Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση του ορίου ηλικίας των σχολικών λεωφορείων
  • [02] Ελληνική βοήθεια στον Λίβανο

  • [01] Μείωση του ορίου ηλικίας των σχολικών λεωφορείων

    Ανοιχτός εμφανίστηκε για δεύτερη φορά ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, στο να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου κυκλοφορίας των σχολικών λεωφορείων από τα 27 έτη, που προβλέπει το νομοσχέδιο.

    Κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για τη «Σύσταση Αρχής για την κατανομή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης στους ελληνικούς αερολιμένες», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, και ακούγοντας τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από πολλούς βουλευτές όλων των κομμάτων, ο κ Λιάπης είπε ότι αποδέχεται τους προβληματισμούς τους και θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις τους.

    Σημειώνεται ότι χθες ο κ. Λιάπης πρότεινε να μειωθεί από τα 27 έτη στα 23 το όριο ηλικίας των σχολικών λεωφορείων. Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές, επανήλθαν και πρότειναν να μειωθεί μέχρι και στα 10 - 15 χρόνια η κυκλοφορία τους.

    Επανέλαβε δε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα όριο ηλικίας με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν επικίνδυνα στους δρόμους σχολικά λεωφορεία έως και 40 ετών και να μεταφέρουν τα παιδιά.

    Η νέα ρύθμιση θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2009, ενώ δίνεται ταυτόχρονα ένα χρονικό μεταβατικό στάδιο, δύο ετών.

    Ακόμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα κυκλοφορίας των ταξί στους λεωφορειοδρόμους της Θεσσαλονίκης, με στόχο να ανακουφισθεί η συμπρωτεύουσα από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο θα προκύψει λόγω των μεγάλων έργων που θα αρχίσουν να εκτελούνται το επόμενο διάστημα.

    Πάντως, ο κ. Λιάπης, εξέφρασε τη λύπη του γιατί μερικοί οδηγοί ταξί στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν ήδη, χωρίς να έχει ακόμα ψηφιστεί ο νόμος, στις λεωφορειολωρίδες, σημείωσε ότι θα ελεγχθεί η κατάχρηση αυτή και πρόσθεσε ότι θα κληθεί η Ομοσπονδία τους προκειμένου να καθοριστούν τα ωράρια κυκλοφορίας που δεν θα ισχύουν πάντως σε περιόδους αιχμής.

    [02] Ελληνική βοήθεια στον Λίβανο

    Οι 156 τόνοι σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης της ανθρωπιστικής βοήθειας που απέστειλε η Μή Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλεγγύη", τείνοντας για τέταρτη φορά χέρι συμπαράστασης προς τον λαό του Λιβάνου, παραδόθηκαν επίσημα μέσα σε μία πνιγμένη από τους καπνούς Βηρυτό. Η ανθρωπιστική βοήθεια είχε ήδη ελεγχθεί και εκτελωνιστεί από τις αρμόδιες αρχές της χώρας, ενώ κλιμάκιο της ανθρωπιστικής οργάνωσης με επικεφαλής τον διευθυντή της κ. Δημήτρη Φουρλεμάδη βρισκόταν από την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα στην Βηρυτό για την επίσημη παράδοση της και μία σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης για την διερεύνηση των προοπτικών περαιτέρω συνεργασίας στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου.

