Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου σε Βέροια και Νάουσα
  • [02] ΚΚΕ-Πανελλαδική καμπάνια για την Παιδεία

  • [01] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου σε Βέροια και Νάουσα

    Για άλωση του στρατού, της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια ομιλίας του σε σύσκεψη κομματικών στελεχών, στη Βέροια.

    Αναφερόμενος στην επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό "αποκάλυψε την αντίληψη της ΝΔ, μια αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό της, για να υπηρετεί τα δικά της παιδιά - δεν υπάρχουν δικά τους και δικά μας παιδιά, θα πρέπει όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι μπροστά στο νόμο». «Όμως», πρόσθεσε, «αυτή η αντίληψη είναι τόσο κυρίαρχη στη ΝΔ, ώστε ζωτικοί τομείς της χώρας αλώθηκαν από το στρατό μέχρι την αστυνομία και βεβαίως την αντιτρομοκρατική υπηρεσία».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της παράταξης της ΝΔ, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για την υπόθεση της τρομοκρατίας.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι ασχολείται μόνο με την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων της και επιχειρηματιών.

    Οπως είπε, η κυβέρνηση της ΝΔ διέλυσε μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες, όπως είναι το ολοήμερο σχολείο, η βοήθεια στο σπίτι και άλλα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ΝΔ φοβάται τις βουλευτικές εκλογές επειδή ο λαός τη δοκίμασε τρία χρόνια και είδε τα προβλήματα που προκαλούν οι πολιτικές της.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, είπε ότι η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα, δεν έλαβε μέτρα για την προστασία και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και αντί να φροντίσει για τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα του Γ' ΚΠΣ υπάρχει υστέρηση και θα χαθούν αρκετά κονδύλια.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές γιατί, όπως είπε, δεν φοβάται το νέο και ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει.

    Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα του νομού Ημαθίας, όπως είναι η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ακολούθησε αναπτυξιακή στρατηγική για την περιοχή.

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσφώνησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας Δημήτρης Σπινθιρόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι στο νομό έχει επιτευχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η ανανέωση του κόμματος. Με αφορμή αυτή την παρατήρηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχουν συνδιάσει την εμπειρία με την ανανέωση.

    Αντιπροσωπεία μελών της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ) από το τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ στη Βέροια, επέδωσαν στον κ. Παπανδρέου γραπτό κείμενο με τη θέση της παράταξης κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τη δήμαρχο Βέροιας

    Εμφαση στις προσπάθειες που θα πρέπει να κάνει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τη δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

    Για τη Βέροια, είπε ότι είναι μια πόλη με ιστορία, δυναμισμό, μια περιοχή που είχε οικονομικό δυναμισμό και ανάπτυξη, αλλά σήμερα είναι μια φθίνουσα περιοχή και χρειάζεται τη στενή συνεργασία της πολιτείας με τους τοπικούς φορείς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιοχής, που θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ανεργίας όχι με την πρόωρη συνταξιοδότηση που δεν είναι λύση αλλά με την ουσιαστική ενεργή στήριξη μιας νέας αναπτυξιακής πορείας για την περιοχή.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να εδραιωθεί και να εμπεδωθεί μέσα από την αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ανθρωπιάς αλλά και η πολιτεία να υποστηρίξει τις απαραίτητες υποδομές και τη χρηματοδότηση των αναγκαίων προγραμμάτων.

    "Είναι για μας απαραίτητο στοιχείο σε μια σύγχρονη κοινωνία και από μια δύσκολη εμπειρία της Βέροιας, μακάρι να γίνει η Βέροια ένα πρότυπο μιας νέας αντίληψης και αυτό το πρότυπο να γίνει ο κανόνας για το πώς πρέπει ένα κράτος πρόνοιας να λειτουργεί στη χώρα μας", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση με τη δήμαρχο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε ανοιχτή συζήτηση με πολίτες και εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φροντίδας για το παιδί και την οικογένεια, στην αίθουσα της στέγης γραμμάτων.

  • ** Αύριο ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη Νάουσα όπου θα επισκεφθεί τα Κλωστοϋφαντουργία και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους.

    Επίσης, θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης, Αναστάσιο Καραμπάτζο και με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.

    [02] ΚΚΕ-Πανελλαδική καμπάνια για την Παιδεία

    Πανελλαδική καμπάνια διάρκειας τριών μηνών (Ιανουάριος -Μάρτιος 2007) που θα είναι αφιερωμένη στην Παιδεία θα πραγματοποιήσει το ΚΚΕ σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η οποία συνεδρίασε ειδικά για το θέμα αυτό. Στις εξελίξεις στο θέμα της Παιδείας και στις θέσεις του ΚΚΕ είναι επίσης αφιερωμένη και η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο η γ.γ. της Κ.Ε. Α. Παπαρήγα.

