Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολλά σημαντικά νοσοκομεία υπολειτουργούν"
  • [02] Εθνική Επιτροπή κατά της φοροδιαφυγής

  • [01] "Πολλά σημαντικά νοσοκομεία υπολειτουργούν"

    Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει στον τομέα της Υγείας, άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Αττικό" στο Χαϊδάρι, όπου, είχε συνομιλίες με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, τους Διευθυντές του Επιστημονικού, του Νοσηλευτικού, και του Διοικητικού κλάδου καθώς και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    «Πολλά σημαντικά νοσοκομεία, όπως το "Αττικό" υπολειτουργούν», τόνισε ο κ.Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, και ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, με τη δημιουργία του Αττικού Νοσοκομείου, «είχαμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα κέντρο αριστείας, ένα άριστο νοσοκομείο για τη χώρα μας και βεβαίως για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και τις λαϊκές γειτονιές».

    Οι άνθρωποι του νοσοκομείου κάνουν μιά πολύ μεγάλη προσπάθεια, με αυτοθυσία, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση αυτά τα τρία χρόνια έχει αφήσει πίσω το νοσοκομείο, δεν έχει προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, με αποτέλεσμα σημαντικές υποδομές να μην αξιοποιούνται, άρα τεράστιες δυνατότητες για το δημόσιο σύστημα υγείας να μη γίνονται πράξη».

    Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας «έχει τρία χρόνια χαμένα, τρία χρόνια χωρίς την απαραίτητη στήριξη της υποδομής με ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, ενώ κοιτάζει αλλού, όπως με την αγροφυλακή, να πάρει δικά της κομματικά στελέχη. Είναι απαράδεκτο αυτό, γιατί έτσι απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως «εμείς εγγυόμαστε την υποστήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Εγγυόμαστε να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία και της περιφέρειας, αλλά και του κέντρου, όπως βεβαίως και τα νοσοκομεία "Παίδων", καθώς και για τους ψυχικά ασθενείς, όπου βλέπουμε πρόσφατα ότι υπάρχουν πολλά σημαντικά προβλήματα». Και προς τούτο, όπως ανακοίνωσε , «θα πάρουμε πρωτοβουλίες και αυτές τις μέρες για τα θέματα υγείας, αλλά και αύριο ως κυβέρνηση, η υγεία, θα είναι βασική προτεραιότητά μας για μια δίκαιη κοινωνία».

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Υπουργού Υγείας περί προσλήσεων στον τομέα της Υγείας ο κ. Παπανδρέου είπε: «Η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που καταθέτει και που ψηφίζει η κυβερνητική πλειοψηφία, δείχνει ποιες είναι οι προθέσεις της. Και δεν έχει κανένα ουσιαστικό κονδύλι για προσλήψεις στην υγεία. Άρα όλα αυτά είναι απλώς προεκλογικές εξαγγελίες τις οποίες ακούμε όλο και περισσότερο, αλλά πια δεν είναι αξιόπιστη κυβέρνηση. Τρία χρόνια η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Τώρα δεν μπορεί να μας μιλά για το μέλλον. Το μέλλον είναι του ελληνικού λαού και θα είναι μια δίκαιη κοινωνία την οποία εκπροσωπούμε».

    Στη συνέχεια ο κ.Παπανδρέου συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή, με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη, του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρο Κουμπιά και με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σταύρο Πανά.

    [02] Εθνική Επιτροπή κατά της φοροδιαφυγής

    Αυστηρότερες ποινές για φοροφυγάδες και επίορκους εφοριακούς, αλλά και την παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις, εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Αυτό προκύπτει από τις εξαγγελίες που έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τη φοροδιαφυγή "διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας", που διατηρείται επί δεκαετίες λόγω της έλλειψης αποφασιστικότητας συνέπειας και συνέχειας στην πολιτική που εφαρμόστηκε στον τομέα αυτό.

    Οπως είπε, πρόκειται για "κλοπή σε βάρος της κοινωνίας", ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στη μη απόδοση του ΦΠΑ, τη χαρακτήρισε "έγκλημα". Ο υπουργός δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, ενώ έδωσε στοιχεία που δείχνουν την έκταση που προσλαμβάνει το φαινόμενο.

