Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
  • [02] Σημαντικά βήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης
  • [03] Γ.Παπανδρέου: Στρατηγικός ο ρόλος της ΔΕΗ
  • [04] Μήνυμα Κ.Παπούλια προς Τουρκία και ΠΓΔΜ
  • [05] Αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ

  • [01] Συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

    Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση των προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, προκειμένου να οριστεί για ποιες απβ αυτές θα κληθεί να αποφασίσει η Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές.

    Για προαναγγελία παραβίασης του Συντάγματος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, επισημαίνοντας την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση.

    «Τα άδεια έδρανα, εκφράζουν την πιο κυνική απόπειρα υπονόμευσης, μιας συμφωνημένης πορείας» ανέφερε ο κ. Καραμανλής. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι απόντες είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της αναθεώρησης, είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζονται θετικά. Κορυφαία στελέχη, λίγο πριν την φυγή τους δήλωναν ότι ο διάλογος διεξήχθη θετικά. Όμως την ώρα της Ολομέλειας, απέδειξαν ότι δεν άντεξαν τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Επιστράτευσαν, παράδοξους, άστοχους, αντιφατικούς ισχυρισμούς, που το μόνο που κατάφεραν, είναι να χάσουν τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας».

    «Βλέποντας τα άδεια έδρανα, σκέφτομαι πως είναι κρίμα για τον τόπο, το δημόσιο βίο, την ποιότητα της Δημοκρατίας - κρίμα για τους πολίτες που εκπροσωπούνται, με την απουσία, το κενό και τη φυγή των αντιπροσώπων τους. Είναι κρίμα και για τον ίδιο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός. «Προσωπικές φιλοδοξίες, ανασφάλειες και σκοπιμότητες, ανέτρεψαν τη δέσμευση τους, που ήταν μια στάση ευθύνης και οδήγησαν την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο».

    Ο κ. Καραμανλής, επισκόπησε τις κυριότερες προτάσεις του κόμματός του, δίνοντας έμφαση στο επίμαχο άρθρο 16, για την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

    «Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε σειρά λόγων που επιβάλλουν αναθεώρηση του 16. Διακηρύσσει πως είναι ξεπερασμένο και αυταρχικό και πνίγει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί λοιπόν να αποβλέπει στην παράταση της κατάστασης. Ελπίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ, ξεπερνώντας τη σύγχυση και εσωκομματική αδυναμία, θα βρουν το δρόμο της ευθύνης» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσον αφορά δε, τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Καραμανλής ανέφερε:

    «Διαφωνούμε ως προς την εκτίμησή σας για τα πράγματα. Γνωρίζετε τις τάσεις που υπάρχουν για ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο. Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε, άτολμοι και αδρανείς, να επικρατήσουν ντε φάκτο καταστάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς δημόσιο έλεγχο. Είναι ανάγκη να δώσουμε στην επόμενη Βουλή, τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ισχυρού πλαισίου που να αποτρέπει κάθε απόπειρα άναρχης δραστηριότητας. Να μπουν αυστηροί κανόνες, αυστηρές προδιαγραφές, τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και για τα προσόντα των διδασκόντων, που δεν μπορεί να υπολείπονται από εκείνα των δημοσίων πανεπιστημίων».

    Όσο για το άρθρο 24, η συζήτηση του οποίου οδήγησε στην αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως ο στόχος της πρότασης της ΝΔ, είναι «η απόλυτη προστασία των δασών σε συνδυασμό με τη διασφάλιση βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης», δηλώνοντας ανοικτός για βελτιωτικές παρατηρήσεις.

    «Η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Αυτά ορίζει το Σύνταγμα και δεν μπορεί να παραβιάζονται από κανέναν. Είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτιμά σε κρίσιμες στιγμές την φυγή και την απουσία, αλλά δεν είναι δικαίωμά της να προαναγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής.

