Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιδιώκουμε το βέλτιστο για την Αναθεώρηση
  • [02] Παιδεία: Κρίσιμες συναντήσεις

  • [01] Επιδιώκουμε το βέλτιστο για την Αναθεώρηση

    «Σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα στην ψήφο κατά συνείδηση, διαδικασία η οποία, μάλιστα, υπάγεται στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης, που αποτελεί μια εξελισσόμενη διαδικασία, είναι αυτονόητο ότι επιδιώκεται η κατάθεση και η ζύμωση των απόψεων, ώστε η τελική πρόταση να συνιστά το βέλτιστο».

    Τη δήλωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για τη χθεσινή διαδικασία στην επιτροπή της Βουλής για την έγκριση της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

    Σε ερώτημα τι εννοεί με τη φράση του για αναζήτηση του «βέλτιστου»,ο Θόδωρος Ρουσόπουλος σημείωσε ότι «σε μια διαδικασία ζωντανή, μπορεί να υπάρξουν προτάσεις που θα τύχουν ευρύτερης αποδοχής».

    Εξ άλλου, στο ερώτημα για την "εμπλοκή" του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ σε μια διαδικασία ψήφου κατά συνείδηση, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική δήλωση του Απ. Σταύρου.

    Τέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι χθες «οι βουλευτές της ΝΔ απέδειξαν το προφανές, ότι η ψήφος κατά συνείδηση, όταν αυτό λέγεται από τα χείλη του αρχηγού του κόμματος, στη ΝΔ ισχύει. Ω' της εκπλήξεως! Μπορεί σε άλλα κόμματα να μην ισχύει, στο δικό μας κόμμα ισχύει. Αυτό είναι πραγματική εσωκομματική δημοκρατία».

    Στο μεταξύ, σε ερώτηση σχετική με πληροφορίες περί κινήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «δεν επιβεβαιώνονται οι σχετικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα πρακτορεία», ενώ σε ερωτήσεις για τη δημοσιονομική απογραφή τόνισε πως «ήταν απαραίτητη για τη νέα αρχή που έπρεπε να γίνει στη βάση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων και επιβεβλημένη για την αξιοπιστία της χώρας».

    [02] Παιδεία: Κρίσιμες συναντήσεις

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου συναντήθηκε σήμερα με ομάδα Πανεπιστημιακών, οι οποίοι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τους συναδέλφους τους που ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

    Η συνάντηση, στην οποία παρέστη και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας καθηγητής Θάνος Βερέμης, χαρακτηρίστηκε από την ίδια την υπουργό εξαιρετική και είπε ότι οι Πανεπιστημιακοί έφεραν προτάσεις. Συμπλήρωσε δε, ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει εμμονή στην πρότασή του, αλλά και πως οι σημερινές προτάσεις συγκλίνουν μεταξύ τους και είναι εξαιρετικής αξίας.

    "Το υπουργείο θα ξανασυζητήσει όλες τις προτάσεις οι οποίες, πρέπει να προσθέσω, ότι διέπονται από την αγωνία των πανεπιστημιακών για τα ιδρύματα" είπε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Η κα Γιαννάκου είπε ακόμα ότι η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή και για εκείνους τους πανεπιστημιακούς που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον διάλογο. "Θα δεχθούμε - είπε - όλες τις προτάσεις. Το υπουργείο Παιδείας θα τις επεξεργαστεί".

    Η υπουργός επισήμανε ιδιαίτερα ότι μέριμνα του υπουργείου είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, διότι το δημόσιο, όπως είπε, είναι για τους οικονομικά αδύνατους.

    Στο μεταξύ, η ΠOΣΔΕΠ έχει κηρύξει τριήμερη απεργία (από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή), ενώ αύριο θα συγκληθεί εκ νέου η Διοικούσα Επιτροπή της Oμοσπονδίας, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει για την απεργία διαρκείας

    Οι φοιτητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις και ετοιμάζονται για νέο συλλαλητήριο το Σάββατο, έξω από το ξενοδοχείο όπου θα διεξαχθούν οι εργασίες της συνόδου των πρυτάνεων.

    Την αναθεώρηση του άρθρου 16 (για την οποία έχουν καταθέσει προτάσεις, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ) υπερψήφισαν οι βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, πλην των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και Σωκράτη Κοσμίδη (που καταψήφισαν, όπως και οι βουλευτές του ΚΚΕ) και του Ανδρέα Λοβέρδου που δήλωσε «παρών».

    Συζήτηση για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση από το ΕΛΙΑΜΕΠ

    Τι σημαίνει αυτοτέλεια και τι αυτή συνεπάγεται; Για τι ακριβώς μιλά το άρθρο 16 και ποια είναι η σχέση και οι διαφορές ανάμεσα στην θεωρεία και την πράξη; Σε αυτά τα ερωτήματα με οδηγό την διοικητική πείρα τους κλήθηκαν χθες να απαντήσουν εξέχοντες πανεπιστημιακοί ευρύτερου ιδεολογικού φάσματος. Την δημόσια συζήτηση διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με την συμμετοχή του πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Κίττα, του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Σωκράτη Κάτσικα, του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου, του πρώην αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου Λευτέρη Παπαγιαννάκη και του Γ. Γραμματέα του Υπ. Παιδείας Ανδρέα Καραμάνου.

