Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Κάτω από αυστηρό δημόσιο έλεγχο η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
  • [02] "Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική"
  • [03] Αντίθετοι στην αναθεώρηση ΚΚΕ και ΣΥΝ
  • [04] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα
  • [05] Χιλιάδες τουρίστες στο Ρίο για το καρναβάλι

  • [01] Κ.Καραμανλής: Κάτω από αυστηρό δημόσιο έλεγχο η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

    Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 12.30 στην ειδική εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα: «100 χρόνια Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος - Με το βλέμμα στο μέλλον»

    Για προαναγγελία παραβίασης του Συντάγματος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της βουλής, επισημαίνοντας την απουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση.

    «Τα άδεια έδρανα, εκφράζουν την πιο κυνική απόπειρα υπονόμευσης, μιας συμφωνημένης πορείας» ανέφερε ο κ. Καραμανλής. «Όλοι γνωρίζουν ότι οι απόντες είχαν συμφωνήσει στην ανάγκη της αναθεώρησης, είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους, ορισμένες από τις οποίες αντιμετωπίζονται θετικά. Κορυφαία στελέχη, λίγο πριν την φυγή τους δήλωναν ότι ο διάλογος διεξήχθη θετικά. Όμως την ώρα της Ολομέλειας, απέδειξαν ότι δεν άντεξαν τα εσωκομματικά τους προβλήματα. Επιστράτευσαν, παράδοξους, άστοχους, αντιφατικούς ισχυρισμούς, που το μόνο που κατάφεραν, είναι να χάσουν τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας».

    «Βλέποντας τα άδεια έδρανα, σκέφτομαι πως είναι κρίμα για τον τόπο, το δημόσιο βίο, την ποιότητα της Δημοκρατίας - κρίμα για τους πολίτες που εκπροσωπούνται, με την απουσία, το κενό και τη φυγή των αντιπροσώπων τους. Είναι κρίμα και για τον ίδιο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός. «Προσωπικές φιλοδοξίες, ανασφάλειες και σκοπιμότητες, ανέτρεψαν τη δέσμευση τους, που ήταν μια στάση ευθύνης και οδήγησαν την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο».

    Ο κ. Καραμανλής, επισκόπησε τις κυριότερες προτάσεις του κόμματός του, δίνοντας έμφαση στο επίμαχο άρθρο 16, για την εισαγωγή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

    «Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε σειρά λόγων που επιβάλλουν αναθεώρηση του 16. Διακηρύσσει πως είναι ξεπερασμένο και αυταρχικό και πνίγει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί λοιπόν να αποβλέπει στην παράταση της κατάστασης. Ελπίζω ότι στο ΠΑΣΟΚ, ξεπερνώντας τη σύγχυση και εσωκομματική αδυναμία, θα βρουν το δρόμο της ευθύνης» παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όσον αφορά δε, τα κόμματα της Αριστεράς, ο κ. Καραμανλής ανέφερε:

    «Διαφωνούμε ως προς την εκτίμησή σας για τα πράγματα. Γνωρίζετε τις τάσεις που υπάρχουν για ενιαίο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό χώρο. Είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε, άτολμοι και αδρανείς, να επικρατήσουν ντε φάκτο καταστάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς δημόσιο έλεγχο. Είναι ανάγκη να δώσουμε στην επόμενη Βουλή, τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός ισχυρού πλαισίου που να αποτρέπει κάθε απόπειρα άναρχης δραστηριότητας. Να μπουν αυστηροί κανόνες, αυστηρές προδιαγραφές, τόσο για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, όσο και για τα προσόντα των διδασκόντων, που δεν μπορεί να υπολείπονται από εκείνα των δημοσίων πανεπιστημίων».

    Εμείς παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευση που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες, τόνισε ο πρωθυπουργός. Προτείνουμε να τεθεί ως προμετωπίδα του άρθρου 16 η σύνδεση της Παιδείας με τον ελληνικό και, κατ΄ επέκταση, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Προτείνουμε να υπογραμμίζεται ρητά και ξεκάθαρα, ως προτεραιότητα της Πολιτείας, η διαρκής αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προτείνουμε να οριοθετηθεί, παράλληλα, και η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μη κρατικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κάτω από αυστηρό δημόσιο έλεγχο.

    Όσο για το άρθρο 24, η συζήτηση του οποίου οδήγησε στην αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη διαδικασία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως ο στόχος της πρότασης της ΝΔ, είναι «η απόλυτη προστασία των δασών σε συνδυασμό με τη διασφάλιση βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης», δηλώνοντας ανοικτός για βελτιωτικές παρατηρήσεις.

