στον πολιτισμό στην Ελλάδα και παγκοσμίως, οι ιδέες του είναι πάντα νέες" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι "πρέπει να υπάρχει αυτή η επαφή, διότι εμείς ως κίνημα αυτή την εποχή διαμορφώνουμε το πρόγραμμά μας και όπως είχε πει ένας μεγάλος σοσιαλιστής, ο Φρανσουά Μιτεράν, "αν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν θα έκανε τίποτα που να μην πέρναγε από τον πολιτισμό."

    "Το πιστεύω αυτό" συνέχισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις της, άλλα έκανε στην πράξη. Ακόμα και σε ότι αφορά τον Μίκη Θεοδωράκη θα περίμενα μια προσπάθεια αυτή η οικουμενική φωνή και μουσική να προωθηθεί, όπως είχε σχεδιασθεί με το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και με την χορηγία στην "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης", δυστυχώς είναι πράξεις μικροψυχίας, όταν έχουμε τέτοιο εθνικό κεφάλαιο που μπορεί να περνά σε ψυχές σε κάθε γωνιά της γης".

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μίκη Θεοδωράκη καθώς "μου μίλησε από την καρδιά του και μου θύμισε ιστορικές στιγμές των αγώνων ενάντια στην δικτατορία αλλά και στιγμές του "ανένδοτου αγώνα", των Λαμπράκηδων, και στιγμές με τον πατέρα μου".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ακούσει "κομμάτια" από την νέα μουσική σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη και απευθυνόμενος στον συνθέτη είπε ότι "αυτό δείχνει την δυνατότητά σου να είσαι πάντα νέος".

    "Νομίζω ότι δεν είναι κάτι συνηθισμένο ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακούει καινούργια έργα σε πρώτη εκτέλεση", είπε, αστειευόμενος, ο Μίκης Θεοδωράκης υπενθυμίζοντας ότι "τον Γιώργο τον γνωρίζω ακριβώς 36 χρόνια, τον καιρό που ήλθε με τον πατέρα του στο ξενοδοχείο "Ντιπλομάτ" στην Στοκχόλμη και καταλαβαίνετε ότι και με τον πατέρα του και με το Γιώργο τώρα, μας συνδέουν πολλοί κοινοί αγώνες ιδιαίτερα την εποχή εκείνη που πολεμάγαμε από το ίδιο μετερίζι κατά της δικτατορίας".

    Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή γι' αυτόν που τον επισκέφθηκε ο κ. Παπανδρέου και με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι "του υπόσχομαι ότι θα είμαι πάντοτε στην διάθεσή του".

    Ερωτηθείς για την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι "είναι φανερό για μένα τουλάχιστον, ότι ο στόχος αυτών, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, ο στόχος πάντως είναι να θίξουν τα εθνικά μας συμφέροντα σε μια τελείως ιδιαίτερη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα με μια θεαματική ενέργεια. Τίποτα περισσότερο".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 13 January 2007 - 11:30:09 UTC