Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών"
  • [02] Αμετάβλητα τα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [03] Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ
  • [04] Διαρρήκτες έκλεψαν...συσκευές εντοπισμού

  • [01] "Συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών"

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνεδριάζει στις 11.00 το πρωί το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του Κινήματος.

    «Η κυβέρνηση επικαλείται το εθνικό συμφέρον για να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών, όπως συνέβη στην Αμερική με το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ. Από πότε όμως η αλήθεια αντιμάχεται το εθνικό συμφέρον;» ανέφερε στην ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, δεσμευόμενος ότι μετά τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, «θα εξιχνιάσει την υπόθεση και θα δώσει την αλήθεια στο λαό».

    Από την αρχή της ομιλίας του, ο κος Παπανδρέου σχολίασε την απουσία του Κ. Καραμανλή από τη Βουλή (προκειμένου να συμμετάσχει σε κομματική εκδήλωση), μιλώντας για «δραπέτη και απόντα στα δύσκολα, όπως πάντα».

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην παράκαμψη της ΑΔΑΕ εκ μέρους της κυβέρνησης κατά το πρώτο στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης, λέγοντας ότι επιδίωξη είναι «να απαξιωθούν οι ανεξάρτητες αρχές για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα υμετέρων - για να μπορείτε να εμπορεύεστε προστασία για τους δικούς σας».

    «Σας γνωρίζουμε καλά. Σας γνωρίζει ο ελληνικός λαός καλά. Η ΝΔ ενθαρρύνει την αυθαιρεσία της καταστολής» ανέφερε ο κος Παπανδρέου και συνέχισε:

    «Για το ΠΑΣΟΚ, σε μια δίκαιη κοινωνία, ο πολίτης προστατεύεται και από το κοινό έγκλημα και από την αυθαιρεσία της εξουσίας. Εσείς κάνετε το αντίθετο: Από τη μια έχουμε την έκρηξη του κοινού εγκλήματος, οι κουκουλοφόροι γίνονται όσο το δυνατόν πιο ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι, έχουμε τη ρουκέτα που εμφανίζει την ελληνική κυβέρνηση απολογούμενη. Η αίσθηση ασφάλειας των πολιτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των 30 τελευταίων χρόνων».

    «Από την άλλη, όλοι οι αρμόδιοι εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί και αρχές, έχουν εκδώσει αναφορές και αποφάσεις, ότι στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, τα δικαιώματα των πιο αδύναμων πολιτών παραβιάζονται συστηματικά: Η ελευθερία έκφρασης, ουδετερότητα διοίκησης, ανεξαρτησία δικαιοσύνης υποχωρούν. Η αστυνομική βία, τα βασανιστήρια, οι διακρίσεις, ο ρατσισμός, τα κρούσματα ξενοφοβίας διευρύνονται».

    «Η ΝΔ προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της» παρατήρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν λέει να βάλει τάξη στην Αστυνομία. Δεν λέει να εφαρμόσει το θεσμικό πλαίσιο - και για τους κουκουλοφόρους, φταίει ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ. Για τη ρουκέτα φταίνε οι κάμερες. Για τις φασαρίες στη Φιλελλήνων φταίει το άσυλο - και όχι εσείς που έχετε κομματικοποιήσει τα πάντα και αυθαιρετείτε. Υπάρχει άσυλο στη Φιλελλήνων;»

    Ο κος Παπανδρέου, απέδωσε ευθύνες και στην Πρόεδρο της Βουλής, χαρακτηρίζοντας τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής Θεσμών σχετικά με τις υποκλοπές, «κοινοβουλευτική αταξία που για πρώτη φορά παρατηρήθηκε» και επεσήμανε πως «χωρίς να αποκαλυφθούν τα πραγματικά στοιχεία, θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός σε ομηρία: Όταν ο πρωθυπουργός έχει να διαπραγματευτεί ζωτικά ζητήματα, τότε δεν θα μπορεί να προστατεύσει το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Μόνον η αλήθεια θα σπάσει αυτή την ομηρία».

