Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει υπο τον πρωθυπουργό η ΚΕ της ΝΔ
  • [02] Φονικό το πέρασμα του "Κύριλλου"

  • [01] Συνεδριάζει υπο τον πρωθυπουργό η ΚΕ της ΝΔ

    Υπό την προεδρία του Προέδρου του κόμματος, πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συνεδριάζει σήμερα σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    Στη συνεδρίαση θα μιλήσει ο κ. Κ. Καραμανλής, η δε ΚΕ θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος.

    Χθές υπο την προεδρία του Γραμματέα της ΚΕ Λ.Ζαγορίτη συνεδρίασε το "Συμβούλιο των Προέδρων των ΝΟΔΕ" της ΝΔ στην Αίθουσα Κήπου των γραφείων της οδού Ρηγίλλης.

    "Θέλουμε κόμμα, ζωντανό οργανισμό, εκφραστή των εξελίξεων, ανοιχτό στην κοινωνία" δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση και πρόσθεσε ότι το συνέδριο του Καλοκαιριού θα είναι συνέδριο συνέχειας και συνέπειας.

    Τα κόμματα του 21ου αιώνα πρέπει να δημιουργούν τις εξελίξεις και όχι να σύρονται από αυτές, ανέφερε ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι τα σύγχρονα κόμματα πρέπει να αντιλαμβάνονται τα μηνύματα της κοινωνίας, να συνθέτουν και να παράγουν πολιτική. Η νέα εποχή απαιτεί σύγχρονα κόμματα, είπε ο κ. Καραμανλής και προανήγγειλε ανασυγκρότηση της περιφερειακής οργάνωσης του κόμματος.

    Η παράταξή μας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι φορέας αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Η πολιτική μας είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, έχουμε ακόμη δύσκολο δρόμο. Τα προβλήματα που μας κληρονόμησε το χθες δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι δεν θα λοξοδρομήσουμε, αφού τα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής μας, μας επιβάλουν να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με εντεινόμενους ρυθμούς.

    Απευθυνόμενος στα στελέχη που μετείχαν στη συνεδρίαση, ο κ. Καραμανλής τους είπε "σας εμπιστεύομαι και ζητώ και από εσάς να εμπιστεύεστε τους πολίτες, γιατί αυτή είναι η δική μας αρχή ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές απόψεις".

    Στο μεταξύ μετά τη συνεδρίαση των ΝΟΔΕ ο γραμματές της ΚΕ κ.Λ.Ζαγορίτης δήλωσε οτι η κατάχρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών προσβάλουν τον πολιτισμό και τις ελευθερίες καθώς επίσης και την ιδέα στην οποία στηρίχθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο.

    Πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να μας προβληματίσει όλους και πρώτα από όλους εκείνους που καταπατούν το άσυλο.

    Σε ερώτηση γιατί η Αστυνομία δεν έκανε καμία σύλληψη στα πρόσφατα επεισόδια ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι η ελληνική αστυνομία επιχειρεί πάντοτε να αποφευχθεί η περαιτέρω οξύτητα και τα μεγαλύτερα επεισόδια.

    "Είμαι ο τελευταίος που θα κρίνει τη μεθοδολογία των αστυνομικών αρχών, έχουν σχέδια διαχείρισης των κρίσεων, το σημαντικότερο είναι να αποφεύγονται τα επεισόδια και όχι να γίνονται συλλήψεις", δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

    Σε ερώτηση για την εισαγγελική εντολή να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες της Αστυνομίας ο κ. Ζαγορίτης σημείωσε ότι ο καθένας κάνει τη δουλειά του και η δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές.

    Σε ερώτηση τέλος για το εάν θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι οι ανεξάρτητες αρχές είναι κατοχυρωμένες από το ελληνικό σύνταγμα και οφείλουμε να σεβόμαστε την ύπαρξη και τη λειτουργία τους ακόμη και στην περίπτωση που διαφωνούμε με κάποιες από τις αποφάσεις τους.

    [02] Φονικό το πέρασμα του "Κύριλλου"

    Οι νεκροί από το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας που έπληξε τη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη έφθασαν τους 44, σύμφωνα με ένα νεότερο απολογισμό. Στη Βρετανία έχασαν την ζωή τους 13 άνθρωποι,στη Γερμανία 11, στην Ολλανδία 6, στην Τσεχία 3, στην Γαλλία 3, δύο στο Βέλγιο και έξι στην Πολωνία.

