Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η οικονομία στην οδό της εξυγίανσης»
  • [02] Ο ΣΥΝ συζητά την εκλογική του τακτική

  • [01] «Η οικονομία στην οδό της εξυγίανσης»

    Υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας, συνεδριάζει στις 10.30 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών. Στη συνέχεια ο κ. Γ.Αλογοσκούφης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

    Την ικανοποίησή του για τη γενικότερη κατάσταση τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό τομέα.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών των χωρών του ευρώ και σε αυτές του Eco/Fin, ο υπουργός Οικονομίας χαιρέτησε την απόφαση των «27» για την έξοδο της Γαλλίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μετά τη Γαλλία την ίδια οδό θα ακολουθήσουν η Γερμανία και στη συνέχεια η Ελλάδα.

    Αναφερόμενος αναλυτικά στην ελληνική οικονομία, ο Γ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά την καταστροφολογία στην οποία πολλοί επιδόθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, τελικά κατάφερε να εισέλθει στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης χωρίς να διακυβευθεί η αναπτυξιακή δυναμική της και χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο μέτωπο της ανεργίας.

    «Ίσως τα τελευταία 2,5 χρόνια, τα πιο θεαματικά μακροοικονομικά αποτελέσματα τα έχουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί συνδυάσαμε μεγάλη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με πολύ υψηλή ανάπτυξη και με μείωση της ανεργίας. Δεν νομίζω ότι τέτοιος συνδυασμός έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Αλογοσκούφης. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η επικείμενη (λίγο πριν ή λίγο μετά το καλοκαίρι) έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος δεν σημαίνει εγκατάλειψη του μεσοπρόθεσμου στόχου για την πλήρη δημοσιονομική εξισορρόπηση, δηλαδή για την επίτευξη ισοσκελισμένων ή και πλεονασματικών προϋπολογισμών τα επόμενα χρόνια.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, ο κ.Αλογοσκούφης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα στοιχειοθετηθεί τόσο με βάση τα υπάρχοντα σήμερα στοιχεία, όσο και με βάση τα επικαιροποιημένα (βάσει των οποίων το ελληνικό ΑΕΠ αναθεωρείται κατά 25% προς τα πάνω). Ο υπουργός ανέφερε ότι τον Απρίλιο (οπότε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα κληθεί να βεβαιώσει τα στοιχεία των παρελθόντων ετών και να εκτιμήσει αυτά των επομένων ετών) θα επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα όχι μόνο συρρίκνωσε το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της το 2006, αλλά και ότι η συρρίκνωση αυτή θα συνεχισθεί και τα ερχόμενα έτη. Η επαλήθευση αυτής της κατάστασης, αλλά και της προοπτικής, θα γίνει τον Απρίλιο επί τη βάσει των μη επικαιροποιημένων στοιχείων, διευκρίνισε ο Γ Αλογοσκούφης, σπεύδοντας ωστόσο να προεξοφλήσει ότι και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία η εικόνα της ελληνικής οικονομίας θα είναι απολύτως ικανοποιητική.

    Ερωτηθείς εξάλλου ο υπουργός πότε εκτιμά ότι θα λήξει το ζήτημα της εκκρεμότητας με τα στατιστικά στοιχεία, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό εξαρτάται εν πολλοίς από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και τους ρυθμούς λειτουργίας της. Σε ό,τι αφορά την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδας, ανέφερε ότι εργάζεται για να παράσχει το ταχύτερο δυνατό τις μεθοδολογικές διευκρινήσεις που της έχει ζητήσει η κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο αναγνώρισε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν ορισμένες τεχνικής υφής εκκρεμότητες, ανάλογες προς αυτές που υπήρξαν και υπάρχουν με όλες τις χώρες που κατά καιρούς προχώρησαν στην επικαιροποίηση των οικονομικών τους δεδομένων.

    Αλμούνια για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος

    Ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2007 την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.

    Ειδικότερα, αναφερόμενος σε συνέντευξη Τύπου στην απόφαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της ΕΕ για έξοδο της Γαλλίας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, ο κοινοτικός επίτροπος, αφού είπε ότι θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα ο τερματισμός της κοινοτικής επιτήρησης για τη Γερμανία, σημείωσε ότι η Επιτροπή θα μπορούσε επίσης μέσα στο τρέχον εξάμηνο να προτείνει προς το Συμβούλιο την έξοδο της Ελλάδας και της Μάλτας από τη διαδικασία αυτή .