    Αντίθετοι στην Αναθεώρηση το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ

    «Δεν πιάνει σε μας η ιδεολογική τρομοκρατία και πίεση» δήλωσε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της. «Διατηρώ απόλυτο σεβασμό στα πολιτικά "τσιτάτα" που χρησιμοποιούνται από τα κόμματα, και παρότι αρκετοί δημοσιογράφοι θα βρουν μη πολιτική την τοποθέτησή μου, σας λέω ότι αυτά που εμείς στο ΚΚΕ, επεξεργαζόμαστε διανοητικά, περνάνε απευθείας και στην καρδιά και στα λόγια και στις πράξεις του κόμματος. Δεν λέμε άλλα, και άλλα κάνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «προσφέρουμε τη δυνατότητα μιας οξυμένης ιδεολογικής, πολιτικής και καθαρής αντιπαράθεσης και ότι προκύψει από αυτή: Θέλω να πω σε μερικούς, μη θεωρήσουν ότι η ιδεολογική τρομοκρατία και πίεση πιάνει σε μας. Δεν πιάνει».

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε την αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος λέγοντας ότι «δεν επιθυμούμε να προστεθούν νέα εμπόδια στην πάλη του λαού για τη βελτίωση της ζωής και των δικαιωμάτων τους».

    Ζήτησε παράλληλα από το λαό να μη νιώθει δέος και πνεύμα υποταγής στα αναθεωρούμενα άρθρα, αλλά με εμπιστοσύνη στο δίκιο του, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, που να επιβάλει ένα νέο λαϊκό σύνταγμα. Όπως είπε, το Σύνταγμα είναι ένας νόμος. «Δεν είναι κανένα εικόνισμα να το προσκυνάμε. Είναι ένας νόμος που τον φτιάχνουν συγκεκριμένες πλειοψηφίες, και το νόμο αυτό μπορούν και πρέπει να τον καταργήσουν, και μάλιστα όσο γίνεται περισσότερα άρθρα του να τα κάνουν ανενεργά, οι λαϊκές πλειοψηφίες».

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «το ψητό» στην αναθεώρηση είναι η Παιδεία και τα δάση, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι επιδιώκει να «καθαρίσει» το συνταγματικό έδαφος για αλλαγές επί το αντιδραστικότερο.

    Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι αφού η κυβέρνηση έχει την τόλμη να φέρνει τέτοιες αντιλαϊκές διατάξεις, γιατί δεν φέρνει - στα πλαίσια του αστικού εκσυγχρονισμού - μια διάταξη για «χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος». Αυτή θα ήταν η μοναδική διάταξη που θα ψηφίζαμε είπε η κ. Παπαρήγα.

    ΣΥΝ: θα καταψηφίσουμε τις προτάσεις

    «Θα είμαστε παρόντες και θα καταψηφίσουμε τις προτάσεις», είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος στην ομιλία του.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «οι αγώνες των φοιτητών, η συμμαχία των διδασκόντων όλων των βαθμίδων και η στήριξη των εργαζομένων διαμόρφωσαν μια άλλη πολιτική κατάσταση στη χώρα», ενώ σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε στα έδρανα των κυβερνητικών στελεχών, λέγοντας: «Είστε σήμερα έξω από τα νερά σας, γιατί ξέρετε μόνον να κολυμπάτε στη θάλασσα του δικομματισμού».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εξέφρασε την άποψη ότι «η μητέρα των μεταρρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης, δεν στέκει στα πόδια της, είναι υπό κατάρρευση και αυτό είναι νίκη των φοιτητών και των δασκάλων τους». Πρόσθεσε ότι «Θυμίζουμε λίγο τη Γαλλία μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, για να συμπληρώσει: «Ζούμε σήμερα το τέλος της μεταρρύθμισης που προωθήθηκε από τη ΝΔ».

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι η απουσία του προέδρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή τον «δυσκολεύει» να ασκήσει κριτική, αλλά τόνισε ότι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «όχι μόνο δεν κάνει δυνατή μια προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία», αλλά δεν αφήνει περιθώρια «ούτε καν για συμπαράταξη».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εστίασε την κριτική του στις προτάσεις για την αναθεώρηση των άρθρων 16 (για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων) και 24 (για την προστασία του περιβάλλοντος). Ειδικότερα για το άρθρο 16 τόνισε ότι «θα έπρεπε να καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι για να προχωρήσουν οι αλλαγές θα πρέπει να έχει τη στήριξη καθηγητών και φοιτητών», αλλά και «να βλέπει τι γίνεται σε άλλες χώρες», λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Φιλανδία που έχει το υψηλότερο επίπεδο στην Παιδεία, υπάρχει «αμιγώς σύστημα κρατικών πανεπιστημίων».

    Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ αλλαγών στο Σύνταγμα που θα ενίσχυαν το κοινωνικό κράτος και θα οδηγούσαν στην καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, καθώς επίσης να παρασχεθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και να προχωρήσει ο χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας.

    Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των συμβασιούχων, χαρακτηρίζοντας «συνταγματική παρεκτροπή» την προσπάθεια που γίνεται «να ανατραπούν απόν τον Άρειο Πάγο προηγούμενες αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζομένους», ενώ έθεσε, τέλος, και το ζήτημα της καθυστέρησης ανανέωσης της θητείας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που έχει λήξει από το περασμένο καλοκαίρι.

    Τέλος, κριτική άσκησε και για το άρθρο 24 που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, υποστηρίζοντας ότι «έχει επιβληθεί από τον Μπους και τις αμερικανικές εταιρίες ως πίεση, ως απειλή ή επβ αμοιβή, η εξάλειψη των όρων υπερθέρμανση του πλανήτη και αλλαγή του κλίματος».

    [02] Σημαντικά βήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάσιο Παπαληγούρα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Παπαληγούρας απαντώντας σε ερώτηση, μετά την συνεργασία με τον πρωθυπουργό, εάν θα υπάρξει δικαστική διερεύνηση προς όλες τις κατευθύνσεις για το θάνατο του Ι.Βαρθολομαίου είπε: "όπως ξέρετε η υπόθεση αυτή την ώρα βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. Ό,τι υπάρξει από πλευράς αστυνομικής έρευνας θα καθορίσει και την περαιτέρω δικαστική πορεία".

    Σε άλλη ερώτηση για το παραδικαστικό για την επιστροφή της κ.Αικ.Μπουρμπούλια και του κ.Ι.Γιοσάκη στις φυλακές ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε: "νομίζω ότι οι Κασσάνδρες που ισχυρίζονταν ότι τάχα έχει ''στομώσει'' η κάθαρση στην δικαιοσύνη πήραν μια απάντηση".

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των μεγάλων στόχων που έχουν τεθεί στο υπουργείο του. Σε ό,τι αφορά την πορεία της κάθαρσης στην δικαιοσύνη, σημειώσε ότι περίπου 90 δικαστές διώκονται αυτή την ώρα, είτε πειθαρχικά είτε ποινικά.

    Δεύτερος μεγάλος στόχος είπε ο κ.Παπαληγούρας είναι η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης όπου παρά τις καθυστερήσεις υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα και βελτίωση στο χρόνο ολοκλήρωσης των δικών αλλά, πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες.

    Για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος ο κ.Παπαληγούρας ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα, πως κατασκευάζονται καινούργιες φυλακές και σε ελάχιστες εβδομάδες θα παραληφθεί και η δεύτερη ενώ ακολουθούν ακόμη πέντε. Επιτυγχάνουμε αποσυμφόρηση των φυλακών αλλά και αναβάθμιση της ζωής μέσα στις φυλακές ώστε να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στον κρατούμενο που θα αποφυλακιστεί και με επαγγελματική κατάρτιση μέσα από τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, που οργανώνονται στις φυλακές.

    Επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι θα έρθουν στη βουλή δύο καινούργια νομοσχέδια το πρώτο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και το δεύτερο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα.

    Το δεύτερο νομοσχέδιο είπε ο κ.Παπαληγούρας θα το παρουσιάσει το προσεχές διάστημα στην κυβερνητική επιτροπή και αναφέρεται ειδικότερα στο θέμα της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και της άσκησης παράνομης επιρροής στον ιδιωτικό τομέα.

    Σε ό,τι αφορά το πρώτο νομοσχέδιο ο κ.Παπαληγούρας ανέφερε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα το πολύ θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή.

