Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η λύση για το Κόσοβο πρέπει να διασφαλίζει τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη
  • [02] Οι κάμερες λειτούργησαν θετικά
  • [03] Στην Ελλάδα εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας

  • [01] Η λύση για το Κόσοβο πρέπει να διασφαλίζει τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη

    Υπέρ μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα προσδιορίζει και θα προάγει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Κοσόβου, τάχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βοίσλαβ Κοστούνιτσα, στο Βελιγράδι.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, έχει πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας μιας τέτοιας διευθέτησης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε συμβιβασμό και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των συνόρων και τη ακεραιότητα της χώρας.

    Για μας θα είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε λύση που δεν θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οποιαδήποτε λύση που θα επιβάλλεται και δεν θα προέρχεται μέσα από συμβιβασμό.

    Ο συμβιβασμός, πρόσθεσε ο κ. Κοστούνιτσα, βρίσκεται μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και άφησε αιχμές για το μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάαρι λέγοντας ότι το τελευταίο εξάμηνο δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις και ξεχάσαμε τη μορφή του.

    Επίσης, πρόσθεσε, ότι οι διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα θέματα και πάλι δεν έφεραν αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, είπε ο κ. Κοστούνιτσα, σε λίγες μέρες θα έχουμε τις προτάσεις του.

    Την Κυριακή στη Σερβία διεξάγονται εθνικές εκλογές.

    Στη συνάντηση νωρίτερα με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να παρέχει καθεστώς προστασίας στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από όλες τις πλευρές που θα επιχειρήσουν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Ο Πρόεδρος Τάντιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησία για το Κόσοβο, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα συμβάλει σε αποσταθεροποίηση.

    Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σημείωσε ο κ. Τάντιτς και το δικαίωμα αυτό το ασκούμε με ευρωπαϊκό τρόπο, με διπλωματικά μέσα και με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να το κάνουμε με βίαιο τρόπο ή με πόλεμο.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής ανεξαρτησία στο Κόσοβο, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μετακινείται από τις θέσεις της και ανέφερε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις που θα υποβληθούν από το μεσολαβητή, προσθέτοντας ότι δεν είναι δική του δουλειά να κάνει προβλέψεις για το περιεχόμενο των προτάσεων.

    Η βασική θέση, όπως την προσδιόρισε ο κ. Τάντιτς, είναι "πλήρης αυτονομία- όχι ανεξαρτησία".

    Στις 26 Ιανουαρίου αναμένονται οι προτάσεις Αχτισάρι.

    Όπως είπε ο κ. Τάντιτς, οι εκλογές δεν επιδρούν στην πολιτική για το Κόσοβο, την οποία έχει χαράξει ο ίδιος ως πρόεδρος και η παρούσα κυβέρνηση.

    Ο Σέρβος πρόεδρος αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και στη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς τον ευρωατλαντικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας. Στόχος της Σερβίας, είπε ο κ. Τάντις, είναι να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Επίσης στις συνομιλίες όπως ανέφερε συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και το σχέδιο ανοικοδόμησης στο οποίο η Ελλάδα συνεισφέρει σημαντικά ποσά.

    Η στήριξη της Σερβίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί για την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Καραμανλής, στρατηγική επιλογή.

    Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να διεξαχθούν με τρόπο που θα προβάλει στην διεθνή κοινότητα τη δημοκρατική ωριμότητα της χώρας.

    Νωρίτερα, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα απαντώντας σε ερώτηση ότι η Σερβία δείχνει να έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες στην Ευρωπαϊκή της πορεία, τόνισε ότι η Σερβία είναι ένα παλιό, ιστορικό και ευρωπαϊκό κράτος και σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά τους θεσμούς, τη νομοθεσία και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Δεν υπήρχε πάντοτε η σχέση της εταιρικότητας από άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Σερβία, είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Κ. Καραμανλής τόνισε ότι μία κυβέρνηση δημοκρατική και με ευρωπαϊκή κατεύθυνση θα επιταχύνει μετά τις εκλογές τους ρυθμούς προς την ΕΕ, τόνισε ότι το κλίμα σήμερα στην ΕΕ είναι πιο θετικό για τη Σερβία απ' ότι στο παρελθόν, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συζήτησαν με τον Σέρβο ομόλογό του για την κατασκευή οδικών έργων που θα ενισχύσουν τις υποδομές στην περιοχή.

