Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων
  • [02] Συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία
  • [03] "Ανασυγκρότηση των δυνάμεων της Νεολαίας"
  • [04] "Οι συμβασιούχοι να συνεχίσουν τον αγώνα"
  • [05] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Αποκριάς

  • [01] Μέτρα της τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων

    Με βροχερό καιρό αρχίζει σήμερα η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.Σε επιφυλακή θα βρίσκονται από σήμερα το πρωί οι υπηρεσίες της Τροχαίας, τόσο στους εθνικούς δρόμους όσο και στις αστικές περιοχές για τη διευκόλυνση οδηγών και πεζών, ενόψει του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία θα λαμβάνονται συνεχώς μέτρα σε πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Αθήνας και τα προάστια, όπως εμπορικά κέντρα, λιμάνια, σταθμούς, ΟΣΕ, σταθμούς λεωφορείων, αεροδρόμια κλπ. για τη διευκόλυνση πεζών και οχημάτων.

    Παράλληλα θα υπάρχουν τροχονόμοι σε όλους τους βασικούς κόμβους των εθνικών δικτύων ενώ επίσης θα περιπολούν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες στους βασικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Για τον ίδιο σκοπό έχουν συγκροτηθεί συνεργεία τροχονομικών ελέγχων τα οποία θα κάνουν ελέγχους όλο το 24ωρο για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος και ναρκωτικών ουσιών, επικίνδυνοι ελιγμοί, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, παραβίαση των σηματοδοτών καθώς και η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και κράνους που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα θανατηφόρα δυστυχήματα.

    Οι τροχονόμοι έχουν εντολή να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο φορτηγών αυτοκινήτων τα οποία θα ακινητοποιούνται εάν διαπιστώνεται ότι κινούνται επικίνδυνα ή δεν πληρούν τους κανόνες για την κυκλοφορία τους.

    Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων από την πρωτεύουσα θα ισχύει και η απαγόρευση της κίνησης των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα την Παρασκευή, από τις 3 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ για την έξοδο και την Καθαρή Δευτέρα από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ για την είσοδο.

    Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε οδικούς άξονες ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο ώστε να διευκολυνθούν όσοι θα κινηθούν προς την περιφέρεια της Αττικής.

    Η Τροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς και πεζούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τους κανόνες κυκλοφορίας για την πρόληψη και αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων. Ιδίως στους οδηγούς των αυτοκινήτων εφιστάται η προσοχή στα εξής:

    - Να μην οδηγούν εάν έχουν πιει έστω και λίγο αλκοόλ.

    - Να μην τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα

    - Να χρησιμοποιούν ζώνες και κράνη

    - Να βάζουν πάντα στα πίσω καθίσματα και με ασφάλεια τα παιδιά

    - Να μην κάνουν αντικανονικά προσπεράσματα

    - Ιδιαίτερα τονίζουν οι αξιωματικοί της Τροχαίας στους οδηγούς να μη μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο.

    - Να αποφεύγουν την προσέγγιση με τα αυτοκίνητά τους στους σταθμούς, κυρίως των υπεραστικών λεωφορείων στον Κηφισό γιατί τις ημέρες αυτές παρατηρείται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα ενώ να οδηγούν με μικρή ταχύτητα μέσα στην πόλη και αν ταξιδέψουν στην επαρχία να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες για το ενδεχόμενο που θα τους χρειαστούν σε περιοχές με χιόνι ή πάγο.

    [02] Συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομία

    Την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά το χαιρετισμό του στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αναβάθμιση του ρόλου και τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης, στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.

    Πρόσθεσε, ότι μετά από πολλά χρόνια επενδυτικής άπνοιας σημαντικά κεφάλαια επενδύονται στον κλάδο, καταδεικνύοντας έτσι τη δυναμική που αυτός έχει και επεσήμανε ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η σταδιακή κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου από το 2008 για τις ασφάλειες ζωής και η συνέχιση και εντατικοποίηση του έργου που ήδη γίνεται για την εποπτεία της αγοράς και τον έλεγχο της φερεγγυότητάς της.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η αγορά ελέγχεται με αυστηρά κριτήρια ώστε να μην δυσφημίζεται ο θεσμός και να μη βάλλεται η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων.

    Ανέφερε ότι στελεχώνεται η επιτροπή εποπτείας ιδιωτικής ασφάλισης και τόνισε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που θα ανοίξει σύντομα για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, στόχος είναι, με την ευρύτερη συναίνεση που θα προκύψει από το διάλογο, να επιτευχθεί μια κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση, στην οποία θα έχει συμπληρωματικό ρόλο και η ιδιωτική ασφάλιση.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε τη σημαντική συμβολή του θεσμού στην ελληνική οικονομία, εφόσον απασχολεί 50.000 εργαζόμενους και τα επενδεδυμένα κεφάλαια ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ.