    Όλοι μιλάμε για περισσότερη αυτοτέλεια αλλά ο σωστός όρος είναι "αυτοδιοίκηση" είπε ο κ. Καραμάνος κάνοντας μία αναφορά στο άρθρο 16 και αναπτύσσοντας προτάσεις για την βελτίωση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Πρώτο βήμα για την βελτίωση, όπως εξήγησε, είναι η καθιέρωση 4ετούς εκπαιδευτικού προγράμματος για κάθε ίδρυμα. Βασική είναι η κατάργηση του ελέγχου σκοπιμότητας των δαπανών, αλλά και η κατάρτιση αναθεώρηση εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας που θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος για την καλή λειτουργία των ιδρυμάτων και τέλος η εκλογή των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων από το σύνολο των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Καθώς η Παιδεία είναι εθνικό κεφάλαιο κάθε αλλαγή πρέπει να είναι προϊόν ευρύτατης συναίνεσης, τόνισε ο κ. Κίττας επισημαίνοντας ότι ο διάλογος πρέπει να αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης γιατί η μία επηρεάζει την άλλη.

    Σχετικά με την "αυτοτέλεια"- η οποία σωστότερα θα έπρεπε να αποδοθεί ως "αυτοδιοίκηση"- που σημαίνει ότι κάθε ίδρυμα θα μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου του, απαιτούνται, όπως είπε, τέσσερις παράμετροι. Η αυτοδιοίκηση του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ακαδημαϊκή (ορισμός του αριθμού εισακτέων από το κάθε ίδρυμα, όπως και των ερευνητικών του προγραμμάτων), διοικητική (κατάρτιση εσωτερικού κανονισμού κάθε ιδρύματος, δυνατότητα οργάνωσης υπηρεσιών βάση ιδιαιτεροτήτων, αποκέντρωση εξουσιών), οικονομική (αυτόνομη διαχείριση των οικονομικών υπό τον έλεγχο της Πολιτείας) και τέλος πολιτική (απεμπλοκή από ποικίλες κομματικές εξαρτήσεις και σκοπιμότητες). Τα παραπάνω όπως εξήγησε ο ίδιος θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφείς κανόνες αυστηρού ελέγχου, διαφάνειας και λογοδοσίας σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από αυστηρούς εσωτερικούς ελέγχους του ιδίου του ιδρύματος.

    Το καταστρεπτικότερο σενάριο θα ήταν η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων χωρίς ταυτόχρονη αναθεώρηση της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου, τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος επισημαίνοντας ότι χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ειδικότερα των παραγράφων 5, 6 δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Βασική κατά την άποψή του είναι η απελευθέρωση του νομοθέτη και η αυτονομία του πανεπιστημίου.

    Χρειάζεται νέας μορφής πολυτυπία στα θεσμικά πλαίσια των διαφόρων πανεπιστημίων επισήμανε ο κ. Κάτσικας χαρακτηρίζοντας ως θετική την τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας για πλήρη αυτοτέλεια με κοινωνική λογοδοσία. Στο ερώτημα γιατί θέλουμε την αυτοτέλεια ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ελληνική πολιτική βούληση αλλά για οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς θεωρείται στην ΕΕ ότι σήμερα αφενός τα πανεπιστήμια πρέπει να αναπτύξουν μεταξύ τους συναγωνισμό και ευγενή άμιλλα και αφετέρου γιατί ο ρόλος των πανεπιστημίων έχει μετασχηματιστεί σοβαρά σε μοχλό ανταγωνιστικότητας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα σε απλά πράγματα όπως ο αριθμός των εισακτέων, σε παραδείγματα γραφειοκρατικών κωλυμάτων που επιβραδύνουν βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων και τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ρυθμίσεων στο Σύνταγμα που να λύνουν τα χέρια του νομοθέτη.

    Την βαθιά ανησυχία του εξέφρασε ο κ. Παπαγιαννάκης για την ακραία, όπως είπε, μικροκομματική διαχείριση του θέματος, η οποία αγγίζει τα όρια της κατασυκοφάντησης και οδηγεί σε ένα καταστροφικό αδιέξοδο.

    Με κοινό παρονομαστή, πρόσθεσε ο ίδιος, ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται αλλαγές, πρέπει να δούμε τι πανεπιστήμιο θέλουμε, πως και αν θα λειτουργεί.

    Ο κ. Παπαγιαννάκης τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της εισαγωγής της συνεχούς αξιολόγησης και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της εφαρμογής της κινητικότητας τόσο για τα μέλη του ΔΕΠ ώστε να μπορούν να κάνουν και έρευνα, αλλά και αυτή των φοιτητών σε οριζόντια βάση. Πρέπει, τόνισε ο ίδιος, να προχωρήσουμε σε απογαλακτισμό του πανεπιστημίου από το Λύκειο, που το έχουμε καταστρέψει, και από τη σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας με την οποία φορτώνουμε το πανεπιστήμιο με το πρόβλημα της ανεργίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 February 2007 - 13:30:15 UTC