    [03] Γ.Παπανδρέου: Στρατηγικός ο ρόλος της ΔΕΗ

    Υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος τον βουλευτή Ββ Αθηνών Κίμωνα Κουλούρη. Σχετική επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέγνωσε στην ολομέλεια της Βουλής η πρόεδρος του σώματος Άννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    Για απουσία στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας και απαξίωση της ΔΕΗ κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου συζητήθηκε το θέμα.

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι ''υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την ενεργειακή της πολιτική αλλά και στη ΔΕΗ την οποία απαξιώνει με την έλλειψη σχεδιασμού αλλά και εγκληματικές υστερήσεις και παραλείψεις''. Μικρό τμήμα αυτών, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου είναι οι αλλεπάλληλες αλλαγές στη διοίκηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ''δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, αλλά διάφορα συμφέροντα'' και αναφερόμενος στη ΔΕΗ τόνισε ότι για το ΠΑΣΟΚ είναι μια δημόσια επιχείρηση με στρατηγικό ρόλο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

    Αναφορές έκανε ο κ.Παπανδρέου και στη σχέση ενεργειακής πολιτικής και της πολιτικής εθνικής ασφάλειας της χώρας, καθώς και στην έλλειψη στρατηγικής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και περιβαλλοντικής αντίληψης από πλευράς της κυβέρνησης. Υπενθύμισε επίσης ότι ο ίδιος από το 1986 είχε θέσει θέμα χρησιμοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με την ηλιοφάνεια που έχει θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα.

    Οπως ανέφερε ο κ.Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέλαβε πρωτοβουλίες διεθνώς για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρόσφατα μάλιστα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου, έστειλε επιστολές στον πρόεδρο Μπους, στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο και στην πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής Νάνσι Πελόζι για το ίδιο θέμα.

    Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δεκάλεπτης διάρκειας συνάντηση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στο κόμμα τονίζοντας ότι ''βρισκόμαστε σε μια νέα πολιτική περίοδο''.

    Επισήμανε επίσης ότι σε αυτή την περίοδο απαιτείται διαρκής εξωστρεφής δράση του Κινήματος με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, οργανωμένα και συστηματικά σε όλα τα επίπεδα.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναφερόμενος στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να είχε πάρει μέρος από την αρχή σε αυτή τη συζήτηση.

    Συμφώνησε με την απόφαση για την αποχώρηση ύστερα από όσα συνέβησαν στη Βουλή, τονίζοντας ότι όλα αυτά απέδειξαν ότι ο κ.Καραμανλής χρησιμοποίησε την αναθεωρητική διαδικασία προσχηματικά προκειμένου να έχει έναν άσσο στο μανίκι του και να ισχυρίζεται ότι έκανε κάποια μεταρρύθμιση. Ζήτησε επίσης, να σταματήσει κάθε συζήτηση στο κόμμα για την Αναθεώρηση και η τελευταία να είναι αύριο στο Πολιτικό Συμβούλιο το οποίο θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του κ.Παπανδρέου.

    Απάντηση υπουργού Ανάπτυξης στις δηλώσεις κ. Γ.Παπανδρέου

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για μια ακόμη φορά, ατύχησε στην κριτική του απέναντι σβ αυτή την Κυβέρνηση. Πριν από λίγες ημέρες, εκτέθηκε με τα όσα τόνισε στη Βουλή, σχετικώς με τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Σήμερα, εκτίθεται ακόμη περισσότερο με όσα δηλώνει για την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης. Δείχνει ότι είτε δεν παρακολουθεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες και το νομοθετικό έργο της Βουλής, είτε ότι δεν τον πληροφορούν, σχετικώς με αυτά, οι συνεργάτες του", αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, απαντώντας στα όσα δήλωσε ο κ.Παπανδρέου.

    Το Μάρτιο του 2004, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των εν λειτουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ανερχόταν μόλις σε 400 MW, ενώ σήμερα υπερβαίνει τα 755 MW και μέσα στο 2007 θα υπερβούμε τα 1.100 MW, αναφέρει ο κ.Σιούφας, επισημαίνοντας επίσης ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε, με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις, το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μπορεί, πλέον, να διαχειριστεί φορτία της τάξης των 11.000 ΜW, όταν το καλοκαίρι του 2004 το σύστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας στην πρώτη ώρα που η αιχμή του φορτίου υπερέβη τα 9.000 MW.