    Παρέμβαση Γ. Αλογοσκούφη

    ''Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου'', σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι ο ασφαλιστικός κλάδος παρουσιάζει ένα ρυθμό ανάπτυξης ανώτερο του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και ότι στόχος είναι να γίνει η ιδιωτική ασφάλιση πιο προσιτή στους πολίτες.

    Οι ασφαλιστικές εταιρίες, πρόσθεσε, παρέχουν όλο και περισσότερες επιλογές και υπηρεσίες και ο κλάδος προσελκύει μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό.

    Επίσης, είπε ότι είναι σαφής η βούληση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών και ότι η ασφαλιστική αγορά έχει ενισχυθεί με φορολογικά κίνητρα.

    Θέλουμε να ενισχύσουμε την αγορά, συμπλήρωσε, αλλά έχουν πολύ μεγάλη σημασία και οι δικές σας προσπάθειες, είπε, απευθυνόμενος προς τα μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας για την οποία είπε ότι μετασχηματίζεται σε μια πιο φιλική στις επιχειρήσεις, περισσότερο ανταγωνιστική και εξωστρεφή.

    Η ανάπτυξη προέρχεται τώρα από τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις του, ενώ οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει και πάλι να επενδύουν στην Ελλάδα.

    Επίσης αναφέρθηκε στη δημοσιονομική προσαρμογή, στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας και πρόσθεσε ότι "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε" και κατέληξε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό ούτε για καθυστερήσεις.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας σε μήνυμα του επεσήμανε το νέο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την περαιτέρω συμβολή του θεσμού στην εθνική οικονομία και αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας γενικότερα, ενώ και η υπουργός Εξωτερικών κα Ντ. Μπακογιάννη, επίσης σε μήνυμά της, ανέφερε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Παπαθανασίου επεσήμανε ότι ο έλεγχος στην ασφαλιστική αγορά γίνεται ακόμα πιο αυστηρός και ανέφερε ότι αφαιρέθηκαν οκτώ άδειες λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών σε 34 μήνες διακυβέρνησης, ωστόσο ο σκοπός της Κυβέρνησης δεν είναι αυτός, αλλά η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Δεν θα πρέπει να περνάει απαρατήρητο, όπως είπε, ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα των εταιρειών του κλάδου κατά 650 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Υπογράμμισε επίσης ότι η συνεργασία όλων είναι επιβεβλημένη για την καλή λειτουργία της αγοράς.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών κ. Δ. Παλαιολόγος τόνισε ότι ο κλάδος είναι πολύ δυναμικός δεδομένου ότι ο κύκλος εργασιών του ήταν 4,4 δισ. ευρώ το 2006, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ αφορούσαν στις γενικές ασφαλίσεις και τα 2,3 δισ. ευρώ τις ασφαλίσεις ζωής. Πρόσθεσε ότι ο κλάδος των ασφαλειών ζωής είχε ανάπτυξη 17,5% πέρυσι, κυρίως λόγω των τραπεζοασφαλειών, ενώ ο κλάδος των γενικών ασφαλίσεων είχε αναπτυξη 5,5%, διότι "φρενάρισε" την πορεία του η εξέλιξη του κλάδου αυτοκινήτου.

    Ο κ. Παλαιολόγος πρόσθεσε ότι αν η πολιτεία αποδεχθεί εμπρακτα το συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης για πολίτες και επιχειρήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και αν συμβάλει με τη φορολογική της πολιτική δίνοντας κίνητρα και αίροντας αντικίνητρα, θα βοηθήσει ώστε να σχηματιστεί μια νέα κουλτούρα ασφάλισης.

    Αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της εποπτείας και στη σημασία της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομεά για την ανάπτυξη του κλάδου, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα αύξησης των ασφαλίσεων σεισμού (είναι ασφαλισμένο σήμερα λιγότερο του 10% του πληθυσμού), στην αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης των δημόσιων νοσοκομείων και στην επέκταση της συνεργασίας τους με την ιδιωτική ασφάλιση, το ρόλο του κλάδου στη συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση και τον προσανατολισμό του κλάδου στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «στο νέο περιβάλλον, μια αξιόπιστη, φερέγγυα και αποτελεσματική ασφαλιστική αγορά έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να είναι σωστά προετοιμασμένη και να αντιληφθεί ότι εκτός από τον οικονομικό ρόλο έχει και κοινωνικό: Να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο πρόσθετο πλέγμα ασφαλείας για τους πολλούς και όχι ένα επιλεκτικό προνόμιο για τους λίγους. Διασφαλίζοντας έτσι αύξηση του όγκου των πωλήσεων αλλά και υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών».