    Η ταχύτητα των ανέμων στη Βρετανία ξεπέρασε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα παιδί δύο ετών.Τα περισσότερα από τα θύματα καταπλακώθηκαν από δένδρα που ξερριζώθηκαν η από τοίχους που κατέρρευσαν.

    Πολλοί γερμανοί εμπειρογνώμονες, υποστήριξαν οτι η καταιγίδα που έπληξε την Ευρώπη, μια από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί τα 20 τελευταία χρόνια στη Γερμανία, δεν μπορεί να θεωρηθεί προφανής ένδειξη κλιματικής αλλαγής, υποστήριξαν

    Για τον Ούλριχ Κούμπας, καθηγητή του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, η καταιγίδα αυτή "δεν συνιστά πραγματικά ένδειξη κλιματικής αλλαγής". "Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστη", πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το χειμώνα του 1999 η καταιγίδα "Λόταρ" είχε ήδη προκαλέσει πολλές καταστροφές, ενώ η "Ζανέτ" είχε πλήξει μεγάλο μέρος της Γερμανίας το φθινόπωρο 2002.

    Ωστόσο η οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος WWF βλέπει στην καταγίδα αυτή μια πρόγευση του κλίματος του μέλλοντος. Για τον εκπρόσωπό της Γερν Έλερς, "είναι πιθανό να έχουμε στο μέλλον όλο και συχνότερα ισχυρές καταιγίδες όπως ο Κύριλλος" (πρόκειται για το όνομα που έδωσαν στην καταιγίδα οι γερμανοί μετεωρολόγοι).

    Η ομοσπονδία γερμανών ασφαλιστών εκτίμησε ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία φθάνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

    "Φθάνουμε στην εκτίμηση συγκρίνοντας τις ζημιές της τροπικής καταιγίδας Κύριλλος με εκείνες της θύελλας Τζάνετ, πριν από περίπου πέντε έτη", που υπενθυμίζεται ότι είχαν αγγίξει τα 660 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε εκπρόσωπος των γερμανών ασφαλιστών.

    Η έκταση της τροπικής καταιγίδας Κύριλλος, η διάρκεια και η ταχύτητα των ανέμων της είναι υπέρτερα όσων γνωρίσαμε περίπου πριν πέντε έτη, επισήμανε ο ίδιος. "Γιαυτούς ακριβώς τους λόγους εκτιμούμε ότι το συνολικό κόστος αποκατάστασης θα είναι βέβαια υψηλότερο", συμπέρανε.

    Οπωσδήποτε θα "καλυφθούν" οι ζημιές σε οχήματα, κατοικίες ενώ για άλλου είδους ζημιές θα ληφθούν υπόψη τα υφιστάμενα συμβόλαια αλλά και τα "προηγούμενα", διευκρινίστηκε.

    Ας σημειωθεί ότι μέλη της ανωτέρω ομοσπονδίας όπως η "Alianz" κι η "Munich Re" εκτίμησαν με ανακοινώσεις τους ότι είναι πρόωρο να γίνει αποτίμηση της ασφαλιστικής "κάλυψης" για τα ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου εικοσιτετραώρου στη Γερμανία.

    Στο μεταξύ περίπου 23 χιλιάδες Βρετανοί --στη νοτιοανατολική Βρετανία--έμειναν χωρίς ηλεκρικό ρεύμα, ενω και τα εργοστάσια πολλών περιοχών εξακολουθούν να στερούνται της ηλεκτροδότησης.

    Παρά την έντονη δραστηριοποίηση των συνεργείων, διάχυτος είναι ο φόβος ότι η ηλεκτροδότηση δεν θα αποκατασταθεί μέχρι να περάσει το μεγαλύτερο τμήμα του Σαββατοκύριακου (ενώ ορισμένοι κάνουν πρόβλεψη για ολόκληρο το Σαββατοκύριακο).

    Ας σημειωθεί ότι στις αγροτικές περιοχές η αποκατάσταση στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στη Βρετανία, πρέπει να γίνει "σπίτι με σπίτι".

    Εκπρόσωπος της εταιρείας EDF Energy (που είναι γαλλικών συμφερόντων) περιέγραψε την κατάσταση, από την άποψη των επελθουσών ζημιών στο δίκτυο, ως "την χειρότερη της 17ετίας".

    Όταν στη διάρκεια της Πέμπτης ξέσπασε ο "Κύριλλος", περνώντας και τα στενά της Μάγχης, προσωρινά περίπου 80 χιλιάδες Βρετανοί "φωτίστηκαν" με τα κεριά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 January 2007 - 5:30:11 UTC