    Σύμφωνα με την απόφαση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, «η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει μια πλατιά συζήτηση για τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας» και προσθέτει ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο και το σκοπό της εκπαίδευσης, με κριτήριο τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις, τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και πρώτα από όλα των παιδιών της.

    Όπως τονίζεται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με αυτή την παρέμβαση το ΚΚΕ επιδιώκει «να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά στους αγώνες που αναπτύσσονται για αποκλειστικά Δημόσια, δωρεάν και ενιαία Παιδεία, κατά των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που πλήττουν καίρια τα λαϊκά δικαιώματα», καθώς όπως επισημαίνεται «πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται και προωθούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση της ηγεσίας ΠΑΣΟΚ, ενώ προηγουμένως εφαρμόζονταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ».

    Η Κεντρική Επιτροπή σημειώνει ότι «η καμπάνια αποτελεί μια οργανωμένη προσπάθεια του Κόμματος να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις που επιχειρούν να παραπλανήσουν το λαό και τη νεολαία για την ουσία των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούν με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα. Στο κέντρο της προσοχής του Κόμματος βρίσκεται η ανάγκη να συνειδητοποιήσουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα την ταξική ουσία των μέτρων σε βάρος τους και να διεκδικήσουν τις αλλαγές που αντιστοιχούν στα συμφέροντά τους».

    Με αυτή την καμπάνια το ΚΚΕ επιδιώκει επίσης:

    Β·«Να αναδείξει την σύνδεση των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία με το σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

    Β· Να φωτίσει συνολικά το πρόβλημα της Παιδείας, ως ένα κατβ εξοχήν πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό ζήτημα, σε σχέση με τις συνολικές αλλαγές που προωθεί το κεφάλαιο και η ΕΕ. με τη στρατηγική της Λισσαβόνας, που θέλει να θέσει τη γνώση στην πλήρη υπηρεσία της κερδοφορίας του. Οι αλλαγές αφορούν το σήμερα αλλά και ό,τι έρχεται τα επόμενα χρόνια. Γι αυτό πρέπει να υπάρχει από τώρα γνώση και μαζική αντίδραση.

    Β· Να αναδείξει την ευθύνη που έχει η εργατική τάξη να δράσει οργανωμένα και αποφασιστικά, για να πάρει η εκπαίδευση τη θέση που της ανήκει στην πάλη και τις διεκδικήσεις του εργατικού- λαϊκού κινήματος.

    Β· Να προβάλλει το αντικειμενικό δεδομένο, ότι το θέμα της Παιδείας αποτελεί κοινό έδαφος για να αναπτυχθεί η αντιιμπεριαλιστική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, προϋπόθεση για ριζοσπαστικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας».

    Η ΚΕ θεωρεί ότι ορισμένα από τα θέματα που πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης είναι τα εξής:

    Β· «Ποια είναι σήμερα η σχέση της Παιδείας με την οικονομία και ποιος ο κοινωνικός της ρόλος.

    Β· Γιατί δεν μπορεί να συνυπάρχει δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, γιατί ο μεταξύ τους«ανταγωνισμός» δεν είναι σε όφελος της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά την υπονομεύει.

    Β· Από τι και πως πρέπει να καθορίζεται το περιεχόμενο των σπουδών.

    Β· Η «διαθεματικότητα» και οι «ευέλικτες ζώνες», η «δια βίου κατάρτιση», είναι ρυθμίσεις σε όφελος του μορφωτικού και επαγγελματικού επιπέδου των παιδιών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας ή είναι ρυθμίσεις σε όφελος της κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης;

    Β· Τι σημαίνει και σε τι αποσκοπεί η φιλολογία για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ-ΤΕΙ και την αποκέντρωση των σχολείων;

    Β· Η αξιολόγηση, ο ρόλος του εκπαιδευτικού.

    Β· Τι αλλαγές απαιτούνται, σε ποια κατεύθυνση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;»

    Φιλοδοξία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ είναι, «η πανελλαδική καμπάνια για την Παιδεία να αποτελέσει ένα πολύ μεγάλο σε έκταση πολιτικό άνοιγμα και ταυτόχρονα ποιοτική παρέμβαση, με στόχο να ανεβεί η ιδεολογική στάθμη του κόμματος και της εργατικής τάξης» και για τον λόγο αυτό καλεί όλα τα μέλη του κόμματος και της ΚΝΕ να εργαστούν για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 January 2007 - 17:30:12 UTC