    [03] "Ανασυγκρότηση των δυνάμεων της Νεολαίας"

    Τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας μέσα από το συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-31 Μαρτίου, ανέπτυξαν σε συνέντευξη Τύπου, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και ο υπεύθυνος του κόμματος για τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Αθανασάκης μίλησε για σημαντική απόφαση ανασυγκρότησης των δυνάμεων της νεολαίας, ώστε να συμβάλλει με την αυτόνομη παρουσίαση και την πρωτοπόρο δράση της ως κινητήρια δύναμη στον αγώνα του κόμματος.

    Αναφέρθηκε στο συνέδριο της νεολαίας, στο οποίο, όπως είπε, αναμένεται μαζική συμμετοχή 3.500 συνέδρων, αντιπροσωπευτικών όλων των τμημάτων της νεολαίας και όλων των περιοχών της χώρας.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στο ασυμβίβαστο, ανάμεσα στις θέσεις στα κεντρικά όργανα του κόμματος και τις κρατικές θέσεις που θα θεσμοθετηθεί, όπως είπε, στην περίπτωση επιστροφής του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

    "Καμιά οργάνωση δεν είναι αυτοσκοπός, σημείωσε ο κ. Αθανασάκης αλλά η οργανωτική συγκρότηση της νεολαίας είναι αναγκαία, για τη δυναμική αυτόνομη παρουσία της και τη διαρκή δράση της στους κόλπους του κόμματος.

    Σε οργανωτικά, κυρίως, θέματα αναφέρθηκε ο κ. Σκανδαλίδης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που ανέλαβε εκ μέρους του κόμματος τον τομέα της νεολαίας.

    Ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι οι σύνεδροι θα εκλεγούν με ένα σύστημα αντίστοιχο της εκλογής του προέδρου του κόμματος και θα αναδειχθεί ένα κεντρικό οργανωτικό δίκτυο νεολαίας για νέους επιστήμονες, αγρότες, άνεργους κ.α., οι οποίοι θα λειτουργούν στους κόλπους του κόμματος για τα γενικά πολιτικά ζητήματα και με αυτονομία τα νεολαιίστικα.

    Αρχικά το ΠΑΣΟΚ δεν είχε χωριστή οργάνωση νεολαίας, στη συνέχεια δημιουργήθηκε αυτόνομη νεολαιίστικη οργάνωση και τώρα προτείνεται ένα μικτό σχήμα λειτουργίας και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτόνομης δράσης στα ειδικά θέματα.

    Ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε επίσης ότι αυτονομείται από τη νεολαία και η σπουδάζουσα ΠΑΣΠ, καθώς και ότι δεν θα εκλεγεί από το συνέδριο γραμματέας της νεολαίας.

    Η νέα γενιά, τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, μπαίνει ξανά μπροστά για την κοινωνική δικαιοσύνη και την καλύτερη ποιότητα ζωής, με στόχο να αποτελέσει τον καταλύτη τόσο στις κοινωνικές διεργασίες όσο και στην πορεία προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Τέλος, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ μετά τη διαγραφή Κουλούρη, ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε: "Είναι ώρα συσπείρωσης, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ναρκοθετεί τα βήματά μας".

    Το ΠΑΣΟΚ ζητά το άνοιγμα των φακέλων προμηθειών του ΙΚΑ

    Το ΠΑΣΟΚ ζητά επισήμως το άνοιγμα των φακέλων προμηθειών του ΙΚΑ, προσδιορίζοντας και τον τρόπο ελέγχου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πέτρος Ευθυμίου και ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τυπική ή άτυπη ανάθεση για ελέγχους από τον υπουργό σε υποδιοικητές. Αυτό δεν είναι νόμιμη και θεσμική διαδικασία. Αντίθετα θα μπορούσε να γεννήσει υποψίες για τον χαρακτήρα του ελέγχου. Πρέπει να γίνει επίσημα έλεγχος δια των συγκεκριμένων Νόμων που η ελληνική πολιτεία χρησιμοποιεί σε παρόμοιες περιπτώσεις».

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι για τον θάνατο του Γιάννη Βαρθολομαίου το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει ιδιαίτερη θλίψη, «ωστόσο στο ΙΚΑ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, τίθενται ουσιώδη ζητήματα τα οποία απαιτούν απαντήσεις».