    [02] Ο ΣΥΝ συζητά την εκλογική του τακτική

    Με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Με τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο, ο ΣΥΝ ανοίγει και επίσημα τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για την εκλογική του τακτική.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος σε τοποθέτησή του στη συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα ούτε στο Λεκανοπέδιο Αττικής,ούτε στη Θεσσαλονίκη και θα επιλέξει μια άλλη περιφέρεια, πού,όπως είπε,"να είναι εκλόγιμη μόνο μ' ένα πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα για τον ΣΥΝ".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο" και πρόσθεσε ότι ότι ο ΣΥΝ μπορεί να δώσει "τη μάχη με πίστη στις δυνατότητές μας,τις δυνατότητες της ενωτικής Αριστεράς και με εντυπωσιακά αποτελέσματα".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ έπλεξε το εγκώμιο της σημερινής κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, γιατί "λειτούργησε με συνοχή,σύμπνοια,πρωτοβουλία και έμπνευση" και τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν τα στελέχη που αναδεικνύονται στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι η εκλογική περίοδος,σύντομη ή μακρότερη, βρίσκει τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς εμπροσθοφυλακή και δύναμη κρούσης της αντιπολίτευσης, απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ και αυτό γιατί,όπως είπε,"εμείς είμαστε η μαχητική, κινηματική, ενωτική, προγραμματική αντιπολίτευση στους αγώνες για το άρθρο 16,για τις ελευθερίες, για τα δικαιώματα, για το κοινωνικό κράτος, για την οικολογία".

    Στόχος του ΣΥΝ στις εκλογές "δεν είναι η επανείσοδος στη Βουλή,αλλά ο πολλαπλασιασμός των δυνάμεων της πολιτικής έκφρασης, αυτού του πολύχρωμου και νεανικού ποταμού,που βλέπουμε στο άρθρο 16, στο Κοινωνικό Φόρουμ και τις διαδηλώσεις του,στις δράσεις απέναντι στα φαινόμενα του θερμοκηπίου", τόνισε ο κ. Αλαβάνος, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΝ μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο θέμα της δικής του υποψηφιότητας ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε:

    "Θέλω,λοιπόν,να σας ανακοινώσω την απόφασή μου, η υποψηφιότητα του Προέδρου του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, αυτή τη φορά να είναι εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής και εκτός νομού Θεσσαλονίκης,εκτός, δηλαδή, των περιοχών εκείνων που εκλέγεται βουλευτής αμέσως με την είσοδο του κόμματος στη Βουλή ή λίγο παραπάνω. Να είναι σε μια περιφέρεια που είναι εκλόγιμη μόνο με ένα πολύ μεγαλύτερο αποτέλεσμα για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι μπορούμε. Μπορούμε να έχουμε μια εντελώς διαφορετική Βουλή που θα σφραγίζεται από την εμπνευσμένη δυναμική, νεανική παρουσία της Αριστεράς".

    Στο μεταξύ, η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ αποφάσισε να καταθέσει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του προσεχούς Σαββατοκύριακού το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας με τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν και διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε και η εισήγηση προς την ΚΠΕ για την εκλογική του ΣΥΝ στις προσεχείς εκλογές την οποία θα παρουσιάσει ο Γραμματέας Νίκος Χουντής.

    Όπως ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της ΠΓ κατατέθηκαν και άλλες προτάσεις,όπως του Στέργιου Πιτσιόρλα για την εκλογική τακτική, που απορρίφθηκε.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΠΓ του ΣΥΝ εκτιμά ότι «η συνεργασία των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και σε εκλογικό επίπεδο μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα, να λειτουργήσει στη μακρά προεκλογική περίοδο ως πόλος έκφρασης και συσπείρωσης κινηματικών και πολιτικών δυνάμεων, ανένταχτων της Αριστεράς και προσωπικοτήτων ευρέως πολιτικού φάσματος και αγωνιστών της κοινωνικής Αριστεράς που αρνούνται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τον δικομματισμό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 31 January 2007 - 7:30:11 UTC