    «Η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Αυτά ορίζει το Σύνταγμα και δεν μπορεί να παραβιάζονται από κανέναν. Είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προτιμά σε κρίσιμες στιγμές την φυγή και την απουσία, αλλά δεν είναι δικαίωμά της να προαναγγέλλει παραβίαση του Συντάγματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής

    [02] "Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική"

    Εκλογές ζήτησε και πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά την εξάωρη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ως αδιέξοδη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι η διέξοδος είναι μόνο οι εκλογές, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. Δεν θα αφήσουμε τόνισε, επίσης, τα αδιέξοδα της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο αγώνας του Κινήματος είναι ανένδοτος και θα γίνει μαζί με το λαό για το λαό με στόχο μια δίκαιη κοινωνία. Σε αυτό τον αγώνα, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει μπροστά συντεταγμένα, με συλλογικότητα, ευθύνη και πρόγραμμα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της ολοκληρωτικά, γέρασε πρόωρα και προκαλεί ζημιά στον τόπο. Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έφθασε στο σημείο να παρωδεί ακόμα και το σύνταγμα και να ασχολείται με μια όπως τη χαρακτήρισε κομματική φιέστα, η οποία δεν έχει κανένα νόημα, δεν αφορά τη χώρα και τον πολίτη.

    Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης πρόσθεσε, έχει τελειώσει και το ΠΑΣΟΚ δεν συμπράττει.

    Στο μεταξύ, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος,Γιώργος Παπανδρέου, το βουλευτή της Β΄Αθηνών Κίμωνα Κουλούρη.Σχετική επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέγνωσε στην ολομέλεια της Βουλής η πρόεδρος του σώματος Άννα Μπενάκη Ψαρούδα.

    "Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άλλον έπρεπε να διαγράψει αλλά δεν το έπραξε, δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Κουλούρης, ενώ αναφερόμενος στην επίμαχη χθεσινή δήλωσή του είπε ότι απλώς υπερασπίστηκε τις βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ με τις οποίες παίζουν κάποιοι και αυτό, όπως αναφέρει, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Απάντηση Κυβερνητικού εκπροσώπου στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    "Τα πολιτικά και ιδεολογικά αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβονται πλέον πίσω από μικροκομματικά τεχνάσματα. Τα εσωκομματικά του διλήμματα δεν αφορούν τους πολίτες. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ για ένταση και πόλωση ζημιώνουν τον τόπο", δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Ανταπάντηση του Π.Ευθυμίου

    «Οι κύριοι Παυλόπουλος και Ρουσόπουλος, αντί να υποκρίνονται και να υβρίζουν, καλό θα ήταν να αποδεχτούν ότι, αυτή η αναθεώρηση με τα συγκεκριμένα περιεχόμενα, έχει τελειώσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σχετικά με τις απαντήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θεοδ. Ρουσόπουλου, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Στις 18 και 19 Μαΐου το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Στις 18 και 19 Μαΐου θα διεξαχθεί το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Πέτρος Ευθυμίου. Η απόφαση ελήφθη από το πολιτικό συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του γραμματέα του εθνικού συμβουλίου Νίκου Αθανασάκη.

    Θα προηγηθούν κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου με την επιτροπή προγράμματος στις 23 και 24 Φεβρουαρίου και συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου για το πρόγραμμα στις 28 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει ειδική συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου για το πρόγραμμα στις 2 και 3 Μαρτίου.

    Εξάλλου, ύστερα από εισήγηση των κυρίων Αθανασάκη και Σκανδαλίδη αποφασίστηκε ότι το συνέδριο της νεολαίας του Κινήματος θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 29 έως 31 Μαρτίου. Για το θέμα αυτό τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν αύριο συνέντευξη Τύπου.

    Ο κ. Ευθυμίου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αποπομπή του κ. Κουλούρη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος, τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο του κόμματος, σύμφωνα με την απόλυτα θεσμική διαδικασία που διαθέτει. Όπως ανέφερε ο κ. Ευθυμίου είχαν προηγηθεί παρόμοιες ενέργειες του βουλευτή, οι οποίες δημιουργούσαν σύγχυση στην κοινή γνώμη.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου ανέφερε ότι όσο και αν του είναι δυσάρεστα τα διοικητικά μέτρα, αν χρειαστεί θα προβεί και πάλι σε παρόμοια κίνηση. Είναι αυτονόητο, ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, ότι αυτό είναι απόρροια των συνολικών θέσεων που ανέπτυξε ο πρόεδρος του Κινήματος και αποτελεί θέμα θεσμικής του ευθύνης.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση αν πληρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την αντιμετώπιση στελεχών, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου στην εισηγήσή του σήμερα έθεσε ένα πλαίσιο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ και κοινής στάσης και συμπεριφοράς για όλα τα στελέχη και επομένως δεν υπάρχει καμία διαφορετική μεταχείριση.

    Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με την εφαρμογή ή όχι των καταστατικών διαδικασιών στην περίπτωση Κουλούρη, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι αυτή η θεσμική δικαιοδοσία του προέδρου είναι διαπιστωμένη ιστορικά και έχει εφαρμοστεί από αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία.

    Σε ερώτηση αν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερα να εκφράζουν τη γνώμη τους, ο κ. Ευθυμίου απάντησε ότι η έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας και του εσωτερικού διαλόγου είναι ταυτισμένοι με την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα μετά το 2004 το ΠΑΣΟΚ έχει εμβαθύνει το διάλογο.

    [03] Αντίθετοι στην αναθεώρηση ΚΚΕ και ΣΥΝ

    «Δεν πιάνει σε μας η ιδεολογική τρομοκρατία και πίεση» δήλωσε η γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αρχή της ομιλίας της, στη συζήτηση στη βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Διατηρώ απόλυτο σεβασμό στα πολιτικά "τσιτάτα" που χρησιμοποιούνται από τα κόμματα, και παρότι αρκετοί δημοσιογράφοι θα βρουν μη πολιτική την τοποθέτησή μου, σας λέω ότι αυτά που εμείς στο ΚΚΕ, επεξεργαζόμαστε διανοητικά, περνάνε απευθείας και στην καρδιά και στα λόγια και στις πράξεις του κόμματος. Δεν λέμε άλλα, και άλλα κάνουμε», είπε η κ. Παπαρήγα σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «προσφέρουμε τη δυνατότητα μιας οξυμένης ιδεολογικής, πολιτικής και καθαρής αντιπαράθεσης και ότι προκύψει από αυτή: Θέλω να πω σε μερικούς, μη θεωρήσουν ότι η ιδεολογική τρομοκρατία και πίεση πιάνει σε μας. Δεν πιάνει».

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε την αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος λέγοντας ότι «δεν επιθυμούμε να προστεθούν νέα εμπόδια στην πάλη του λαού για τη βελτίωση της ζωής και των δικαιωμάτων τους».

    Ζήτησε παράλληλα από το λαό να μη νιώθει δέος και πνεύμα υποταγής στα αναθεωρούμενα άρθρα, αλλά με εμπιστοσύνη στο δίκιο του, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, που να επιβάλει ένα νέο λαϊκό σύνταγμα. Όπως είπε, το Σύνταγμα είναι ένας νόμος. «Δεν είναι κανένα εικόνισμα να το προσκυνάμε. Είναι ένας νόμος που τον φτιάχνουν συγκεκριμένες πλειοψηφίες, και το νόμο αυτό μπορούν και πρέπει να τον καταργήσουν, και μάλιστα όσο γίνεται περισσότερα άρθρα του να τα κάνουν ανενεργά, οι λαϊκές πλειοψηφίες».

    Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, «το ψητό» στην αναθεώρηση είναι η Παιδεία και τα δάση, επικρίνοντας τη ΝΔ ότι επιδιώκει να «καθαρίσει» το συνταγματικό έδαφος για αλλαγές επί το αντιδραστικότερο.

    Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι αφού η κυβέρνηση έχει την τόλμη να φέρνει τέτοιες αντιλαϊκές διατάξεις, γιατί δεν φέρνει - στα πλαίσια του αστικού εκσυγχρονισμού - μια διάταξη για «χωρισμό της εκκλησίας από το κράτος». Αυτή θα ήταν η μοναδική διάταξη που θα ψηφίζαμε είπε η κ. Παπαρήγα.

    ΣΥΝ: θα καταψηφίσουμε τις προτάσεις

    «Θα είμαστε παρόντες και θα καταψηφίσουμε τις προτάσεις», είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος στην ομιλία του.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «οι αγώνες των φοιτητών, η συμμαχία των διδασκόντων όλων των βαθμίδων και η στήριξη των εργαζομένων διαμόρφωσαν μια άλλη πολιτική κατάσταση στη χώρα», ενώ σχολιάζοντας την απουσία των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε στα έδρανα των κυβερνητικών στελεχών, λέγοντας: «Είστε σήμερα έξω από τα νερά σας, γιατί ξέρετε μόνον να κολυμπάτε στη θάλασσα του δικομματισμού».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εξέφρασε την άποψη ότι «η μητέρα των μεταρρυθμίσεων της σημερινής κυβέρνησης, δεν στέκει στα πόδια της, είναι υπό κατάρρευση και αυτό είναι νίκη των φοιτητών και των δασκάλων τους». Πρόσθεσε ότι «Θυμίζουμε λίγο τη Γαλλία μετά την απόρριψη του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, για να συμπληρώσει: «Ζούμε σήμερα το τέλος της μεταρρύθμισης που προωθήθηκε από τη ΝΔ».