    Η προγραμματισμένη γενική απεργία, που διοργάνωσαν οι σιίτες της Χεζμπολάχ, εξελίχθηκε πολύ σύντομα από νωρίς το πρωί της Τρίτης σε μία εκρηκτική κατάσταση λόγω των βίαιων συγκρούσεων που ξέσπασαν ανάμεσα σε οπαδούς της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να παραλύσει η πόλη για όλη την ημέρα και να βρεθεί η χώρα σε κατάσταση εναέριου αλλά και χερσαίου αποκλεισμού καθώς οι διαδηλωτές έκλεισαν τις βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο αεροδρόμιο αλλά και στα σύνορα με τη Συρία. Εγκλωβισμένη εν μέσω των στρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας βρέθηκε και η ομάδα της "Αλληλεγγύης" στην περιοχή των υπουργείων στο κέντρο της Βηρυτού, όπου βρισκόταν και το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει, ενώ έφθαναν από μακριά οι καπνοί από τα λάστιχα των αυτοκινήτων που έκαιγαν οι διαδηλωτές κυρίως στις χριστιανικές περιοχές της πόλης. Υπό αυτές τις συνθήκες η προγραμματισμένη συνάντηση με την υπουργό κοινωνικής Πρόνοιας που είχε ο κ. Φουρλεμάδης ακυρώθηκε καθώς η προσέλευση της στο Υπουργείο δεν ήταν εφικτή. Την ευγνωμοσύνη όμως της Λιβανικής κυβέρνησης για την ελληνική συμπαράσταση είχε την ευκαιρία να εκφράσει στην ανθρωπιστική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος ο γ.γραμματέας της κυβέρνησης και επικεφαλής της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Διαχείρισης της Ανθρωπιστικής Βοήθειας, ο Στρατηγός Γιάχια Ραάντ, με τον οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές συμμετοχής της Αλληλεγγύης σε προγράμματα αναπτυξιακής βοήθειας.

    "Εμείς εργαζόμαστε με γνώμονα τον άνθρωπο έξω από πολιτικές πεποιθήσεις και θρήσκευμα" είπε ο κ. Ραάντ εξηγώντας στον κ. Φουρλεμάδη ότι οι ανάγκες του Λιβάνου είναι ακόμη σημαντικές καθώς ένα εκατομμύριο άνθρωποι, 600.000 οικογένειες βρέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε ο ίδιος δαπανήθηκαν 140 εκατ. δολάρια από την ανθρωπιστική βοήθεια για έργα ανοικοδόμησης, ενώ προς το παρόν υπάρχει, και με τη συμβολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, επάρκεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα άρχισαν να επιλύνονται σταδιακά τα προβλήματα που σχετίζονται με τα κατεστραμμένα σχολεία και τις ιατρικές υποδομές κυρίως στο νότο του Λιβάνου που επλήγη ιδιαίτερα. Πενήντα πέντε κατεστραμμένα σχολεία, 3 κλινικές και 5 παιδικές χαρές του νοτίου τμήματος της χώρας ανέλαβαν να αποκαταστήσουν τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις με προκάτ κατασκευές ενώ τις ιατρικές υποδομές ανέλαβαν τα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης το βασικό οδικό δίκτυο της χώρας στο μεγαλύτερο μέρος του έχει αποκατασταθεί.

    Οι ανάγκες τώρα του Λιβάνου εστιάζονται κυρίως, όπως εξήγησε ο κ.Ραάντ σε δύο είδη ανθρωπιστικών προγραμμάτων:την κάλυψη 500 προκάτ κατοικιών των 100 τ.μ. και 170 φυλακίων για τον στρατό των συνόρων. Μία ακόμη βασική ανάγκη για την κυβέρνηση του Λιβάνου συνιστά η κάλυψη των αποζημιώσεων των οικογενειών των 1300 θυμάτων που έχει οριστεί στα 10.000 δολάρια ανα οικογένεια. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 8 εκατ. δολλάρια ενώ το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τους βαριά τραυματισμένους, υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 13 εκατ. δολάρια.

    Ο διευθυντής της "Αλληλεγγύης" εξήγησε στον κ. Ραάντ ότι η ανθρωπιστική οργάνωση της Εκκλησίας που δραστηριοποιείται σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στο πλευρό του λιβανικού λαού και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται όχι μόνο με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και με αναπτυξιακή όπως και σε άλλες χώρες.Ο ίδιος επισήμανε τις σαφείς προθέσεις της οργάνωσης να συνδράμει στα έργα ανοικοδόμησης του Λιβάνου σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο εξάμηνο η "Αλληλεγγύη" πραγματοποίησε άλλες τρεις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας περίπου 100 τόνων εκ των οποίων η τελευταία του περασμένου Αυγούστου παραδόθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 24 January 2007 - 17:30:18 UTC