    «Επισημάναμε ήδη στην συζήτηση του λεγομένου μίνι ασφαλιστικού στις 21 Νοεμβρίου 2006, ότι στο νομοσχέδιο αυτό στο άρθρο 35 στην παράγραφο 4 υπήρχε μια παράξενη διατύπωση σύμφωνα με την οποία προσδιορίζονταν πάρα πολύ ειδικά χαρακτηριστικά για το ποιοι υπάλληλοι μπορούσαν να στελεχώνουν τα τμήματα κατάρτισης, τροποποίησης συμβάσεως και διαχείρισης διαγωνισμών παροχής υπηρεσιών και εξοπλισμού» είπε ο κ. Ευθυμίου προσθέτοντας ότι «τότε δεν εδόθησαν απαντήσεις».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα ουσιώδη ζητήματα του ΙΚΑ βρίσκονται στα εξής στοιχεία: Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς το 2002 είχε πλεόνασμα 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια ευρώ και το 2003 πλεόνασμα 1 δισεκατομμύριο 500 εκατομμύρια ευρώ

    «Ποια είναι η εικόνα μετά το 2004 με τις ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Ευθυμίου προσθέτοντας ότι «το ΙΚΑ για πρώτη φορά φέτος θα παρουσιάσει έλλειμμα λόγω της υποχρηματοδότησης 1 δισεκατομμυρίου 200 εκατομμυρίων ευρώ».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «υπάρχει ταυτόχρονα μια ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών Υγείας που φθάνει το 1 δισεκατομμύριο, 200 εκατομμύρια ευρώ και υπάρχουν χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και τεχνικές εταιρείες, τις οποίες επίσης καταγγείλαμε και αποδείξαμε στην Βουλή».

    Ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «σε όλα αυτά προστίθενται καταγγελίες για ακυρώσεις διαγωνισμών λόγω παρατυπιών».

    «Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός κ. Τσιτουρίδης, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες» είπε ο κ. Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει σήμερα μια μισή διάψευση του κυβερνητικού εκπροσώπου για το αν έχουν ανατεθεί από τον κ. υπουργό έρευνες για τις προμήθειες στους υποδιοικητές του ΙΚΑ».

    «Χρειάζεται μια καθαρή απάντηση και οπωσδήποτε η απάντηση βρίσκεται στον ενδελεχή έλεγχο που πρέπει να κάνει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να γίνουν διαυγείς από ένα διαυγή έλεγχο» κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

    Αδιέξοδη η κυβερνητική πολιτική

    Εκλογές ζήτησε πάλι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με δηλώσεις του μετά την εξάωρη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε ως αδιέξοδη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι η διέξοδος είναι μόνο οι εκλογές, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει ο λαός. Δεν θα αφήσουμε τόνισε, επίσης, τα αδιέξοδα της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν αδιέξοδα για τον τόπο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο αγώνας του Κινήματος είναι ανένδοτος και θα γίνει μαζί με το λαό για το λαό με στόχο μια δίκαιη κοινωνία. Σε αυτό τον αγώνα, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ μπαίνει μπροστά συντεταγμένα, με συλλογικότητα, ευθύνη και πρόγραμμα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της ολοκληρωτικά, γέρασε πρόωρα και προκαλεί ζημιά στον τόπο. Και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έφθασε στο σημείο να παρωδεί ακόμα και το σύνταγμα και να ασχολείται με μια όπως τη χαρακτήρισε κομματική φιέστα, η οποία δεν έχει κανένα νόημα, δεν αφορά τη χώρα και τον πολίτη.

    Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης πρόσθεσε, έχει τελειώσει και το ΠΑΣΟΚ δεν συμπράττει.

    [04] "Οι συμβασιούχοι να συνεχίσουν τον αγώνα"

    Με το προεδρείο της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ, στις 10.30 το πρωί.

    «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ διόρισε τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, δεν σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργούν ως στελέχη της ΝΔ και να βάζουν την εικόνα του Καραμανλή και του Παυλόπουλου στο εικονοστάσι και να τους ευλογούνε. Υπάρχει δικαιοσύνη και αυτήν πρέπει να σεβαστούν, τόνισε ο κ. Αλ.Αλαβάνος ο οποίος παρέστη χθες στην εκδίκαση της υπόθεσης των συμβασιούχων στον Άρειο Πάγο και μίλησε στη συγκέντρωση των εργαζομένων- συμβασιούχων έξω από το δικαστήριο.