    [02] Οι κάμερες λειτούργησαν θετικά

    «Η ελληνική πολιτεία είχε προμηθευτεί -με μεγάλο κόστος για τους έλληνες φορολογούμενους- ένα σύστημα, βάσει του οποίου εγκαταστάθηκαν κάμερες για να προστατευθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τόσο οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας όσο και το κύρος της χώρας. Η χρήση αυτού του συστήματος ήταν, εκ του αποτελέσματός του, θετική. Πώς μπορούν να ισχυριστούν κάποιοι ότι αυτό το αποτελεσματικό σύστημα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ελλήνων πολιτών; Αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση και για τον λόγο αυτό έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απόφαση του οποίου αναμένεται».

    Την απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση του υλικού από τις κάμερες που έχουν εγκατασταθεί για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων.

    «Όλα τα μεγάλα θέματα αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης», τόνισε, εξ άλλου, ο Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με εκτίμηση που αποδίδεται σε συνεργάτες της Υπουργού των Εξωτερικών ότι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

    Σε ερωτήσεις αναφορικά με την επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας,ο κ.Ευ. Αντώναρος παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.

    Ο εκπρόσωπος με αφορμή σχετικά ερωτήματα δεν θέλησε να κάνει σχόλια για δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΝΔ Μ.Έβερτ καθώς και την πρόοδο των ερευνών για την διαλεύκανση της υπόθεσης με την επίθεση κατά της πρεσβείας.

    Την αντίθεσή της στη λειτουργία οποιασδήποτε κάμερας παρακολούθησης για λόγους ασφαλείας, εξέφρασε χθες η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου τόνισε ότι οφείλουν να λειτουργούν "υπό τις ρητές εγγυήσεις που προστατεύουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα"

    «Η θέση μας είναι κατηγορηματική: Όπου εγκαθίστανται κάμερες για λόγους ασφαλείας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών φορέων, όπως π.χ οι τράπεζες, αυτές οφείλουν να εγκαθίστανται με άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να τελούν υπό τις ρητές εγγυήσεις που προστατεύουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα» σημείωσε ο κ.Ευθυμίου και τόνισε: «Κανείς δεν επιτρέπεται να μεταβάλλει την κοινωνία μας σε κοινωνία "Μεγάλου Αδελφού", είπε ο κ. Ευθυμίου, αλλά τόνισε ότι «επί εγκληματικής ενεργείας και με δικαστική συνδρομή είναι αυτονόητο είναι ότι τα δεδομένα αυτά, η Αρχή τα παραχωρεί ώστε να στοιχειοθετούνται οι έρευνες και με τα δεδομένα που προσδιορίζονται, μέσα από την δικαστική συνδρομή, ως αναγκαία για την δικαστική διερεύνηση».

    Από την πλευρά της η κα Παπαρήγα τόνισε ότι «στο δίλημμα αν θα πρέπει να παρακολουθούνται όλοι για να προλάβουμε τις προβοκάτσιες, εμείς προτιμάμε να μην υπάρχουν κάμερες, γιατί, ούτως ή άλλως, δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα ασφαλείας», ενώ αναφερόμενη στη συνεργασία των ελληνικών με τις ξένες υπηρεσίες ασφαλείας, είπε πως «είναι γνωστό ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε", όπως, επίσης, ότι και όλα τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν προσωρινά».

    Στο μεταξύ, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και με τη στενή συνεργασία των Αμερικανών ειδικών του FBI, που βρίσκονται στην Αθήνα. Η Ελληνική Αστυνομία τύπωσε και άρχισε από σήμερα τη διανομή φυλλαδίου, πόρτα - πόρτα, καθώς και σε διερχόμενους και εργαζόμενους γύρω από την Αμερικανική Πρεσβεία, με το οποίο καλεί όλους τους πολίτες να δώσουν ό,τι πληροφορία έχουν για την υπόθεση.

    Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα και πάνω από όλα, ενότητα και συστράτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός, από το Ζάγκρεμπ όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση ο κ.Καραμανλής πρόσθεσε οτι σε αυτόν τον αγώνα, όπως και κάθε δημοκρατικά συνειδητοποιημένος πολίτης, είμαστε ασυμβίβαστοι και αμείλικτοι.