    Η κυβέρνηση αυτή, αναφέρει ο κ.Σιούφας, προώθησε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, αναβαθμίζοντας το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα εγχώρια δίκτυα φυσικού αερίου, επεκτείνοντας τη χρήση του στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδος, προώθησε τις μεγάλες διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πρωταγωνιστή στο νέο, υπό διαμόρφωση, χάρτη των ευρωπαϊκών αγωγών, αποσπώντας τη δημόσια αναγνώριση και τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του ΟΟΣΑ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

    "Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ας μην προσποιείται ότι δεν γνωρίζει αυτό που γνωρίζουν όλοι σβ αυτή τη χώρα. Ότι το 2007 δεν είναι 1986. Δεν αρκούν απλώς οι ιδέες και οι προθέσεις. Χρειάζεται να υπάρχει στρατηγική, σχέδιο, συγκεκριμένες πολιτικές και παρεμβάσεις. Και σε τελική ανάλυση, έργα", επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης.

    [04] Μήνυμα Κ.Παπούλια προς Τουρκία και ΠΓΔΜ

    Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και την ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ταυτόχρονα δε παρουσίασε τη σταθερή θέση του για την Ευρώπη, θέση η οποία συνοψίζεται στη φράση ότι "δημοκρατία και μη ανθρωποκεντρική ανάπτυξη δεν μπορούν να συνυπάρξουν".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σήμερα το πρωί επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας "Αγιος Κλήμης Αχρίδος" και σε ομιλία του, υπό τον τίτλο "Η Βουλγαρία στην ΕΕ και η ελληνοβουλγαρική φιλία", υπογράμμισε πως "η Ευρώπη πιστεύει πια ότι η παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα δεν μπορεί παρά να βασίζεται στον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και στον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

    Πρός τούτο, απευθυνόμενος σαφώς προς την Άγκυρα και τα Σκόπια, επεσήμανε ότι "γι' αυτό και θεωρούμε ότι οι σχέσεις μας με υποψήφια μέλη οφείλουν να είναι σχέσεις αρχών, όπου διαιρέσεις κρατών, κατοχές εδαφών, παραχάραξη της ιστορίας ή επιλεκτική αποδοχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν αποτελούν αποδεκτές προσεγγίσεις".

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στο θεσμικό πρόβλημα της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι "αυτό που θέλουμε όλοι είναι μια δυναμική Ευρώπη, ικανή να λαμβάνει αποφάσεις, χωρίς, όμως, να λησμονεί ότι η νομιμοποίηση του κοινοτικού εγχειρήματος βασίζεται στην βούληση των λαών της".

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, "το βασικότερο θέμα για τον Ευρωπαίο πολίτη και, άρα, το κυριότερο πολιτικό μας ζητούμενο, παραμένει αυτό που επιτυχημένα αποκαλούμε ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο".

    Δηλαδή, όπως εξήγησε, "ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, μακροοικονομική σταθερότητα, σεβασμό προς το περιβάλλον και ρεαλιστική προοπτική για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες" και πρόσθεσε ότι "όσοι έχουμε ζήσει μελανές περιόδους της Ευρωπαϊκής ιστορίας, αντιλαμβανόμαστε ίσως ευκολότερα ότι δημοκρατία και μη ανθρωποκεντρική ανάπτυξη δεν μπορούν να συνυπάρξουν".

    Στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας, ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ κάνοντας λόγο για "ιστορική εξέλιξη, στρατηγικής σημασίας" για τις δύο χώρες και τα Βαλκάνια, σημείωσε ότι από την εποχή που διετέλεσε Υπουργός των Εξωτερικών θεωρούσε "τη διεύρυνση στη ΝΑ Ευρώπη ως μια νομοτελειακή πορεία για την Ένωση" και υπογράμμισε πως η Βουλγαρία "πέτυχε ένα πολιτικό, θεσμικό και οικονομικό θαύμα, ώστε να καταστεί δυνατή η είσοδος της σε μια ένωση κρατών, που, παρά τις όποιες αδυναμίες της αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα ανάπτυξης, ποιότητας δημοκρατίας και συστήματος αξιών".