    «Αν συγκαλύπτεται η παρελθούσα δράση κάποιων κέντρων, κάποιας σπείρας, πώς μας εγγυάται ο Πρωθυπουργός ότι δεν συγκαλύπτεται μια παρόμοια δράση, αυτής ή άλλης σπείρας υποκλοπών; Η συγκάλυψη είναι εγγύηση για αυθαιρεσία και άλλων φαινομένων υπονόμευσης της Δημοκρατίας. Δεν θα κλείσει το θέμα και δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει».

    «Μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα εξιχνιάσει την υπόθεση και θα δώσει όλη την αλήθεια στο λαό» υποσχέθηκε ο κ. Παπανδρέου.

    Η κοινή πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, απορρίφθηκε από την ολομέλεια της Βουλής.

    Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 280 ψηφισάντων βουλευτών, 157 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση ενώ 123 την υπερψήφισαν.

    [02] Αμετάβλητα τα τιμολόγια της ΔΕΗ

    Την έναρξη των εργασιών του Τρίτου Συνεδρίου «Greek Export Managers Forum» που διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) στη Θεσσαλονίκη, θα κηρύξει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας.

    Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκο Γκαργκάνα, είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Γκαργκάνας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα που αφορούν την Τράπεζα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η αναδιοργάνωση της Τράπεζας. Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, καθώς και για τις εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, "όπως τις βλέπουμε στην Φρανκφούρτη", καθώς ο ίδιος είναι μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Επίσης, παρουσίασε στον πρωθυπουργό τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για την ελληνική οικονομία, ενώ τόνισε ότι βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης και η έκθεση για την Νομισματική πολιτική, την οποία θα υποβάλει στη Βουλή και το υπουργικό συμβούλιο.

    Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι ο κ. Γκαργκάνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδας λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και σημειώνοντας ότι ενόψει της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας τον Απρίλιο, ο κ. Γκαργκάνας θα παρουσιάσει και την γενική του έκθεση για την πορεία της οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση εάν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, είπε "καμία ανακοίνωση καινούργια δεν υπάρχει γι' αυτό το ζήτημα, γνωρίζετε ότι σε όλα τα θέματα η κυβέρνηση κάνει πλήρη και αναλυτικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και δεν τίθεται κανένα θέμα τιμολογίων αυτή τη στιγμή".

    Σε άλλη ερώτηση εάν εκτιμά ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ο κ. Αλογοσκούφης είπε "η συζήτηση αφορούσε στην οικονομία και εκεί θα περιοριστώ".

    [03] Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Συνεδριάζει το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος θα προβεί σε δηλώσεις.

    Η άρνηση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών, δείχνει ότι δεν θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο με το διεθνές και εγχώριο παρακράτος, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, στη συζήτηση στη βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές. Παράλληλα απάντησε και στις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του για τη θέση του τόσο σε ότι αφορά «τους γνωστούς άγνωστους», όσο και για το πανεπιστημιακό άσυλο κάνοντας λόγο για «τεχνητό δίλημμα και ευτελή επιχειρήματα».

    «Το θέμα των υποκλοπών δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Είναι ζήτημα που εκφράζει την ανάπτυξη του διεθνούς παρακράτους που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας παράνομος αμερικάνικος μηχανισμός που έχει σχέση με την παρακράτηση προσωπικών δεδομένων και τις παράνομες μεταφορές», τόνισε ο κ Αλαβάνος ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε:

    «Το θέμα των υποκλοπών είναι η μεγαλύτερη υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος της χώρας μας. Η κυβέρνηση δεν έκοψε τον ομφάλιο λώρο με το παρακράτος γιατί αποδεικνύει με την άρνηση της για την διαλεύκανση της υπόθεσης, ότι το ανέχεται, ακόμα και αν είναι θύμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα κάνατε είναι να κόψετε τον ομφάλιο λώρο με το παρακράτος. Αλλά δεν τον κόβετε ούτε με το διεθνές ούτε με το εγχώριο παρακράτος.