    Γιατί κρίνονται δύο πράγματα: Το ένα είναι το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων. Και το άλλο, αν θα έχουμε δικαιοσύνη ανεξάρτητη ή δικαιοσύνη νεοδημοκρατική. Το γεγονός ότι ενεπλάκη το Ελεγκτικό Συνέδριο και, παρανόμως, αντισυνταγματικά, κατήργησε αποφάσεις δικαστηρίων, ήταν η πρώτη αρνητική κίνηση που είδαμε. Η δεύτερη είναι σήμερα. Είναι ντροπή: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, να στρέφεται ενάντια στον Αρειο Πάγο και ενάντια στην απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου , η οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα μόνιμων εργασιακών σχέσεων σε όσους εργαζόμενους συμβασιούχους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μιλάμε για ένα δικαστικό και συνταγματικό πραξικόπημα. Ζητήσαμε να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα ενάντια στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο οποίος στέλνει εγκυκλίους στα δικαστήρια για το τι θα αποφασίσουν και σήμερα προσπαθεί να βγάλει και μία απαγορευτική απόφαση.

    Τα σχέδια αυτά δεν θα περάσουν. Ο αγώνας των συμβασιούχων έχει πολλά χρόνια πίσω του. Και σήμερα παίρνει ένα μήνυμα από τους καθηγητές και τους φοιτητές: Ότι αν υπάρχει μαζική συμμετοχή, αγωνιστικότητα, επιμονή, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Μπορούμε να αλλάξουμε το ίδιο το Σύνταγμα . Σας καλώ λοιπόν κι εγώ να συνεχίσετε τον αγώνα σας, να είστε παρόντες. Τα αιτήματά σας έχουν νομιμότητα με βάση το Κοινοτικό Δίκαιο και την Οδηγία 70/99. Τα πραξικοπήματα της ΝΔ δεν θα περάσουν μέχρι και ο τελευταίος συμβασιούχος, είτε είναι καθαρίστρια, είτε στην Ολυμπιακή, είτε δασοπυροσβέστης, είτε οτιδήποτε άλλο, θα μπορέσει να δικαιωθεί. Να είστε καλά και καλή νίκη.»

    [05] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Αποκριάς

    Στους ξέφρενους ρυθμούς του καρναβαλιού θα "κινηθούν" και φέτος αρκετές περιοχές της Ελλάδας, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών. Εμπνευσμένες από την ιστορία, την παράδοση αλλά και τη σύγχρονη ζωή είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται και φέτος, με παρελάσεις αρμάτων, αναβίωση εθίμων, μεταμφιέσεις, φαγοπότι και ξεφάντωμα ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Το καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη διοργάνωση σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις πληθαίνουν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς και κορυφώνονται με το "Κάψιμο του Τζάρου" στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

    Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο "Τζάρος" ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα.

    Την Καθαρά Δευτέρα θα αναβιώσουν οι Μουντζούρηδες στον Πολύσιτο Ξάνθης, ο Θρακιώτικος Γάμος στον οικισμό Μυρωδάτο και η Καμήλα στη Σταυρούπολη.

    Στη Νάουσα, θα αναβιώσει και φέτος το παραδοσιακό έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες, οι ρίζες του οποίου χάνονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Οι Γενίτσαροι φορούν φουστανέλες, τσαρούχια, μάλλινες μακριές κάλτσες και γιλέκο, ενώ στο πρόσωπο φέρουν κερωμένο πανί με ζωγραφιστό μουστάκι. Στο κεφάλι, στη μέση και στο χέρι τους δένουν από ένα μαντήλι, ενώ στο λαιμό κρεμούν σταυρό και αλυσίδα με φυλακτό.

    Οι Μπούλες είναι επίσης άνδρες, ντυμένοι με γυναικεία ρούχα και στο πρόσωπο φορούν βαμμένες μάσκες. Σύμφωνα με το έθιμο, τα χρόνια της τουρκοκρατίας οι αρματολοί έβρισκαν στις Απόκριες την ευκαιρία να κατέβουν στην πόλη μασκαρεμένοι και να γλεντήσουν με συγγενείς και φίλους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους αναγνωρίσουν οι Τούρκοι.

    Στην Κοζάνη θα "ζωντανέψει" το έθιμο του Φανού, τον οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Ακολουθούν φωτιές και σε άλλα 13 σημεία. Κάτοικοι και επισκέπτες χορεύουν υπό τους ήχους των χάλκινων πνευστών και τραγουδούν τα "Ξιανέντραπα" αλλά και τραγούδια κλέφτικα, της αγάπης και της ξενιτιάς. Η γιορτή κορυφώνεται τα ξημερώματα της Καθαρής Δευτέρας, οπότε βραβεύονται οι καλύτεροι Φανοί.

    Στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την Καθαρά Δευτέρα παρασκευάζονται γλυκές πίτες και μοιράζονται στη γειτονιά. Πρόκειται για μια "αναίμακτη θυσία στους νεκρούς", ενώ οι εκδηλώσεις της Απόκριας κλείνουν με το έθιμο των μετανοιών. Οι μεγαλύτεροι δίνουν άφεση αμαρτιών στους μικρότερους που με πολύ σεβασμό επισκέπτονται τους μεγαλύτερους, τους φιλούν το χέρι και τους προσφέρουν ένα πορτοκάλι.

    Στην Καστοριά, την τελευταία Κυριακή της Απόκριας, οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις "Μπουμπούνες", και γύρω τους στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων. Στο τέλος, οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα. Έθιμο της ίδιας βραδιάς είναι και ο "χάσκαρης". Στην άκρη ενός πλάστη δένεται μία κλωστή και στην άκρη της κλωστής ένα βρασμένο αβγό. Ο αρχηγός της οικογένειας κρατά τον πλάστη και τον κατευθύνει στα στόματα των μελών, οι οποίοι προσπαθούν να το "χάψουν".

    Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού τα τελευταία χρόνια πήραν τη μορφή πολυήμερων εκδηλώσεων, κυρίως λαογραφικού χαρακτήρα. Κατά τη διάρκεια αυτών προσφέρονται δωρεάν άφθονο ντόπιο ρακί και κρασί, λουκάνικα, παραδοσιακός χαλβάς και χωριάτικες πίτες, ενώ μουσικές συναυλίες, χορευτικά σχήματα, εκδηλώσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αποκριάτικων στολών, χειροτεχνίας κ.α. δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο καρναβάλι.

    Στο Λιτόχωρο Πιερίας αναβιώνουν έθιμα που έχουν σκοπό τον εξαγνισμό των κακών πνευμάτων και τον εξοβελισμό της κακοτυχίας. Αυτό επιτυγχάνει ο Χορός των βωμολόχων που περιδιαβάζει όλο το χωριό με πειράγματα για όλους τους περαστικούς. Το βράδυ της Κυριακής της Αποκριάς ανάβουν τα κέδρα στις γειτονιές, γύρω από τις οποίες στήνεται ξέφρενο γλέντι.

    Στη Νέα Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο, θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του γιαουρτοπόλεμου, που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία.

    «ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2007» - Ραντεβού με το ξεφάντωμα μιας πόλης

    Ο Δήμος Ξάνθης και η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης καλούν φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες του «Ξανθιώτικου Καρναβαλιού» να ζήσουν από κοντά μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας μέσα από τη 42η διοργάνωση των «Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών».

    Το Καρναβάλι της Ξάνθης, ίσως το μεγαλύτερο Καρναβάλι όχι μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα, που στις μέρες μας λίγες ανάλογες καρναβαλικές εκδηλώσεις έχουν, κι αυτές οι ιδιαιτερότητες είναι που το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό.

    Στην Ξάνθη το Καρναβάλι είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την λαϊκή παράδοση, με τα βιώματα των ανθρώπων, με την ιστορία των γενιών που πέρασαν και με το έργο τους ανόρθωσαν αυτή τη πόλη.

    Αυτό φαίνεται εξάλλου και μέσα από την πληθώρα των πολύ αξιόλογων εκδηλώσεων που διοργανώνονται και χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες (Παρελάσεις, Συναυλίες, Εκθέσεις, Δρώμενα, Παράλληλες Εκδηλώσεις) και απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης Μανώλη Φανουράκη επισημαίνει: «Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές τιμούν την παράδοση και τον πολιτισμό και δίνουν το ξεχωριστό στίγμα τους στο σήμερα. Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών παίρνουν μέρος σε ένα ξέφρενο πανηγύρι ντυμένοι καρναβαλιστές σατιρίζοντας την επικαιρότητα ή αναβιώνοντας σκηνές από την μυθολογία και την ιστορία του τόπου».

    Σύμφωνα με τον κ. Φανουράκη στη φετινή Καρναβαλική Παρέλαση θα λάβουν μέρος 13.500 καρναβαλιστές, που θα επιλέξουν τις στολές τους ανάμεσα από τους 27 καρναβαλικούς συλλόγους που έχουν συσταθεί στην Ξάνθη και προετοιμάζονται κάθε μέρα του χρόνου για να έχουν την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συμμετέχον στον καρναβαλικό σύλλογο να μην φορέσει τη καινούργια στολή του συλλόγου σε κανένα από τα δεκάδες αποκριάτικα πάρτι που διοργανώνονται, νωρίτερα από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις των διοργανωτών αναφέρουν ότι ο αριθμός των επισκεπτών το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς θα φθάσει και ίσως ξεπεράσει τους 150.000, ενώ συνολικά 14 άρματα θα παρελάσουν στη διάρκεια της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης

    Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος οι ετήσιες εκδηλώσεις των «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών» θα κορυφωθούν με την μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στις 18 Φεβρουαρίου 2007. Σε αυτή την εντυπωσιακή παρέλαση που πραγματοποιείται ανελλιπώς τα τελευταία σαράντα δυο χρόνια, ακόμα και κάτω και από τις πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες,

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ 2007

    Στην πλατεία Συντάγματος έχει στηθεί η Καρναβαλοχώρα που περιλαμβάνει κινούμενα καρναβαλικά στοιχεία, εξέδρα θεαμάτων και δραστηριότητες, όπως ομαδικά παιχνίδια, κατασκευές, θεατρικό παιχνίδι, μεταμφιέσεις, χορό κουκλοθέατρο, ζογκλέρ, θέατρα δρόμου, παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα κλπ. πάντα με την καθοδήγηση έμπειρων εμψυχωτών.

    ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    Πλατεία Αγ. Σώστη 19.00

    Λάτιν ρυθμοί και χορός με το συγκρότημα Sambaxe.

    Πλατεία Κολωνακίου 13.00

    Μουσική με τσιγγάνικα βιολιά από τους ADRIATICA.

    Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) 13.00

    Συναυλία με τον Γιάννη Ζουγανέλη και την παρέα του.

    Πλάκα 19.30

    Δημοτική Χορωδία και μαντολινάτα Νεαπόλεως-Εξαρχείων «Διονύσιος Λαυράγκας ερμηνεύει παλιές καντάδες στα δρομάκια της Πλάκας

    ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ

    Ζάππειο 12.00

    Παιδικό πάρτι με τις Μαγικές Σβούρες. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, καρναβαλιστές και dj για πολύ μουσική και χορό. Κυνήγι θησαυρού.

    Ωρα 15.00 Αθηναϊκές Καντάδες και Τραγούδια της Παλιάς Αθήνας με τους λυρικούς καλλιτέχνες Δέσποινα Τσολάκη και Κωνσταντίνο Τζέμο

    ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

    ΛΟΦΟΣ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ 12.00

    Παραδοσιακά τραγούδια , μουσική και χορός με τον Σάββα Σιάτρα και την παρέα του

    ΛΟΦΟΣ ΣΤΡΕΦΗ 12.00

    Το παραδοσιακό σεργιάνι με τη Στέλλα Διαμαντή σε ένα πρόγραμμα από σμυρναίικα, νησιώτικα, δημοτικά και λαϊκά τραγούδια από όλη την Ελλάδα

    ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ 12.00

    Η Πανελλήνια Ένωση Παραδοσιακής Μουσικής σε μουσική και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Καλλιτεχνική επιμέλεια: ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ. Και στους τρεις λόφους θα προσφέρονται λαγάνες, ελιές και χαλβάς.

    ΤΡΙΚΑΛΑ

    Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, το βράδυ, όλη η πόλη ξεφαντώνει στην κεντρική πλατεία με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα, άφθονο κρασί και τοπικά εδέσματα.

    Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου το πρωί το παλιό σμίγει με το νέο και οι ξυλοπόδαροι με τους ζογκλέρ συναντιώνται με τον Μπάρμα Γιάννη Κανατά! Υπάρχει επίσης και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού ενώ το μεσημέρι στην πλατεία του Δ.Δ. Διάβας θα λάβουν χώρα παραδοσιακά δρώμενα.

    Την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου γλέντι για όλους τους πολίτες με παραδοσιακή φασολάδα, λαγάνα, κρασί, τραγούδι, χορό και διαγωνισμό χαρταετού.

    Με φιλοδοξία να προσελκύσει επισκέπτες από όλη τη Θεσσαλία πραγματοποιείται φέτος το καρναβάλι στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Γόμφων, του Δήμου Γόμφων. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο δήμο Γόμφων θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου στις 2:30 το μεσημέρι στο Δημοτικό Διαμέρισμα των Γόμφων με την παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων. Συνολικά, θα παρελάσουν 15 άρματα και δεκάδες καρναβαλιστές. Τα θέματα των αρμάτων έχουν αντληθεί κυρίως, από την επικαιρότητα. Στον ίδιο χώρο θα διατίθενται και νηστίσιμα εδέσματα.

    ΛΑΡΙΣΑ

    Σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνει και η Λάρισα με εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την Κυριακή της Αποκριάς και τις οποίες διοργανώνουν ο Δήμος, η Δημοτικής Πινακοθήκη Λάρισας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός.

    Μεταξύ των αλλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το παιδικά πάρτι, ο διαγωνισμός ζωγραφικής και χαρταετού ενώ την Κυριακή της Αποκριάς μετά από παιδικό πάρτι μασκέ θα γίνει η γιορτή της φωτιάς.