    Αναφέρθηκε επίσης στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση, σημειώνοντας:

    "Γράφεται συχνά στον ευρωπαϊκό τύπο ότι η ΕΕ δεν αρέσει πια στους ευρωπαϊκούς λαούς: Οι πολίτες αποστασιοποιούνται, όπως δείχνουν τα ποσοστά συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Οι αιτίες είναι προφανείς: Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών παραμένει δαιδαλώδης και ακατανόητη για το μέσο πολίτη, ο τρόπος λήψης των αποφάσεων είναι συγκεντρωτικός, τα κοινοτικά κείμενα δεν είναι προσιτά, οι ανισότητες δεν έχουν θεραπευθεί, η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Η οικολογική κρίση προβληματίζει τις ευρωπαϊκές οικογένειες που αναρωτιούνται για λάθη και παραλείψεις που έγιναν στο όνομα της ανάπτυξης . Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για το αδιέξοδο στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την ίδια ώρα αγωνιούν για τα όρια ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία".

    Ωστόσο, σημείωσε ως μεγαλύτερο επίτευγμα της Ένωσης το γεγονός ότι "πέτυχε να καταστήσει αδιανόητο έναν ενδοευρωπαϊκό πόλεμο".

    Σχετικά με τις εξελίξεις στη Βαλκανική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η είσοδος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ "είναι το πρώτο βήμα για μια νέα πολιτική πραγματικότητα στον βαλκανικό χώρο, μια πραγματικότητα ξένη προς τις εθνικές αντιθέσεις και την οικονομική δυσπραγία".

    Πρόσθεσε ακόμη πως η σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων "δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί διπλωματικό αυτοματισμό" και επανέλαβε την πεποίθηση της Αθήνας πως "τα Βαλκάνια πλήρωσαν, όσο λίγες περιοχές στον πλανήτη, τις εθνικιστικές εξάψεις και τους ανταγωνισμούς για την κατανομή ισχύος".

    Επεσήμανε πως ο δρόμος για την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή μας "παραμένει μακρύς και δύσκολος" και σημείωσε πως η Ελλάδα ανήκει στους πλέον ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων.

    Και στο πλαίσιο της προοπτικής αυτής, τόνισε, "όλες οι υποψήφιες χώρες της περιοχής μας πρέπει να αντιμετωπισθούν με ίσους όρους και με βάση το παρόν και όχι το παρελθόν. Και για όσα προβλήματα μας κληρονόμησε το παρελθόν και όσα τυχόν προκύψουν, η βάση επίλυσης τους πρέπει να είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και οι διατάξεις της χάρτας των Ηνωμένων Εθνών".

    Άλλωστε, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "οι βαλκανικοί λαοί έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από ανταγωνισμούς για δημιουργία σφαιρών επιρροής, από κατασκευασμένους εθνικισμούς και εμφύλιους σπαραγμούς" και πρόσθεσε ότι η ΕΕ "χρωστάει στα Βαλκάνια, όχι τα Βαλκάνια στην Ένωση".

    Εκφράζοντας την ικανοποίηση του γιατί ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης εισέρχεται σε φάση υλοποίησης, σημείωσε πως πρόκειται για έργο "στρατηγικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή παρουσία των χωρών μας και θα μας προσφέρει διπλωματικά και οικονομικά οφέλη".

    Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στη Σόφια διαδοχικές εθιμοτυπικές συναντήσεις με τους αρχηγούς του κόμματος "Δημοκράτες για ισχυρή Βουλγαρία" Ιβάν Κόστωφ, της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Πέταρ Σογιάνωφ καθώς και με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλγαριας Ζέλιου Ζέλεφ.

