Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
  • [02] Αφγανιστάν και Κόσοβο στο επίκεντρο του ΝΑΤΟ

  • [01] Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    Σημαντική πρόοδο στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση κατά τη διετία 2005-06, αλλά χρειάζονται περαιτέρω περικοπές των ελλειμμάτων, κυρίως για να προετοιμασθεί η χώρα για τις αυξημένες ασφαλιστικές δαπάνες που θα απαιτηθούν λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Αυτό αναφέρει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα και η οποία εισηγείται την επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μεταξύ 2010-12 και την ύπαρξη πλεονασμάτων τα επόμενα έτη.

    Όσον αφορά το ρυθμό ανάπτυξης, που -όπως τονίζεται- είναι ισχυρός εδώ και χρόνια και αναμένεται να παραμείνει αρκετά πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, κλείνοντας έτσι το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,1% το 2006 και θα υποχωρήσει ελαφρά στο 3,8% το 2007, λόγω κάμψης της ζήτησης, ενώ σημειώνει τον κίνδυνο για περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

    Το Ταμείο επικροτεί τη μεγάλη (κάτω από το 3%) μείωση του ελλείμματος το 2006, όμως σημειώνει παράλληλα ότι έχουν αναπτυχθεί στην ελληνική οικονομία ορισμένα ευάλωτα σημεία, όπως η πολύ υψηλή πιστωτική επέκταση, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και το υπερβολικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

    Το ΔΝΤ επισημαίνει την ανάγκη μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα και εισηγείται η σχετική εργασία να αναληφθεί έγκαιρα από τη Βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, με εμπλοκή όλων των κοινωνικών εταίρων.

    Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η έκθεση αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές είναι υγιές, αλλά συστήνει στην Τράπεζα της Ελλάδος να βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, ιδίως σε σχέση με την υπερχρέωση των νοικοκυριών.

    Επίσης το Ταμείο θέτει ως μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μείωση της κρατικής γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων, την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων και την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, ενώ για την αγορά εργασίας διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, αλλά ζητά περισσότερη ευελιξία.

    [02] Αφγανιστάν και Κόσοβο στο επίκεντρο του ΝΑΤΟ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, για δύο καυτά θέματα που απασχολούν την Ατλαντική Συμμαχία, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, όπου το ΝΑΤΟ διεξάγει τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις του. Την Ελλάδα εκπροσωπεί στη Σύνοδο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, στην οποία ανήκει η ιδέα της άτυπης αυτής συνάντησης των 26 μελών του ΝΑΤΟ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα ανακοινώσει στους συναδέλφους της πως οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Αφγανιστάν κατά 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των δύο προσεχών ετών.

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να "επιτευχθεί σταθερότητα" στο Αφγανιστάν "με στρατιωτικά μέσα" και ότι "αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη συνεδρίαση".

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ κήρυξε την έναρξη των εργασιών υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας "όντως συνολικής προσέγγισης" της κατάστασης όσον αφορά το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις το 2006 και απειλούν να συνεχίσουν δριμύτεροι μόλις οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

    Όσον αφορά το Κόσοβο, την επαρχία της Σερβίας της οποίας η αλβανική πλειοψηφία διεκδικεί την ανεξαρτησία, τα μέλη του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν "τον τρόπο να εφαρμοστεί στον τομέα της ασφάλειας το καθεστώς που θα εισηγηθεί ο ΟΗΕ.

    Την ίδια ώρα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Κόσοβο Μάρτι Αχτισάρι αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για το καθεστώς της επαρχίας αυτής στους εκπροσώπους των χωρών της Ομάδας Επαφής (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία) που συναντώνται στη Βιένη. Το σχέδιο για το καθεστώς θα παρουσιαστεί κατόπιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 January 2007 - 11:30:15 UTC