    Ειδικότερα, όπως είπε, ένας στους δύο επιτηδευματίες δηλώνουν καθαρά κέρδη χαμηλότερα και από το εισόδημα του μέσου μισθωτού, ενώ ο ένας στους τέσσερις επιτηδευματίες δηλώνει στην Εφορία καθαρά κέρδη λιγότερα από τις απολαβές του μέσου συνταξιούχου.

    "Αν η αυτοαπασχόληση δεν αποδίδει εισοδήματα, γιατί δεν υπάρχει μείωση του αριθμού των επιτηδευματιών, ώστε να γίνουν μισθωτοί;", αναρωτήθηκε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι τα ακόλουθα:

    -Η σύσταση Εθνικής Επιτροπής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς όπου θα υποβάλουν τις προτάσεις τους. Την άλλη εβδομάδα ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με το προεδρείο του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνουν συναντήσεις με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους.

    -Η θέσπιση κινήτρων προς τους πολίτες για να ζητούν αποδείξεις. Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι θα αναζητηθούν και άλλα κίνητρα στο πλαίσιο του διαλόγου που θα γίνει.

    -Η αύξηση των ποινών για τους επίορκους εφοριακούς ελεγκτές, ενώ παράλληλα θα αυστηροποιηθεί το ποινολόγιο για όσους αποκρύβουν εισοδήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας, από το 2004 έως σήμερα, 60 εφοριακοί υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και οι 40 από αυτούς έχουν καταδικαστεί με ποινές φυλάκισης. Πάντως ο κ. Αλογοσκούφης απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης καταλόγων με τα ονόματα των φορολογούμενων που θα εντοπίζονται να διαπράττουν φοροδιαφυγή.

    -Η διενέργεια διαφημιστικής καμπάνιας το επόμενο διάστημα, με στόχο να γίνει συνείδηση στους φορολογούμενους ότι τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο από τη φοροδιαφυγή, είναι εις βάρος του κοινωνικού κράτους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ρύθμιση φορολογικών υποθέσεων.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής λόγω των ελέγχων που κάνει το υπουργείο Οικονομικών και των άλλων μέτρων που εχουν εφαρμοστεί. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 12% το 2006 σε σχέση με το 2005, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Το υπουργείο είναι σταθερά προσανατολισμένο προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τόνισε ο κ.Μπέζας.

    Εγκαινιάστηκε το το νέο υπολογιστικό κέντρο της ΓΓΠΣ

    Το πρωί ο κ. Γ.Αλογοσκούφης εγκαινίασε το νέο υπολογιστικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων το οποίο όπως είπε ο υπουργός είναι εκατό φορές πιο ισχυρό από το προηγούμενο.

    Πρόκειται για την καρδιά των TAXIS, το οποίο περιλαμβάνει 13 κεντρικούς υπολογιστές και μειώνει το χρόνο των συναλλαγών των πολιτών με τις εφορίες και των εφοριών με τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων έως δέκα φορές σε σχέση με σήμερα.

    Ο κ.Αλογοσκούφης τόνισε ότι "το νέο υπολογιστικό κέντρο εξυπηρετεί ταχύτερα τους συναλασσόμενους αλλά και το στόχο της κυβέρνησης για φορολογική δικαιοσύνη". Διαμήνυσε μάλιστα προς όσους αποκρύπτουν εισοδήματα ότι "το υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον τα στοιχεία για να τους εντοπίσει".

    Εξήγγειλε μάλιστα νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Οπως είπε, στο εξής θα διασταυρώνονται και τα στοιχεία που αναγράφονται στο έντυπο Ε3 που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι με τα στοιχεία των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και συγκεντρωτικών καταστάσεων.

    Στις δυνατότητες του νέου υπολογιστικού κέντρου αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο υφυπουργός Οικονομικών κ.Αντώνης Μπέζας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 January 2007 - 15:30:16 UTC