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναχωρεί αργά το απόγευμα για το Βουκουρέστι, οπου θα πραγματοποίηση διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    [05] Αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ

    Tις μεταβολές του μηχανογραφικού δελτίου που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι τον προσεχή Ιούλιο για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Ετσι θα περιλαμβάνονται σε σύγκριση με το περυσινό, δύο νέα Τμήματα Πανεπιστημίων, τρία νέα Τμήματα ΤΕΙ και οκτώ νέα προγράμματα σπουδών στις 4 Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, μετονομασίες τεσσάρων τμημάτων ΤΕΙ καθώς και έξι τμήματα των ΤΕΙ που εντάσσονται και σε άλλο επιστημονικό πεδίο. Επίσης στο νέο μηχανογραφικό δελτίο δεν θα περιλαμβάνεται ούτε φέτος η Στρατιωτική Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων.

    Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες εξετάσεις προγραμματίζεται να αρχίσουν, όπως και πέρυσι μέσα στο β΄δεκαπενθήμερο του Μαϊου και να ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν οι ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις των πτυχιούχων Β΄κύκλου ΤΕΕ, ενώ οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διενεργηθούν μέσα στο β΄δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

    NEA TMHMATA

    Στο νέο μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνονται δύο νέα τμήματα Πανεπιστημίων, τρία νέα Τμήματα ΤΕΙ και οκτώ προγράμματα σπουδών στις τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες. Αναλυτικά τα νέα τμήματα είναι τα εξής:

    1. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

    Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων με έδρα την Κόρινθο, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    2. Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

    Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής, το οποίο εντάσσεται στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο.

    3. ΤΕΙ Πάτρας

    α) Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας με έδρα το Αίγιο, το οποίο εντάσσεται στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

    β) Τμήμα Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων με έδρα τον Πύργο, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    4. ΤΕΙ Καβάλας

    Τμήμα Νοσηλευτικής με έδρα το Διδυμότειχο, το οποίο εντάσσεται στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

    5. Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας

    α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    β) Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, το οποίο εντάσσεται στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

    6. Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης

    α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    β) Πρόγραμμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων, το οποίο εντάσσεται στο 4ο επιστημονικό πεδίο .

    7. Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων

    α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    β) Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    8. Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης

    α) Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    β) Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, το οποίο εντάσσεται στο 1ο επιστημονικό πεδίο.

    ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

    Μετονομάζονται και περιλαμβάνονται στο νέο μηχανογραφικό δελτίο με τη νέα ονομασία τους, ως ακολούθως, τέσσερα τμήματα των ΤΕΙ:

    1.Το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Αθήνας που ανήκει στο 1ο και 2ο Επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Προσχολικής Αγωγής.

    2. Το Τμήμα Διακοσμητικής του ΤΕΙ Αθήνας που ανήκει στο 4ο Επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων.

    3. Το Τμήμα Οπτικής του ΤΕΙ Αθήνας που ανήκει στο 3ο Επιστημονικό πεδίο μετονομάζεται σε Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας.

    4. Το Τμήμα Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου που ανήκει στο 5ο επιστημονικό πεδίο, μετονομάζεται σε Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών - Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων.

    ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΤΟΣ

    Εντάσσονται και σε άλλο επιστημονικό πεδίο έξι τμήματα των ΤΕΙ, ως ακολούθως:

    1. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά εκτός από το 5ο πεδίο εντάσσεται και στο 1ο πεδίο.

    2. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα το Αργοστόλι εκτός από το 5ο πεδίο εντάσσεται και στο 1ο πεδίο.

    3. Το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο του ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Ηγουμενίτσα εκτός από το 5ο πεδίο εντάσσεται και στο 1ο πεδίο.

    4. Το Τμήμα Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με έδρα την Κατερίνη εκτός από το 4ο πεδίο εντάσσεται και στο 5ο πεδίο.

    5. Το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με έδρα τη Ζάκυνθο εκτός από το 4ο πεδίο εντάσσεται και στο 2ο πεδίο.

    6. Το Τμήμα Διοίκησης Κοινωνικών-Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων (πρόκειται για τη μετονομασία του Τμήματος Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων) του ΤΕΙ Μεσολογγίου εκτός από το 5ο πεδίο εντάσσεται και στο 1ο πεδίο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 February 2007 - 13:30:24 UTC