Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπακογιάννη: Μέτρα για τη μειονότητα

  • [01] Μπακογιάννη: Μέτρα για τη μειονότητα

    Δέσμη μέτρων που έχουν ως στόχο "την διεύρυνση και την ενίσχυση της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας για την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης", εξήγγειλε στην Κομοτηνή η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Ροδόπης, ανακοίνωσε την προώθηση -με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών- της άρσης των υποθηκών και των χρεών των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων της μειονότητας.

    Επ' αυτού ανέφερε ότι εξαιρούνται τα βακούφια από την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ δήλωσε πως προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών με νομοσχέδιο η "ανανέωση του νόμου 1091/80 που προβλέπει αιρετές διοικήσεις για την διαχείριση των μουσουλμανικών βακουφίων στη Θράκη".

    Η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε ακόμα την απόφαση της κυβέρνησης "να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της δημόσιας διοίκησης με τους πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας" με την εφαρμογή του καθεστώτος που ισχύει για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δηλαδή την ποσόστωση του 5 τοις χιλίοις για τα μέλη της μειονότητας και στους πανελλήνιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό σε θέσεις δημόσιας διοίκησης.

    Είπε επίσης ότι επιλύεται οριστικά το ζήτημα των ανιθαγενών μειονοτικών μόνιμων κατοίκων Ελλάδας, ενώ θεσπίζονται με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας 240 θέσεις ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας στις Μουφτείες Κομοτηνής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου.

    "Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα νέα μέτρα που λαμβάνουμε αποτελούν μέρος μόνο των δράσεων και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησής μας, καθώς πρόκειται να ακολουθήσουν πολλές ακόμα. Με τις πολιτικές της πρωτοβουλίες και με όσες ακόμα έπονται η κυβέρνησή μας προωθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική. Μια πολιτική που αναγνωρίζει για όλους τους κατοίκους της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή καταγωγής, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την κοινή μας ταυτότητα", είπε.

    Αναφερόμενη στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θράκης η κ. Μπακογιάννη είπε ότι αυτό αποτελεί υψηλή προτεραιότητα του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι η περιοχή βρίσκεται σε τέτοια τροχιά.

    "Με τα μέτρα και τις δράσεις της κυβέρνησής μας η ανάπτυξη της Θράκης έχει δώσει εντυπωσιακά σημάδια απογείωσης", τόνισε.

    Ερωτηθείσα αργότερα, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, για το εάν η κυβέρνηση μελετά το θέμα της εκλογής των μουφτήδων της μειονότητας απάντησε αρνητικά. Όπως είπε όσο οι μουφτήδες θα έχουν δικαστικές αρμοδιότητες θα διορίζονται από το κράτος, θα ισχύει ο ελληνικός νόμος.

    ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Σε ερώτηση για το εάν η χώρα μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις εισέρχεται σε τροχιά παρατεταμένης εκλογικής περιόδου η υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

    "Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στην εντολή του ελληνικού λαού να μην σταματήσει να δουλεύει και να μην επιτρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της δουλειάς που έχουμε να κάνουμε".

    ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

    Η κ. Μπακογιάννη ρωτήθηκε για το εάν οι εξελίξεις στο θέμα των πετρελαϊκών ερευνών στην θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά και είπε ότι δεν βλέπει το λόγο να υπάρξει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας πως η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και έχει κάθε δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίές.

    Η κ.Μπακογιάννη θα συναντηθεί την Τρίτη με τον μητροπολίτη και τον μουφτή Κομοτηνής και θα συνεχίσει την περιοδεία της στην Ξάνθη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 February 2007 - 21:30:08 UTC