Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας
  • [02] Συνεργασία Κ.Καραμανλή-Γ.Αλογοσκούφη
  • [03] ΣΥΡΙΖΑ: Απέσυρε την ερώτηση για την Παιδεία

  • [01] Αρχίζει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

    Πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Γ.Παπανδρέου ζήτησε τη διενέργεια εκλογών και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εκ μέρους της κυβέρνησης δήλωσε ότι αρχίζει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση της δυσπιστίας, βάσει του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής.

    Η συζήτηση θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

    Καταθέτοντας τη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κ Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για'' ανικανότητα, αναξιοπιστία και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών.''

    Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ ζήτησε εκλογές τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ώρα να μιλήσει ο ελληνικός λαός αν θέλει μια κυβέρνηση που αντιμάχεται τους θεσμούς, μια κυβέρνηση που έκλεισε το κύκλο της. Μια κυβέρνηση που είναι ήδη εκτεθιμένη στον ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση που θα κλείσει το κύκλο της στις εκλογές με τη θέληση του ελληνικού λαού για να ανοίξουμε το δρόμο για το αύριο και την ελπίδα».

    «Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μία προσπάθεια να ξεφύγει απο τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα και εμφανώς ευρισκόμενος σε θέση αδυναμίας, αρνείται την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυσιάζει σε κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, δίνοντας μιά πρώτη κυβερνητική απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    Η κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Αντώναρος, προσέρχεται στη συζήτηση με τη σοβαρότητα που επιβάλλει ο σεβασμός στους θεσμούς και στους πολίτες.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του κ. Γ. Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει και πρόσθεσε ότι ισχύουν οι προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

    Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι θέση υπευθυνότητας προς τους Ελληνες πολίτες, είπε.

    Ερωτηθείς για την διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος και για την δήλωση Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει απο τη διαδικασία, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα, με τα οποία, όπως σημείωσε, δεν πρέπει κανείς να παίζει για προσωπικούς και κομματικούς λόγους.

    Και τόνισε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου με τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις κομματικές σκοπιμότητες στις οποίες καταφεύγει.

    «Νομίζω ότι είναι μία αντανάκλαση των προσωπικών και πολιτικών αδιεξόδων, που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει στη Βουλή και να αναδείξει το έργο της, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της τετραετίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ.Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας πληροφορήθηκαν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

    Τι προβλέπει το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής

    Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής αναφέρει ότι σε περίπτωση υποβολής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η πρόταση αυτή πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από πενήντα τουλάχιστον βουλευτές.

    Η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει τώρα, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

    Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας τελειώνει το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

    Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον του όλου αριθμού των Βουλευτών.

    Έτσι, η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου θα αρχίσει να συζητείται από σήμερα -η έναρξη της συνεδρίασης προβλέπεται για τις 14:15- με εισηγητές δύο εκ των βουλευτών που έχουν υπογράψει την πρόταση και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία.

    [02] Συνεργασία Κ.Καραμανλή-Γ.Αλογοσκούφη

    Συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομίας είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας, η οποία, όπως τόνισε, εξελίσσεται θετικά.

    Εντός του μηνός Φεβρουαρίου θα συσταθεί η Εθνική Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Οπως είπε, την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί και με άλλους κοινωνικούς εταίρους, με στόχο εντός του μηνός να συσταθεί η Επιτροπή.

    Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε από τους εκπροσπώπους της ΓΣΕΕ να συμμετάσχει ενεργά η Συνομοσπονδία στην Εθνική Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Το κύριο ζητούμενο είναι η εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, όπου υπάρχει έλλειμμα. είπε ο κ.Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση.

    Το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής πρέπει να αντιμετωπιστεί, πρόσθεσε ο υπουργός, διότι είναι θέμα στοιχειώδους φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό, πρόσθεσε, δεν μπορούμε να έχουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα, ούτε να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η φτώχεια και δεν θα υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι πόροι που απαιτούνται για το ασφαλιστικό.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι η Συνομοσπονδία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Αλογοσκούφη για να συζητηθεί το θέμα της φοροδιαφυγής για δύο λόγους. Αφενός, γιατί ο διάλογος είναι αναντικατάστατο εργαλείο στη δημοκρατία και αφετέρου επειδή οι μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που δεν φοροδιαφεύγουν και καλύπτουν πλήρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

    Ακούσαμε τον υπουργό, πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος και κάναμε και κάποιες παρατηρήσεις, όπως για παράδειγμα ότι και το κράτος δεν πρέπει να αναπαράγει συστήματα που καταλήγουν σε φοροδιαφυγή.