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι η απουσία του προέδρου και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή τον «δυσκολεύει» να ασκήσει κριτική, αλλά τόνισε ότι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «όχι μόνο δεν κάνει δυνατή μια προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία», αλλά δεν αφήνει περιθώρια «ούτε καν για συμπαράταξη».

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού εστίασε την κριτική του στις προτάσεις για την αναθεώρηση των άρθρων 16 (για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων) και 24 (για την προστασία του περιβάλλοντος). Ειδικότερα για το άρθρο 16 τόνισε ότι «θα έπρεπε να καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι για να προχωρήσουν οι αλλαγές θα πρέπει να έχει τη στήριξη καθηγητών και φοιτητών», αλλά και «να βλέπει τι γίνεται σε άλλες χώρες», λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Φιλανδία που έχει το υψηλότερο επίπεδο στην Παιδεία, υπάρχει «αμιγώς σύστημα κρατικών πανεπιστημίων».

    Ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ αλλαγών στο Σύνταγμα που θα ενίσχυαν το κοινωνικό κράτος και θα οδηγούσαν στην καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθεί το όριο ηλικίας για την εκλογή στο Κοινοβούλιο, καθώς επίσης να παρασχεθεί δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και να προχωρήσει ο χωρισμός Κράτους - Εκκλησίας.

    Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των συμβασιούχων, χαρακτηρίζοντας «συνταγματική παρεκτροπή» την προσπάθεια που γίνεται «να ανατραπούν απόν τον Άρειο Πάγο προηγούμενες αποφάσεις που δικαίωναν τους εργαζομένους», ενώ έθεσε, τέλος, και το ζήτημα της καθυστέρησης ανανέωσης της θητείας των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που έχει λήξει από το περασμένο καλοκαίρι.

    Τέλος, κριτική άσκησε και για το άρθρο 24 που αφορά τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, υποστηρίζοντας ότι «έχει επιβληθεί από τον Μπους και τις αμερικανικές εταιρίες ως πίεση, ως απειλή ή επβ αμοιβή, η εξάλειψη των όρων υπερθέρμανση του πλανήτη και αλλαγή του κλίματος».

    [04] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα

    Με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζονται σήμερα οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας εν αναμονή της κατάθεσης του νόμου- πλαίσιο και της συζήτησης στη Βουλή, για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Σε 24ωρη απεργία έχει καλέσει τους εκπαιδευτικούς η ΟΛΜΕ, ενώ και η ΑΔΕΔΥ κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.Στόχος των διοργανωτών είναι να συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή, όπου θα συζητείται το άρθρο 16.

    Στο μεταξύ, 323 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων τελουν υπό κατάληψη από φοιτητές, οι οποίοι φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Είκοσι τετράωρη απεργία εξήγγειλε η ΔΟΕ για τις 22 Φεβρουαρίου, με αίτημα την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Την ίδια ημέρα, πανελλαδική απεργία πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ.

    Στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν οι Ενιαίες Αριστερές Κινήσεις, η Πανελλαδική Πρωτοβουλία για το άρθρο 16 και εκπαιδευτικοί. Χθες, φοιτητές -που πρόσκεινται κυρίως στο ΚΚΕ- συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

    [05] Χιλιάδες τουρίστες στο Ρίο για το καρναβάλι

    Παρά την εγκληματικότητα που είναι μια πληγή για το Ρίο ντε Ζανέιρο τους τελευταίους μήνες, η βραζιλιάνικη πόλη περιμένει περίπου 700.000 τουρίστες για να παρακολουθήσουν το διάσημο καρναβάλι της.

    Ο γραμματέας Τουρισμού του Δήμου του Ρίο ντε Ζανέιρο, Ρούμπερ Μεδίνα, εκτίμησε ότι το Ρίο θα κερδίσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από τους ξένους επισκέπτες, ενώ οι δημοτικές αρχές έχουν επενδύσει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

    Ο Μεδίνα πρόσθεσε ότι οι τουρίστες δεν επισκέπτονται το Ρίο μόνο για τις φαντασμαγορικές παρελάσεις των σχολών της σάμπα, που θα γίνουν την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά και για μια σειρά εκδηλώσεων στους δρόμους της πόλης, που έχουν ήδη αρχίσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    "Πιστεύω ότι πουθενά αλλού στον κόσμο δεν γίνεται κάτι τέτοιο", δήλωσε ο υπεύθυνος για τον τουριστικό τομέα στον Δήμο του Ρίο ντε Ζανέιρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 February 2007 - 7:30:20 UTC