    [03] Στην Ελλάδα εμβόλιο για τον καρκίνο της μήτρας

    Κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες (στις 11 Ιανουαρίου) και στη χώρα μας και ήδη διατίθεται στα φαρμακεία το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά προς το παρόν το κόστος του δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.

    Το εμβόλιο προσφέρει προστασία σε ποσοστό 70-75%, γίνεται σε τρεις δόσεις, που χορηγούνται σε συνολικό διάστημα έξι μηνών και το κόστος του ανέρχεται σε 555 ευρώ (185 ευρώ η κάθε δόση).

    Οι γυναίκες που θα εμβολιαστούν θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου διότι το εμβόλιο προφυλάσσει μόνο από τους υποτύπους 16 και 18 του ιού HPV (Ανθρωπίνων Θηλωμάτων), οι οποίοι ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

    Σύμφωνα και με τις ενδείξεις, το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται σε νέα κορίτσια πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας (9-13 έτη), αν και ένδειξη χορήγησης του εμβολίου υπάρχει και για κάθε γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχει σεξουαλικές επαφές, όπως και για τις νέες γυναίκες μέχρι την ηλικία των 26 ετών, ανεξάρτητα αν αυτές είναι ήδη σεξουαλικά ενεργές, δηλ. ανεξάρτητα αν οι γυναίκες αυτές είναι ή όχι φορείς του ιού, αρκεί βέβαια να μην εμφανίζουν ήδη νεοπλασματικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.

    Τα στοιχεία αυτά ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ, κ. Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή την κυκλοφορία του εμβολίου και την επιστημονική διημερίδα με θέμα «HPV-Εμβόλιο: Από την έρευνα στην εφαρμογή» που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως επισήμανε ο κ. Αγοραστός, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένας εμβολιασμός στη χώρα μας, αλλά έρευνα έδειξε ότι το 97% των γυναικών που ρωτήθηκαν είναι διατεθειμένες να πλήρωσουν για να εμβολιαστούν, στην περίπτωση μη κάλυψης από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η διημερίδα διοργανώνεται με στόχο την ενημέρωση των αρμοδίων, ώστε εντός του τρέχοντος έτους να καταστεί δυνατή η κάλυψη του κόστους του εμβολίου από τους ασφαλιστικούς φορείς.

    Η ύπαρξη σήμερα ενός εμβολίου εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο κατβ ουσία αποτελεί και το πρώτο εμβόλιο εναντίον του καρκίνου γενικώς, θεωρείται από τους ιατρικούς κύκλους ως ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προόδου στην Ιατρική κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το εμβόλιο, μετά από προσπάθειες περίπου 15 ετών, είναι σήμερα υπαρκτό και οι μελέτες έδειξαν ότι επί περίπου 50.000 γυναικών, με χρόνο παρακολούθησης 5 έτη, προφυλάσσει με αποτελεσματικότητα 100% από τις προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου.

    Πρόκειται ουσιαστικά για προφυλακτικό εμβόλιο εναντίον της μόλυνσης από τον ιό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι μελέτες σχετικά με την αξιολόγηση κι ενός θεραπευτικού εμβολίου, εναντίον ήδη υπαρχουσών αλλοιώσεων οφειλόμενων στη δράση του ιού.

    Τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα εμβόλια εναντίον του HPV προφυλάσσουν μόνον από τους πλέον νοσογόνους και επικίνδυνους, υπότυπους του ιού (υπότυποι 16 και 18), γι' αυτό και οι εμβολιαζόμενες νέες γυναίκες πρέπει να συνεχίζουν να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου ή με HPV DNA test, διότι, αν και λιγότερο πιθανό, μπορούν παρά τον εμβολιασμό να μολυνθούν από κάποιο άλλο ογκογόνο στέλεχος του HPV και να νοσήσουν.

    Το εμβόλιο, το οποίο έλαβε την άδεια και κυκλοφορεί στις Η.Π.Α., την Αυστραλία, το Μεξικό και την Ευρώπη είναι ένα τετραδύναμο εμβόλιο, δηλ. εμβόλιο εναντίον των ογκογόνων υποτύπων 16 & 18, αλλά ταυτόχρονα και εναντίον των μη ογκογόνων υποτύπων 6 & 11, υπεύθυνων για την εμφάνιση του 90% των κονδυλωμάτων κυρίως της πρωκτογεννητικής περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 January 2007 - 13:30:22 UTC