    Τέλος, με αφορμή παρατήρηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι το χρέος του ΙΚΑ στο τέλος του 2006 φθασε τα 4,280 δισ. ευρώ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι στο διάλογο που ξεκινά με τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη θα συζητηθεί και το θέμα αυτό.

    Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΣΕΒ.

    Από τη συζήτηση που είχαμε, δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές να συμμετάσχουν σε αυτή την εθνική υπόθεση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι βασική οικονομική και κοινωνική προτεραιότητα και πρόσθεσε ότι ο σύνδεσμος συντάσσεται ανεπιφύλακτα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα απελευθερωθούν πόροι για υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια, κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.

    Αυξάνεται ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες

    Αυξάνεται σε 7% ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στη φυτική και ζωική παραγωγή. Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου - όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση - να στηριχθούν οι αγρότες και να διευκολυνθούν στην προσαρμογή τους στα δεδομένα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών:

    -Αυξάνει σε 7% το συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α. στη Φυτική Παραγωγή, από 5% που ισχύει σήμερα (αύξηση κατά 40%).

    -Αυξάνει σε 7% το συντελεστή επιστροφής Φ.Π.Α. στη Ζωϊκή Παραγωγή, από 6% που ισχύει σήμερα (αύξηση κατά 16,7%).

    Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ειδικότερα για τους βαμβακοπαραγωγούς και καπνοπαραγωγούς, τα προϊόντα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στην αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κανονισμός 1782/2003), αναλαμβάνεται η δέσμευση να αναπληρώνεται η διαφορά που θα προκύπτει για τους αγρότες αυτούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι και το καλλιεργητικό έτος 2005. Με ειδική διαδικασία που θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν τα σχετικά αναλογούντα ποσά μέσω τραπεζικής πίστωσης.

    Το υπουργείο επισημαίνει ότι με την αναπροσαρμογή του ύψους των κατ' αποκοπή συντελεστών επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, η χώρα μας τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινοτική Νομοθεσία (οδηγίες 77/388/ΕΟΚ και 2006/112/ΕΚ).

    Διευκρινίζει εξάλλου ότι από την προηγούμενη αναπροσαρμογή των συντελεστών που έγινε το 2000, έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά το κόστος καλλιέργειας και εκτροφής, ενώ έχει μεταβληθεί και ο τρόπος πληρωμής των αγροτών λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Τέλος, διευκρινίζεται ότι για τη Δασοκομία και την Αλιεία ο συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. παραμένει 4%.

    [03] ΣΥΡΙΖΑ: Απέσυρε την ερώτηση για την Παιδεία

    Σε απόσυρση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος, προχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, όταν διαπίστωσε ότι στη θέση του προσήλθε να απαντήσει η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου. Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι το αίτημα του Συνασπισμού, να αποσυρθεί η πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, και ότι έπρεπε να παραστεί για «να του πούμε, Καραμανλή, άνοιξε τα πανεπιστήμια» και άφησε τους φοιτητές και τους καθηγητές να γυρίσουν στις σχολές αντί να βγαίνουν στους δρόμους για την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου». Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, δεν γίνεται συζήτηση με «δολώματα -ιχ πανεπιστήμια», με σιδερογροθιές, με κουκουλοφόρους και αγανακτισμένους φοιτητές και καθηγητές.

    Ο αβ αντιπρόεδρος της Βουλής Σωτήρης Χατζηγάκης σημείωσε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία επιτρέπει στον πρωθυπουργό να επιλέγει τις ερωτήσεις στις οποίες θα απαντά καθώς και ότι η υπουργός Εθνικής Παιδείας, που προσήλθε, δεσμεύει την κυβέρνηση.

    Η κ. Γιαννάκου είπε ότι αποτελεί δικαίωμα του κ. Αλαβάνου να αποσύρει την ερώτησή του, τόνισε ωστόσο ότι "η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης είναι αρμοδιότητας της Βουλής και ότι η ολοκλήρωση της αναθεώρησης προϋποθέτει να μεσολαβήσουν εκλογές, άρα είναι αρμοδιότητας του λαού". Όσο για την ουσία της αναθεώρησης του άρθρου 16, η κ. Γιαννάκου είπε ότι ο Συνασπισμός επέλεξε την αποχή από το διάλογο που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια και ότι δεν έχει προσφέρει καμία εναλλακτική.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 February 2007 - 11:30:15 UTC