    Την Καθαρή Δευτέρα έχει προγραμματισθεί διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού και γλέντι με ζωντανό πρόγραμμα από μουσικοχορευτικά συγκροτήματα.

    ΚΡΗΤΗ

    Μπορεί το καρναβάλι του Ρεθυμνου να αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αποκριάτικών εκδηλώσεων στην Κρήτη, και πόλο έλξης για δεκάδες Κρητικούς από όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού, ωστόσο δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται και στα Χανιά.

    Στην αποκαλούμενη " νύφη" του Λυβικού την Παλαιόχωρα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δήμος Πελεκάνου και φορείς της περιοχής οργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, με την μεγάλη παρέλαση του βασιλιά καρνάβαλου και αρμάτων.

    Αποτελεί άλλωστε παράδοση για το νομό Χανίων το συγκεκριμένο καρναβάλι που ξεκίνησε το 1985 και από τότε διοργανώνεται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι 30 άρματα 800 καρναβαλιστες και εκατοντάδες πολίτες θα δώσουν και φέτος το παρών στην γιορτή. Η κατάληξη αυτού του καρναβαλιού είναι η βράβευση του καλύτερου άρματος και το γλέντι μέχρι πρωίας.

    Εκτός από την Παλαιόχωρα ο βασιλιάς καρνάβαλος κάθε χρόνο κάνει την εμφάνιση του στις Καλύβες του δήμου Άρμενων καθώς και στο Βατόλακο του Δήμου Μουσούρων όπου κάτοικοι και φορείς στήνουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς το δικό τους γλέντι.

    Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90 το καρναβάλι της Σούδας ήταν το ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για τα Χανιά, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι αποκριάτικες εκδηλώσεις έχουν άλλο χαρακτήρα και χρώμα.

    Την Καθαρά Δευτέρα στο Γραμμένο του Δήμου Πελεκάνου στην Απτέρα του Δήμου Σούδας, στους Αγίους Αποστόλους του Δήμου Νέας Κυδωνίας και στην πλατεία Τάλως στα Χανιά το πέταγμα του χαρταετού συνοδεύεται από πολύ κέφι, χορό, και παραδοσιακά εδέσματα..

    ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Με αναβίωση εθίμων και τοπικών παραδόσεων, θα γίνει ο εορτασμός των φετινών Απόκρεων στην πόλη της Ρόδου, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, στην Πλατεία Ιπποκράτους της Παλιάς Πόλης της Ρόδου και την Καθαρή Δευτέρα, 19 του μηνός στην περιοχή Πευκάκια στο Ροδίνι, με την πρωτοβουλία και τον συντονισμό του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Ροδίων.

    Oι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα το διήμερο αυτό, απευθύνονται σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε όλους όσους με την παρουσία και τη φαντασία τους θέλουν να ζήσουν μοναδικές στιγμές κεφιού, στις οικογένειες, τα παιδιά, τους φορείς, συλλόγους και ομάδες πολιτών.

    Την Κυριακή 18/02/07, ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 14:30 στη Μεγάλη Πλατεία της Παλιάς Πόλης και θα περιλαμβάνει δρώμενα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις του Μεσαίωνα και ζωντανή μουσική σε λάτιν ρυθμούς, οπως απαιτεί η μέρα. Το μεγάλο ''Κυνήγι του Θησαυρού'', στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν ομάδες πολιτών κάθε ηλικίας, θα ξεκινήσει με τις απαραίτητες οδηγίες από τους διοργανωτές. Η νικήτρια ομάδα θα βραβευθεί, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες θα διανεμηθούν αναμνηστικά για τη συμμετοχή τους. Σημειώνουμε ότι θα διανέμονται υφάσματα και πατρόν Μεσαιωνικών στολών στον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Ροδίων με τα οποία οι συμμετέχοντες θα φτιάξουν τη στολή τους.

    Την Καθαρή Δευτέρα 19 του μήνα, το ξεφάντωμα θα ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, στις 10:00, στα Πευκάκια του Ροδινιού. Θα αναβιώσουν το αυθεντικό τοπικό έθιμο (τα γνωστά ''Κούλουμα''), με ζωντανή μουσική και παραδοσιακά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και με το ''τρατάρισμα'' παραδοσιακών νηστίσιμων γλυκών της ημέρας, κρασιού και αναψυκτικών.

    Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε όλους σχεδόν τους δήμους της Δωδεκανήσου και στις εκδηλώσεις αυτές έντονο θα είναι το τοπικό χρώμα κάθε περιοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 February 2007 - 5:30:23 UTC