    Ο κ Αλαβάνος, επιτέθηκε επίσης και στην υπουργό Εξωτερικών για τις θέσεις που εξέφρασε σε ότι αφορά τα επεισόδια με τους κουκουλοφόρους λέγοντας:

    «Δεν έχουμε πρωθυπουργό, δεν έχουμε κάμερες, χαφιέδες; Πρέπει να ασχοληθεί η υπουργός Εξωτερικών και με τον ΣΥΝ και με τους κουκουλοφόρους; Την ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά αλλά δεν έχει ακούσει για το «Γκουαντάναμο», δεν ξέρει τι γίνεται στο Ιράκ, στη Βαγδάτη, δεν βλέπει ότι Αμερικανοί βιάζουν κοριτσάκια, δεν γνωρίζει τι γίνεται με την FYROM, και ασχολείται με τον ΣΥΝ και με τις εκδηλώσεις βίας που μπορεί να γίνουν στον ένα ή άλλο δρόμο της Αθήνας»;

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στις επικρίσεις που ακούγονται ότι το κόμμα του, ότι δεν παίρνει σαφή θέση και δεν καταδικάζει τους κουκουλοφόρους τόνισε:

    «Μας βάζετε το ερώτημα αν ο ΣΥΝ καταδικάζει ή όχι. Ναι, ο ΣΥΝ καταδικάζει τις ασφαλίτικες μεθόδους απέναντι στην αριστερά. Περάσαμε σε μια περίοδο τεκμηρίωσης της συκοφάντησης του ΣΥΝ που ξεκίνησε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, συνεχίστηκε με τον πρωθυπουργό και σήμερα με τα «παπαγαλάκια»".

    «Θα δίνουμε τη μάχη για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες όσο και αν δεν σας αρέσει. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη και θα μας βρίσκεται πάντα εκεί όπου παραβιάζονται οι ανθρώπινες ελευθερίες και τα δικαιώματα. Είμαστε αντίθετοι σε πράξεις βίας από όπου και αν προέρχονται».

    Τέλος, ο κ Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ενοχοποιήσει το ΣΥΝ για τις θέσεις του για το πανεπιστημιακό άσυλο υποστηρίζοντας ότι «οι ηγέτες των κουκουλοφόρων δεν έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα, γιατί αποτελούν τμήμα του παρακράτους".

    «Είναι ευτελή τα επιχειρήματα αυτά της κυβέρνησης, γιατί δεν φταίει το άσυλο που δεν μπορούμε να συλλάβουμε το παρακράτος. Δεν μπορεί το άσυλο να λειτουργήσει στη Φιλελλήνων, στη Πατησίων; Ποιόν κοροϊδεύετε; Έχετε ευθύνες γιατί συναινείτε στο παρακράτος και γιατί φτιάχνετε ένα παρακράτος. Γι αυτό ο ΣΥΝ θα είναι πάντα απέναντι σας», κατέληξε ο κ Αλαβάνος.

    [04] Διαρρήκτες έκλεψαν...συσκευές εντοπισμού

    Τρεις διαρρήκτες που νόμιζαν πως είχαν κλέψει κινητά τηλέφωνα από μια αποθήκη στη Νέα Υόρκη θα το ξανασκεφτούν σοβαρά προτού ασχοληθούν ξανά με τη σύγχρονη τεχνολογία αφού τα ίδια τα κλοπιμαία οδήγησαν την αστυνομία στη... σύλληψή τους.

    Η γκάφα των άτυχων διαρρηκτών ήταν πως αντί για κινητά τηλέφωνα έκλεψαν συσκευές GPS (δορυφορικά συστήματα εντοπισμού θέσης). Οι αστυνομικοί απλώς ενεργοποίησαν το σύστημα εντοπισμού και μέσα σε 48 ώρες οδηγήθηκαν από τις ίδιες τις συσκευές στα σπίτια των δραστών.

    "Το σύστημα GPS είναι πολύ χρήσιμο όταν θέλουμε να βρούμε κάτι", σχολίασε χαρακτηριστικά ο επιθεωρητής Ρόμπερτ Καζάνιε.

    Οι τρεις κλέφτες, ένας 20χρονος, ένας ανήλικος φίλος του και ο πατέρας του δεύτερου, 46 ετών, σκόπευαν να πουλήσουν τα "κινητά τηλέφωνα" που τελικά τους πρόδωσαν...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 January 2007 - 7:30:16 UTC