Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

  • [01] Ένταση στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Από μικροεπεισόδια σημαδεύτηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Το πρωί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια εκατοντάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ετοιμάστηκαν να κάνουν πορεία προς τη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα άλλοι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην Ομόνοια. Στο σημείο που συναντήθηκαν οι δυο ομάδες δημιουργήθηκαν τα πρώτα επεισόδια, καθώς άρχισαν διαπληκτισμοί μεταξύ των συγκεντρωμένων για το ποια παράταξη θα τεθεί επικεφαλής της πορείας. Τελικά οι φοιτητές της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης μπήκαν επικεφαλής και η πορεία ξεκίνησε.

    Πριν η πορεία φτάσει στη Βουλή ομάδα νεαρών πέταξε τέσσερις βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ και δυο ανδρών της ομάδας "Ζ" που βρίσκονταν απέναντι από το πνευματικό κέντρο στην οδό Ακαδημίας, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    Όταν η πορεία έφτασε στη Βουλή και ενώ το συλλαλητήριο βρισκόταν σε εξέλιξη, δημιουργήθηκαν επεισόδια στην οδό Φιλελλήνων. Άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ από τις οποίες προκλήθηκε πυρκαγιά σε ένα σταθμευμένο όχημα της Πρεσβείας της Βοσνίας. Σύντομα η φωτιά επεκτάθηκε σε άλλα τρία αυτοκίνητα καθώς και σε καφετέρια που βρίσκεται κοντά στην συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Σιμωνίδου. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση αφού στο χώρο έφτασαν έξι οχήματα με 30 άνδρες και κατάφεραν μετά από λίγο να σβήσουν τη φωτιά η οποία κατέστρεψε τα τέσσερα οχήματα και την πρόσοψη του καταστήματος, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Όσο κράτησε η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους, αλλά και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

    Λίγο μετά, στη Βουλή, ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό που είχαν δημιουργήσει οι αστυνομικοί και οι τελευταίοι έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, απομακρύνοντάς τους.

    Κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, έστω και μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το συλλαλητήριο είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό με δεδομένο ότι σήμερα θα συζητείτο στη Βουλή για δεύτερη φορά το άρθρο 16, όμως η σχετική συζήτηση είχε ολοκληρωθεί από τις 10 Ιανουαρίου.

    Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο οποίος δήλωσε: «Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν θα περάσει. Όλοι ζητάνε ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο, υψηλής ποιότητας, δωρεάν, ανοιχτό για όλα τα παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο. Σήμερα το εκπαιδευτικό κίνημα για το άρθρο 16 συναντιέται με το κίνημα για το άρθρο 24,με το οικολογικό κίνημα και αλληλοενισχύονται. Η σημερινή κινητοποίηση όμως, γίνεται, κάτω από τη βαριά σκιά του θανάτου των 70 φοιτητών, που έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σφαγείο της Βαγδάτης που δημιούργησαν οι αμερικάνοι. Επομένως, τα κινήματα αυτά συναντιούνται και με το κίνημα ειρήνης, ενάντια στον πόλεμο».

    Οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων είχαν κηρύξει στάση εργασίας, τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού. Οι δάσκαλοι έχουν προκηρύξει για σήμερα δίωρη στάση εργασίας ενώ οι πανεπιστημιακοί έχουν 24ωρη απεργία.

    Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη στην Πολυτεχνική Σχολή.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι φοιτητές 281 πανεπιστημιακά τμήματα εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις για να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

    Επεισόδια στο Πολυτεχνείο

    Ένταση επικρατεί από το απόγευμα γύρω από το Πολυτεχνείο όπου έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μετά το πανσπουδαστικό συλλαλητήριο και τα επεισόδια που έγιναν στο Σύνταγμα.

    Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Πατησίων. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Από τις πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τις μολότοφ άρπαξαν φωτιά τα ρούχα δύο αστυνομικών χωρίς όμως να τραυματιστούν.

    Μετά την πράξη τους οι νεαροί κατέφυγαν και πάλι στο Πολυτεχνείο το οποίο είναι αποκλεισμένο από αστυνομικές δυνάμεις και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων και τους γύρω δρόμους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 January 2007 - 17:30:11 UTC